jabłka prażone - 1058 przepisów (strona:14/71)

Marcepanowe szarlotki 82

pysznymi jabłkami kwaskowymi. Marcepan zrobiłam sama, bo przynajmniej wiem co w nim jest. A zapewniam was że jak wam zostanie to długo nie poleży. Najlepsze jeszcze ciepłe, zresztą ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy wystygną. ciasto kruche: 2 żółtka 150 g mąki pszennej 80 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru pudru jabłka: 60 dkg jabłek(...)nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam foremki na 20 minut aż się zrumienią.  Jabłka: Jabłka kroje w kostkę, przekładam do garnka, dodaje sok z cytryny, miód. Jabłka prażę około 3-5 minut. Mają zostać kawałki jabłek. Na podpieczone spody wykładam jabłka zimne. Marcepan wałkuję

wesoła kuchnia
Ryż na mleku z prażonymi jabłkami 121

Jesienna podstawa owocowej diety? To proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy(...)ryż nie powinien podchodzić płynem. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy wzdłuż na pół, i te kawałki w poprzek na 1,5cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy miód, wszystko razem dobrze mieszamy, wrzucamy pokrojone jabłka, rodzynki, posypujemy przyprawą do piernika, mieszamy i prażymyjabłka nie powinny puścić zbyt wiele wody

Karo in the Kitchen
Pyszna szarlotka klasyczna 204

szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni ją lekko kwaskową. My nie lubimy bardzo słodkich ciast i to ciasto wpisuje

Mieszam w Garnku
SZYBKA SZARLOTKA 167

zapach nierozwiązalnie przypominają o jesień. Jak co roku z nadejściem jesień piekę klasyczną szarlotkę a także przygotowuje zapas jabłek w słoiku . Dzisiejsze jesienne ciasto nie wymaga prażenia jabłek, wystarczy je tylko obra ć pokroi ć w plasterki lub kostkę doda ć cynamon oraz cukier , przełożyć jej na ciasto kruche, i już po 50 minutach można delektować się aromatycznym

RAROSSA
SERNIK GOTOWANY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI – bez pieczenia! 343

gotowany z truskawkami. Tym razem stawiam na jesienną wersję! Takie ciasto nie wymaga pieczenia i jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki. Delikatny krem serowy przełożony herbatnikami i pokryty prażonymi jabłkami sprawia , że ciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 22 x 24 ) * ser biały 3x mielony – 800 g * jabłka – 1,5 kg * mleko(...)masy serowej – miksujemy. Całość gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając, a następnie wylewamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Obrane jabłka kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Do gorących wsypujemy galaretki, mieszamy, wylewamy na ciasto, pokrywamy resztą herbatników. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Pozostałe serniki gotowane na blogu

Ostra na Słodko
Szarlotka 89

350g mąki pszennej kostka masła (200g) 2 żółtka 110g drobnego cukru do wypieków łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) lub słoik prażonych jabłek cynamon do smaku 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia w dużej misce. Zrób zagłębienie w mące i wbij

Mania Wypiekania
Szarlotka na kruchym, pełnoziarnistym spodzie :) 120

mąki żytniej - 2 małe jajka - 50 g margaryny bądź masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy - 5 łyżek mleka - 1 łyżka słodzika w płynie/cukier Masa jabłkowa: - prażone jabłka - cynamon Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Kawałeczek ciasta zostawiamy do wycięcia pasków na wierzch szarlotki. Pozostałą częścią obkładamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika(...)ciacho troszkę się podpiekło. Ja miałam już gotowe jabłka, zawekowane w słoikach. Jednak szybko można przyrządzić taką masę. Potrzebujemy 5 dużych jabłek, które obieramy, kroimy na małe kawałeczki i prażymy na patelni, do momentu powstania musu. Dodajemy cynamon i mieszamy :) Taką masę wylewamy na podpieczone ciasto, układami wycięte paski i pieczemy jeszcze 35 minut

