mango w sosie curry podana w kakaowych tartaletkach. Smakuje wyśmienicie, a do tego super się prezentuje na stole i zwraca na siebie uwagę gości 😉 Idealna przekąska na każdą imprezę! Składniki: Tartaletki: 1 szklanka mąki Basia 100 g masła 2-3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka kakao szczypta soli szczypta pieprzu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej Sałatka śledziowa
Kuchnia MagdaLenyJeżeli lubicie sałatki z ryżem to trafiłam w dziesiątkę. Mnóstwo dodatków, wędzony kurczak i por... Osobiście przepadam za tego rodzaju przekąskami, na imprezę, spotkanie czy jako drugie śniadanie. Składniki: 3 00 g wędzonego kurczaka (możemy użyć jakiejkolwiek części bez skóry i kości) 150 g ryżu długo ziarnistego (waga przed ugotowaniem ) 300 g ananasa z puszki kukurydza
Niezły MłynekSzybka w przygotowaniu przekąska. Sprawdzi się na domowych imprezach lub świątecznym stole. 5 jajek 100 g łososia wędzonego na zimno 1 cebulka ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki majonezu Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. Każde jajko kroimy na pół, wyjmujemy żółtko. Cebulkę oraz koperek siekamy bardzo drobno. Dodajemy pokrojonego łososia. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez, przyprawiamy
VioletoweKucharzenieniepozorna przekąska będzie przebojem każdej imprezy, a robi się ją w 2 minuty. To uproszczona wersja włoskiej sałatki z gruszek, orzechów i sera. Składniki: 2 duże dojrzałe gruszki 100g gorgonzoli 2 łyżki śmietany 2 łyżki masła Jak przygotować gruszki z sosem z gorgonzoli? W rondelku rozgrzać masło, dodać pokruszony ser gorgonzola i śmietanę. Mieszać na małym ogniu
Ugotowane pozamiatanemamy Karnawał ! To ten czas kiedy częściej spotykamy się na imprezach, balach, ale także i na domówkach. Eggnog, likier jajeczny możemy przygotować jako słodki prezent dla gospodarzy lub uraczyć nim gości, którzy pojawią się u nas w domu. Przed podaniem warto posypać go odrobiną gałki muszkatołowej. Będzie pysznym i aromatycznym dodatkiem do deserów lub do kawy. Eggnog
Kulinarne przygody GatityGenialny przepis na te wyjątkowe tosty krok po kroku! od Kukbuka 4. Pizzerki świetne do wyczyszczania resztek po świętach #niemarnujjedzenia 5. Klasycznie Bruschetta musi się pojawić na każdej imprezie 6. Róże z ciasta francuskiego z serem i szynką . 7. Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9. Pieczarki faszerowane boczkiem
Wylizany Rondeljuż kilka dobrych lat w troszkę innej wersji. Również na wielu blogach można go znaleźć. To pyszne waniliowe babeczki z czekoladowo-orzechowym smakiem nutelli . Na imprezy szkolne - rewelacja - wszystkie znikają ! Składniki: 150g miękkiego masła niecała szklanka drobnego cukru cukier waniliowy lub łyżeczka
Pysznie & PięknieCake pops lub kulki na patyku albo ciasteczkowy lizak. Jednym słowem pyszna słodycz dla milusińskich nadająca się idealnie na przyjęcia urodzinowe oraz imprezy szkolne. Przepis banalnie prosty więc każdy powinien sobie z nim poradzić. Do ozdabiania zachęćmy dziecko, a na pewno sprawimy mu tym radość. Składniki: 250 g ciasta (pokruszone herbatniki, biszkopt , murzynek, ciasto babkowe) 120 g serka mascarpone masło
Pysznie & PięknieKolejny przepis przyjechał z Ostrawy, w której byłem, o dziwo nie na imprezie, a przy okazji jarmarku świątecznego, a właściwie przedświątecznego. Pośród wielu stoisk na rynku, zresztą jedynym gęściej zaludnionym miejscem w okolicy, był jeden sprzedający świąteczne placki pszeniczne, bardzo przypominające naleśniki :)Moją uwagę zwrócił ten z nadzieniem o nazwie "kyselé zelí". Jako turysta nie znający języka skojarzyło mi się
Kryzysowa Książka Kucharskamało praco i czasochłonne. Co prawda, aby uzyskać pełne walory należałoby go ugotować kilka dni wcześniej a następnie codziennie podgrzewać, ale biorąc pod uwagę stan ludzi znajdujących się na imprezach wystarczy tylko dobrze wybrać moment podania, a zostanie spałaszowany ze smakiem. Przy okazji wywiad, który udało mi się uzyskać w postaci pliku dźwiękowego puszczany w radio w wigilię ze mną
Kryzysowa Książka Kucharskacena takowych jest dość wysoka. Co zrobić? Rozwiązanie tego problemu jest poniżej. Tylko pamiętajmy, że hipsterem nie można być w zaciszu domowym. Takie burgery musimy robić na dużych imprezach lub brać ja na miasto i jeść w jakiś mocno uczęszczanych miejscach jak deptaki, rynki, parki, gdzie można spokojnie usiąść i pograć w jakaś starożytną grę (a przynajmniej poudawać
Kryzysowa Książka Kucharskaminiony weekend brałem udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przy okazji imprezy o nazwie International Garden. W sobotę uczyłem się robić pierogi z różnych stron świata, a w niedzielę na tapecie była, jak to ładnie nazwano, południowa i zachodnia Słowiańszczyzna. Z każdego dnia wyciągnąłem najwięcej jak się da. Na pierogi, w wersji kazachskiej, przyjdzie czas kiedy będzie sezon na dynie. Dziś
Kryzysowa Książka Kucharskaprzepis otrzymałem od Petry z Chorwacji (to taki kraj, w którym urodził się Tesla i wymyślono krawat :)), która prowadziła warsztaty warsztatach kulinarnych zorganizowanych przy okazji imprezy o nazwie International Garden. Tematem przewodnim była południowa i wschodnia słowiańszczyzna. Petra mówiła, że jej mama takie robi i są przepyszne. Doczekałem się papryki za 4 zł więc postanowiłem zamieścić tutaj ten przepis. Sekretem
Kryzysowa Książka Kucharskawodą i dosładzamy cukrem. Jak mówiłem plan został bardziej niż zrealizowany ponieważ uczestnikom tak bardzo smakowały podsmażane skórki z ziemniaków, że zrobili z nich przekąskę. Idealny patent na imprezę. Idąc za ciosem zrobili jeszcze pieczone ziemniaki. Oczywiście ze skórkami :) Nic mnie bardziej nie cieszy niż fakt, kiedy uczestnicy wychodzą przed szereg ze swoją kreatywnością. Uwaga! Bardzo ważne jest to, żeby
Kryzysowa Książka Kucharskanowym roku trendami kulinarnymi, o których tradycyjnie wspomnę ;) Podsumowując, w minionym roku: przeprowadziłem kilka warsztatów kulinarnych prowadziłem zajęcia kulinarne dla dzieci z świetlicy terapeutycznej byłem gościem prowadzącym na imprezie kulinarnej dawałem wykład w technikum gastronomicznym doczekałem się kolejnego artykułu w prasie zacząłem rozkręcać akcję przeciwko marnowaniu żywności, czego efektem był pierwszy z filmów w Gazecie Wyborczej (w nowym roku
Kryzysowa Książka Kucharska