spodziewałam się ,że ta przystawka będzie aż taka dobra-moim gości om również ogromnie posmakowała i zniknęła błyskawicznie-to proste i niedrogie danie idealnie sprawdzi się na każdej imprezie-polecam gorąco!!! Składniki: pół opakowania rukoli 3 buraki średniej wielkości 1/2 opakowania serka feta garść pestek dyni na sos: 1/2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu
Swojskie jedzonkoSałatka jarzynowa, ale bez ziemniaków. Taka troszkę lżejsza, ale bardzo smaczna. Uwielbiam sałatki właśnie takie z majonezem, a jarzynowa jest zawsze numerem jeden. Dawniej nie było imprezy, świąt bez tej potrawy. Taka sałatka trochę rodem z PRL-u. Dzisiaj trochę w innej formie, którą i Wam polecam. Składniki: 4 średnie marchewki 5 jajek 5 średnich ogórków kiszonych
O kuchni z uczuciempamiętam jak smakował, ale pamiętam bąble na wszystkich palcach jego ręki! I jeszcze jedna, mniej wyraźna fotka tego samego sernika, pochodząca z naszej dawnej imprezy
To co kochamsmak marynowanego sera! Gdy jadłam go pierwszy raz, byłam pewna, że to kurczak. Nawet prosiłam koleżankę o przepis na kurczaka! Jeszcze zdążycie przygotować na imprezę Andrzejkową. Składniki: • 2 duże kule mozzarelli • 1 awokado • 3 pomidory • 2 łyżki soku z cytryny Marynata • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego • 1 łyżeczka musztardy
To co kochamsosie majonezowo-śmietanowym z groszkiem zielonym, ogórkami i pieczarkami konserwowymi, popularnie nazywane w mojej rodzinie „jajkami w majonezie”.Pamiętam, że na każdą imprezę imieninową czy świąteczną moja Mama robiła właśnie takie jajka. Nie wycinała gąsek z jajek , tylko kroiła jajka wzdłuż, wyjmowała żółtka, które ścierała na tarce
To co kochamjuż wcześniej wykorzystałam do marynowanego kurczaka. Zarówno filet rybny, jak i z kurczaka smakuje rewelacyjnie i bardzo zaskakująco. Danie idealne na różne imprezy rodzinne, bo przygotowuje się 1-2 dni wcześniej i dopiero wyciąga na stół, gdy goście pukają do drzwi. Polecam panierkę z majonezem, zapewniam, że innej już
To co kochamRybka panierowana w cieście naleśnikowo-majonezowym i zamarynowana w lekkiej zalewie octowej. Przygotowuje się ją dzień wcześniej, idealna jest więc na imprezy bo wyjmujemy gotową na stół. Składniki: • 1 kg filetów ryby – u mnie sola • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Panierka • 3 jajka • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki mąki • tarta
To co kochamInspiracją do wykonania tej sałatki był Meksykański król imprezy, który krąży po internecie i blogach kulinarnych i tak naprawdę nie wiadomo, kto go wymyślił. Ukradłam tylko wygląd zewnętrzny, bo zawartość jest inna. Sałatka bardzo wszystkim smakowała i z ostatniej impezy rodzinnej „wyszła” jako pierwsza. Składniki: • 2 piersi z kurczaka • 1/2 sałaty
To co kochamsmak ale również za prostotę wykonania i rozłożenie w czasie prac z nim związanych. Otóż krążki miodowo-orzechowe pieczemy 2 tygodnie przed imprezą, masę orzechową robimy 2 dni przed podaniem i wtedy też składamy go. Smak miodu pozostaje zamknięty w środku tortu, a on im dłużej leży, tym jest smaczniejszy
To co kochamNiedawno upiekłam adwentowy wieniec drożdżowy, który wzbudził ciekawość rodziny i wielu znajomych, a smakował też wybornie. Na imprezę mikołajkową, którą niedawno urządzałam, upiekłam z tego samego przepisu choinkę. Te same bułeczki drożdżowe, ale serek łososiowy i podobna dekoracja sprawiły, że moja choinka również wzbudziła spore zainteresowanie. Składniki: Bułeczki drożdżowe • 3 szklanki mąki
To co kochamsałatkę ma z 20 lat i tak naprawdę nie wiem dlaczego nie pojawił się do tej pory na moim blogu. Kiedyś żadna impreza czy święta nie obyły się bez niej i chyba po prostu się przejadła. Zdecydowanie imprezowa, lekko pikantna, zaskakująca smakiem pora, ananasa, czerwonej fasoli i żółtego sera obtoczonego w papryce
To co kochamchrupiąca sałatka, z orzechami, żurawiną i jabłkiem, pachnąca bazylią, i cytryną. Dodatek liści cykorii zwiększa walory jej smakowe i estetyczne. Polecam na karnawałowe imprezy ostatkowe. Składniki: • 3-4 kolby cykorii • 2 pieczone udka z kurczaka • 1 duże jabłko • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżki suszonej żurawiny • 10 listków bazylii
To co kochamDzień Dziecka delektowaliśmy się takim oto biszkoptem z masą śmietanowo-galaretkową i dużą ilością truskawek. Ciasto najbardziej smakowało 5-letniemu Szymonowi, najmłodszemu uczestnikowi wczorajszej grillowej imprezy. Aż miło było patrzeć, jak pałaszował kolejne porcje, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
To co kochamIdzie weekend, a więc będą grille i różne imprezy na świeżym powietrzu. Najlepszy na takie okazje jako alternatywa dla piwa jest łagodny, zimny napój alkoholowy typu sangria. Po sukcesie sangrii truskawkowej zrobiłam sangrię tropikalną na bazie pomarańczy, cytryny, grejpfruta, jabłka i gruszki. z nutką cynamonu i goryczką wermutu. Lekko gazowana, lekko
To co kochamoliwek i zmyliła niejedną osobę sięgającą po tę sałatkę. Kolorystycznie i smakowo o niebo lepiej od zwykłego biało-czerwono-zielonego Caprese. Idealna na imprezy, bo i wygląda, i smkauje. Składniki: • 2 szklanki pomidorków koktajlowych pomarańczowych • 2 małe opakowania kulek mozzarelli • 1 szklanka borówki amerykańskiej • 2 łyżki posiekanych liści bazylii • sól, pieprz
To co kocham