ciacho na bazie czekoladowych budyni,bardzo kremowe i pyszne a do tego proste do zrobienia , herbatniki bardzo szybko miękną więc nie trzeba czekać całą noc-wystarczy godziny-polecam Składniki: 60-70 szt herbatników maślanych 800 ml mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 150 g cukru 250 g masła 3 łyżki rumu 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru(...)czas miksując na gładką masę,na koniec miksowania dodajemy rum,jeszcze chwilkę mieszamy. Blachę 25x36 cm wyłożyć folią aluminiową(potem łatwiej je wyjmiemy) w blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników ,na to 1/3 masy znowu herbatniki,i kolejną część masy,znowu herbatniki,trzecią część masy i na wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało
Swojskie jedzonko100g masła 1 szkl cukru 1 szkl mleka 2 budynie śmietankowe karmel Delecta składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe [ truskawkowe] dodatkowo: 2 duże paczki herbatników polewa czekoladowa Blachę o wymiarach 33×22 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Zmielony twaróg zmiksować z masłem i cukrem, dodać budynie wymieszane ze szklanką mleka .Całość(...)wrzenia, cały czas mieszając, żeby nie przywarła do dna. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż masa będzie puszysta, dodać karmel i wymieszać.Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do wystygnięcia.Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę [ zetrzeć na tarce]. Przełożyć do garnka i prażyć na małym ogniu do momentu gdy zmiękną
Moje domowe kucharzeniemoich planach kulinarnych jest zrobienie kilku domowych deserów nawiązujących do kupnych oryginałów. Jednym z nich jest Rafaello . Jednak, by coś urozmaicić, użyłam kakaowych herbatników. Składniki: - 750ml mleka - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 200g masła - 1 szklanka wiórków kokosowych + 3 łyżki - herbatniki kakaowe (około 350g) - 2 łyżki likieru o smaku(...)budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia. Miękkie masło miksuję, następnie do gładkiej masy dodaję budyń, szklankę wiórków kokosowych oraz likier. Miksuję dalej. Formę wykładam papierem do pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników. Na nie nakładam 1/3 kremu. Znowu herbatniki i 1/3 kremu. Kolejna (trzecia) warstwa herbatników i reszta kremu. Całość wygładzam i obsypuję resztą wiórków kokosowych. Ciasto wkładam do lodówki, najlepiej
Kuchnia co dniaIdealne ciasto - bo nigdy no będzie miało zakalca. Złożone z herbatników i dwóch rodzajów kremów. Smakiem przewodnim jednego z nich są cukierki michałki, które darzę miłością nieskończoną a drugiego - kawa. Połączenie tych dwóch smaków - słodkiego, orzeszkowego i delikatnie gorzko kawowego jest kompozycją idealną. Najlepsze na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną a smaki zaczną ze sobą współgrać. Wykonanie kremu michałkowego najlepiej(...)zbliżonej temperaturze do masła. Jeżeli zdarzy się, że krem się zważy warto go podgrzać delikatnie nad kąpielą wodną i ubijać go powoli. Krem powinien się ustabilizować. - ok. 108 sztuk herbatników - wafelek orzechowy w czekoladzie ( np. Grzesiek, Princessa lub inny tego typu ) Na tacy ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Na nim ułożyć trzy rzędy herbatników po sześć sztuk w każdym rzędzie
kawawszklanceKaszak czekoladowy to ciasto na zimno przełożone herbatnikami i ugotowaną kaszą manną. Całość udekorowałam polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Kaszak idealnie smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, ponieważ herbatniki zmiękną. Ciasto kaszak to smak mojego dzieciństwa :) Jestem pewna, że nie będziecie mieć problemu z przygotowaniem poniższego ciasta. Składniki na blachę 30 cm x 20-25 cm: 1 l mleka(...)szklanka kaszy manny 1 szklanka zwykłego cukru 3-4 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) około 200 g herbatników polewa 1 mleczna czekolada (100 g) 90 g śmietany 30% dekoracja wiórki kokosowe Do rondelka wlać 3 szklanki mleka. Wsypać gorzkie kakao, cukier i dodać posiekane na mniejsze kawałki masło. Całość gotować na małym ogniu. Do pozostałego mleka
UgotowaćSkładniki na ciasto herbatniki kakaowe, 40-50szt herbatniki maślane, 40-50szt mleko w proszku, 400g mleko, 1 szkl masło, 200g masa krówkowa, 1 puszka cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 opak Składniki na polewę biała czekolada, 2 tabliczki mleko, 1/4szkl orzeszki solone, 100g Przygotowanie Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Do chłodnego na przemian dodajemy miękkie(...)masło i mleko w proszku. Dokładnie miksujemy do połączenia składników, wstawiamy do lodówki na godzinę. W blaszce układamy warstwę herbatników kakaowych, 1/2 masy mlecznej, warstwę herbatników maślanych, masę krówkową, ponownie warstwę herbatników maślanych, masę mleczną i warstwę herbatników kakaowych, wstawiamy do lodówki. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Orzeszki siekamy, połowę wsypujemy
Gotowanie moimi oczamiWitam serdecznie Propozycja na pyszny i prosty w przygotowaniu deser z brzoskwiniami. W smaku jest nie za słodki a połączenie karmelizowanych brzoskwiń z jogurtem i herbatnikami daje przyjemną kompozycję smaku. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 4 pucharki o pojemności około 250 ml 3 duże brzoskwinie (około 700 g) 4 łyżki cukru brązowego (około 55 g) 30 g masła małe(...)opakowanie herbatników – 3- 4 szt na pucharek (mogą być pełnoziarniste) 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego Link do filmu z przygotowania: Deser z brzoskwiniami https://www.youtube.com/watch?v=XZH17GtKZec Przygotowanie: Najpierw przygotuję karmelizowane brzoskwinie: Dokładnie umyte brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką. Następnie do garnka (rondelka) daję masło i cukier. Garnek stawiam na gazie i rozpuszczam masło z cukrem
Uwaga Babcia GotujeCiasto przygotowane dosłownie w kilka chwil. Wystarczyło ciut wcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę. Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki. Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają. Składniki: Na formę 24x24cm: 16 herbatników maślanych(...)500g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 3 banany 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 10 herbatników kakaowych 1 opakowanie ciastek kruchych z nadzieniem waniliowo-cytrynowym (Pasticcini ripieni con crema pasticcera- tydzień włoski Lidl) 50g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód formy wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki obok siebie. Galaretkę pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350ml wody (każdą osobno
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: spód: 400 g herbatników 440 g masy krówkowej masa serowa z batonikami: 750g serka mascarpone 150 ml śmietanki kremowej 30 % 4 łyżki cukru pudru 3 batony lion masa śmietanowa: 500 g śmietany kremowej 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix 2 batony lion Sposób wykonania: Dno blaszki o wymiarach 24x33 wykładamy herbatnikami, smarujemy masą krówkową, przykrywamy warstwą(...)herbatników. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Batony siekamy, dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy na herbatniki. Przykrywamy warstwą herbatników. Śmietanę 36 % ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Rozsmarowujemy po herbatnikach. Wierzch posypujemy posiekanymi batonami. Na noc wstawiamy do lodówki
Darcia w kuchnitonę słodkości dla Rysia - nie mam obaw, że mu w boczki pójdzie więc może sobie spokojnie zajadać te smakołyki Ciasto 3 Bit forma 25/30 cm Składniki: ok 400 g herbatników (niecałe 2 duże opakowania) puszka masy krówkowej 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej czekolady masa budyniowa: 750 ml mleka 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)cukier. Resztę składników na masę ubijamy i wlewamy do gotującego się mleka - całość dalej miksujemy aż masa zgęstnieje. Formę wykładamy folią aluminiową i układamy na jej dno pierwszą warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową, przykrywamy ją kolejną warstwą ciastek. Następnie wykładamy gorącą masę budyniową i po raz kolejny i ostatni układamy herbatniki. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy
sierotka maRysia w kuchniKolejny pomysł na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. Dosyć słodkie, zawiera bowiem masę krówkową, dlatego pozostałe masy nie są już za bardzo słodzone. Całość smakuje bardzo dobrze. Z domowym budyniem, przygotowane na specjalną okazję, jaką było świętowanie znalezienia doskonałej nieruchomości, która będzie idealną lokatą kapitału na dalsze lata, a to wszystko dzięki http://www.jestem-rentierem.pl/material/atrakcyjne-stopy-zwrotu-z-nieruchomosci/247 , wspaniale zajmują się pośredniczeniem(...)inwestycjach nieruchomościami :) Składniki: 500 g masy krówkowej (1 puszka) około 70 sztuk herbatników 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietan-fix 75 g gorzkiej czekolady Masa budyniowa: 500 ml mleka 125 g cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3/4 kostki masła 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z żółtkami
Domowa cukiernia EwyCiasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 500 g malin (koszyczek) 2-4 łyżek cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Masa advocatowa: 1 budyń waniliowy bez cukru 350 ml mleka(...)pudru 2 łyżeczki żelatyny Do posypania: 30 g czekolady startej na tarce Przygotować formę keksówkę o wymiarach około 10x35 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na spodzie formy ułożyć herbatniki, tak aby ściśle do siebie przylegały (w razie potrzeby przekroić ciasteczka na mniejsze części). Teraz czas na przygotowanie masy malinowej. Maliny dokładnie wymyć, odsączyć. Przełożyć do wysokiego naczynia, posypać
Świat CiastaBardzo popularne ciasto, które zachwyca swoim smakiem, zbliżonym do batonika 3 bit. Składa się z 3 warstw herbatników, kajmaku, masy budyniowej, bitej śmietany i startej, ciemnej czekolady. Nie wymaga pieczenia, doskonałe na każdą okazję. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by herbatniki zmiękły. Gorąco polecam! :D Składniki: Masa budyniowa: 2 szkl mleka 1/4 szkl cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki(...)puszka masy krówkowej (400-500 g) 500 ml śmietanki kremówki 36% 1 śmietan – fix 1-2 łyżki cukru pudru 1 gorzka czekolada, starta na drobnych oczkach 75 sztuk herbatników (około 400 g) Przygotowanie: 1. Masa budyniowa: 1 ½ szkl mleka zagotować razem z cukrem. W reszcie mleka rozpuścić obydwie mąki oraz żółtka. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka
Nastoletnie Wypiekanieilość składników. Na dole strony jest podana ilość składników dla mleka skondensowanego o wadze 500g. Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa (397g), 57 sztuk herbatników , 300ml słodkiej śmietany 30% lub 36%, 1 opakowanie śmietan-fix (ja pominęłam) kilka kostek czekolady (dowolna). Masa budyniowa: 1 i 1/2 szkl. mleka, 85g cukru, 1 żółtko, 30g mąki ziemniaczanej(...)wierzchu nie zrobił się kożuch. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Nie przestając miksować dodawać łyżka po łyżce budyń. 3. Przygotować formę (wymiary ok.23x24cm) . Wyłożyć pierwszą warstwę herbatników (19sztuk). Herbatniki posmarować ciepłą masą powstałą z ugotowanego mleka skondensowanego ( gotową masę krówkową należy kilka minut gotować - w puszce, tak by woda ją całą przykryła). Wyłożyć drugą warstwę herbatników, posmarować masą
W kuchni u MonikiSKŁADNIKI: 250 g kremowego serka typu Philadelphia lub cream fresh 2 duże paszki herbatników śniadaniowych 375 skondensowanego mleczka słodzonego 3-4 batoniki czekoladowe z nadzieniem miętowym 3-4 krople esencji miętowej 200 g cukru Wykonanie: Mleczko skondensowane podgrzać z serkiem na wolnym ogniu.Dodać do niego esencje miętową i cukier.Nie musi się zagotować,byleby mleczko połaczyło się z serkiem.Podzieli(...)części. Herbatniki rozgnieść torbie plastikowej wałkiem lub zmiksować.Podzielić na 3 części. Batoniki miętowe posiekać w małe kawałki.Podzielić na 3 części Na prostokątną formę wyłożoną folią wysypać 1/3 pokruszonych herbatników.Rozprowadzić je równomiernie. Po herbatnikach rozłożyć 1/3 posiekanych batoników miętowych Wszystko polać równomiernie 1/2 częścią mleczka z serkiem Na tym rozłożyć połowę z reszty pokruszonych herbatników Rozłożyć połowę pozostałych
Sztuka gotowania w/g Samiry