zamrażalnika. 4. Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. 5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki ( patrz FILM ) i polać miodem. Przyprawy wymieszać. 6. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą. Na wierzchu ułożyć połowę jabłek(...)Jabłka posypać pozostałymi przyprawami (można lekko zamieszać patrz FILM ). 7. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek. 8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 9. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed
Mała CukierenkaSkładniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżka cukier waniliowy, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8 połówek jabłka średnie, - ile potrzeba cynamon jajka, zimne masło, cukier zmiksować mikserem - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć(...)gęste ciasto tortownica 24cm - papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i tartą bułką ciasto rozsmarować na blaszce umyte jabłka przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i skórka na dól poukładać na cieście każde jabłko posypać po 1/2 łyżeczki cynamonu piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka i zostawić wyjęte z blaszki do ostudzenia ciasto mi smakuje
W Mojej Kuchni Lubięmąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1,5 kg jabłek 1 cukier waniliowy 3/4 kostki zimnego masła cynamon Przygotowanie: Mąkę, cukier, kaszę manną(...)proszek do pieczenia wsypać do miski, dobrze wymieszać i podzielić na 3 części. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić cytryną. Blaszkę (26cm na 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wysypać jedną część sypkich składników, na to rozłożyć połowę startych jabłek i posypać cynamonem. Na jabłka równomiernie rozłożyć drugą część sypkich składników
Amatorka kuchennadawno od znajomej i w końcu udało mi się ja upiec. Ciasto wyszło przepyszne, trochę kruche, ale takie właśnie uwielbiam. Mam jeszcze sporo słojów z jabłkami w spiżarni, więc pewnie niedługo znowu będę piekła. Polecam każdemu, a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny (około 400g) 3/4 szklanki cukru(...)jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Około 2 kg jabłek świeżych np. szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje) Cynamon 250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Świeże jabłka obieramy
Smakowy Rajkaczka duszona z jabłkami kaczka duszona w pomarańczach kaczka duszona z imbirem kaczka duszona z wiśniami kaczka konfitowana kaczka pieczona w niskiej temperaturze kaczka pieczona w pomarańczach kaczka pieczona z jabłkami "szarlotką" kaczka teriyaki kaczka ze śliwkami zapiekanka ziemniaczana w kaczce kaczka podwędzana pieczona kaczka faszerowana kaczka faszerowana z orzechami
królestwo garówjabłek i ciasto wyszło wysokie, jak zrobicie z 3 kg, wówczas trzeba troszkę zwiększyć wielkość formy. Odmiana jabłek ma znaczenia, inne jabłka zamienią się w papkę podczas pieczenia, a Szara Reneta zachowa kształt. Smacznego! Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona Szarlotka tatrzańska wersja(...)margaryny 1/4 szklanki cukru pudru (u mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 -3 kg jabłek Szara Reneta* 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam) 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam) 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2-3 łyżki płatków jaglanych lub bułki tartej
moj przepis nakostki masłaPrzepis:Żółtka oddzielamy od białek. Do miski przesypujemy mąkę, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kosteczki oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie obieramy jabłka ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon i mieszamy(...)minutach wyciągamy ciasto i dzielimy je na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część ścieramy na dużych oczkach i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy jabłka, na to ubite białka i posypujemy pozostałą częścią ciasta (również startą na grubych oczkach). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190C i pieczemy ok. 40 minut. Po wystygnięciu, ciasto posypujemy
Emcia Pichciobie mąki oraz proszek do pieczenia. Do szklanki wlewamy ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy, a następnie przelewamy do białek i mieszamy.Jedno jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do ciasta, dosypujemy mąkę i mieszamy.Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym około 1,5-2 minut z każdej strony.Podajemy na pokrojonych cienkich plasterkach drugiego jabłka.Smacznego
Słodkie Przyjemnościcynamonem. Następnie przygotować ciasto biszkoptowe. Żółtka utrzeć z cukrem wsypać mąkę i połączyć delikatnie z ubitą na sztywno pianą i aromatem. Na blachę keksówkę położyć papier do pieczenia, wyłożyć starte jabłka i zalać biszkoptem. Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut. Po upieczeniu ciasta odwrócić go do góry dnem . Można podawać z lodami waniliowymi
Tradycyjna Kuchniaproszkiem do pieczenia. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka wraz z cuker ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka i delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką, lub jak ja - mikserem na najniższych obrotach). Na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papier do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć równomiernie starte jabłka, a na jabłka(...)dolna, 3 półka) i piec przez 30 minut. Po upieczeniu, gorące ciasto przełożyć (papierem na wierzchu) na wilgotną, oprószoną cukrem wanilinowym ściereczkę, delikatnie zdjąć papier do pieczenia i zwinąć w roladę. Zwiniętą roladę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wystudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę z wyposażenia piekarnika. Jabłka można oprószyć cynamonem i/lub
Gospodyni Miejskazaspokoił apetyt męża. Ciasto cynamonowy z jabłkami 400 g mąki pszennej 250 g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżka cynamonu 15 g proszku do pieczenia 2 kwaśne jabłka Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z cynamonem i proszkiem. Na koniec dodajemy piane i wszystko(...)delikatnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Formę wykładamy papierem. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Cząstki jabłka wciskamy w ciasto. Pieczemy w 190 st.C ok 45 minut. Studzimy po wyjęciu z formy
Dzieje kuchennej Wiewiórywysokiej misce wymieszałam cukier, mąkę, ostropest, przyprawę piernikową, jogurt, jajko i letnie ugotowane płatki. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam masę owsianą i ułożyłam na niej pocięte kawałki jabłka. Całość piekłam przez 25 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowanieJesienią dosyć często piekę ciasta z jabłkami ale jakoś tak się złożyło, ze nie mam na blogu szarlotki z tzw kratką. Więc dzisiaj nadrabiam zaległości i zapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Składniki: Kruche ciasto: 4 szkl mąki pszennej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła(...)wodę i podsmażać do momentu aż jabłka cześciowo się rozpadną i odparuje nadmiar płynu. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać i ostudzić. Jeśli jabłka są kwaśne dosłodzić wg smaku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, cukry i żółtka. Końcówką do ucierania miksujemy na wolnych obrotach do momentu
Ala piecze i gotujeczyli w jego imieniny, podobnie jak znane w Wielkopolsce rogale marcińskie , a imieniny te przypadają 11 listopada. U nas w domu przygotowywało się w brytfance całą gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami z dużą ilością majeranku, lub piekło się same nogi gęsi, oraz obowiązkowo wytapiało się też z niej smalec. Od kilku lat w Polsce propagowana jest akcja(...)pasztet, który został zrobiony, tym razem z gęsi, pasztet jest kremowy, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem Inne przepisy na pasztety: Pasztet wielkanocny pasztet drobiowy z wiśniami przepis na pasztet pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną: 80 dag ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki gęsiej lub innej drobiowej 1 gotowana marchewka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, jabłka 10 średnie, cynamon 1 łyżka, cukier 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba jabłka obrać ze skóry, 5 jabłek zetrzeć na tarce grubsze oczka, 5 jabłek(...)proszkiem i mikserem z 1 minutę wymieszać - tortownica 24 cm, wysmarować masłem i tartą bułką obsypać - do blaszki dać 3/4 ciasta, wyłożyć jabłka rozsmarować resztę ciasta na jabłkach i piec w 200C około 45 minut ciasto z blaszki wyjąć całkiem wystudzone, posypać pudrem cukrem ciasto jest smaczne i warte upieczenia................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię