czosnku. Bakłażana w sosie pomidorowym podaję z ryżem, kuskusem, makaronem penne lub bagietką. Podany na ciepło może być daniem na obiad lub kolację, na zimno doskonale nadaje się na imprezy na szwedzki stół. Przed duszeniem Gotowa potrawa Bakłażan podany z ryżem i świeżą bazylią Składniki: 1 średni bakłażan kilka suszonych pomidorów w zalewie z oleju (użyłam po 1 połówce pomidora
Codziennik Kuchennyfrittaty jest to, że równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie, na piknik lub podać jako małe danie na imprezie. Składniki na porcję dla 1 osoby: 2 jajka eco 8 zielonych szparagów (bardzo cienkie) 1 cienka dymka ze szczypiorkiem 1/2 czerwonej papryczki chilli 4 pomidorki koktajlowe świeże listki
Codziennik Kuchennykaszą pęczak i kurczakiem jest kompletnym posiłkiem, zawiera dobre, zdrowe węglowodany w postaci kaszy, chude mięso, trochę warzyw. Ta sycąca sałatka dobrze smakuje na kolację, lunch, a na imprezach cieszy się dużym powodzeniem. Składniki (na 2-3 porcje): 2 szkl. ugotowanej kaszy pęczak 1/2 dużej piersi z kurczaka 1/3 szkl. czarnych oliwek 1/2 ogórka szklarniowego 8 suszonych pomidorów kilka gałązek
Codziennik KuchennyStyczeń, to czas Karnawału dlatego w kuchni Regionalnych Smaków, pojawia sie potrawa, która wyjatkowo pasująca na imprezę. HEKELE lub HEKERLE , tak nazywana jest na Śląsku popularna sałatka lub pasta z solonych śledzi. Ma ona różne odmiany, w przepisie podstawowym są solone śledzie, ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki, cebula i musztarda. Hekele może być
Codziennik Kuchennydymki i koperku. Wymieszana jest z niewielką ilością lekko pikantnego sosu i mocno przyprawiona świeżo mielonym pieprzem. Sałatka ziemniaczana doskonale nadaje się jako dodatek do dań z grilla. Na imprezach z grillem w roli głównej, męczy mnie nadmiar potraw mięsnych i z przyjemnością zajadam wtedy sałatkę ziemniaczaną. Co i Wam polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych 3 ogórki konserwowe
Codziennik KuchennyPyszna i prosta przekąska na kolacje. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i idealnie sprawdzi się na imprezie czy przyjęciu. Można podać je razem z sałatką. Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej sól, pieprz olej do smażenia Nadzienie: 1op. serka chrzanowego 100 g łososia wędzonego pęczek
Kuchnia MagdaLenypewno ;) Zupę grochową popularnie zwaną „grochówką” przyrządza się z łupanego grochu z dodatkiem wędzonego mięsa (ja użyłam boczku), ziemniaków, czosnku i obowiązkowo majeranku. Często podawana jest na różnych imprezach masowych, czy w przydrożnych kuchniach polowych (osobiście nie odważyłam się spróbować). Jest też jedną z potraw chętnie serwowanych w wojsku (tzw. grochówka wojskowa). To tyle tytułem wstępu, a teraz przejdźmy
MyCookBook.plmnie trwało to ok. 45 min). Skorzystałam z przepisu stąd . Tak przyrządzona ryba była bardzo smaczna. To danie wymaga sporo czasu na przygotowanie, dlatego polecam je na większe imprezy
Proste PotrawyPizzerinki to nic innego jak pizza w bardziej poręcznej wersji:). Świetne na imprezy lub do zabrania na wynos, smakują dobrze także na zimno lub odgrzane. Przygotowałam je z mojego ulubionego ciasta na pizzę, które nie musi wyrastać. Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanka ciepłego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczka
Szefowa kuchniZupa grochowa powinna być gęsta, zawiesista i smaczna. Idealna na chłodne dni. Zupa ta zawsze mi się kojarzy z piknikami, wojskiem i wszelkimi imprezami na wolnym powietrzu. Mój syn był ostatnio na takiej wycieczce, gdzie częstowali uczestników wojskową grochówką. Tak nabrałam apetytu, że musiałam ugotować garnek tradycyjnej grochówki. Składniki 1 wędzone żeberko 1 mała golonka wieprzowa 2 szklanki łuskanego grochu
O kuchni z uczuciemmożna położyć prawie wszystko. SMoże być serowo, ziołowo, warzywnie, mięsnie..;D Ja uwielbiam pomidorową wersję z mieszanką ziół i przecierem pomidorowym. Polecam na przystawkę, śniadanie, kolację, ciepłą przekąskę na imprezie. Do ich przygotowania wykorzystałam (jakże by inaczej;) włoski chlebek - ciabattę. Składniki: 3 małe ciabatty pokrojone - wyszło 12 lekko skośnych kromek 100 g przecieru pomidorowego (3 łyżki) 1,5 łyżki oliwy
Zasmakuj Kuchniciasto zabierałam się strasznie długo, choć sama nie wiem czemu, bo robi się je dość łatwo i przyjemnie. Aż w końcu zmotywowana i zobligowana do przygotowania ciasta na nadchodzącą imprezę u teściów (w związku z czym niestety nie mam zdjęć ciasta w przekroju) upiekłam swój pierwszy Kopiec Kreta. Ciasto jest przepyszne, nie za słodkie, goście zajadali się nim nie poprzestając
Simply FoodKolejna edycja kulinarnej imprezy Art&Food Bazar za nami. Tym razem królowały jesienne przysmaki! Zobaczcie instagramowy mix – tak było pysznie
Ostra na Słodkoowoców, wyłożyć mus z białej czekolady, wyrównać. Na wierzch tortu pokruszyć 3 blat. Tort wstawić do lodówki, na 5-6 godzin, najlepiej na całą noc, w dniu podania przed imprezą, nożem zamoczonym w gorącej wodzie, oddzielić boki tortu od formy, zdjąć obręcz, tort przełożyć na paterę. Kroić nożem, zanurzanym w gorącej wodzie. * jeżeli z jakichś powodów, krem z białej czekolady
moj przepis namnie komponują się solone pistacje) i v’ila. Jak widać trochę papiru i est różnica, czyż nie? ps. Ten babciny „papir” to cytat z jednej z imprez rodzinnych, na której gotował nam szef kuchni (potencjalny mąż kuzynki). Jedzenie było obłędnie podane, serwowane bezpośrednio w porcjach, a że babcia lubi sobie „trochę” pojeść i najlepiej
greenscarf