jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:39/436)

Cytrynowy jabłecznik z bakaliami 124

szklanki oleju • 1/3 szklanki jogurtu • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej • 1/3 szklanki mąki pszennej • 1/3 szklanki cukru • 3 jajka • po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia Wykonanie: • Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą ćwiartkę w plastry. • Wymieszać jabłka z sokiem z cytryn(...)Suche składniki ciasta połączyć razem, a mokre roztrzepać, po czym wszystko wymieszać na gładką masę. • Ciasto dokładnie przemieszać z jabłkami i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam okrągłej tortownicy. • Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut

To co kocham
Ucierany placek z jabłkami. 143

mąki pszennej tortowej 90 g mąki ziemniaczanej 210 g cukru 9 łyżek oleju 1 łyżeczka  domowego ekstraktu waniliowego 4 jajka L 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jabłka           Sposób przyrządzania:             Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dość cienkie plastry. Mąkę pszenną tortową(...)połowę jabłek i wymieszać. Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180ºC około 45 minut, aż ciasto się zarumieni i zacznie odstawać od ścianek formy. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto ucierane z jabłkami 134

Składniki: Ciasto: •25 dkg margaryny •25 dkg cukru pudru •6 jajek •50 dkg maki pszennej •1 łyżeczka proszku do pieczenia •200 ml śmietany 18 % •80 dkg jabłek •cynamon lub przyprawa do piernika •cukier do posypania jabłek •cukier puder do posypania ciasta 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo(...)połowę ciasta. 4. Obieramy jabłka i ścieramy je na ciasto na grubej tarce. Posypujemy cynamonem lub przyprawą do piernika i cukrem. 5. Pozostałe ciasto rozsmarowujemy na jabłkach. 6. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temp. 180 stopni. 7. Jak ciasto troszeczkę przestygnie to posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Kaczka pieczona z jabłkami 132

pieczenia (u mnie żeliwna gęsiarka), włożyć kaczkę, przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie do 120 stopni. Po dwóch godzinach odlać 2/3 tłuszczu, wokół kaczki ułożyć pozostałe jabłka. I piec dalej pod przykryciem, temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 100 stopni. Piec dalej 2 godziny. Podałam z kluskami drożdżowymi kładzionymi.   zastawa

królestwo garów
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 133

tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii) - skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek) - zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe(...)łyżki cukru - 2 łyżki masła - 2 łyżki wody Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony mak, wymieszać, dodać kaszkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem (220 bez termoobiegu

Corner With Recipes
jabłecznik z połówek 133

foremka 25*34 cm Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 200 g serka homogenizowanego waniliowego 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej) łyżeczka proszku do pieczenia 8 jabłek 2 łyżeczki cynamonu cukier puder lub lukier na wierzch  Mąkę przesiać na blat, dodać posiekane masło, cukier puder, serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, owinąć(...)godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną połowę rozwałkować na dnie wyścielonej papierem blaszki. Jabłka obrać, podzielić na połówki, ułożyć je na cieście i posypać cynamonem. Przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska 361

ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. 4. Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. 5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki ( patrz FILM ) i polać miodem. Przyprawy wymieszać. 6. Podpieczony spód posypać(...)Jabłka posypać pozostałymi przyprawami (można lekko zamieszać patrz FILM ). 7. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek. 8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 9. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed

Mała Cukierenka
Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska 372

zamrażalnika. 4. Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. 5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki ( patrz FILM ) i polać miodem. Przyprawy wymieszać. 6. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą. Na wierzchu ułożyć połowę jabłek(...)Jabłka posypać pozostałymi przyprawami (można lekko zamieszać patrz FILM ). 7. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek. 8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 9. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed

Mała Cukierenka
jabłka cynamonki w cieście ucieranym... 172

Składniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżka cukier waniliowy, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8 połówek jabłka średnie, - ile potrzeba cynamon jajka, zimne masło, cukier zmiksować mikserem - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć(...)gęste ciasto tortownica 24cm - papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i tartą bułką ciasto rozsmarować na blaszce umyte jabłka przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i skórka na dól poukładać na cieście każde jabłko posypać po 1/2 łyżeczki cynamonu piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka i zostawić wyjęte z blaszki do ostudzenia ciasto mi smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłecznik sypany 219

mąki      1 szklanka cukru      1 szklanka kaszy mannej      1 łyżeczka proszku do pieczenia      ok. 1,5 kg jabłek      1 cukier waniliowy      3/4 kostki zimnego masła      cynamon Przygotowanie:    Mąkę, cukier, kaszę manną(...)proszek do pieczenia wsypać do miski, dobrze wymieszać i podzielić na 3 części. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić cytryną. Blaszkę (26cm na 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wysypać jedną część sypkich składników, na to rozłożyć połowę startych jabłek i posypać cynamonem. Na jabłka równomiernie rozłożyć drugą część sypkich składników

Amatorka kuchenna
Szarlotka sypana 232

dawno od znajomej i w końcu udało mi się ja upiec. Ciasto wyszło przepyszne, trochę kruche, ale takie właśnie uwielbiam. Mam jeszcze sporo słojów z jabłkami w spiżarni, więc pewnie niedługo znowu będę piekła. Polecam każdemu,   a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny (około 400g) 3/4 szklanki cukru(...)jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia        Około 2 kg jabłek świeżych np. szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje) Cynamon 250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Świeże jabłka obieramy

Smakowy Raj
dania z kaczki 149

kaczka duszona z jabłkami kaczka duszona w pomarańczach kaczka duszona z imbirem  kaczka duszona z wiśniami kaczka konfitowana kaczka pieczona w niskiej temperaturze kaczka pieczona w pomarańczach  kaczka pieczona z jabłkami "szarlotką" kaczka teriyaki kaczka ze śliwkami zapiekanka ziemniaczana w kaczce   kaczka podwędzana pieczona kaczka faszerowana kaczka faszerowana z orzechami

królestwo garów
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona 202

jabłek i ciasto wyszło wysokie, jak zrobicie z 3 kg, wówczas trzeba troszkę zwiększyć wielkość formy. Odmiana jabłek ma znaczenia, inne jabłka zamienią się w papkę podczas pieczenia, a Szara Reneta zachowa kształt. Smacznego! Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona Szarlotka tatrzańska wersja(...)margaryny 1/4 szklanki cukru pudru (u mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 -3 kg jabłek Szara Reneta* 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam) 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam) 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2-3 łyżki płatków jaglanych lub bułki tartej

moj przepis na
JABŁKA POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ 172

owoce można zamieniać dowolnie. SKŁADNIKI: 3 kwaskowe jabłka 1 pomarańcz konfitura jagodowa 2 jajka 2 czubate łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny cynamon 1 łyżeczka masła Jabłka pokroić w kostkę, pomarańczę pokroić na podobne kawałki. Rozgrzać masło w rondlu i wrzucić owoce, poddusić przyprawiając cynamonem. Dusimy tyle czasu aby się nie rozpadły. Nakładamy do naczyń żaroodpornych. Robimy(...)piana jest dobrze ubita wlewamy sok z cytryny. Na owoce kładziemy po łyżce konfitury i zalewamy żółtkami a następnie kładziemy pianę z białek. Wstawiamy do nagranego piekarnika i pieczemy w 180 st. ok 20 minut

harrisa
Pleśniak jabłkowy 119

kostki masłaPrzepis:Żółtka oddzielamy od białek. Do miski przesypujemy mąkę, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kosteczki oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie obieramy jabłka ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon i mieszamy(...)minutach wyciągamy ciasto i dzielimy je na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część ścieramy na dużych oczkach i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy jabłka, na to ubite białka i posypujemy pozostałą częścią ciasta (również startą na grubych oczkach). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190C i pieczemy ok. 40 minut. Po wystygnięciu, ciasto posypujemy

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania