Żurek to zupa która nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, choć muszę przyznać że na tyle ja lubię iż gotuję ja kilka razy w roku bez
Dorota SmakujeSałatka z selerem konserwowym i czerwoną fasolą – to sałatka, której wykonanie zajmuje parę minut. Wystarczy na szybko odsączyć warzywa z zalewy, wrzucić je do miski
Kulinarne PrzebojeSernik japoński (soft cotton japanese cheesecake), to sernik o niezwykle lekkiej, wręcz sufletowej strukturze. I choć pewnie nie wszystkich zachwyci (jak to w życiu
Smaczne ZdroweSmaczna i ładnie prezentująca się rolada z żółtego sera z dodatkiem jajek na twardo i szynki konserwowej będzie świetną propozycją imprezowej przekąski. Doskonale też sprawdzi się
Smaki Na TalerzuHummus to pyszna pasta, dip przygotowywana na bazie ugotowanej ciecierzycy (zobacz wpis Jak ugotować ciecierzycę ). Bardzo lubię hummus i lubię wzbogacać go o nowe składniki eksperymentując
Dorota SmakujeBitki z indyka w sosie – mięciutkie, delikatne, chude mięso wolno duszone. Bardzo smaczne danie, lubiane przez dorosłych i dzieci. PRZEPIS NA BITKI Z INDYKA W SOSIE
Dorota SmakujeP yszny, zdrowy deser lub śniadanie dla łasuchów. PRZEPIS NA BOUNTY JAGLANE Składniki na bounty jaglane: 100g kaszy jaglanej suchej 300ml mleka 1/2 szkl wiórków
Dorota SmakujeSzwedzki tort kanapkowy pięknie wygląda na każdym przyjęciu, a nawet na stole wielkanocnym. Smörgåstårta to danie popularne w całej Skandynawii. Wyglądem przypomina tort z kremem, a
dolcevitainmykitchenZapraszam was do wypróbowania surówki z buraków (jak sama nazwa mówi – surowych). W sezonie przednówkowym, ale oczywiście nie tylko, zajadamy się burakami. U nas cenione
Dorota SmakujePodpłomyki to bardzo proste do przygotowania placki z kilku składników. Dawniej wypiekane były na kamieniu czy blasze jako próba dla sprawdzenia temperatury w piecu chlebowym. Ja
Dorota SmakujeUwielbiane przez nas tiramisu, tym razem w wersji tortu. Idealny biszkopt, genialna masa z mascarpone, całość wprost rozpływa się w ustach. Dzięki wykorzystaniu domowego
Smaczne ZdroweNa co jest sezon w Marcu Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka
Dorota SmakujeBabka do odrywania – ciasto drożdżowe, podzielone na wiele kawałeczków, zrolowane w kulkę, obtoczone w oleju lub syropie klonowym (do wyboru) a następnie w mieszance cukru
Dorota SmakujeGolonki w czerwonym winie, to rarytas dla wielbicieli golonek, ale myślę, że nie tylko. Co innego golonka gotowana, co innego taka smażona w czerwonym winie
Smaczne ZdroweSzukałam pomysłu na obiad bez konieczności wychodzenia do sklepu, czyli… wyłącznie z produktów, które miałam w kuchni. Tak trafiłam na tatrę z kurczakiem na
Kulinarne S.O.S.