jableczniki - 1381 przepisów (strona:9/93)

Jabłecznik 95

Dzisiaj kolejny przepis „z wąsem” – klasyk w kuchni, czyli jabłecznik. Kiedyś nie mogło go zabraknąć na żadnej domowej imprezie, podczas świąt, bądź w trakcie wysypu jabłek w sadzie cioci – babci (to taka kochana ciocia o statusie babci w naszej rodzinie) Przepis na ciasto pochodzi z zeszytu mamy, a farsz jest wytworem mojej fantazji. Składniki na ciasto: ½ kg mąki ¾ szklanki(...)migdałów ½ szklanki mielonych orzechów 1 cukier waniliowy Jabłka obieram i trę na dużych oczkach, dodaję pozostałe składniki i mieszam. Z 1/3 ciasta wykrawam dowolne kształty, które będę układać na jabłeczniku (u mnie są to gwiazdki i księżyc). Wyciągam tortownicę z piekarnika, wykładam farsz z jabłek i na górze układam pozostałą część ciasta. Jabłecznik wstawiam ponownie do piekarnika na 35 minut

Słodki sentyment
Jabłecznik ucierany z kakao / Apple Cake with Cocoa 111

Jabłecznik ucierany z kakao / Apple Cake with Cocoa Dziś na deser proponuję pyszny jabłecznik ucierany z musem jabłkowym ze słoika oraz dodatkiem kakao. Jeśli przygotowaliście słoiki z prażonymi jabłkami na zimę, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Piekłam  to ciasto wielokrotnie, zawsze się udaje. Mimo że przepis na jabłecznik jest sprawdzony, warto pamiętać, że jego przygotowanie jest dość niestandardowe. Zamiast ucierać(...)rozprowadzić się na jabłkach. Ciasto nie rośnie wysokie, więc jeśli chcecie, by było wyższe, można upiec je w trochę mniejszej blaszce, pamiętając, ze czas pieczenia może się nieznacznie wydłużyć. Jabłecznik ucierany z kakao to proste, smaczne ciasto, które wszystkim smakuje. Pasuje do kawy i herbaty. Smacznego:) Zmodyfikowany przepis z nieistniejącego już bloga dorapiecze.wordpress.com Przepis na jabłecznik ucierany z kakao

Lekcje w kuchni
Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną 125

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i tartą czekoladą to ciasto, które rozpływa się w ustach. Jest bardzo smaczne i, wbrew pozorom, nie takie trudne do zrobienia, jakby się wydawało. Wymaga co prawda nieco czasu, ale efekt końcowy wynagradza wszelki trud. [embed]https://youtu.be/GOgjgPKT-yY[/embed] Składniki na jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną (blaszka 28x23 cm): Na biszkopt: 8 jajek(...)wierzchu biszkopta i wyrównujemy. Posypujemy stratą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa i bita śmietana dobrze stężały. [caption id="attachment_8426" align="aligncenter" width="685"] Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną[/caption] Zobacz przepisy na inne ciasta z jabłkami: Szarlotka Bez Pieczenia Z Masą Budyniową Szarlotka Sypana Ciasto Bez Pieczenia Z Jabłkami I Bitą Śmietaną Szybkie

e-PrzepisyKulinarne
Jabłecznik z bezą 98

Jabłecznik z bezą Dzisiaj polecam jabłecznik z bezą. Jabłecznik z bezą Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 200 g cukru pudru 4 jaja 1 ½ kg jabłek cukier wanilinowy łyża masła do podsmażenia jabłek 2-3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu sok z 1 cytryny Do przesianej mąki dodać proszek(...)gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Smażyć na maśle z dodatkiem cukru do miękkości, na koniec dodać cynamon oraz sok z cytryny. Przestudzone jabłka wyłożyć na podpieczone przestudzone ciasto > Jabłecznik z bezą Schłodzone białka, ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodać cukier puder i ubić  jeszcze raz, a pod koniec dodać sok z cytryny (zajmuje

Pomysłowa kuchnia
Jabłecznik na kruszonce według przepisu mojej Babci 79

Witajcie, Dzisiaj chciałabym Wam polecić kolejny przepis z „babcinego” zeszytu. To właśnie smaczny, szybki i prosty jabłecznik na kruszonce . Smakuje wybornie nawet na drugi dzień Składniki: 250 g masła 82% 1 szklanka cukru (można zamiast białego dodać cukier brązowy) 3 ½ szklanka mąki 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy Cynamon Ok. 1 kg jabłek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie(...)miarę równomiernie resztę kruszonki. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Możemy polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem. Ja osobiście wolę tą bogatszą wersję, z lukrem Smacznego!!! Jabłecznik-na-kruszonce Pobierz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Przepisy Babci
Jabłecznik z bezą 127

piernikowa , Szarlotka pomarańczowa , Szarlotka z bitą śmietaną , Szarlotka nowojorska , Szarlotka z dynią , Szarlotka z truskawkami , Szarlotka z rabarbarem , Szarlotka cytrynowa , Szarlotka sypana itd. Dzisiaj zapraszam po pyszny przepis na Jabłecznik z bezą. PRZEPIS NA JABŁECZNIK Z BEZĄ Składniki na jabłecznik z bezą: ciasto: 40 dag mąki 150g cukru pudru 3 żółtka 120g masła 3 łyżki śmietany szczypta soli nadzienie: słoik(...)przesmażonych (uprażonych) jabłek – przepis beza: 3 białka 1 szkl cukru Jak zrobić jabłecznik z bezą: Na stolnicę wysypuję mąkę i cukier puder, robię wgłębienie i dodaję żółtka, śmietanę oraz masło pokrojone w kostkę. Zaczynam od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatam kruche ciasto. Ciastem wykładam formę na tartę lub tortownicę 24cm wcześniej lekko posmarowaną masłem, nakłuwam widelcem. Wkładam do lodówki

Dorota Smakuje
Jabłecznik zaparzany 127

Jabłecznik zaparzany to proste do zrobienia ciasto na pyszny deser. Ciasto o umiarkowanej słodyczy z przyjemnie wilgotnym jabłkowym wnętrzem. Idealne ciasto do kawy na jesienne zimne dni. Jabłecznik zaparzany jest tak pysznym, łatwym i prostym do zrobienia ciastem, że na pewno będziecie go robić często. U mnie ostatnio jest praktycznie co tydzień. Do tego ciasta najlepiej użyć jabłka twarde typu(...)szara reneta lub antonówka, które podczas pieczenia zbyt szybko się nie rozpadają. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu jest bardzo delikatne i wilgotne, ale po schłodzeniu staje się bardziej zwarte. Jabłecznik dobrze się kroi nawet zaraz po wystudzeniu. Korzystajcie z darów jesieni, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i nie są jeszcze przechowywane w chłodni, która zabiera im nieco

Gotuj w domu
Ciasto jabłecznik zaparzany 134

Mięciutkie i przyjemnie wilgotne ciasto jabłecznik zaparzany jest niezbyt słodkim i bardzo łatwym deserem do zrobienia. Pyszne ciasto z jabłkami bardzo szybko znika z talerza i na pewno wszyscy będą prosić o dokładkę. Ciasto zaparzane z jabłkami zaraz po wystudzeniu jest mięciutkie i delikatnie wilgotne za sprawą jabłek. Do jabłecznika najlepsze są jabłka twarde (szara reneta, antonówka), które podczas pieczenia(...)całkowicie się nie rozpadają. U mnie ciasto było z jabłkami umiarkowanie twardymi. Podczas pieczenia część jabłek rozpadła się szybciej, tworząc po zastygnięciu pyszny wilgotny pasek jabłkowy. Ciasto jabłecznik zaparzany jest tak smaczne, że moi domownicy zażyczyli sobie, aby za tydzień była powtórka. W sezonie jabłka są najlepsze, na pewno więc zrobię je jeszcze kilka razy. Wypróbujcie koniecznie ten przepis

Kuchcik gotuje
Fit jabłecznik jaglany 112

Ponoć sezon na jabłka trwa prawie cały rok, jednak zapotrzebowanie na jabłecznik, a szczególnie na fit jabłecznik jaglany, jest w okresie jesionno-zimowym – przynajmniej u nas 😀 Nie ma to, jak podczas zimnnicy, zawinąć się szczelnie w koc z kubkiem Złotego mleka i fit jabłecznikiem 🙂 Jeśli macie ochotę na pyszne, zdrowe i dietetyczne ciasto

Fit Wyspa
Drożdżowe racuchy 176

Drożdżowe racuchy to nasza propozycja słodkości na karnawał. Racuchy robi się bardzo szybko i ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta. Ciasto wymieszacie przy pomocy łyżki. Szybkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jabłecznik 119

Jabłek mamy pod dostatkiem, a dodatkowo ciasta z nimi bardzo lubię więc padło na jabłecznik. Mąż marudził, że nie ma czekolady i że mało jabłek, więc zmieniłam proporcję. Zwiększyłam ilość jabłek na rzecz zmniejszenia ilości ciasta. Smakowo wyszło super, taki typowy klasyczny jabłecznik. Natomiast co do wykonania to nie jestem w 100% zadowolona. Najpierw podpiekłam spód, a potem jeszcze(...)ciasto jest już upieczone (jeżeli na drewnianej wykałaczce nie ma surowego ciasta to znaczy, że jest gotowe). Następnym razem podwoję składniki na ciasto, żeby było go więcej lub przygotuję jabłecznika w mniejszej foremce. Ciasto z jabłkami Pyszne ciasto z jabłkami Jabłecznik Smacznego!!! Justyna PS. Źródło wpisu: Moje Wypieki

Relaxtime
Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie 214

roku mamy masę jabłek już pisałam nie raz. To, że lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki też już wiecie. Tym razem przepis na pyszny jabłecznik z dużą ilością jabłek, zamkniętych pomiędzy płatami ciasta miodowego. Tak dla odmiany, od klasycznych szarlotek na kruchym cieście, tym razem padło na miodowe. Ciasto, tak jak to mają do siebie ciasta midowe, zyskuje na smaku(...)palnika.\r","Do blaszki wk\u0142adamy blat ciasta. \r","Na ciasto wykadamy mas\u0119 jab\u0142kow\u0105.\r","Przykrywamy drugim blatem ciasta.\r","Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy."]} Drukuj Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie Składniki Ciasto kostka masła 130 g cukru pudru 2 jajka 3 szklanki mąki 3 łyżki miodu 3 łyzki mleka 1 łyżeczka sody Masa jabłkowa

Mieszam w Garnku
Jabłecznik z pianką budyniową 111

Pyszny bardzo łatwy jabłecznik. Mam ten przepis od mojej siostrzyczki. Pieką ten jabłecznik w przedszkolu dla dzieciaczków. Wykonanie ciasta – do miski wrzucić masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Wszystko posiekać nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie szybko lekko zagnieść. Podzielić ciasto w proporcji 3/4- 1/4. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia dodać pokrojone

Kuchnia Pokoleń
Jabłecznik z budyniem i ananasami 193

Kruchy jabłecznik z budyniem i ananasami. Bardzo prosty przepis. Pyszny Wykonanie ciasta – do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać zimne masło i jajka. Posiekać nożem następnie szybko zagnieść na gładką masę. Podzielić ciasto na dwie równe części i włożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce(...)budyń. Zetrzeć drugą część ciasta na górę. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 50-55 minut. Poczekać aż wystygnie, można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jabłeczniki super smakują z kleksem bitej śmietany. Pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Cynamonowy jabłecznik. Pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem. 247

Dziś zapraszam Was na pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem. Taki cynamonowy jabłecznik idealnie nadaje się do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam, to ciasto w szczególności wielbicielom jabłek i cynamonu. Ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu i zawsze się udaje. Idealna alternatywa dla bardziej tradycyjnych jabłeczników. Spróbujcie. Co najbardziej lubię w tym jabłeczniku? Ten wspaniały zapach cynamonu unoszący(...)się po całym domu podczas pieczenia… Ach… * Przepis ze starego, domowego zeszytu z moimi zmianami Cynamonowy jabłecznik. Pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem. 2016-04-20 14:37:15 Write a review Save Recipe Print 0 calories

Słodkie okruszki
Jabłecznik francuski 256

Jabłeczników jest zapewne tyle, ile ludzi na świecie. Każdy ma swój przepis, ten najlepszy, który zawsze się udaje. Szarlotka na kruchym spodzie, biszkoptowe z musem jabłkowym. Każda z tych wersji jest smaczna i idealnie pasuje na deser. Jednym z jabłeczników, którym chciałem się dzisiaj podzielić i który zrobił małą furorę wśród klientów jest jabłecznik francuski. Dlaczego francuski? Albowiem wymyślił(...)szef kuchni David Lebovitz, od lat mieszkający we Francji i dbający o podniebienia paryżan. Jabłecznik ten jest bardzo szybki, mięciutki i naprawdę smaczny. Do tego, co najważniejsze, nie należy do drogich ciast.   Składniki: 4 jabłka 200g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli płatki migdałów cukier

Jacob Tastes
Smaczny jabłecznik bezglutenowy? To musi się udać… 190

Uwielbiam jabłka, zwłaszcza jesienią i zimą… Później przychodzi czas na bardziej sezonowe rozkosze podniebienia. Uwielbiam ciasta z jabłkami… jabłecznik, szarlotka, tarta… W dzieciństwie najłatwiejszego na świecie i zarazem najsmaczniejszego jabłecznika robiła moja mama. Teraz postanowiłam odtworzyć przepis… oczywiście w wersji bezglutenowej. Na średniej wielkości jabłecznik bezglutenowy (średnia tortownica) będziemy potrzebować: 6-7 niedużych jabłek garść rodzynek(...)Post Smaczny jabłecznik bezglutenowy? To musi się udać… pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta

Krzywa Prosta
Jabłecznik z budyniem 420

Przepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.    Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej- 250 g masła(...)cukrem pudrem.No cóż, Kasia sugerowała, aby (cyt.): „powstrzymać się od jedzenia go pierwszego dnia (ciasto również o niebo lepiej kroi się kiedy jest całkiem zimne a ciasto zmięknie).” Niestety, jabłecznik z budyniem wyglądał i pachniał tak kusząco, że nie można było się powstrzymać - ukroiłam jeszcze ciepły.  Najlepszy ponoć ma być na drugi, albo nawet na trzeci dzień. Skąd takie stwierdzenie

mojewypiekiinietylko
JABŁECZNIK MOJEJ BABCI + FILMIK 3334

Jabłecznik to jedno z pyszniejszych ciast, na maślanym, półkruchym cieście smakuje rewelacyjnie. Najlepszy jabłecznik jest na drugi dzień kiedy to zmięknie, polecam.        SKŁADNIKI : na ciasto półkruche      na blaszkę o wymiarach 25/30  3  szklanki mąki pszennej tortowej z małym czubkiem ( szklanka z duralexu ) 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.  Ciasto dzielimy na dwie połówki i każdą rozwałkowujemy. Pierwszą przenosimy na dno blaszki wyłożonej papierem, wyrównujemy, rozkładamy jabłka i kładziemy drugie ciasto.  Jabłecznik pieczemy 45 minut w  temperaturze 180 % C, termoobieg.  Po upieczeniu jabłecznik stydzimy i posypujemy cukrem pudrem, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Jabłecznik z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową 98

Może wyglądać, że to prosty jabłecznik, ale wcale nie prosty. To jest jabłecznik z dużą ilością jabłek i przepysznie chrupiącą kruszonką kurkumową. Smakuje obłędnie.  Lekkie, puszyste ciasto z zanurzonymi kawałeczkami jabłek, które po upieczeniu miękną i topnieją w buzi. Dodatek kurkumy nadaje ciastu pięknego, bursztynowego koloru, który zachęca do spróbowania, a kruszonka kurkumowa dodaje tu tego, czego brakuje - chrupkości(...)jest inaczej, przez to, że jabłka są obtoczone w skrobi i mące, które zatrzymują wydostające się z jabłek soki, mamy pewność, że zakalca nie będzie! Dodam tylko, że jabłecznik z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową, to super szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Najprostsze składniki, które z pewnością są w każdym domu. Nie trzeba obierać jabłek

Kuchnia Łukasza
bezglutenowy jabłecznik (paleo, keto) 168

zasięgu ręki. A była tylko migdałowa która została po tostach. Nikomu nie chciało się iść do sklepu. Lenistwo… Do nadzienia w spiżarce znaleźliśmy jabłka i brukselkę. Bezglutenowy jabłecznik z brukselką… brzmi średnio, ale kto wie może następnym razem Postawiliśmy więc na klasykę – jabłecznik z jabłkami. Ciasto jest trochę “trudne”, szczególnie górna warstwa, ale powoli i cierpliwie(...)się je nałożyć. Smakuje tak dobrze, że musiało wylądować na blogu, a nie mieliśmy tego w planach. Oboje jednak z Sylwią stwierdziliśmy, że musimy się tym przepisem na bezglutenowy jabłecznik z Wami podzielić. Bo był po prostu przepyszny Dlatego też takie szybkie zdjęcie Składniki: (blacha 12cm średnica) Ciasto: 2 szklanki mąki migdałowej ¼ szklanki erytrolu 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła

PaleoLife
Jabłecznik na kruchym cieście 134

Ostatnio miałam ochotę na jabłecznik przygotowany na kruchym cieście z lekko kwaśną masą owocową. Specjalnie do poniższego jabłecznika szukałam specjalnej odmiany jabłek. Aby ciasto było słodko-kwaśne wybrałam jabłka typu boskoop, które mają kwaśny, soczysty miąższ o specyficznym, korzennym aromacie. Zachęcam do pieczenia 😇 Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 4 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)minut w 180°C (aż do zezłocenia ciasta). Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, a na sam wierzch zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta (na tarce o średnich oczkach). Jabłecznik ponownie wstawić do lodówki i piec około 35-40 minut, aż do zezłocenia wierzchu jabłecznika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przygotowywanie kruchego ciasta Przygotowywanie masy jabłkowej Składania ciasta: 1./2 kruchego

Ugotować
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 101

bezą i jabłkami. Szarlotka  pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi  Marie - Antoine'owi Carême'owi. Czym się różni  szarlotka  od jabłecznika?  Niektórzy twierdzą że to jest to samo. Ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być(...)jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej

Rita creative
Jabłecznik bardzo puszysty 187881

Niesamowicie delikatny i naprawdę bardzo puszysty jabłecznik, ja go uwielbiam. Szczególnie, że należy do ciast prostych w wykonaniu. I nie ma tutaj żadnego przekładania, wszystko pieczemy razem :). Piekłam go już kilkakrotnie, tym razem do ciasta dodałam skórkę otartą z cytryny, która nadała mu dodatkowego aromatu. Przekonajcie się czy taki jabłecznik trafia także w wasze podniebienia ;). Polecam! Przepis pochodzi ze strony(...)piec przez około 30 minut w temperaturze 175°C, aż wbity patyczek będzie suchy ( patyczek może być wilgotny od jabłek, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta ). Jabłecznik odstawić do całkowitego wystudzenia ( dopiero wtedy będzie się dobrze kroił ). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. UWAGA : Jabłecznik można upiec również z prażonymi jabłkami ze słoika - 1 duży słoik jabłek. Jeżeli

Opowieści z piekarnika
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 190

szarlotkę z bezą i jabłkami. Szarlotka  pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi  Marie - Antoine'owi Carême'owi. Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Niektórzy twierdzą że to jest to samo, ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być(...)jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej

RITA food channel
Szybki jabłecznik 133

Przepis na to ciasto jest dość stary. Pochodzi od mojej babci. Jest to jedno z tych ciast z którymi poradzi sobie każdy. Szybki jabłecznik robi się w jednej misce przy pomocy drewnianej łyżki, dzięki czemu unikniemy bałaganu, który często towarzyszy pieczeniu (no przynajmniej u mnie tak jest :D) i tony rzeczy do mycia XD Do ciasta śmiało możecie dorzucić bakalie(...)łyżki kakao. U mnie dzisiaj wersja podstawowa. Szybki jabłecznik Składniki: 8 jabłek szklanka cukru pół szklanki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 2,5 szklanki mąki 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary formy 25 x 21 cm. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski. Dodajemy cukier i olej

PatiGotuje
Kruchy jabłecznik z pianką. 113

Jabłeczniki są to takie ciasta które nigdy się nie nudzą. Ciasto to zrobiłam z pyszną pianką. Wszystko super pasuje. Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Podzielić na dwa kawałki w proporcji 2/3 – 1/3 Oddzielnie zawinąć w woreczki foliowe i włożyć do zamrażarki na godzinę. Spłaszczyć kawałki ciasta. Przygotowanie jabłek – jabłka

Kuchnia Pokoleń
Ekspresowy puszysty jabłecznik 169

mnie nagła niespodziewana potrzeba zrobienia ciasta. I nie ma, że masa obowiązków, że tv kusi serialem, ja zamykam się w kuchni i czaruję ;) Tym razem wyczarowałam ekspresowy puszysty jabłecznik. Ekspresowy z 2 powodów, szybkości wykonania i szybkości znikania ;) heh musiałam schować kawałeczek żeby zrobić mu zdjęcie ;) Z racji tej "ekspresowości" przepis dodałam do akcji blogerskiej prowadzonej na Fb "Błyskawiczny piątek

Cynamonowe szczęście
Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie 200

Dzisiaj przepyszny jabłecznik w kruchym cieście, bardzo aromatyczny. Cudownie pachnie cynamonem, upieczonymi jabłkami i goździkami. W tym tygodniu piekę go już drugi raz :). Jak dla mnie jest przepyszny i w moim domu znika błyskawicznie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. W jego przygotowaniu pomagał mi wyjątkowy gości, którego widać na pierwszym zdjęciu. Bardzo polecam jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie.   Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na „Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie”: Ciasto: 350g mąki pszennej użyłam tortowej 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1,8-1,9 kg jabłek + dwa jabłka 80g jasnego brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 szczypty zmielonych

Mała Cukierenka
Ciasto Jabłecznik z Budyniem - Szarlotka z Budyniem 283

łyżeczki cynamonu 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 3 łyżki cukru kryształ Użyłam foremki o wymiarach 25 cm x 25 cm Link do filmu z przygotowania : Ciasto jabłecznik z budyniem https://www.youtube.com/watch?v=ieOUAsOBPIQ Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto : Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder , proszek do pieczenia ,cukier waniliowy , masło lub margarynę , szczyptę soli i pocierając dłońmi łączę składniki ( można(...)używam tylko 400 ml czyli zmniejszam ilość mleka potrzebną do przygotowania budyniu o -20%. Ciepłym budyniem zaleję jabłka ułożone na cieście w foremce. Po 30 minutach Końcowe przygotowanie jabłecznika z budyniem : Większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i rozwałkuję od razu na papierze do pieczenia ( ale można je rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką i przenieść na wałku do foremki

Uwaga Babcia Gotuje
Jabłecznik z budyniem. 167

gotowe ciasta w proszku, bo były bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udawały (no chyba, że zapomniało mi się wyłączyć na czas piekarnika). Najczęściej przygotowywałam karpatkę lub jabłecznik z budyniem i to właśnie ten ostatni był moim ulubionym ciastem :) Później, gdy nabrałam już nieco doświadczenia, ośmieliłam się na samodzielne przygotowywanie ciast i zachwyciłam się tym na tyle, że jest(...)wciąż moje ulubione zajęcie. Przez te lata wypróbowałam już mnóstwo przepisów, niektóre są ze mną do dziś, o innych wolę zapomnieć, ale często wspominając początki przypominam sobie smak tamtego jabłecznika. Postanowiłam go odtworzyć, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto jest o niebo lepsze od tamtego! Kruchutkie, cieniutkie warstwy ciasta, a pomiędzy nimi całe jabłka napełnione rodzynkami i kremowy budyń. Dawno

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik/szarlotka z budyniem 200

czasie studiów pracowałam w firmie usługowej, tutaj reklamować jej nie będę, jedynym jej plusem (poza tonami zjadanego popcornu)był pyszny jabłecznik, który czasami zdarzało mi się jadać... był to dla mnie ideał ciasta z jabłkami. Na spodzie kruche ciasto, na nim pyszne, twarde kawałki jabłek polane masą, jakby budyniową, a na tym kruszonka polana kajmakiem. Nie jestem fanką szarlotek, jabłeczników(...)ogóle ciast z jabłkami ale tamten jabłecznik był moim faworytem i marzeniem było znaleźć przepis na takie pyszne ciasto. Szczególnie urzekły mnie w nim kawałki jabłek - takie twarde i jędrne a nie usmażona- przepraszam za określenie - ,,breja". I właśnie ostatnio znalazłam na jednym blogu przepis na podobne ciasto, co prawda nie były to te same doznania smakowe co kiedyś

sierotka maRysia w kuchni
Pełnoziarnisty jabłecznik 161

Jakoś nigdy specjalnie nie przepadałam za jabłecznikiem, no chyba, że na ciepło z gałka lodów waniliowych, mniam! Dzisiaj przepis na "zdrowszy" jabłecznik, bo na pełnoziarnistym spodzie, niby niewielka zmiana mąki, a smak już inny. Jabłecznik ten wyszedł zupełnie przez przypadek, w pewny niedzielny poranek, kiedy okazało się, że w moich zapasach nie ma zwykłej mąki pszennej. Zastąpiłam ją pełnoziarnistą(...)się okazało, wyszło bardzo smacznie! 'pełnoziarnisty jabłecznik' Źródło przepisu Składniki: - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 0,5 szklanki oleju - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 średniej wielkości jabłka - mielony cynamon Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodawać powoli olej, ciągle miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto

CookYourself
Piernikowy Jabłecznik z krainy Kubusia Puchatka 158

Przepis na piernikowy jabłecznik znalazłam w zeszycie z przepisami mojej Teściowej. Jak się okazało, nie robiła go od wieków, więc postanowiłam spróbować i miałam dość duże zaskoczenie. Nie jest to taki typowy piernik, w którym byłoby mnóstwo przypraw, ale miód w połączeniu z jabłkami i cynamonem tworzą pyszny smaczek. Po prostu poezja! Jest to jeden z moich ulubionych jabłeczników, który(...)Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki. Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem i posypujmy nim potarte jabłka. Całość mieszamy, a następnie wykładamy na blaszkę i przykrywamy resztą ciasta. Piernikowy jabłecznik pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut. Dobrze wystudzony jabłecznik posypujemy cukrem pudrem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin

Smakowy Raj