jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:37/436)

jabłkowe racuchy 170

Szczególne w jesienny, poniedziałkowy poranek. składniki dla czterech osób 2 szklanki mąki 1 szklanki mleka zsiadłego mleka 2 jajka 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka szczypta cynamonu łyżka oleju sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę,  cukier i proszek do pieczenia,  następnie dodać zsiadłe mleko, oraz jajka, całość wymieszać na jednolitą masę

Miód i pieprz
Gęś pieczona w całości 155

zamknąć naczynie i wstawić do piekarnika. Piekarnik musi być nagrzany do 200 C. Jest taka zasada że pieczemy 1 godzinę na 1 kg mięsa. Po godzinie pieczenia odwrócić gęś, dodać suszone grzybki i jabłko.Podlać dodatkowo wodą. Ponownie zamknąć i wstawić do piekarnika. Podczas pieczenia super jest jak mięso będzie polewane sosem własnym. Pod koniec pieczenia otworzyć formę, polać mięso

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka z żurawiną i pianką 212

blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 2 -2,5 kg jabłek szara reneta 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać) Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka cukru pudru Formę wyłożyć papierem(...)żurawiną. Piekarnik ustawić na 150 st. Białka umieścić w misie miksera, ubić na prawie sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Pianę wyłożyć na jabłka. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w 150 st. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić. Pokroić w kwadraty. Podawać z gałką lodów waniliowych. Wartości odżywcze dla całego ciasta

moj przepis na
Szarlotka jaglana 182

prażonych jabłek (u mnie z tego przepisu , ale możecie użyć kupionych) 2 łyżeczki cynamonu 25 g płatków jaglanych lub owsianych (bezglutenowych) Jabłka wymieszać z cynamonem. Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera, posiekać do momentu aż wszystkie składniki połączą się do grudki, ciasto ma przypominać mokry piasek/kruszonkę w konsystencji(...)woreczka, następnie do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę z ciastem umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec 20 min do złotego koloru. Wyjąć , posypać płatkami jaglanymi, wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać kruszonką. Piec 30 min w 180 st. Ciasto wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Szarlotka jaglana listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 g mąki

moj przepis na
Cytrynowy jabłecznik z bakaliami 152

szklanki oleju • 1/3 szklanki jogurtu • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej • 1/3 szklanki mąki pszennej • 1/3 szklanki cukru • 3 jajka • po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia Wykonanie: • Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą ćwiartkę w plastry. • Wymieszać jabłka z sokiem z cytryn(...)Suche składniki ciasta połączyć razem, a mokre roztrzepać, po czym wszystko wymieszać na gładką masę. • Ciasto dokładnie przemieszać z jabłkami i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam okrągłej tortownicy. • Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut

To co kocham
Kaczka pieczona z jabłkami 160

pieczenia (u mnie żeliwna gęsiarka), włożyć kaczkę, przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie do 120 stopni. Po dwóch godzinach odlać 2/3 tłuszczu, wokół kaczki ułożyć pozostałe jabłka. I piec dalej pod przykryciem, temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 100 stopni. Piec dalej 2 godziny. Podałam z kluskami drożdżowymi kładzionymi.   zastawa

królestwo garów
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 162

tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii) - skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek) - zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe(...)łyżki cukru - 2 łyżki masła - 2 łyżki wody Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony mak, wymieszać, dodać kaszkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem (220 bez termoobiegu

Corner With Recipes
jabłecznik z połówek 151

foremka 25*34 cm Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 200 g serka homogenizowanego waniliowego 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej) łyżeczka proszku do pieczenia 8 jabłek 2 łyżeczki cynamonu cukier puder lub lukier na wierzch  Mąkę przesiać na blat, dodać posiekane masło, cukier puder, serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, owinąć(...)godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną połowę rozwałkować na dnie wyścielonej papierem blaszki. Jabłka obrać, podzielić na połówki, ułożyć je na cieście i posypać cynamonem. Przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska 420

ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. 4. Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. 5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki ( patrz FILM ) i polać miodem. Przyprawy wymieszać. 6. Podpieczony spód posypać(...)Jabłka posypać pozostałymi przyprawami (można lekko zamieszać patrz FILM ). 7. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek. 8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 9. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed

Mała Cukierenka
Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska 429

zamrażalnika. 4. Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. 5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki ( patrz FILM ) i polać miodem. Przyprawy wymieszać. 6. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą. Na wierzchu ułożyć połowę jabłek(...)Jabłka posypać pozostałymi przyprawami (można lekko zamieszać patrz FILM ). 7. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek. 8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 9. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed

Mała Cukierenka
jabłka cynamonki w cieście ucieranym... 196

Składniki: 3 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżka cukier waniliowy, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8 połówek jabłka średnie, - ile potrzeba cynamon jajka, zimne masło, cukier zmiksować mikserem - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć(...)gęste ciasto tortownica 24cm - papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i tartą bułką ciasto rozsmarować na blaszce umyte jabłka przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i skórka na dól poukładać na cieście każde jabłko posypać po 1/2 łyżeczki cynamonu piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka i zostawić wyjęte z blaszki do ostudzenia ciasto mi smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłecznik sypany 239

mąki      1 szklanka cukru      1 szklanka kaszy mannej      1 łyżeczka proszku do pieczenia      ok. 1,5 kg jabłek      1 cukier waniliowy      3/4 kostki zimnego masła      cynamon Przygotowanie:    Mąkę, cukier, kaszę manną(...)proszek do pieczenia wsypać do miski, dobrze wymieszać i podzielić na 3 części. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić cytryną. Blaszkę (26cm na 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wysypać jedną część sypkich składników, na to rozłożyć połowę startych jabłek i posypać cynamonem. Na jabłka równomiernie rozłożyć drugą część sypkich składników

Amatorka kuchenna
Szarlotka sypana 264

dawno od znajomej i w końcu udało mi się ja upiec. Ciasto wyszło przepyszne, trochę kruche, ale takie właśnie uwielbiam. Mam jeszcze sporo słojów z jabłkami w spiżarni, więc pewnie niedługo znowu będę piekła. Polecam każdemu,   a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny (około 400g) 3/4 szklanki cukru(...)jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia        Około 2 kg jabłek świeżych np. szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje) Cynamon 250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Świeże jabłka obieramy

Smakowy Raj
dania z kaczki 177

kaczka duszona z jabłkami kaczka duszona w pomarańczach kaczka duszona z imbirem  kaczka duszona z wiśniami kaczka konfitowana kaczka pieczona w niskiej temperaturze kaczka pieczona w pomarańczach  kaczka pieczona z jabłkami "szarlotką" kaczka teriyaki kaczka ze śliwkami zapiekanka ziemniaczana w kaczce   kaczka podwędzana pieczona kaczka faszerowana kaczka faszerowana z orzechami

królestwo garów
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona 236

jabłek i ciasto wyszło wysokie, jak zrobicie z 3 kg, wówczas trzeba troszkę zwiększyć wielkość formy. Odmiana jabłek ma znaczenia, inne jabłka zamienią się w papkę podczas pieczenia, a Szara Reneta zachowa kształt. Smacznego! Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona Szarlotka tatrzańska wersja(...)margaryny 1/4 szklanki cukru pudru (u mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 -3 kg jabłek Szara Reneta* 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam) 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam) 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2-3 łyżki płatków jaglanych lub bułki tartej

moj przepis na