Składniki (na dużą blachę): 4 opakowania herbatników po 150g, masa kajmakowa krówka 510 g, 2 budynie waniliowe z dodatkiem wanilii, 700 ml mleka 3 łyżki cukru, 220 g masła , 500 g śmietany 36%, Śnieżka do bitej śmietany, 100g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałą część zagotowujemy. Dodajemy budyń, cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy(...)ostygnięcia. Dodajemy stopniowo miękkie masło i miksujemy. Na dno dużej blachy wykładamy 1 warstwę herbatników. Na nią wykładamy masę kajmakową i kolejną warstwę herbatników. Na nich układamy masę budyniową, którą posypujemy pozostałymi rozkruszonymi herbatnikami. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem Śnieżki. Wykładamy na pokruszone herbatniki. Czekoladę ścieramy na tartce. Posypujemy całe ciasto. Wstawiamy do lodówki
Lena Gotujeidealny na lato. Można go przygotować w wersji dla dorosłych, czyli z alkoholem, lub w wersji dla dzieci. Wtedy rezygnujemy z alkoholu, a dokładamy syrop owocowy lub sos czekoladowy. Herbatniki ułożone na spodzie lekko namokną sokiem z owoców i lodami. Dlatego warto użyć herbatników lub innych kruchych ciastek. Biszkopty zbyt szybko staną się miękkie. Składniki: dowolne ulubione lody bita(...)śmietana brzoskwinie ajerkoniak lub adwokat herbatniki Na dno pucharka położyć 1-2 pokruszone lekko herbatniki. Na herbatnikach ułożyć owoce lub konfiturę. Następnie dodać lody, a na nie bitą śmietanę. Oblać adwokatem w dowolnej, ulubionej ilości - ale bez przesady 😊 Udekorować cząstkami owoców. UWAGA : w wersji dla dzieci wystarczy zrezygnować z alkoholu. Można zastąpić go ulubionym syropem owocowym. Do przygotowania tego deseru
Codzienna kuchnia niecodziennacukru 2 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (12 g) mąki pszennej 1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) Dodatkowo: ok. 48 herbatników Petit Beurre 4-5 łyżek mielonych migdałów 0,5 szklanki (50 g) wiórków kokosowych. Przygotowanie: 1) W rondelku zagotować 3 szklanki mleka z cukrem. 2) Pozostałe mleko wymieszać z budyniami, mąką ziemniaczaną(...)puszysta masę. 6) Cały czas miksując do masła dodawać partiami wystudzony budyń, a następnie wiórki kokosowe i likier kokosowy. 7) Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. 8) Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa herbatników i zakończyć resztą masy budyniowej. 9) Całość posypać mielonymi
Fitsweet.meorzechów włoskich 100 g posiekanej czekolady 100 g sparzonych rodzynek skórka otarta z połowy pomarańczy POLEWA 100 ml śmietanki 30% 200 g nutelli 2 łyżki masła DODATKOWO 1 opakowanie herbatników kakaowych 1 opakowanie herbatników maślanych Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać porcjami cukier i ubijać, aż piana będzie błyszcząca, a cukier rozpuszczony(...)papierowym) brzoskwinie. Wymieszać. Do drugiej części dodać nutellę, posiekaną czekoladę, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń, wyłożyć czekoladową masę. Na wierzchu wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie masę z brzoskwiniami i warstwę maślanych herbatników. Wszystkie składniki polewy podgrzać w garnuszku, cały czas mieszając. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą
Pieguskowa KuchniaDuże, bardzo podzielne ciasto. Wbrew pozorom nie za słodkie. Doskonałe na przyjęcia. I co najważniejsze: bez pieczenia. *foremka 25*34 cm Składniki duża paczka herbatników kakaowych duża paczka herbatników maślanych puszka masy krówkowej 4 banany 2 opakowania zielonej galaretki 3 opakowania budyniu waniliowego litr mleka 2 łyżki cukru 125 g masła 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru(...)pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki słonecznika w karmelu Galaretki rozpuścić w 2,3 szklanki wrzątku, odstawić. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników i posmarować je połową kajmaku, przykryć kolejną warstwą ciastek. Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i wlać rozrobione budynie, zagotować. Gorący budyń wylać na herbatniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody Pianka agrestowa: 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki agrestowej 125 ml gorącej wody Dodatki: kilka okrągłych herbatników (około 12 na małą tortownicę) kolorowa posypka do dekoracji (nie konieczne) kakao do utworzenia wzorów 1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Tak samo postępujemy(...)galaretką agrestową. 2. Tortownicę wykładamy folią. Na dno wykładamy herbatniki, nie muszą być szczelnie ułożone. 3. Pierwszą część (150 ml) śmietany ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksujemy i gotową masę wylewamy na herbatniki, chowamy do lodówki na 2-3 h do stężenia. 4. Na stężałą masę wykładamy porcję herbatników, nie muszą być szczelnie
Gotowanie...to proste !sobą reprezentuje. Jeśli będzie Was to interesować postaramy się częściej recenzować niektóre produkty a już stworzyłyśmy specjalną zakładkę "dla maluchów". Kaszka HIPP Nazwa: Kaszka mleczna z herbatnikami Firma: Hipp Skład: Mleko* pełne 89%, cukier*, zmielone ciasteczka* 3% (mąka pszenna*, cukier, masło*), kasza manna* z pszenicy* durum 2,5%, skrobia ryżowa*, wyciąg z wanilii Bourbon, substancja zagęszczająca - mączka chleba świętojańskiego(...)mini jogurciki bardziej przypadła nam do gustu pod względem opakowania, ponieważ nawet jeśli bierzesz ze sobą tylko jeden to słodki słonik nadal widnieje na wieczku. Smak: Kaszka mleczna z herbatnikami: Konsystencja przypomina bardziej kaszkową galaretkę niż znaną nam z dzieciństwa gęsty grysik. Jest zwarta, nie rozpływa się, widoczne drobinki/kropeczki nie wnoszą zbyt wiele efektu podczas jedzenia. Nie są to niestety
Candy Pandasktóre przygotowuje się na zimno bez pieczenia. Przygotowałam, więc bardzo proste i smaczne ciasto z wiórków kokosowych i kremu budyniowego. Takie ciasto najlepiej zrobić wieczorem, aby przez noc zmiękły herbatniki i można było dobrze pokroić. Składniki: (na foremkę o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm) 2 szklanki wiórków kokosowych 250 g masła 2 budynie(...)śmietankowe lub waniliowe (80 g) 1 szklanka cukru 750 ml mleka 2 żółtka 250 g herbatników kakaowych wiórki kokosowe i płatki migdałowe do posypania Polewa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej 1 łyżka mleka 2 łyżki masła 1 łyżeczka miodu naturalnego Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml Przygotowanie
Kuchcik gotujejakości, aby nie był za rzadki 1/2 szkl mleka 2 budynie waniliowe 1 szkl cukru 3 jajka 150 g masła 1 opak cukru waniliowego 40 dag herbatników kakaowych masa karmelowa: łyżka masła 100 g cukru 200 ml śmietany kremówki puszka orzeszków ziemnych solonych Wykonanie: *Blachę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy warstwę(...)herbatników. *Masło rozpuszczamy. Dodajemy ser, jajka, cukry, .Podgrzewamy ciągle mieszając na gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy, mieszając aż masa zacznie gęstnieć *Połowę gorącej masy serowej wylewamy na herbatniki, na to układamy znów herbatniki, wylewamy resztę masy serowej, przykrywamy herbatnikami. * Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Potrząsając patelnią co jakiś czas, czekamy aż cukier zacznie się
Z Majeczką w kuchnikokosowego light 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1 galaretka kryształowa (przezroczysta) 4 brzoskwinie z puszki Polewa truskawkowa: 300 ml zmiksowanych truskawek 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: paczka herbatników typu petitki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jedną galaretkę truskawkową i jedną galaretkę kryształową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Truskawki pokroić na ćwiartki, brzoskwinie w większą kostkę(...)pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową i pokrojone truskawki. Masę wstawić do lodówki, aby odrobinę stężała. Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą, aby ciasto nie wyciekało z formy. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatniki wylać tężejącą masę truskawkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Ciasto wstawić do lodówki, aby zastygło. Masa brzoskwiniowa : 1,5 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Jedną
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieopakowanie budyniu waniliowego 1 kopiata łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 100 g masła 500 ml mleka dodatkowo: 400 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków około 60 sztuk herbatników 350 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny 300 g gęstej konfitury wiśniowej Ciasto przygotować tak jak biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)foremce wyścielonej papierem w 175*C przez około 20 minut. Ciasto ma być cienkie. Wystudzić. Zimne ciasto posmarować warstwą masła orzechowego (około 1/2 słoika). Na maśle orzechowym ułożyć warstwę herbatników. Połowę mleka zagotować z masłem. Do reszty wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać. Wlać na gorące mleko i ugotować budyń. Od razu wyłożyć go na warstwę herbatników
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 600 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe 1 cukier wanilinowy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego 2 opakowania herbatników płatki migdałów lub wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do stężenia. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, sokiem(...)cytryny, cukrem wanilinowym.Śmietanę ubić na sztywno. Do utartego sera dodajemy ubitą śmietanę, tężejącą galaretkę. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę serową i znowu układamy herbatniki. Herbatniki smarujemy dżemem i dekorujemy płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Sernik wstawiamy do lodówki na 24 godziny do zastygnięcia. Smacznego
kgwjanczewoIdealny w smaku i prostocie swojego wykonania. Krem pomarańczowy idealnie komponuje się z kakaowymi ciasteczkami. Można go podać w prezentowany przeze mnie dzisiaj sposób lub prościej – maczając kakaowe herbatniki w kremie Spróbujcie, polecam Smak i prostota. Składniki: 1 pomarańcza 125 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 4 łyżeczki cukru pudru 6-7 kakaowych herbatników – polecam Herbatniki Regionalne Petit(...)mięty Przygotowanie: Do miseczki przekładamy mascarpone, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy i 4 łyżeczki cukru pudru, całość dokładnie mieszamy. Na dnie pucharka/szklaneczki wykładamy około 4 połamanych kakaowych herbatników, następnie nakładamy pomarańczowy krem, wbijamy dwa całe herbatniki. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy listkami świeżej mięty. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiSłodki kajmak przełamany masą budyniową i śmietaną z gorzką czekoladą daje nietuzinkowy efekt smakowy. Koniecznie się na niego skuście. Ciasto 3 bit - bez pieczenia Składniki: 1 duże opakowanie herbatników (około 30 sztuk) 1 puszka kajmaku 70 g startej gorzkiej czekolady śmietanka: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie fix do śmietany 1,5 łyżki cukru pudru masa(...)mleka 180-200 g masła 2 jajka 2 - 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Pojemnik bądź formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy herbatnikami, na wierzch nakładamy masę kajmakową (podgrzaną) Na wierzchu masy układamy ponownie warstwę herbatników. 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i żółtka, wlewamy do gotującego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś przedstawiam Wam coś absolutnie wyjątkowego. Sernik przekładany słodkim musem rabarbarowym na łatwym spodzie z herbatników okazał się u mnie w domu i w pracy hitem! Tak dobrego sernika chyba jeszcze nie zrobiłam i po raz pierwszy nie mogę się doczekać aż zrobię go ponownie. Rozpływam się na samą myśl o nim Jest on niesamowicie łatwy w przygotowaniu, generalnie(...)porcji) Składniki na mus: 2/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej 3-4 łodygi rabarbaru, przycięte i krojone w plasterki 1 łyżka wody Składniki na bazę: 120 g herbatników, drobno zmielonych 2 łyżki cukru 1/4 szklanki rozpuszczonego masła Składniki na sernik: 500 g twarogu na sernik 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
karmelowy