Nie znam smaku prawdziwych gofrow belgijskich,bo nigdy ich nie jadlam.Znam za to ich smak z internetowych przepisow.Slodkie na maksa i z duza iloscia masla,jak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny, banalnie prosty i niezwykle szybki do przygotowania deser. Deser dla dorosłych, ponieważ bazę kremu stanowi mascarpone ze sporą dawką adwocata. Smaku dodają ciasteczka amarettini, a
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tanie i dostępne wszędzie. Zawiera duże ilości witaminy C i B1, wapń, magnez, potas i antyoksydanty. Nieoceniony przy anemii, obniża również ciśnienie. Natomiast osoby odchudzające się powinny pamiętać, że gotowany burak ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Buraczany sok ma właściwości uodporniające i przeciwwirusowe. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, powstałe w trakcie fermentacji. Bakterie te regulują(...)Możemy go wykorzystać do codziennego picia lub do przygotowania pysznego barszczu. Do tej pory zakwas robiłam bez włoszczyzny, tylko z samymi burakami (przepis tutaj ), ale u Izy-Pyzy wypatrzyłam, że można też dodać marchew, pietruszkę i selera. Muszę przyznać, że to zacny pomysł. Sok z kiszonych buraków Proporcje na 3 litry soku Czas przygotowania: do siedmiu
Kulinarne przygody Gatitykomosa ryżowa ( quinoa) jak i tandoori masala oraz inne indyjskie przyprawy są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata. Na zdjęciach zupa z przepisu Izy. Zupa z buraków - przepis Izy Składniki 3 duże buraki czerwone 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru kawałek selera 1,5 do 2 litrów(...)zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie plasterki, a ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa oraz pokrojony w kawałki imbir i ząbki czosnku dodać do wywaru. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Podawać z kleksem śmietany. My dodatkowo wzbogaciliśmy zupę komosę ryżową. Zupa z buraków - przepis Asimy Składniki 3 duże buraki czerwone 1 duża marchewka 1 mała czerwona
Kulinaria - potrawy z różnych stron światablogu Lawendowy Dom, wszak Beata Lipov to ekspertka od bułgarskiej kuchni. Ljutenica, którą przygotowałam jest dosyć pikantna wszak słowo ljuto, oznacza ostry, pikantny. Temperaturę piekarnika konsultowałam jeszcze z Izą/ Pyzą, ona też przygotowywała to danie, poradziła mi też by nakłuć bakłażany, gdyż podczas pieczenia mogą wybuchnąć, ja ich nigdy w całości nie piekłam, zawsze w plastrach. Domowa Lutenica (Ljutenica(...)łyżki oleju Pomidory nacinamy na czubku i blanszujemy (zalewamy na 2 minuty wrzącą wodą), obieramy ze skórki, miksujemy w na puree. Powstałą masę wkładamy do dużego garnka i gotujemy, aż się zredukuję o połowę. Paprykę również tę ostrą papryczkę i bakłażany (nakłóć) pieczemy na ruszcie wstawionym na najwyższy poziom piekarnika, opiekamy ze wszystkich stron z włączoną funkcją grilla, aż skórka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię1 bułka paryska 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru masło owoce sezonowe: banan , pomarańcze, winogrona cukier puder Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu
Gotowanie jest łatweJejmosc truskawka chcialaby sie Wam przedstawic.Truskawka (Fragaria&anannassa Duchesne) jest mieszancem dwoch gatunkow poziomek:chilijskiej i wirginijskiej,pochodzacych z rodziny rozowatych.Truskawka nie tylko pieknie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jakiś czas temu pisałem, że nawiedziła mnie ekipa Gotowania na kolanie i program u mnie i ze mną kręcili. No i jedna z dziewczyn z ekipy telewizyjnej, Malwina, tak się napaliła na mój chleb, że wpadła kilka dni później specjalnie po to żebym jej coś upiekł :) No to zrobiłem dwa chleby z kiszonym ogórkiem. Jeden poddaliśmy natychmiastowej degustacji, drugi dostała(...)takie naprawdę sporych rozmiarów calzone. Ale teraz dzisiaj to o chlebie tym chciałem, calzone na następny wpis zostawiam. Dodam jeszcze, że przepis ten przesłała mi na mojego blogowego maila Iza. Dzięki Iza, chleb naprawdę cudownie pachnie i tak delikatnie smakuje. Taki jakby wiosenny. Czyli idealnie na ten moment właśnie :) Jeszcze tylko chciałem Izę przeprosić, bo przepis to mi chyba już
Marder&Marder ManufactureNa św. Marcina z gęsiną nie zdążylam, jednak znalazła się w naszym listopadowym menu.Cieszę się ,że gęsina wraca na polskie stoły,bo na niemieckich w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kupiłam ostatnio szynkowar. Na pierwszy ogień, za namową Edytki, przygotowałam mielonkę wieprzową z przepisu Izy. Przygotowanie takiej wędliny jest dziecinnie proste, a mielonka smakuje wybornie. Z 820g mięsa wyszło mi 660g domowej mielonki. Wydaje mi się, że to dość dobry wynik. Już rozmyślam co teraz przygotować w szynkowarze. W końcu na święta będzie(...)nasz szynkowar. Na dno wyłożyć szmatkę lub kratkę. Wstawić zamknięty szynkowar. Wlać wrzątek na wosokość poniżej 2 cm od brzegów szynkowaru. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około godzinę. Po około 50 minutach sprawdzić temperaturę wewnątrz szynkowaru - powinna wynosić 71 stopni. Jeżeli mięso jeszcze jej nie osiągnęło, gotować aż do momentu
Sto kolorów kuchniKnedle ze sliwkami wpisane sa w tradycje polskiej kuchni.Potrawa ta jest rowniez bardzo popularna w Niemczech (skad zreszta pochodzi) oraz Austrii.Nie znam nikogo kto ich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krazenia,a takze obniza poziom cholesterolu we krwi.Ten cenny antyoksydant nadaje wlasnie pomidorom czerwony kolor.Co ciekawe,w przypadku pomidorow-w przeciwienstwie do innnych warzyw-przetworzenie np.do postaci przecieru lub gotowanie,wcale nie pozbawia ich cennych wartosci odzywczych.Wrecz przeciwnie,sa one wtedy skuteczniejsze w dzialaniu i lepiej przaswajalne przez nasz organizm niz na surowo.Ale nie na tym konczy sie bogactwo wartosci(...)dostarcza zaledwie 20kcal ,dlatego pomidor jest niezastapionym elementem kazdej zdrowej diety.Stal sie zatem naturalnym lekiem w walce z nadwaga,cukrzyca i chorobami ukladu krazenia.Trzeba jednak pamietac,iz pomidory z upraw ekologicznych zawieraja 3 razy wiecej dobroczynnych skladnikow niz te z upraw tradycyjnych.Niektorzy twierdza,ze szklanka soku pomidorowego dziennie chroni niemal przed wszystkimi chorobami,a zwlaszcza zima przed przeziebieniem. Jednak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Currywurst to kultowe niemieckie danie.W Niemczech budke z kielbaskami-Imbiss mozna spotkac doslownie na kazdynm rogu.Jest tak popularna,ze w Berlinie Currywurst ma swoje muzeum.Klik,kliknij
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejne wspólne wypiekanie na śniadanie. Dzisiaj pyszne i chrupiące pszenne bułeczki. Przepis na bułki pochodzi z bloga Buszująca w kuchni. Ich upieczenie jest na prawdę łatwe
Ala piecze i gotuje