herbatnik - 3836 przepisów (strona:31/256)

Ciasto truskawkowe bez pieczenia (z kremem grysikowym). 219

naszym domu zamiast kremów na bazie budyniu czy bitej śmietany. Jest nie do zepsucia, znosi ciepło dłużej niż większość kremów, a przy tym idealnie pasuje do truskawek, dżemu i herbatników.  Zachęcam do przygotowania, bo ciacho jest łatwe i pyszne.  Składniki na blaszkę 25 x 30 cm: herbatniki - około 30 dag (tyle by starczyło na trzy warstwy) 2 galaretki(...)cytryny. Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania, dać jednak szklankę wody mniej (jest ciepło i jednak galaretka może się kiepsko trzymać). Pozostawić do stężenia. Na blaszce układać warstwami kolejno: - herbatniki - pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - drugie pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - truskawki - galaretka Ciasto wstawić do lodówki by się schłodziło. Smacznego! Pozdrawiam ciepło :-) Jeżeli jeszcze nie obserwujesz bloga

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kinder Country 413

tych dużych i tych małych mam dziś ciasto Kinder Country. Warte wypróbowania! Pyszne, słodkie i mega kaloryczne. Kinder Country Składniki: 250 g herbatników, 3 szklanki płatków prażonej pszenicy, szklanka płatków kukurydzianych, szklanka płatków czekoladowe kulki, 250 g mascarpone, 660 ml kremówki (śmietana 30%), 150 g serka naturalnego, 3/4 szklanki cukru pudru, tabliczka białej czekolady, tabliczka gorzkiej czekolady, Wykonanie: Ciasto(...)zaczynamy od poukładania herbatników na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Następnie przygotowujemy masę jasną:  Pokruszoną czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.   330 ml kremówki ubijamy, dodajemy połowę cukru pudru, białą czekoladę i mascarpone. Całość dokładnie miksujemy a następnie dodajemy 1 szklankę płatków prażonej pszenicy, szklankę płatków kukurydzianych, 1/2 szklanki płatków czekoladowe kulki i dokładnie mieszamy łyżką

paapilotkaa
Maxi King 498

cukru pudru Polewa czekoladowo - orzechowa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka 100 g. orzeszków ziemnych (mogą być solone, ja użyłam niesolonych) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej herbatniki typu petitki (u mnie ok. 80 sztuk małych) Masa mleczna: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawać po trochu mleka w proszku i serka. Całość rozetrzeć dokładnie(...)było grudek. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25x30 cm.) ułożyć warstwę herbatników. Na niej rozsmarować połowę masy mlecznej, przykryć warstwą herbatników. Następnie wyłożyć masę krówkową, przykryć warstwą herbatników, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i przykryć ją ostatnią warstwą herbatników. Polewa czekoladowo - orzechowa: czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzeszki posiekać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Słonecznikowiec kajmakowy 159

Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 500 g masy krówkowej (1 puszka) około 70 sztuk herbatników 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietan-fix 75 g słonecznika Masa budyniowa: 500 ml mleka 125 g cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dalej ucierając stopniowa dodawać przestudzony budyń. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, odłożyć. Prostokątną formę o wymiarach 35 x 24 cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników, kolejno wyłożyć masę budyniową, a na nią ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan - fix. Śmietanę wyłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Trochę inny "3 BIT" bez pieczenia 156

wody i odstaw do wystudzenia. Dodaj do blendera jogurt i tężejącą galaretkę. Chwilę zmiksuj. Dodatkowo:        ·          400 g herbatników        ·          owoce do przyozdobienia Wykonanie: Ułóż w blaszce warstwę herbatników na spodzie. Ugotuj budyń i jeszcze ciepły(...)gorący) wylej na herbatniki, wyrównaj. Ułóż kolejną warstwę herbatników i gdy masa budyniowa będzie już zimna wyłóż masę kajmakową, wyrównaj. Ułóż ostatnią warstwę herbatników i wylej na nią masę jogurtową. Ozdób według uznania. Schłodź w lodówce. Gotowe

Kulinarna (nie)codzienność
3 bit 183

wyjadania z miski nie zabraknie ;) Wszystkim maturzystom, życzę powodzenia w pozostałych egzaminach maturalnych ;) Składniki: 4 paczki śmietan fix 1 kostka masła 1l śmietanki 30% tabliczka mlecznej czekolady 12 paczek herbatników 1 puszka gotowej masy kajmakowej + łyżka masła 4 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru pudru  Przygotowanie: Budynie ugotować w 1l mleka, ostudzony budyń połączyć z masłem. W kolejnej misce(...)się wody. Następnie wyłożyć do miski dodać 3 łyżki gorącej wody i łyżkę masła - zmiksować (w ten sposób łatwiej można rozsmarować masę.        Ułożenie : - formę wykładamy herbatnikami, -masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana - herbatniki  Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej. Przed podaniem ciasto schłodzić

Garnkowe fanaberie
CIASTO MICHASZEK 189

zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa: 400 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 8 cukierków Michaszki, Polewa: ½ op. czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej 2 łyżki masła(...)łyżki śmietany 18% Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, paczka herbatników regionalnych blacky , herbata do nasączenia, liście czekoladowe do dekoracji WYKONANIE: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24X38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy

słodki bratek
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA 226

ciasto jest bardzo słodkie, więc od razu zapaliła mi się czerwona lampka... :-) Słodkie lubię, ale takie nie przesadzone..., więc korzystając z jednego z naszych ulubionych ciast snickers , część herbatników zamieniłam na krakersy i to był strzał w dziesiątkę, ciasto pomimo słodkiej masy kajmakowej miało idealną słodycz. Po raz kolejny okazało się, że słone krakersy i słodki karmel to połączenie idealne(...)okroiłam także słodkość budyniu. Kto preferuje bardzo słodkie ciasta, może oczywiscie pozostać przy herbatnikach, na wszystkich 3 warstwach. Użyłam blaszki o wymiarach 33x23cm. Składniki: - herbatniki typu petit beurre ( u mnie ponad 100g) - krakersy (u mnie ponad 200g), można zastąpić herbatnikami - puszka masy kajmakowej (krówkowej), u mnie 360g (masa Gostyń) - 125g masła - 2 budynie waniliowe - 750ml mleka (3 szklanki) - 1/4 szklanki

Smaczne Zdrowe
"Stefan" - ciasto bez pieczenia 214

Stefanię, czyli pyszne ciasta na bazie kaszy manny. Dziś mam dla Was przepis na Stefana czyli ciasto z tych samych składników ale w odwrotnej wersji. Zamiast kakaowej masy w herbatnikach mamy kakaowe herbatniki z jasną masą kakaową. A całość polałam rozpuszczoną czekoladą orzechową, która pasowała tutaj idealnie i nadawała wspaniały chrupiący smak. Jeśli lubicie kokos i ciasta o zwartej konsystencji(...)koniecznie musicie je zrobić, na pewno Wam zasmakuje.  *blaszka 25*34 cm Składniki: 40 sztuk herbatników kakaowych 1,5 l mleka 1.5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych 300 g masła 200 g  czekolady mlecznej z kawałkami orzechów 1/4 szklanki śmietanki kremówki (lub ewentualnie mleka) Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, dno wyłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
GOTOWANY SERNIK NA HERBATNIKACH 174

Pyszny sernik z gotowanej masy, ciemne herbatniki nadają całego smaku ciastu, a polewa kakaowa dopełnia słodyczy. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy składniki się przegryzą, ale wątpię w to, żeby ciasto tyle wytrzymało, gdyż od razu będzie chcieli zjeść całe naraz!!!     SKŁADNIKI kruche ciasto z połowy składników, przepis   TUTAJ 1 paczka herbatników regionalnych Petit Beurre(...)garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje. Na kruche ciasto wylewamy warstwę gorącej masy serowej, układamy warstwę herbatników kakaowych, następnie smarujemy masą serową, przekładamy do wyczerpania składników, na wierzchu układamy herbatniki maślane. Całość polewamy polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób: masło podgrzewamy razem z cukrem i mlekiem

słodki bratek
Sernik straciatella na zimno 384

uważają, że ciasto jest dobre, ale nie rewelacyjne. Moja rada jest taka, że zamiast startej czekolady warto dodać małe kawałeczki czekolady mlecznej i gorzkiej. Składniki: Spód:    200gr herbatników kakaowych    150g masła    pół tabliczki gorzkiej czekolady Masa sernikowa:    1 kg twarogu sernikowego (ja mieliłam sama)    3 łyżki żelatyny(...)tabliczki czekolady    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii    1,5 szklanki cukru pudru    500 ml śmietany 30% Przygotowanie:   Spód:   Herbatniki zmielić w blenderze. Masło rozpuścić z czekoladą  dodać do herbatników. Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć masę z herbatników i dobrze ugnieść. Włożyć do lodówki na około godzinę. Masa sernikowa

Amatorka kuchenna
Hawanka wg Aleex 125

cukier waniliowy 32g • 2 łyżeczki żelatyny • ¼ szklanki mleka Poncz: • ½ szklanki mocnej kawy • 5 łyżek rumu (można zastąpić wódką i odrobiną esencji rumowej) Dodatkowo: • powidła śliwkowe • herbatniki jasne, ok. 24 sztuk • herbatniki kakaowe, ok. 24 sztuk • kakao do posypania • 2-3 łyżki alkoholu Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier i miksować(...)czas miksując, aż powstanie masa budyniowa. 12. Dodać do niej nutellę, dokładnie zmiksować. 13. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. 14. Na biszkopt wyłożyć krem czekoladowy. 15. Ułożyć na kremie jasne herbatniki. 16. Posmarować je cieniutką warstwą kwaskowych powideł śliwkowych. 17. Na powidłach ułożyć warstwę kakaowych herbatników. 18. Herbatniki skropić 2-3 łyżkami alkoholu. 19. Przygotować masę śmietanową: w ¼ szklanki gorącego mleka

W mojej kuchni
Kinder Country 489

Kinder Country to kolejne ciasto inspirowane batonikami.   Śmietankowy środek z prażoną pszenicą otoczony herbatnikami i polany mleczną czekoladą. Mówię Wam pyszności ;-) Przygotowanie tego ciasta zajmuje chwilę, a znika bardzo szybko ;-) i co najważniejsze nie wymaga uruchomienia piekarnika. Więc będzie idealne na ciepłe dni, które przed nami. ;-)   Zapraszam!!!   Składniki: duże opakowanie herbatników, 2,5 szkl. prażonej pszenicy(...)powoli dodajemy wystudzoną białą czekoladę. Ubijamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy prażoną pszenicę i   delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Na blaszce o wymiarach 34x24 cm układamy herbatniki. Następnie wykładamy na nie krem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na drugą warstwę herbatników. Na wierzch posypujemy prażoną pszenicą. Odstawiamy do lodówki

Passion of Cooking
Ciasto budyniowe bez laktozy i bez pieczenia 400

każda gorzka jest bezlaktozowa... Inspirowałam się tym przepisem, tam znajdziecie również wskazówki, jak zrobić to ciacho bez glutenu. Wybrałam budyń waniliowy, ale myślę, że z czekoladowym też wyjdzie pyszne :) Herbatniki to u mnie klasyczne małe, niegdyś nazywane Be Be, teraz występujące pod milionem nazw, ale użyć równie dobrze możecie innych. Ilość zależna jest od rozmiarów blaszki. Składniki: - dwa opakowania budyniu(...)waniliowego - 3 łyżki fruktozy - ok. 800 ml mleka bezlaktozowego - wybrane herbatniki Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie naszego ciasta jest niezwykle szybkie - przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodając mniej mleka niż kazali. Słodzimy fruktozą i dajemy mu przestygnąć. W tym czasie układamy nasze herbatniki na spodzie blaszki / innego naczynia (jak widzicie, ja użyłam żaroodpornego

Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto "Brzoskwiniowe pole" 178

ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej PONCZ: sok z brzoskwiń MUS BRZOSKWINIOWY: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa DODATKOWO: 2 galaretki brzoskwiniowe (rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, wystudzić) 300g kakaowych herbatników Przygotowanie: BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Wmieszać delikatnie łyżką drewnianą oba rodzaje migdałów, bułkę, mąkę i brzoskwinie. Przełożyć(...)rozpuścić w  1/2 szklanki wody, przestudzić. Brzoskwinie odsączyć, pokroić drobniej i zblendować. Połączyć z galaretką. Odstawić aż zacznie tężeć. SKŁADANIE: Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozłożyć tężejący mus, przykryć drugą warstwą herbatników, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Na herbatnikach rozsmarować pozostały krem, polać galaretkami. Schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt