Nadeszła wiosna, a wraz z nią ochota na organizowanie imprez, plenerowych spotkań i innych tego typu eventów. Przy tych okazjach pojawia się odwieczny problem: co dać gościom do jedzenia? Chodzi przecież o to, by przy jak najmniejszych nakładach pracy i w jak najkrótszym czasie wyczarować coś dobrego. Nie masz pomysłu na imprezowe przekąski? Oto nasze 3 propozycje. Wędzony boczek(...)wyjątkowego smaku, jest pożywny i zdrowy. Nie można zapominać również o tym, że jest bardzo lubiany przez większość imprezowiczów – pod warunkiem, że przyrządzimy go z pomysłem. – Najlepsze przepisy na imprezę opierają się na wędzonym lub dojrzewającym boczku. Większość z nas uważa na kalorie, ale prawda jest taka, że dodatek tego składnika nawet niewielkiej ilości do sałat czy zapiekanek nadaje
Kuchcik gotujewidać idealne, wygląd na 5 z plusem, smak boski. Mogę śmiało polecić. Wyglądało to tak, że ślinka cieknie. Mogłabym spokojnie postawić je na stół podczas jednej z moich imprez. Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsalonach coraz częściej wraca się do tradycyjnych dań. Restauracje serwują świadomie dania znane z czasów PRL-u, proste i smaczne przepisy ceni się coraz bardziej. Dlatego jeśli przygotowujecie imprezę, postawcie na coś pysznego. Oto kilka pomysłów na zimne imprezowe przystawki, które warto wykonać – są szybkie, smaczne i niedrogie w przygotowaniu! Wybranie zimnych przekąsek na imprezę ma kilka zalet. Po pierwsze(...)zalewamy mieszaniną wody i octu. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Przed podaniem wykładamy na talerz i dekorujemy świeżym koperkiem. Inną potrawą, która nada się idealnie na imprezę, jest tatar wołowy – oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy świeże mięso i dobrej jakości dodatki. Świetnie pasuje zwłaszcza do czystej wódki. Białko mięsa pomoże rozłożyć alkohol. Składniki: 1 kilogram polędwicy wołowej surowej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzekąsek. Czas ,który poświęcamy na zabawę i na jej przygotowanie. Jeśli mamy taką możliwość , bawimy się na balach, w pubach, czy restauracjach. A co jeśli jesteśmy organizatorami takiej imprezy? Co podamy naszym gościom? Co może poleżeć na stołach i nie popłynie? Co będzie wyglądało na tak apetyczne, że nikt się temu nie będzie mógł oprzeć? Razem z firmą BRZEŚĆ(...)mamy dla Was apetyczny konkurs! Do wygrania zestaw produktów cukierniczych o łącznej wartości 100 zł, który trafi do jednego Łasucha i osłodzi mu imprezę! Zasady 1 / Umieść w komentarzu przepis na danie/przekąskę karnawałową. Możesz dodać max. 3 zgłoszenia, ale każde w osobnym komentarzu. 2 / Komentarze obraźliwe, kradzione, kopiowane z innych konkursów i niezwiązane z tematem konkursowym będą usuwane
Z Kuchni Do Kuchnilinki do nadesłanych przepisów: Rolada jarmużowa z tuńczykiem Hot dog domowym sposobem Ptysie z pastą z groszku Minikanapki - ponadczasowe przękąski Zakrętasy z indykiem, serem i papryką Kanapki Na Imprezę z Łososiem Papad Paluszki Grissini z Szynką Szwarcwaldzką i Rukolą Bułeczki gąsieniczki z parówkami czyli hot dogi inaczej Koreczki imprezowe Kanapeczki imprezowe na krakersach Chrupiący kurczak Trójkąciki z mięsa w waflu(...)Imprezowe przekąski na krakersach Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy MUSZLE MAKARONOWE faszerowane serkiem i suszonymi pomidorami PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ- deska wędlin i serów Francuskie rollsy z szynką serrano Wiatraczki ze szpinakiem Mini Corn dogi Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę Odczarowany szpinak w ciepłej przekąsce Sakiewki
Weekendy w domu i ogrodziektóre bez wątpienia wywołują odruchy Pawłowa - gwarantuje Wam, że nie jesteście w stanie zapanować nad zwiększoną produkcją śliny ;) Teraz candy bary są coraz bardziej popularne, są świetnym rozwiązaniem na imprezy tematyczne, bale dla dzieci, wesela, urodziny,chrzciny, rocznice, bankiety, imprezy firmowe... - jak się nad tym zastanawiam to chyba nie ma takiej okazji do której candy bar mógłby nie pasować(...)tylko dla łasuchów ... - zobaczcie jak zareagują Wasi goście gdy alkohol będzie lał się strumieniami - i nie będzie to tylko metafora ;) Candy Bar to dla mnie rewelacyjny pomysł na imprezę! Dlaczego? Nie musisz się "gimnastykować", przyjeżdża firma, która za Ciebie układa słodkości i przyozdabia stół - obok którego nikt nie może przejść obojętnie... Masz świetne zdjęcia - bo każdy chce pokazać znajomym
dlaSmaQwarsztatów na pewno nikt nie wyszedł głody (tylko, co najwyżej wkurzony wyżej nadmienioną sytuacją). HAWAJSKIE HAWAŃSKIE RYTMY, CO W KONSTERNACJĘ BLOGERÓW WPROWADZIŁY Najfajniejszą częścią wszelkich spotkań z pewnością są imprezy. Ludzie się wtedy otwierają i są bardziej skłonni do integracji. A jeśli dodamy do tego również niekończący się napitek od Cydr Lubelski i Grant's Whisky oraz karaibskie rytmy(...)każdy widzi różnicę między Havaną a Honolulu i nawet sami organizatorzy zafundowali nam girlandy z kwiatów w stylu tiki. Ale cóż, sam byłem nie lepszy i przed samą imprezą zrezygnowałem z mojego niewygodnego, acz kubańskiego przebrania... *By nie niszczyć naszego dobrego wizerunku, zdjęcia z imprezy zostaną naszą słodką tajemnicą. ;) KUCHNIA DLA DUSZY I CIAŁA Następnego ranka, lekko nieprzytomny udałem się
Food Squaresię nadawało... Jako że u nas wygląda to zawsze tak, że w dzień urodzin jest tylko imprezka kameralna w naszym ścisłym domowym gronie, a dopiero potem jest duża impreza rodzinna, pierwsze wegańskie torty musiały być od razu dwa. Tort nr 1, a właściwie torcik, był typowym torcikiem BEZ PIECZENIA, bez jakiejkolwiek mąki, cukru i różnych takich, naturalnie słodki, łatwy(...)pierwszym razem wyszedł mi tak dobrze, że od tej pory nie kombinowałam już z innymi. W oryginale tort był przekładany śmietaną kokosową i owocami, ja zrobiłam w ciągu kilku imprez kilka innych, różnych wersji, za każdym razem jednak bazą był ten sam "biszkopt". Napisałam "biszkopt" w cudzysłowie, bo prawdziwy biszkopt to ciasto na bazie jaj, pozwolicie jednak, że dalej będę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKocham wszystko co grillowane, ale niekoniecznie mięsne i tłuste. Wpadłam na pomysł przygotowania przystawki, których podczas plenerowych imprez zdecydowanie brakuje. Jest smacznie, szybko, elegancko, lekko i bardzo zdrowo. Składniki: cukinia 50 g serka naturalnego 3-4 zielone szparagi kiełki słonecznika szczypiorek Dodatek: pestki dyni łuskany słonecznik sezam pistacje kumin * ilości według upodobań Sposób przygotowania: Chrupiący dodatek: Wszystkie składniki umieść
Wielki apetytmasz już dość klasycznych obiadów a czasu jak zwykle brakuje. Możesz zaserwować go zarówno z pieczonym ziemniaczkiem, jak i sosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki: podwójna pierś z kurczaka pomysł na .... soczyste skrzydełka z miodem płatki kukurydziane 3-4 łyżki
Wielki apetytszuka jakiejś odmiany podczas grillowego sezonu. Dla mnie klasyczna kiełbacha, karkówa i kaszanka już dawno nie jest upragnionym smakołykiem. Ciągle szukam nowych pomysłów i rozwiązań jak fajnie zjeść podczas imprezy w plenerze i nie narobić się przy tym długimi godzinami. Jeśli masz tak samo- do dzieła! Składniki: pierś z kurczaka batat cukinia fasolka szparagowa papryka zielone szparagi pomysł na ....kurczaka
