jabłka - 25490 przepisów (strona:633/1700)

Surówka z czerwonej kapusty i jabłek 97

Pyszny dodatek do drugiego dania  Składniki pół główki czerwonej kapusty (500-600 g ) 2 małe kwasowe jabłka 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oleju 2 goździki(...)sól cukier sok z cytryny     Przygotowanie   Kapustę oczyściłem z wierzchnich liści, drobno poszatkowałem, usuwając głąb oraz łykowate części liści. Opłukałem ją wrzątkiem i mocno odcisnąłem. Obrane jabłka starłem na tarce, połączyłem z kapustą. Dodałem ocet, olej i goździki, zmiażdżone razem z łyżeczką cukru. Wszystko wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty z sosem chrzanowym 180

Składniki: 1/2 główki kapusty czerwonej 1 cebula 2 jabłka 3 łyżki majonezu(...)łyżki jogurtu 2 łyżki chrzanu sól Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na wąskie paski, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby zmiękła.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do kapusty. Majonez łączymy z jogurtem i chrzanem. Sos dodajemy do surówki i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek 340

pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na  ok. 9 słoiczków 250ml 1,5 kg czerwonych pomidorów 1,5 kg czerwonej papryki 1 główka czosnku 3/4 szklanki oleju 3 duże winne jabłka 1/3do 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka(...)garnka, oprószam cukrem - odparowuję nadmiar płynu. Krok 2. Kiedy masa pomidorowa zacznie lekko gęstnieć, dodaję do niej pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę, olej, posiekany czosnek, obrane i pokrojone jabłka oraz pozostałe przyprawy (za wyjątkiem octu i pektyny) - gotuję na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Krok 3. Następnie do garnka wlewam ocet, wszystko dokładnie blenduję i dodaję pektyny

Moja Książka Kucharska
Jaglane brownie ze śliwkami 168

truskawkach, czereśniach, porzeczkach i malinach przyszedł czas na kolejne owoce. Końcówka lata to czas na śliwki , gruszki i jabłka. Co prawda w moim osobistym rankingu znajdują się dużo dalej niż te wczesno letnie owoce, jednak jak się nie ma co się lubi … Owoce już(...)kojarzą się z orzeźwieniem, tak jak truskawki, czy maliny. Bardziej możemy je kojarzyć z daniami rozgrzewającymi, bardziej kalorycznymi (np. 1kg śliwek to już niemała dawka kalorii i cukru :)). Jabłek niestety nie mogę jeść z powodu problemów z żołądkiem, ale śliwki i gruszki w moim menu pojawiją się głównie solo – jako przekąska między posiłkami lub jako dodatek do drugiego

365 dni dookoła kuchni
Zielony koktajl witaminowy Hortex 119

Bomba witaminowa! Zdrowy, pyszny mix kiwi, jabłek i natki(...)pietruszki! Lekko kwaśny i orzeźwiający. Po prostu pyszny! Składniki: (na 1 dużą porcję lub dwie małe) 3 dojrzałe kiwi, duży pęczek natki pietruszki, 3/4 szklanki soku jabłkowego Hortex - Złote Jabłka Przygotowanie: Kiwi obieramy, natkę dokładnie myjemy. Miksujemy razem z sokiem

Lena Gotuje
JESIENNA ZUPA - na przecierze jarzynowym z cukinią i jabłkiem 130

marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula 1/2 pora (tylko biała część) 1 niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki i nasion) 1 jabłko (bez skórki i gniazd nasiennych) garść ulubionego makaronu sporo posiekanego koperku ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kwas z ogórków kiszonych do smaku  sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok(...)Krok 2. W garnku zagotowuję bulion, dodaję przygotowane warzywa, wsypuję ryż - gotuję na niewielkim ogniu przez 10 minut. Krok 3. Przygotowuję przecier jarzynowy : Cebulę, pora, cukinię, pomidory i jabłko kroję w kostkę - podduszam na maśle przez około 3 minuty, doprawiam odrobiną soli oraz cukru, całość dokładnie blenduję - dodaję przecier do gotującej się zupy. Krok 4. Następnie do zupy wrzucam

Moja Książka Kucharska
Nalewka jabłkowa. 153

ajlepsze do tej nalewki będą jabłka z własnego ogrodu, dojrzewające w słońcu, zebrane tuż przed zabraniem się do robienia trunku. Składniki : 1 kg soczystych, aromatycznych jabłek lekko kwaskowatej odmiany 1 l spirytusu 70 % 30 dkg cukru kawałek kory cynamonu Sposób wykonania :   J abłka umyj, osusz, usuń ogonki, pokrój w kostkę, wsyp do słoja. Dodaj cynamon, cukier, zalej

Przepisy i porady kulinarne
Masełko jabłkowe 128

jabłek 1 szkl. cukru trzcinowego (można zmniejszyć do 2/3) sok z 1 cytryny 1 laska cynamonu (lub 1/2 łyżeczki mielonego) 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej np do piernika Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny , wsypać cukier. Wymieszać Dodać laskę cynamonu. (jeśli planujesz dodać mielony cynamon, dodaj go razem z przyprawą korzenną

Moje domowe kucharzenie
Biała kapusta gotowana na soku jabłkowym 153

przygotowana kapusta nie zastąpi zapewne tradycyjnego bigosu :) Składniki : średnia główka białej kapusty sok jabłkowy 1 jabłko - kwaskowe 1 cebula masło klarowane sól, pieprz czarny, majeranek, cukier marchew, łodyga selera naciowego natka, koperek Przygotowanie : Kapustę poszatkować, marchew i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę i seler pokroić w kostkę  Kapustę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą- kapustę pogotować krótko by straciła(...)kapusty wlać pół na pół wodę z sokiem jabłkowym, dodać cebulę i seler, przesmażoną na maśle klarowanym marchew oraz liść laurowy i kilka ziaren pieprzu- wymieszać  Dodać starte jabłko, sól, majeranek i cukier do smaku- całość zagotować do miękkości kapusty Po zagotowaniu kapusty dodać pokrojoną natkę i koperek. Można zrobić zasmażkę z mąki, ale wtedy kapusta będzie bardziej kaloryczna

Proste Potrawy
HALIBUT NASZPIKOWANY ZIOŁAMI 108

łyżka oliwy 50g masła 2 liście laurowe kilka gałązek tymianku trochę białego wytrawnego wina sól morska i świeżo mielony czarny pieprz dodatki: 200g ziemniaków, surówka z marchewki i jabłka Włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do temperatury 190 stopni. Przygotować ziołowe szpilki – połamać gałązki rozmarynu na mniejsze fragmenty i każdy ściśle owinąć liściem bazylii. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć(...)gotowania, odcedziłam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Spryskałam delikatnie łyżeczką oliwy i piekłam w piekarniku do zrumienienia (ok. 20 minut). Dodatkiem warzywnym była surówka wykonana z dużej marchewki i jabłka, które starłam na drobnych oczkach i wymieszałam. 1 porcja takiego dania głównego to ok. 500 kcal , węglowodany: 26g, białko: 43g, tłuszcze: 25g SMACZNEGO

Dietolog
DORSZ pod PINIOWYM PESTO z KASZĄ PĘCZAK i WARZYWAMI 113

bazylii łyżka oliwy sól, świeżo mielony pieprz do smaku 160g kaszy pęczak 1/2 cukinii 1 marchewka kawałek selera korzeniowego świeże oregano łyżka oliwy Surówka: 2 marchewki i 2 małe jabłka starte na tarce i wymieszane Dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, polędwiczki pokroić na prostokątne porcje (ok. 120g/osobę). Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. W kielichu blendera umieścić(...)warzyw i wymierzać dokładnie. Dodać listki oregano (lub innych ulubionych ziół, świetnie się sprawdzi też tymianek) i ponownie wymieszać, wyłączyć ogień pod patelnią. Następnie przygotować surówkę z marchewki i jabłka. Wyciągnąć dorsza z piekarnika. Danie podawać gorące, świeżo po przygotowaniu. Odgrzewanie w mikrofalówce spotęguje aromat ryby – z własnego doświadczenia, koledzy i koleżanki w pracy narzekają, jak odgrzewam dorsza

Dietolog
Kruche ciasto ze śliwkami i pianką 416

Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy. Mama piekła to ciasto z jabłkami z cynamonem ale postanowiłam zmienić jabłka na śliwki i wyszło równie pyszne.  Takie proste domowe ciasta cieszą się u nas największym powodzeniem, każdy prosił o dokładkę i niewiele już zostało na weekend do kawy ;)   Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny

Smakołyki Asi
Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami 112

masła cukier waniliowy 1/2 szkl mleka szczypta soli Nadzienie 20 dag suszonych śliwek 20 dag suszonych moreli 15 dag orzechów laskowych 15 dag suszonych daktyli 2 duże jabłka 8 łyżek rumu Polewa 5 łyżek cukru pudru gorąca woda(...)Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, rozkruszone drożdże, ciepłe mleko i resztę składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Suszone owoce i jabłka pokroić w dość drobną kostkę, orzechy grubo posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z rumem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 60×40 cm. Rozłożyć równomiernie nadzienie

Pieguskowa Kuchnia
Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców? 177

rozdzielimy i owiniemy szypułki pojedynczo. To właśnie przez wspomniany gaz etylenowy należy odpowiednio dobierać towarzystwo dla przechowywanych produktów . Dużo etylenu wydzielają m.in.: banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango, jabłka, papryka oraz pomidory. Owoce i warzywa szczególnie wrażliwe na etylen – np.: bakłażany, arbuzy, dynie, ziemniaki, marchewki, rzodkiewki, szparagi, sałaty i brokuły należy trzymać osobno z warzywami wymienionymi w pierwszej(...)często leżą przy sobie, lecz niestety ziemniak, który leży obok cebuli znacznie szybciej wypuszcza pędy (wtedy już nie wolno ich spożywać). Ziemniaki mają innego przyjaciela – w towarzystwie jabłek znacznie później zaczną kiełkować. Ziemniaki i cebula mają jednak podobieństwa: lepiej przechowują się w ciemności (nie lubią światła), przewiewnych miejscach (zawsze muszą mieć dostęp powietrza) i w chłodzie

Poezja smaku
Crumble 97

jemu się oprze? Crumble można przygotować z dowolnych owoców, sami regulujecie ilość cukru i innych dodatków, tak więc do dzieła... SKŁADNIKI: 500g mieszanki owoców: borówka, maliny, tarte 2 jabłka, 2 nektarynki migdały, rodzynki, żurawina cukier(...)cukier waniliowy KRUSZONKA: 50/50g mąki pszennej i krupczatki 75g zimnego masła 75g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagniatamy do powstania "grudek". WYKONANIE: owoce świeże: borówka, jabłka i suszone : rodzynki , żurawina mieszamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy( ja bez cukru lekko kwaskowy smak dla mnie super), wsypujemy do kokilek, kładziemy kawałki nektarynki, maliny i posypujemy posiekanymi

Kuchnia Beaty