Zdrowie na języku :P
Ciasto Owocowe Trio 164

Kolorowe, wodzi na pokuszenie oko i podniebienie... Bardzo owocowe i orzeźwiające- idealne na lato. Owocowe Trio to połączenie smaku prażonego jabłka z wiśnią( masa różowa), pysznego mlecznego kremu na bazie budyniu oraz orzeźwiających galaretek, w których ukryły się biszkopty udające połówki brzoskwiń:)Ciasteczka również nasączyłam lekko ciepłą galaretką, by były mięciutkie i tworzyły spójną całość. Jeśli lubicie lekkie ciasta(...)proszkiem i dokładnie mieszamy.  Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.  Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2 galaretki wiśniowe 2 łyżki masła Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy z dodatkiem masła, pod przykryciem ok 5 minut. Wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.  Składniki na krem: szklanka

Domowe ciasta
Ciastka Grzybki mleczno- owocowe 112

się nadać grzybkom smaku… Ptasiego mleczka. Ten rodzaj masy jest dużo lżejszy i bardziej piankowy, a grzybkom nie odklejają się „kapelusze” od „ogonków”. Dodatkowo zastosowałam niewielką ilość masy z prażonych jabłek, aby nadać im nieco owocowego zacięcia. Efekt? Grzybki są zwarte, lżejsze i mogą spokojnie przetrzymać o 1-2 dni dłużej w lodówce niż te, z tradycyjnym kremem budyniowym(...)papierem do pieczenia.  Pieczemy po 25-30 minut w temp. 180 stopni . Studzimy. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 1 łyżeczka masła 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy galaretkę. Mieszamy. Prażymy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być

Domowe ciasta
Jabłkowa fantazja z cynamonem 85

Zapach jabłek i cynamonu Nic tak bardzo do siebie nie pasuje jak jabłka i cynamon. Taki zapach wypełniający kuchnię po brzegi to przywołanie wspomnienia dojrzałego lata i wczesnej jesieni. Jabłkowo-cynamonowe wyobrażenia to doskonała sprawa, kiedy za oknem wciąż zima. Kiedy zaczyna się tzw. przednówek, a zimowe przesilenie i osłabienie daje już o sobie znać. Jabłka(...)ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na mniej więcej 30 minut. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy

KulinarneImpresje.pl
Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 127

żółtka, Masa makowa: 40-50 dag maku, 500 ml mleka, 4 białka, 1 szklankę cukru (w zależności od słodkości jabłek może być go więcej lub mniej), 1 szklankę prażonych jabłek ze słoika, 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej, szczyptę soli, kilka kropel aromatu migdałowego. Zacznij od przygotowania spodu. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Mąkę, cukier i proszek

blog.moje-pasje.info
Orzechowa kokosanka z jabłkami 184

roztopić w garnku, dodać jabłka i wodę i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą uprażone. Do gorących jabłek dodać galaretkę i cukier, dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić do wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty. Krem budyniowy: 500 ml mleka; 3/4 szklanki cukru kryształu

In my kitchen
KUCHENNA APTEKA #16 - JABŁKA 89

odmiany jabłek dojrzałe i kwaśne jabłka są najbogatsze w witaminę C jabłka w trakcie przechowywania tracą witaminę C, ale nie szkodzi to flawonoidom jabłka przejmują zapachy otoczenia, więc należy trzymać je z dala od innych świeżych produktów jabłka są na ogół dobrze tolerowane przez dzieci i niemowlęta (dobrze jest wybierać jabłka ekologiczne) jabłka(...)surowe jabłka razem ze skórką) jabłka powinno się jeść po posiłku, gdyż zjedzone przed opóźniają trawienie i przyczyniają się do fermentacji Przepisy z jabłkami 1) FIT MUFFINKI JABŁKOWE Z ORZECHAMI 2) PIECZONE JABŁKA Z TWAROŻKIEM 3) PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI 4) RISOTTO Z WĄTRÓBKĄ 5) RYŻ NA MLEKU Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #16 - JABŁKA 98

odmiany jabłek dojrzałe i kwaśne jabłka są najbogatsze w witaminę C jabłka w trakcie przechowywania tracą witaminę C, ale nie szkodzi to flawonoidom jabłka przejmują zapachy otoczenia, więc należy trzymać je z dala od innych świeżych produktów jabłka są na ogół dobrze tolerowane przez dzieci i niemowlęta (dobrze jest wybierać jabłka ekologiczne) jabłka(...)surowe jabłka razem ze skórką) jabłka powinno się jeść po posiłku, gdyż zjedzone przed opóźniają trawienie i przyczyniają się do fermentacji Przepisy z jabłkami 1) FIT MUFFINKI JABŁKOWE Z ORZECHAMI 2) PIECZONE JABŁKA Z TWAROŻKIEM 3) PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI 4) RISOTTO Z WĄTRÓBKĄ 5) RYŻ NA MLEKU Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka ze świeżych jabłek 377

Wczoraj zostałam obdarowana kilkoma kilogramami jabłek (Kasiu - dziękuję 😁) i pomyślałam o upieczeniu szarlotki bez wcześniejszego prażenia jabłek. Podstawą moich szarlotek jest duuuuża ilość jabłek w porównaniu z samym ciastem. Dlatego trzeba zadbać o wcześniejsze upieczenie blatu, by ciasto pozostało kruche. Składniki (na formę (32 x 20) cm): 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruchy jabłecznik z pianką truskawkową. 105

obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki, wsypujemy do rondla i smażymy do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek. Budynie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i wlewamy do prażonych jabłek. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, lekko studzimy. W tym czasie ubijamy pianę z białek na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie do ubitej piany wsypujemy cukier puder, jeszcze

Przepisy i porady kulinarne
Mus z jabłek do słoiczków 108

jabłek, który doskonale sprawdza się do naleśników, do pieczywa...  Składniki: * 2,5 kg obranych oczyszczonych i pokrojonych jabłek (papierówki) 3 łyżki wody 6   łyżek cukru sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny ¼   łyżeczki mielonego imbiru * Podaję proporcje na 2,5 kg pokrojonych jabłek. Ja zrobiłam mus z podwójnej porcji. Nie podaję też ile jabłek miałam(...)dużo odeszło, część ładne jabłka Wykonanie: Do   rondla z grubym dnem wlałam wodę, wsypałam część jabłek i połowę cukru. Następnie dodałam pozostałe jabłka i resztę cukru. Rondel wstawiłam do gotowania. Wymieszałam. Po zagotowaniu, zmniejszyłam ogień i mieszałam jabłka, żeby nie przywarły do dna. Woda szybko wyparowała a jabłka prażyły się zmniejszając swoją objętość

Kuchnia u Krysi
Jabłecznik z budyniem i kruszonką 195

lubi ciast z jabłkami . Teraz mamy wysyp papierówek , więc warto takowe ciasto po prostu zrobić. Smakuje zawsze najlepiej...nazajutrz! Zróbcie na niedzielę i delektujcie się zdrowym nadzieniem! Składniki 260 g mąki 1 jajko 80 g cukru pudru torebka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g masła Nadzienie jabłka prażone w słoiku lub konfitura jabłkowa robiona

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka cytrynowa z nutą cynamonu 139

Zarobić gładkie ciasto. Tortownicę o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Pozostałą część schłodzić na czas przygotowania nadzienia. Dodatkowo: 1 słoik jabłek prażonych 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie cukru waniliowego Jabłka umieścić w garnku i  podgrzać, dodać cukier, cynamon i galaretkę. Mieszać, cały czas podgrzewając, aż galaretka

Chocolate Muffin Blog
,,Rolada z musem jabłkowo- brzoskwiniowym’’ 97

upieczeniu ciasto przekładamy na ręcznik papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę z ręczniczkiem zwijamy, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy w takiej formie do wystudzenia. Nadzienie jabłkowe: 600 g jabłek prażonych z brzoskwiniami 200 g musu jabłkowego Jamar 1 opakowanie galaretki cytrynowej Jabłka przekładamy do garnuszka, mieszamy i mocno podgrzewamy. Dodajemy rozpuszczoną galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia

Podróż w kulinaria
Domowy ocet jabłkowy 96

kilogramy jabłek, z którymi już w sumie nie wiadomo co robić, bo ile słoików smażonych jabłek można zrobić? Z kolei jesienią, pieczemy ciasta z jabłkami, produkując masę jabłkowych odpadków. Idealnie na takie sytuacje sprawdza się ocet jabłkowy. Możemy robić go z całych jabłek, pokrojonych na mniejsze części, jak również z obierków, jakie mamy przy prażonych jabłkach

Mieszam w Garnku
Przepisy na domowe przetwory 213

jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki  Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy Owoce w zalewie / syropie Borówki w cukrze Maliny w cukrze

Kuchnia domowa Ani