jabłka prażone - 1058 przepisów (strona:12/71)

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI 771

rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części. MASA JABŁKOWA: • 1,5 l jabłek prażonych • 2 galaretki cytrynowe Jabłka przełożyć do garnka, dodać galaretki i podgrzać, mieszając aż galaretki się rozpuszczą, odstawić. BITA ŚMIETANA: • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan

KUCHNIA POLSKA
Komosa ryżowa z grillowanym jabłkiem na śniadanie i BIO produkty w Lidl 148

przygotowania śniadanie użyłam białą komosę, syrop z agawy, odrobinę soku z jabłek, prażonych migdałów, grillowanej połówki jabłka.   Na jedną  porcję: 50 gram komosy, 100 ml wody, jabłko, Zgrillować na patelni połówkę jabłka. Komosę ugotować w wodzie ze szczyptą soli. Dodać do ugotowanej komosy drugą połówkę jabłka startego na tarce. Wymieszać i poddusić chwilę

AZgotuj!
Domowy ocet jabłkowy 180

Skórki po jabłkach woda przegotowana i ostudzona cukier Jabłka dokładnie wyszorować. Wykroić zgniłe czy obite części, obrać, wyciąć, następnie wyrzucić gniazda nasienne, jabłka zjeść lub przygotować Prażone jabłka do słoików na zimę . Skórki umieścić w słoiku do 3/4 wysokości, zalać posłodzoną wodą (na szklankę wody około 1 łyżka cukru) tak aby woda całkowicie przykryła skórki, obciążyć

moj przepis na
Ryż z jabłkami 179

kostkę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon - całość mieszamy. Zamiast smażyć jabłka, możemy użyć gotowych prażonych jabłek, np. takich.3. Do ugotowanego ryżu dodajemy uprażone jabłka i całość mieszamy. Podajemy na ciepło (ale i na zimno też dobrze smakuje).Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryż z jabłkami 62

miałam ochotę na taki obiad. Zrobiłam jednak wersję nieco inną, niż zwykle. Na początku chciałam ugotować ryż, zetrzeć jabłka, poukładać wszystko warstwami i upiec. Wiecie, to taki bardziej klasyczny ryż z jabłkami . Skończyło się jednak na większym wypasie. Prażenie jabłek to jednak było mądre posunięcie, dodanie goździków do gotowanego ryżu też. Wszystko fajnie zagrało. Tola wyjadała(...)uzyskania odpowiadającej Wam konsystencji. W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy na nie jabłka, 1 łyżeczkę cukru, cynamon, mieszamy i smażymy wszystko pod przykryciem około 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Migdały prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Następnie je szatkujemy. Ugotowany ryż wykładamy

Kardamonovy
Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną 121

Basmati 2 szklanki mleka 3,2% 1 szklanka wody łyżka masła odrobina soli Masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu Dodatkowo 100 ml śmietanki 30% kilka szczypt cukru waniliowego Sposób wykonania ryżu zapiekanego z jabłkami, cynamonem i śmietaną. Do garnka wlewam 2 szklanki mleka oraz 1 szklankę wody i delikatnie solę (około 2 szczypty(...) umieszczam w garnku z szerokim dnem, ustawiam palnik na małym ogniu i prażę jabłka przez 15 minut . Jabłka trzeba oczywiście dość często mieszać, aby się nie przypaliły . Po tym czasie do jabłek dodaję 3 łyżki cukru oraz łyżeczkę cynamonu i prażę jeszcze chwilkę na troszkę większym ogniu. Po około 5 minutach masa jabłkowa jest już gotowa

Ania gotuje
Jabłka prażone do szarlotki 150

font:minor-bidi;} Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier, podlać wodą i prażyć na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych litrowych słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem. Z podanych proporcji wychodzi 4 słoiki jabłek

Pasja Smaku
Ciasto z musem jabłkowym 426

wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec 25-30 minut, do suchego patyczka, zostawić do ostygnięcia. MASA JABŁKOWA : • 1 i 1/3 dużego słoika jabłek prażonych • łyżeczka cynamonu • galaretka cytrynowa Jabłka rozgrzać w garnku, dodać cynamon, wymieszać, wsypać galaretkę i mieszać na małym ogniu, aż się rozpuści, ewentualnie można dosłodzić, ale moje jabłka

KUCHNIA POLSKA
Słoikiem jestem! 243

siekaliśmy, mieszali, wyciskali i zakręcali kolejne słoiki.  Pod czujnym okiem Pawła przygotowaliśmy:  - powidła śliwkowe z nutą pomarańczy - konfiturę truskawkowo-czekoladową - karmelizowane jabłka - gruszki w syropie cytrynowym - prażone jabłka z brzoskwiniami Nie byłybyśmy sobą - tzn. Ula , Aga , Marta i ja, gdybyśmy nie dorzuciły od siebie szczypty tego i owego, dlatego w przygotowanych przez nas przetworach pojawiła się

KUCHARNIA
Ryż z jabłkami i jagodami goji pod kruszonką 151

drobnego cukru 50 g margaryny roślinnej ( masła w wersji niealergicznej ) Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do garnka wlać odrobinę wody i wrzucić jabłka. Prażyć pod przykryciem do rozpadu jabłek. Jagody goji posiekać i chwilę namoczyć w gorącej wodzie. Dodać do jabłek. Składniki kruszonki wymieszać palcami. Schłodzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Atlas Smaków
SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ 167

