jadę do Poznania odebrać nagrodę podczas gali Głosu Wielkopolskiego. Tym razem w skubańcu pominęłam warstwę bezową, którą przygotowuje się z ubitych białek z cukrem. Jako owoce wykorzystałam mus z jabłek (trzeba zacząć wykorzystywać zapasy, gdyż niedługo nowy sezon owocowy) oraz mrożone jagody, ale można też wykorzystać świeże jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo zastosowałam słodką posypkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsami dobieracie sobie dodatki, jakie najbardziej lubicie i zajadacie ze smakiem ;) Energia na cały dzień gwarantowana! Placuszki owsiane - szklanka płatków owsianych - 3 białka jaja - łyżeczka cynamonu - jabłko - łyżka miodu - łyżka oleju dodatkowo: jogurt naturalny, domowe powidła śliwkowe, miód, owoce :) Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, wbijamy dwa białka i ścieramy na tarce o grubych oczkach jabłuszko. Doprawiamy
Sajkofanka smakumalinowy i kleks bitej śmietany. Kawałek odpowiednio duży, by zaspokoić swoją ochotę na słodycz. Ja, jako zwolenniczka czegoś lżejszego i zdrowszego, zdecydowałam się na świeżo wyciskany koktajl... Jabłko-kiwi ze świeżym smakiem mięty (12zł) Koktajl był bardzo smaczny - świeży, orzeźwiający, ugasił pragnienie. Szkoda, że tak szybko zniknął z mojej szklanki ;) Restauracja Staromiejska posiada znak jakości "Dziedzictwo kulinarne - Warmia Mazury
Sajkofanka smakuPóźniej okazało się, że pomysł podsunęła mi akcja na Durszlaku Wiosenne Zupy. Do ugotowania tej zdrowej zupki, najlepiej nadają się młodziutkie cukinie, takie jeszcze z kwiatkiem, chrupiące jak jabłko, o zbitym miąższu. Tylko takie po ugotowaniu będą nadal chrupkie i nie zmienią się w zielonkawą, wodnistą papkę. O dziwo, nic się również nie stało żółtym kwiatom. Chyba obawiałam
Mia Cucina Sofietaporcje: 250g czarnego ryżu (u mnie Venere Gallo). 2 dzwonki świeżego łososia 300 g słodkiego zielonego groszku( u mnie mrożony) 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Sól, pieprz, natka pietruszki, ew. warzywko Wykonanie: Gotujemy ryz w dużej ilości lekko osolonej wody. Czarny ryz będzie gotowy po około 30 minutach. W tak zwanym między czasie, przygotowujemy dzwonki
Mia Cucina SofietaEksperymentujac ze salatkami dzis postanowilam wykorzystac zielone jabluszko.skladniki dla 2 osob:kilka srodkowych lisci salaty karbowanej1 jablko zielonekilka rzodkiewekorzechy wloskieser gorgoncolasol, pieprz czarny swiezo mielonysos:sok
Przysmaki Karolkismaku wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a nastepnie obieramy, kroimy w plastry i przekladamy do duzej miski. Salate kroimy w paski lub rozdzieramy na kawaleczki. Dokladamy do ziemniakow. Z jablka usowamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, by nie sciemnialo skrapiamy sokiem z cytryny. Ogorka bez obierania kroimy w plastry. Dodajemy posiekany koperek i kukurydze. Sos przerzadzamy mieszajac olej
Przysmaki Karolkipatelni. Jablko kroimy w mala kosteczke. Dodajemy uprazone orzechy pini, cukier, zmielone orzechy laskowe, cynamon. Dokladnie mieszamy. Ciasto francuskie skladamy na pol, wykladamy na nie mase z orzechow i jablka i ciasno zwijamy w rolade. Tak zwiniete ciasto kroimy na plastry. Ukladamy je na blache wylozona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut
Przysmaki KarolkiDzis na blogach zaczyna sie Korzenny weekend, a zaraz za nim piernikowe szalenstwo. To oznacza tylko jedno, nadchodza Swiata! Co prawda jeszcze troche czasu do nich
Przysmaki Karolkizaczerpniety do Dorotus z blogu Moje Wypieki . Mam tylko nadzieje, ze mazurki beda smakowaly tak samo dobrze jak wygladaja :) Ciasto: przepis i wyknianie Masa: 1 szklanka suszonej zurawiny 3/4 jablka 1 lyzka miodu 0,5 szklanki wody wykonanie: Obrane i pokrojone w kostke jablko wrzucamy do garnuszka wraz z zurawina, miodem i woda. Gotujemy do chwili jak zrobi sie packa
Przysmaki Karolkiktore postanowilam zrobic juz jakis czas temu. Zanosi sie na prawdziwe swieto dyniowej zupy w naszym domu. Pierwsza propozycja to bardzo lekka, przyjemna w smaku zupa z dodatkiem jablka. Zupa z dyni z jablkiem skladniki: 900g dyni 1 jablko (smith, golden albo granny) 1 szalotka 1 marchewka 30g masla bulion warzywny smietana galka mszkatalowa sol, pieprz wykonanie: Dynie obieramy
Przysmaki Karolkiwierzch ciasta bedzie lekko sciety i rumiany. Mi to zajelo okolo 15 minut, ale mysle, ze to zalezy od piekarnika. Wyciagamy ciasto z pieca i delikatnie nakladamy przecier jablkowy. Jablka nalezy rozkladac rownomiernie by nie wpadly do ciasta. Musimy pamietac, ze ciasto jest lekko podpieczone , nie jest upieczone do konca wiec w srodku jest luzne. Na warstwe jablek nakladamy pozostale
Przysmaki Karolkiorzechami i jablkiem skladnki suche: 2 szklanki maki (dalam pszenna razowa) 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka cynamonu 150g brazowego cukru 50g posiekanych orzechow wloskich 2 male jablka skladniki mokre: 120g stopionego masla 2 jajka 1 szklanka mleka Wykonanie: W duzej misce mieszamy przesiana make, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy posiekane orzechy i pokrojone w kostke jablko
Przysmaki Karolkidawna staramy sie ograniczac spozycie slodyczy, co w przypadku mojej malej Ksiezniczki nie jest latwe. Ona potrafi dopominac sie o nie do upadlego. Zamiast tego proponuje Jej rumiane jablka, soczyste pomarancze itp. Z tego powodu tez ograniczam domowe wypieki. Jednak dzis skorzystalam z okazji i troszke poszalalam. Na poczatek popelnilam pyszna babke marmurkowa na bazie gorzkiej czekolady. Mam nadzieje
Przysmaki KarolkiOryginalna przystawka zarówno na przyjecie, np sylwestrowe jak i kolacje we dwoje. Łosoś wspaniale się komponuje z słodkim gratem, kwaskowatym jabłkiem do tego sos o wyrazistym smaku i pyszne danie gotowe. Polecam od czasu do czas tak zaszaleć. Porcja dla 4 osób . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik