jableczniki - 1381 przepisów (strona:2/93)

NAJŁATWIEJSZY I NAJSMACZNIEJSZY JABŁECZNIK! 299

Jabłecznik wyszedł obłędny, rozszedł się cały nim dobrze wystygł ;-). Z dużą ilością świeżych polskich jabłek, najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Możecie też go podać z kulką lodów waniliowych!  SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE NA JABŁECZNIK: - 2 szklanki mąki - kostka masła z lodówki - 3/4 szkl. cukru - 3 żółtka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki jogurtu pozostałe składniki

SMYKWKUCHNI
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 306

schować do lodówki na 1 godz. Po tym czasie , przygotować blaszkę , wyłożyć nią papierem do pieczenia . Na spód blaszki rozwałkować  schłodzone ciasto kruche ( część ciasta zostawić na wierzch jabłecznika) , podziubać widelcem i zapiec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C ok. 20 - 30 minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru). Biszkopt : Ubić pianę na sztywno. Dodać cukier puder i dalej(...)jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły. W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka.  Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego

Słodkości i nie tylko
JABŁECZNIK NA ZIMNO 184

delikatnym biszkoptem, jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, i do tego bita śmietana a całości przyprószona cynamonem. Rewelacyjnie komponuje się tu kwaśna masa jabłkowa z delikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Tężejąca masę jabłkową wylać na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki aby się schłodziła. W czasie gdy ciasto się chłodzi ubić śmietanę z cukrem na sztywno, ubitą śmietaną posmarować jabłeczniki posypać cynamonem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami 132

podobną szarlotkę. Oczywiście od razu nabrałam na taką ochotę i oto moja wersjaJ Przepis na pewno nie raz powtórzę, następnym razem może dodam jeszcze więcej jabłekJ Polecam gorąco !! Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto kruche: 250 g mąki tortowej 0,5 kostki masła 1 jajko 0,5 szkl. cukru(...)czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić kawałki. Wszystko zależy jaką konsystencję jabłek lubimy. Czy chcemy uzyskać z nich mus czy raczej wolimy żeby w jabłeczniki czuć było ich kawałki. Ja preferuję drugą opcję, więc kroję jabłka na większe cząstki. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy przygotowane jabłka i  dusimy około 7 min na małym ogniu, mieszając

Mania Gotowania
Szybko! JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. 1059

Kolejna doba, tydzień, miesiąc, tak bez ustanku. Dlatego warto jest mieć coś w swoim "repertuarze", co smakuje wybornie, nie jest skomplikowane i nie zabiera aż tak wiele czasu. Poniższy jabłecznik poznałam za sprawą Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane.  Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości(...)JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku od pieczeniacukier waniliowy Ubiłam białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać cukier puder, ciągle miksując.Dodałam żółtka, cukier waniliowy i krótko miksowałam na najniższych obrotach.Przesiać mąkę z proszkiem i drewnianą łyżką łączę delikatnie. Przekładam do blachy

W kuchni Karmel-itki
Jabłecznik czekoladowo-kokosowy 125

Tradycyjny jabłecznik w nowoczesnym wydaniu :)Składniki:- 3 szklanki mąki tortowej- 5 jajek- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru- 250g margaryny- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 opakowania budyniu czekoladowego- 1 kg jabłek- 100 g wiórków kokosowychPrzygotowanie:Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i obie(...)układamy na cieście a na nie równomiernie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy całość i oprószamy wiórkami kokosowymi. Drugą część ciasta delikatnie przekładamy na krem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Jabłecznik pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy.Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru pudru. Pianę wykładamy na gotowe ciasto i umieszczamy ponownie w piekarniku. Pieczemy około

Zainspirowana w kuchni
Najprostszy na świecie jabłecznik 172

łyżką, delikatnie uklepując.Zimną margarynę lub masło ścieramy na wierzch ciasta (możemy pokroić w drobną kostkę), tak by podczas pieczenia rozpuściła się i wsiąkła w pozostałe warstwy. Posypujemy cynamonem. Jabłecznik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej termoobieg) na około godzinę

Zakręcony Widelec
Jabłecznik sypany, czyli błyskawiczne i smaczne ciasto dla leniuszków 840

Dopiero robiąc porządki w zakładce "ulubione" znalazłam, a że miałam akurat sporo jabłek, to szybko ruszyłam do pieczenia. Jedna uwaga: nie zamieniajcie masła na margarynę, bo zepsujecie ten jabłecznik. Margaryna nie ma jego wspaniałego smaku i przede wszystkim nie zrumieni się. Zawiera sporo wody, więc może powstać nieapetyczny "gniot". Jedna z moich koleżanek zapytała mnie czy w tym przepisie można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smak tradycji...jabłecznik 355

masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy bitą śmietaną.jabłecznik

Bon Appetit Małgorzaty
Jabłecznik z różową pianką 159

jedno z moich ulubionych ciast z jabłkami. Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia. Jabłeczniki nr 9 (2008). Robiłam je wielokrotnie. Uwaga! W cieście kruchym nie ma cukru, ale słodycz pianki i jabłek to wynagradzają. Polecam!Składniki: Ciasto:3 szklanki mąki pszennej250 g margaryny5 żółtek2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaJabłka:1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki cynamonulub1 kg jabłek

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka, albo jabłecznik, jak kto woli 212

szarlotkę u mnie trwa i nie zamierza się skończyć. Po kilku ostatnich szarlotkach przyszła mi ochota na odmianę, czyli ciasto z kawałkami jabłek, a nie ich miksem.Robiłam kiedyś jabłecznik tego typu, nazywał się, nie wiedzieć czemu, Placek Gaździny.Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jabłecznik 150

Tradycyjny jabłecznik, choć troszkę zmodyfikowany.Ok. 2 kg jabłek obieramy, tarkujemy, dosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku(należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnekz ognia).Odcedzamy sok.Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika.   Zagniatamy kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny

Maminek kulinarny
MAŚLANKOWY JABŁECZNIK Z RABARBAEM 103

Kiedy rabarbar pojawi sie w ogrodzie chętnie wykorzystujemy go do ciast, dziś proponuję taki jabłecznik z rabarbarem na maślance, palce lizac!Składniki:1.5 szkl.maślanki3 jajka1,5 szkl cukrucukier waniliowy3,7 szkl maki3/4 szkl oleju4 łyżeczki proszku do pieczeniakruszonka:3/4 szkl mąki,3/4 szkl cukru1/2 kostki masładodatkowo;1/2 kg jabłek30 dag rabarbarucukier do obsypania rabarabaru-jaużyłam cukier cytrynowyWykonanie:Cukier

Z Majeczką w kuchni
jabłecznik pospolity 146

Zapach jaki roznosi się po mieszkaniu podczas pieczenia ciasta z jabłkami  nie ma sobie równych. Pachnie pięknie...Będzie to jabłecznik na kruchym cieście, takim prawdziwym.Przepis mam od szefa kuchni z Tyrolu Freddiego N.- 300 g mąki pszennej- 200 g masła- 100 g cukru pudru- cukier wanilinowy op.- jajkoMąkę z cukrem mieszamy.Wysypujemy na stolnicę i robimy dziurkę na jajko.Mas

Pasje Jolki
Szarlotka a może jabłecznik 368

kuszą żeby je kupić i przygotować z nich coś pysznego. Nie ma co kombinować tylko postawić na klasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ??  Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka to nasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował do nas z Francji. Więc zapraszam na ciasto z Francji , szarlotkę .Czas

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania