herbatnik - 3836 przepisów (strona:38/256)

Wiosenny jabłecznik bez pieczenia 155

który chcę Wam zaprezentować nie wymaga zdolności kulinarnych, ani poświęcenia. Dodatkowo powiem Wam, z resztą na zdjęciach widać, że będzie się świetnie prezentował na stole wielkanocnym. Potrzebujemy: 300 g herbatników maślanych 6 jabłek  3 galaretki agrestowe rozpuszczone w 500 ml wrzątku 330 ml śmietanki 30%  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka żelatyny + odrobina wrzątku Galaretki rozpuszczamy(...)oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. Odciskamy sok. Utarte jabłka mieszamy z tężejącą galaretką. Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Na dno wykładamy herbatniki i wylewamy naszą masę jabłkową. Przykrywamy je druga warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy na koniec żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ja najpierw moczę ją w ziemnej

MamaOskarka
Pomarańczowiec 227

masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki pomarańczy Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Mandarynki Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy(...)Masa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z pomarańczy. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z pomarańczy do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną.  Herbatniki

My sweet a life
Kilimandżaro bez pieczenia 149

Potrzebujemy: 1 kg jabłek 1 łyżka masła 2 pomarańczowe galaretki 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1/2 puszki masy kajmakowej 3 opakowania herbatników polewa czekoladowa posypka karmelowa Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i na nim dusimy nasze jabłka, około 8 minut(...)dolewamy mieszankę budyniu z mąką i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 30 s. Foremkę o wymiarach około 22x22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, na które wylewamy gorący budyń. Przykrywamy go kolejną warstwą herbatników i studzimy. Do wystudzone ciasto, nie musi być zimne, wykładamy nasze jabłka z galaretką, która zaczęła tężeć. Tę warstwę również

MamaOskarka
Ciasto czekoladowe z nutellą i wiśniami z nalewki 810

Intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu orzechowego, bez pieczenia, na kakaowych herbatnikach, przepyszne. Z wieńczeniem całości są wiśnie z nalewki, mocno alkoholowe, więc ciasto jest zdecydowanie dla dorosłych. W wersji dla dzieci rezygnujemy z wiśni, a ciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki śmietanki kremówki(...)gęstość. Serek mascarpone zmiksować i połączyć z czekoladowym kremem. Na końcu w krem czekoladowy wmieszać ubitą kremówkę. Tężący krem podzielić na trzy części i pierwszą wyłożyć na warstwę ułożonych herbatników w formie o wymiarach 21 x 25 cm. Szybko przykrywać herbatnikami kolejne warstwy kremu. Do formy dobrze jest włożyć papier do pieczenia, tak aby w łatwy sposób można było wyjąć

https:KKuchniaMniam
Czekoladowe salami 214

pochodzi z Włoch i na pewno może kojarzyć się z naszym tradycyjnym blokiem czekoladowym, do którego jest podobne. To bardzo prosty deser. Używa się do niego masła, cukru, czekolady, herbatników i jajek, które ja zazwyczaj zastępuję kwaśną śmietaną – sprawdza się ona równie dobrze. Aby salami było bardziej wykwintne, warto dodać do niego bakalie – ja uwielbiam nadziewać swoje salami(...)orzechami włoskimi, pistacjami i daktylami, ale możecie użyć dowolnych orzechów i owoców. Czekoladowe salami: 200 g maślanych herbatników 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 125 g miękkiego masła 2-3 łyżki amaretto lub rumu 2 płaskie łyżki kakao 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 szklanka bakalii (np. posiekanych orzechów, suszonych kandyzowanych owoców itp.) ½ szklanki cukru pudru + do obtoczenia

Poezja smaku
Pomarańczowiec 410

masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki pomarańczy Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Mandarynki Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy(...)Masa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z pomarańczy. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z pomarańczy do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną.  Herbatniki

My sweet a life
Ule kakaowe 258

kakaowe Rok temu pojawiły się na blogu  Ule orzechowe i kokosowe ,  dziś postanowiłam dodać do kompletu ule kakaowe. Wykonuje się je na bazie herbatników, są nieco czasochłonne ze względu na to, że każdy jeden  ul trzeba wylepiać osobno, ale warto poświęcić trochę czasu. Składniki: Na około 12 dużych uli Na masę zewnętrzną: 100 g herbatników(...)łyżki kakao 2 łyżki masła 1-2 łyżki masy kajmakowej 2 łyżki wódki Na nadzienie: 1/5 puszki masy kajmakowej Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki.  Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Herbatniki zemleć na proszek,dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę masy kajmakowej lub wódki, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych herbatników lub cukru pudru. Jeśli

My sweet a life
Ciasto Banuti - bananowe z nutellą 187

serka mascarpone Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g kremu Nutella 1 opakowanie maślanych herbatników kakaowych  mleko do namoczenia herbatników 6 dużych bananów Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać(...)wymieszać. Gotową masę przełożyć na banany, odłozyć w chłodne miejsce. Masa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić we wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę Przełożenie: Herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Wyłożyć masę śmietanową i posypać pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić w lodówce. Smacznego

My sweet a life
Cytrynowiec 265

masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki cytryny Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej(...)Masa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z cytryny. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną.  Herbatniki

My sweet a life
Ciasto migdałowe z konfiturą wiśniową 158

Maślane herbatniki, na nich śmietankowa masa z czymś extra- z pokruszoną praliną migdałową! Wierzch ciasta to konfitura wiśniowa. Finezyjne w smaku, doskonale skomponowane. Zróbcie, nie pożałujecie. Ciasto jest wybitne!! Te migdały w środku robią swoje ;).     Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm) Pralina migdałowa: 50 g białek w temperaturze pokojowej 60 g cukru 60 g cukru pudru(...)kwaśnej śmietany 18% 250 g jogurtu naturalnego 80 g płynnego miodu 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 15 g żelatyny w proszku 50 ml zimnego mleka Dodatkowo: 50 g herbatników maślanych słoiczek konfitury wiśniowej (ok. 270 g) Przygotowanie: Pralina migdałowa: Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Cukier zwykły wymieszać z cukrem pudrem. Mąkę pszenną przesiać przez sitko. Miękkie masło zmiksować krótko mikserem. Białka

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto kajmakowe 507

Bardzo pyszne, słodkie ciasto kajmakowe. Puszysty biszkopt i herbatniki przełożone masą na bazie budyniu i masy kajmakowej, całość posypana startą czekoladą. Pyszności. Idealne ciasto na Święta, przyjęcia lub niedzielny deser do kawy. Czas wykonania: 2 h 30 min (w tym 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 25 kawałków (forma(...)szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 ½ kostki masło (150 g) 1 puszka masy kajmakowej 100 sztuk herbatników (450 ­- 500 g) 1 kieliszek spirytusu / wódki (opcjonalnie) 20 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Budyń: Zagotować 500 ml (2 szklanki) mleka z cukrami (białym + waniliowym). W 1 szklance mleka wymieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Pszczółka adwokatka – bez pieczenia 518

Ciasto w śliczne żółto-brązowe pasy. Nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale też przepyszne. Z całą pewnością godne polecenia:) 200 g kakaowych herbatników 700 ml mleka op. cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g masła 130-180 ml advocaata Z mleka odmierzamy 500 ml i wlewamy(...)Miękkie masło ucieramy do białości. Dodajemy stopniowo zimny budyń. Na sam koniec cienkim strumieniem wlewamy advocaat i miksujemy do połączenia. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x21cm) wykładamy warstwę herbatników, na nich rozprowadzamy pierwszą warstwę kremu, ponownie układamy herbatniki, znów krem, herbatniki i resztę kremu (ta warstwa powinna być najmniejsza, wystarczy ok 5 łyżek). Wierzch posypujemy gorzkim kakao. Odkładamy

Smaki Na Talerzu
3 bit luksusowy 461

Gellwe 1 szkl cukru krem 1 l mleka 2 budynie rodzinne śmietankowe Gellwe 2 galaretki truskawkowe Gellwe 250 g margaryny lub masła dodatkowo 1 puszka masy kajmakowej 2 opakowania Herbatników Regionalnych Petit Beurre Pełnoziarnistych z masłem firmy Cukry Nyskie 330 ml śmietany 30 % 1 śmietanex Gellwe 3 łyżki cukru pudru kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady 1. Białka ubijamy(...)zgęstnieje wsypujemy suche galaretki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie ucieramy miękką margarynę lub masło. Stopniowo dodajemy zimy budyń. 3. Krem wykładamy na biszkopt. Na nim układamy warstwę herbatników. Puszkę z kajmakiem podgrzewamy. Kiedy będzie płynny smarujemy nim ciastka. Nakładamy drugą warstwę herbatników. 4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanexem. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wielkanocne życzenia i ciasto krówka 148

więcej czasu, polecam własnoręczne wykonanie masy kajmakowej i budyniowej, które smakują o wiele lepiej niż kupne. A Jeśli jesteście fanami odważnych słodko-słonych połączeń, polecam użycie słonych krakersów zamiast herbatników :) Składniki na blachę o wymiarach 24 x 28 cm: ok 400 g herbatników lub krakesów masa krówkowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub 1 puszka (ok 500 g) gotowej masy(...)ubijamy jeżcze przez chwilę do otrzymania sztywnej masy śmietanowej. Czekoladę ścieramy dooddzielnego naczynia na małych oczkach tarki. Skłądanie całości: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy jedną warswę herbatników/krakersów. Na herbatniki wylewamy ciepłą masę krówkową i wygładzamy ja łyżką. Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę ciastek, a na ciastka wykładamy masę budyniową, którą również wygładzamy łyżką. Trzecią

Zawsze głodna!
Ciasto bez pieczenia – kokosowa zebra 740

pszennej – 2/3 szklanki cukru – 50 g białej czekolady – 150 g wiórek kokosowych (wsypałam niepełne 2 szklanki) – 250 g miękkiego masła Dodatkowo: – około 250 g herbatników kakaowych – wiórki do posypania – kwaskowaty dżem lub konfitura, ewentualnie lemon curd Masło wyciągamy z lodówki, żeby zmiękło. Żółtka ucieramy z połową cukru na puszysta masę i wówczas dodajemy(...)kokosowe i startą czekoladę i jeszcze raz miksujemy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał poza ranty foremki (łatwiej będzie ciasto wyjąć). Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nie 1/3 część kremu. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i znowu 1/3 część kremu. Jeżeli decydujemy się na konfitury lub lemon curd, to nakładamy jakieś 2 łyżki

Relaxtime