Wielki apetytczas imprez- pierwsze poważne grilowanie, koncerty na świeżym powietrzu i wyjścia na tak zwane "miasto". Siłą rzeczy, to też czas na wprowadzanie procentów do krwiobiegu. Z powodów praktycznych i ekonomicznych, wśród naszych znajomych funkcjonował etap imprezy potocznie zwany, pardon maj frencz, "przednajebką". To czas, w którym przygotowuje się organizm do dalszej maltretacji alkoholowej, jednocześnie będąc litościwym dla kieszeni. Właśnie podczas(...)Chowamy do lodówki na kilkanaście minut- dzięki temu kwiatki nie wypłyną na wierzch. Następnie dorzucamy resztę kwiatków i zalewamy winem do końca. Chłodzimy kilka godzin w lodówce- na wieczorną imprezę najlepiej byłoby je zrobić rano. Podane składniki starczają na sześć niewielkich galaretkowych babeczek. Można galaretkę podać też w kieliszkach, ale mi podoba się bardziej taka trzęsąca się na talerzyku
les mirabellesOdbyły się one w SmArt Studio w Warszawie i muszę przyznać, że bawiłam się na nich rewelacyjnie!:) Warsztaty zostały zorganizowane w ramach kampanii Gwarancja Jakości QAFP. Gospodarzem całej imprezy był sam Olivier Janiak . Nad częścią praktyczno - kulinarną czuwał mistrz kuchni, chef Daniel Olas , a stroną fotograficzną zajęła się profesjonalna fotograf Joanna van Fenema . O jakości mięsa i wszelkich(...)mięso:) Na stronie OAFP możecie znaleźć wykaz wszystkich producentów posiadających taki certyfikat, a także adresy sklepów, w których można dostać objęte nim wyroby. A wracając do imprezy to muszę dodać, że atmosfera na warsztatach była świetna, spontaniczna i pełna luzu:) Organizatorom gratuluję wspaniałej roboty, a pozostałym uczestnikom dziękuję za wspólną zabawę:) Żeby nie przedłużać, zapraszam do oglądnięcia
Słodko-Słony Świat IlonyKochani wczoraj w Opolu był wielki dzień. Odbył się Pierwszy Opolski Piknik Kulinarny "Żarłostacja". Pierwszy, ale mamy nadzieję, że nie ostatni. Impreza bardzo udana, zorganizowana przez grupę Opolskich Blogerów połączonych jedną wspólną pasją, jaką jest gotowanie. Chciała bym bardzo podziękować wszystkim, którzy włożyli tak wiele serca i wysiłku, aby ta impreza sie odbyła. Dziękuję również Wam, tak licznie przybyłym gościom(...)przygotowaliśmy. Chwaliliście, komentowaliście, opowiadaliście jak Wy przygotowujecie różne potrawy, po prostu byliście z nami. To dodało nam skrzydeł i utwierdziło w przekonaniu, że było warto i że taka impreza na stałe powinna zagościć w kulturalnym kalendarzu Opola. Pozwolę sobie zrelacjonować jak wyglądały przygotowania: Oczywiście od momentu zrodzenia się pomysłu na Piknik, trwała nieustanna burza mózgów na naszej Facebookowej stronie
Kuchnia w opałachOpolu, należała do blogerów kulinarnych. Przygotowane przez nas specjały z różnych stron świata rozeszły się w oka mgnieniu. Bardzo mnie cieszy, że opolanie podeszli bardzo entuzjastycznie do całej imprezy. Aby posmakować naszych dań trzeba było się wcześniej przygotować. Bowiem hasłem przewodnim było: "Porcja za przepis". Każdy kto przyszedł z przepisem na swoje ulubione danie, wymieniał się nim z nami(...)jakiś smakołyk. Tym sposobem zebraliśmy sporo receptur, które być może uda się wydać w formie książki. Dzisiaj chciała bym Wam przedstawić wszystkich tych, którzy przyczynili się do sukcesu tej imprezy. Wybieraliśmy dania, które charakteryzują kraj, który sobie wybraliśmy. Czy to się nam udało oceńcie sami :) A od jutra zapraszam na przepisy moich dań z Festiwalu. Serdecznie dziękuję za inspirację
Kuchnia w opałach