Dziś mam dla Was kolejny fantastyczny przepis na jesienne słodkości!Kruche, a zarazem delikatne ciasto , pokryte soczystymi prażonymi jabłkami z dodatkiem rodzynek …. i obsypane obficie chrupiącymi orzechami.Niebo w gębie!Gwarantuję , że taka szarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 250 g* cukier – 150 g* proszek do pieczenia(...)budyń waniliowy – 1 łyżkaNADZIENIE:* jabłka – ok. 800 g* kasza manna – 3 łyżki* rodzynki – ok. 70 g* orzechy ( u mnie laskowe ) – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i połową cukru.Dodajemy masło i żółtka – zagniatamy.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, prażymy w garnku z odrobiną wody.Dodajemy rodzynki oraz połowę podprażopnych

Ostra na Słodko
Ciasto jabłkowo - budyniowe 413

Ciasto z nutką jabłek i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :)Czas pieczenia:  4 x 20 min          

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Jogurt z prażonymi jabłkami i płatkami orkiszowymi 157

bardzo zdrowa propozycja na śniadanie, deser lub podwieczorek.  Cenos wprowadził do swojej oferty nowe płatki orkiszowe i powiem Wam, że są rewelacyjne! Na pierwszy ogień deser z prażonymi jabłkami ale mam już pomysły na inne pyszności z tymi płatkami ;) A Wy lubicie takie słodkie i zdrowe smakołyki? Wersja eleganckiego deseru:   Na 2 porcje: 1 szkl jogurtu naturalnego(...)duże jabłko 1 łyżeczka masła klarowanego 4-5 łyżki płatków orkiszowych Cenos garść grubo posiekanych orzechów włoskich szczypta cynamonu 1-2 łyżeczki miodu syrop trzcinowy  W wersji na wynos płatki wsypujemy do osobnego pojemniczka aby nie namiękły: Jabłko umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić jabłko, posypać cynamonem, dosłodzić miodem i prażyć kilka minut

Smakołyki Asi
RYŻ Z MANDARYNKOWYM JABŁKIEM 134

Mleczny, waniliowy ryż i prażone jabłka w soku z mandarynek z cynamonem. Czy jest lepsze połączenie???  Nie podaję dokładnej ilości produktów. Wszystko zależy od naszych apetytów i objętości słoiczków i pojemniczków. POTRZEBUJEMY ryż ulubione mleko (krowie, kokosowe, migdałowe) sok z 2 dużych mandarynek lub jednej pomarańczy jabłka cynamon cukier z prawdziwą wanilią  miód Jabłka obieramy(...)kroimy w kostkę i prażymy kilka minut w soku mandarynkowym. Ryż gotujemy do miękkości w mleku (może być pół na pół z wod ) Lekko solimy . Miksujemy z dodatkiem cukru z wanilią. Układamy w s ło iczku: ryż+jabłka . Dekorujemy gorzką czekoladą, miodem, orzechami, cząstkami mandarynek. SMACZNEGO

WYSPA SZCZĘSLIWA
Prażone jabłuszka do jabłecznika 2015 127

Prażone jabłka to jedne z przetworów które robię co roku, by potem raczyć się zimą pysznymi smakołykami. Jabłuszka idealnie pasują do biszkoptu , a na to bita śmietana i polane czekoladą . To jedna z moich propozycji .   Diamantowa Kuchnia  przesłała mi do wypróbowania cukier trzcinowy żelowy wiec wypróbowałam i jeszcze dokupiłam 2,5 kg  . Polecam , jest dobry(...)nasienne i kroimy w ćwiartki. Przepłukać na końcu. Trzemy jabłka na wiórka , wkładamy do garnka ( u mnie to trzy garnki były )i prażymy koło 30 minut. Po 30 minutach  dodajemy cukier trzcinowy żelujący (Podzieliłam jabłka po 3 kg i do każdego dodałam po 1 kg cukru żelującego trzcinowego ). 4-5 minut mieszamy po wsypaniu cukru żelowego . Przekładamy

Różowa kuchnia
Biszkopt czekoladowy z jabłkami 183

Podczas Świąt wypróbowałam nowy przepis na biszkopta z prażonymi jabłkami. Ciasto jest banalne ale w przygotowaniu. W smaku jest interesujące i niezwykle owocowe. Smak jabłek podkreśla sok pomarańczowy oraz słodkie budynie śmietankowe. Spróbujcie koniecznie. Biszkopt czekoladowy z jabłkami Składniki na biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)wylewamy na prostokątna formę (ok. 30x20 cm). Pieczemy 25 min w temperaturze 180 st. C. Gdy biszkopt się pieczę możemy przygotować masę jabłkową. Jabłka kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i prażymy aż lekko odparują (nie musza całkiem odparować ani rozpaść się na kawałki). W międzyczasie mieszamy budynie z mąką i sokiem pomarańczowym. Gotową mieszankę wlewamy

Pyza i Surówka
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 125

propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, na pewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyć jabłek świeżych - wtedy potrzebnych

Różne smaki w kuchni
Szarlotka sypana 239

są bardzo kwaśne można dodać więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia        Około 2 kg jabłek świeżych np. szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje) Cynamon 250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Świeże jabłka obieramy ze skórki

Smakowy Raj
Racuchy z prażonymi jabłkami 84

Racuchy to jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych. Puszyste, słodkie i z różnymi dodatkami. Z dzieciństwa pamiętam je przede wszystkim ze świeżymi jabłkami. Można też je zrobić z prażonymi jabłkami - takimi jak się używa do wielu ciast. Wychodzą pyszne

Milion Smaków