oskonały w letnie, upalne dni ! Składniki : 5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 8 jabłek cukier do smaku kawałek kory cynamonu około 1,5 cm Sposób wykonania : J abłka umyj, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, wrzuć do dużego garnka. Wlej wodę , dosłodź cukrem do smaku, dodaj cynamon. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Odstaw do w chłodne miejsce(...)przestygnięty, będzie miał temperaturę około 35-40 C. J est to prosty przepis na kompot, ale doskonale gasi pragnienie w upalne dni ! :) J eśli masz możliwość, użyj jabłek z własnego ogrodu, działki, sadu, dopiero wtedy Twój kompot będzie smaczny i aromatyczny
Przepisy i porady kulinarneDzisiaj mam dla Was kolejne ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Truskawki możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami (maliny, jabłka, gruszki, śliwki) Za każdym razem będzie inny smak ciasta. Może się skusicie i upieczecie takie ciacho, kiedy jeszcze trwa sezon truskawkowy. Polecam! Ciasto 500 g mąki pszennej 250 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem kruche ciasto z budyniem i truskawkami Polecane ciasta kruche ciasto z połówkami jabłek malinowa fantazja tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami truskawkowa niespodzianka
O kuchni z uczuciemZapraszam na prosty przepis na pyszną surówkę marchewkową do obiadu. Składniki: 3 średnie młode marchewki 1 średnie jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Myjemy marchewki i jabłko. Obieramy ze skórek. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na marchewkę ścieramy na tarce jabłko. Polewamy starte jabłko sokiem z cytryny. Dodajemy olej
słodkie i nie tylko historie kulinarnezielone też uwielbiam, tylko po prostu drobniej je szatkuję. Nie ma tu ani majonezu, ani jogurtu - winegret w zupełności wystarczy. Składniki: 1/2 młodej kapusty 1 por 1 marchewka 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżeczka miodu koperek Wykonanie: odrzucić uszkodzone liście, resztę zielonych, luźnych liści dokładnie opłukać i poszatkować(...)ugnieść ręką i pozostawić na 10 minut, by kapusta puściła sok i zmiękła w międzyczasie przygotować winegret. Wymieszać olej, sok z cytryny i miód na jednolitą emulsję marchewkę i jabłko obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, połączyć z kapustą. Dodać posiekany koperek i wymieszać surówkę z sosem podawać uprzednio schłodzoną w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj coś zdrowego, dietetycznego i idealnego na upały :) Składniki: - 2 gałązki jarmużu - 1 banan - 2 jabłka - 2 plasterki imbiru Przygotowanie: Jarmuż myjemy, banana i imbir obieramy ze skórki a z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy
Zainspirowana w kuchniSkładniki : 2 jabłka 2 pory ( niezbyt duże ) 3 łyżki dobrego majonezu sól cukier Sposób wykonania : P ory dokładnie umyj, pokrój w cienkie półplasterki. Jabłka umyj, obierz cieniutko, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj majonez, dopraw do smaku cukrem i solą, wyszieszaj wszystko dokładnie razem. Podawaj do drugiego dania z ziemniakami i mięsem
Przepisy i porady kulinarnewyboru składników i kompozycji smaków. Granola z migdałami. Składniki: - 450 g zwykłych płatków owsianych (nie błyskawicznych) - 250 g całych migdałów - 120 g pestek słonecznika - 120 g ziaren sezamu - 2 jabłka golden delicious - 2 łyżeczki zmielonego cynamonu - 1 łyżeczka zmielonego imbiru - 200g płynnego miodu (dałam malinowy) - 2 łyżki brązowego cukru (light muscovado) - 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju(...)dużej miski wsypujemy (kolejność dowolna): płatki owsiane, słonecznik, sezam, przypawy (cynamon, imbir, cukier muscovado), migdały, różową sól himalajską. Dodajemy olej rzepakowy i miód oraz starte na drobnej tarce jabłka ze skórką. Całość mieszamy i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając. Upieczoną granolę wyjmujemy
mojewypiekiinietylkokiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę i pora siekamy w piórka. Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. PRZYGOTOWANIE dania: W dużym garnku przesmażamy cebulę i pora bez dodatku tłuszczu. Dodajemy startą marchewkę, selera i pietruszkę. Smażymy, aż warzywa zmiękną i się(...)Powinny zacząć przywierać do dnia garnka, wtedy zalewamy całość 2 szklankami wody. Dorzucamy ziele angielskie, kminek, owoce jałowca i liście laurowe. Następnie do garnka przekładamy kapustę młodą i kiszoną, jabłka, rodzynki (lub żurawinę). Dolewamy przegotowanej wody do wysokości składników w garnku. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. lub do momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś
kulinarnyJapłakać. Kocham ich bardzo, ale czasami naprawdę wymiękam :) Dlatego dziś podpowiadam (bo przecież to żaden przepis) czym zaskoczyć, a zarazem uszczęśliwić dziecko. Zarówno to małe, które jeszcze o jabłku i bananie, jak i to większe, które już dba o linię i stanowczo pilnuje wagi, co by "nie zboczyła" tuż przed wakacjami. Sałatka owocowa, podana w misie z arbuza na pewno(...)Dziecka, to wystarczy dodać po gałce ulubionych lodów do każdej porcji. Ja takim deserem nie pogardzę, a Wy...? Wszystkiego najlepszego dla Was! Składniki: ½ arbuza (waga niewiele ponad 1kg) 2 jabłka 1 gruszka 2 banany ½ ananasa 6 morelek Kiść jasnych, małych winogron Ok 60g borówek Sok z ½ limonki Sposób przygotowania: Miąższ arbuza wydrążamy, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki
Kuchnia w czekoladziekiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę i pora siekamy w piórka. Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. PRZYGOTOWANIE dania: W dużym garnku przesmażamy cebulę i pora bez dodatku tłuszczu. Dodajemy startą marchewkę, selera i pietruszkę. Smażymy, aż warzywa zmiękną i się(...)Powinny zacząć przywierać do dnia garnka, wtedy zalewamy całość 2 szklankami wody. Dorzucamy ziele angielskie, kminek, owoce jałowca i liście laurowe. Następnie do garnka przekładamy kapustę młodą i kiszoną, jabłka, rodzynki (lub żurawinę). Dolewamy przegotowanej wody do wysokości składników w garnku. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. lub do momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś
kulinarnyJaDoskonale nadaje się do różnych puddingów czy jaglanek. Nadaje chrupkości potrawie i dostarcza wiele składników odżywczych. Koniecznie spróbuj tej jaglanki. Można użyć mrożonych jagód, jeżyn, lub sezonowych owoców np. jabłek. Idealnie sprawdzą się nasiona granatu. Smacznego! 1 porcja Składniki: jaglanka: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody/mleka szczypta soli granola z patelni: 3 łyżki płatków owsianych mała garść orzechów(...)nerkowca 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miodu dekoracja: owoce np. jagody, porzeczka, jabłka Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i gotować na małym ogniu około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem. Granola: Płatki owsiane, orzechy nerkowca i siemię wymieszać w misce. Na patelni rozpuścić miód i dodać mieszankę. Wymieszać. Karmelizować około
Jaglusiazawartość kofeiny ( odpowiada 1 filiżance kawy ). Jest świetnym pomysłem w trakcie i po treningu, na spacerze albo w trakcie rowerowych wycieczek za miasto! SKŁAD: – woda – sok z pomarańczy (25%), jabłek i ananasa (7,5%) z soków z zagęszczonych – nasiona chia – szałwia hiszpańska (6,2%) – sok z marakui (3,8%) i cytryny z soków zagęszczonych – ekstrakt z guarany(...)wyciąg z jabłka, krokosza barwierskiego i cytryny – naturalna kofeina (0,03%) CHIAS HARMONY Zawiera melisę i rumianek, a co za tym idzie oczyszcza umysł, odpręża ciało, relaksuje i koi nerwy. Jedna butelka to tylko 99 kalorii. Odpowiada ona 1 szklance naparu z melisy i 1 szklance naparu z rumianku. Jest źródłem błonnika oraz miedzi. Wspaniały pomysł na odprężenie
Ostra na Słodkookoło 60 dag polędwiczek wieprzowych 3 dag tłuszczu ( dwie - trzy łyżki oleju ) 6 dag cebuli ( dwie średnie cebule albo jedna duża) 15 dag jabłek ( jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka ) 2 dag mąki ( jedna czubata łyżka mąki, czasami pomijam ) kminek mielony lub majeranek woda ( lub cydr ) do podlania mięsa sól ( i pieprz ) do smaku Przygotowanie Polędwiczki(...)oprószam solą, pieprzem i mąką. Bardzo mocno obsmażam ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Dodaję drobno posiekaną cebulę, zmniejszam płomień do średniego i jeszcze 2-3 minuty podsmażam. Jabłko obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję na ósemki i dodaję do mięsa. Całość obsypuję mielonym kminkiem lub roztartym w dłoniach majerankiem, podlewam kilkoma łyżkami wody lub cydru i włączam wolnowar. Czas
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, ser twarogowy śmietankowy 40 dag, jabłka 3 sztuki(...)żółtka 2 sztuki, cukier 4 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, kasza manna 1 łyżka, lukier biały - w opisie twaróg śmietankowy łyżką utrzeć z żółtkami, cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem do pieczenia i na środku wzdłuż ciasta rozłożyć masę serowo-jabłkową wolne brzegi ciasta
W Mojej Kuchni Lubięjabłka 2 gruszki 1 banan 1 pęczek naci botwinki ½ szklanki wody mineralnej niegazowanej Sposób przygotowania: W misie lub blenderze kielichowym umieszczamy wszystkie składniki: obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz gruszki, nać botwiny i banana. Dolewamy wodę. Miksujemy na gładki napój. W urządzeniu Tefal CC jest to prędkość 12, czas ok 40 sekund
Kuchnia w czekoladzie