granulowanego) 150 ml mleka świeżego 60 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1/2 laski wanilii 200 g masła, miękkiego dodatkowo: ok. 54 szt. herbatników kakaowych (ilość zależy od ich wielkości) polewa czekoladowa wykonanie: Świeże mleko zagotowujemy z cukrem z wanilią lub ziarenkami z wanilii i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem(...)puszystą masę. Dodajemy stopniowo na przemian wystudzone mleko z wanilią oraz mleko w proszku. Miksujemy do połączenia się składników. Na dnie foremki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Na nie równomiernie rozsmarowujemy 1/2 część kremu. Przykrywamy warstwą herbatników i rozsmarowujemy pozostały krem, na którym układamy warstwę herbatników. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto pozostawiłam na noc w chłodnym miejscu
Domowy Smak JedzeniaNajdłużej schodzi ze schłodzeniem i aby wszystkie warstwy się połączyły - tutaj najlepiej cała noc. Składniki: 2 opakowania masy kajmakowej (800g) 100g orzeszki w karmelu (na wagę w biedronce) 600g herbatników 700ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 łyżki oleju kokosowego 100g cukru brązowego 2 białe czekolady Mleko (700ml zamiast 1l jak na opakowaniach budyniu) mieszamy z 2 opakowaniami budyniu(...)zagotowujemy, dodajemy do tego brązowy cukier i olej kokosowy - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masę kajmakową mieszamy ze zmielonymi orzeszkami. Możemy teraz zacząć układanie warstw ciasta. Układamy kolejno: Herbatniki Masa budyniowa Herbatniki Masa kajmakowa Herbatniki Masa budyniowa Masa Kajmakowa Na koniec rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady i wylewamy na górę ciasta.Wstawiamy na noc do lodówki żeby wszystko ładnie się połączyło
Smacznie Pysznie KaloryczniePrzepis i potrawa jest przygotowana na konkurs organizowany przez House of Asia Składniki: 1 kg - lody 100 g - posiekane orzechy laskowe 100 g - wiórki kokosowe 5 szt. - herbatniki 2 łyżki mleka kokosowego w proszku House of Asia 2 szt. - JAJKA opcjonalnie: sos śliwkowo-czekoladowy sezam Z lodów formujemy kule o średnicy ok 4 cm u układamy na blasze. Wkładamy(...)zamrażalnika na 2 godziny. Ubijamy piane z białek z odrobiną soli. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy posiekane orzechy laskowe, wiórki kokosowe, herbatniki oraz mleko kokosowe w proszku. Obtaczamy każdą kulkę w jajku a następnie w orzechach laskowych wymieszanych z wiórkami kokosowymi, herbatnikami i mleku kokosowym. Ściskamy kulki tak żeby porządnie obtoczyć lody. Wkładamy do zamrażalki
Kuchnia w oparachKangus, ja użyłam podróbek z Lidla Na ciemniejszą masę: 150 ml śmietanki 30% 2 mleczne czekolady ( 200 g) jeśli damy gorzką czekoladę, deser będzie mniej słodki Dodatkowo: herbatniki około 200 – 250 g "filmik" krok po kroku Blaszka jest kwestią wyboru, w mniejszej deser będzie wyższy, i taka polecam, w większej będzie niższy. Moja blaszka ma wymiary(...)ubijam kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodaję porcjami, mascarpone, na koniec także porcjami, zimna czekolada, wsypuje chrupki ( kangusy) i mieszam całość. Powstałą masę wykładam na ułożone w blaszce herbatniki. Na masie układam drugą warstwę herbatników. Teraz masa ciemniejsza. Czekolady mleczne także trzeba roztopić, robię to na parze, odstawiam do wystudzenia. Ubijam 150 ml śmietanki i dodaję powoli zimną
Takie tam pichcenieZapraszam na pyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia. Na spodzie z herbatników pełnoziarnistych Cukry Nyskie i z dodatkiem mleczka oraz wiórków kokosowych wyszło pyszne ciasto. Idealne dla wielbicieli kokosu. Polecam Składniki: 100 g herbatników pełnoziarnistych od Cukry Nyskie 500 g twarogu półtłustego w kostce 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl wiórków kokosowych 4 płaskie łyżki(...)gładką masę. Do masy twarogowej dosypujemy cukier puder i wiórki kokosowe, mieszamy razem i dolewamy delikatnie żelatynę cały czas mieszając. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie kładziemy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Polewa: do szklanki wkładamy pokrojone masło, dolewamy mleko i wstawiamy do mikrofalówki na 30 minut. Wyjmujemy i mieszamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnemasa serowa - 450 g serka homogenizowanego waniliowego - 3 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny masa pomarańczowa - 1 szklanka cukru pudru - 5 pomarańczy - 4 łyżki żelatyny oraz - herbatniki Przygotowanie: Żółtka ubijamy na parze z cukrem. Gdy masa zgęstnieje, zestawiamy ją z kąpieli wodnej, lekko studzimy i łączymy z serkiem. Żelatynę rozpuszczamy w 125 ml wody i jeszcze ciepłą(...)następnie miksujemy. Do masy dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie herbatniki. Na herbatniki wylewamy masę serową i odstawiamy do zastygnięcia. Na masę serową wylewamy przestudzoną masę pomarańczową a na wierzchu układamy herbatniki. Ciasto odkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia
Zainspirowana w kuchniDziś przedstawiam przepis na wspaniałe herbatniki korzenne . Są naprawdę cudowne, kruchutkie , chrupiące , coś niesamowitego . Nie bez powodu przepis ukazuje się tuż przed świętami, bo cóż to za święta bez ciasteczek. Ciasteczka zawsze muszą być , a przecież aromat korzenny nie musi być zarezerwowany wyłącznie dla Świąt Bożego Narodzenia. Na Wielkanoc też może być . A tym bardziej, że przepis jest prosty , tani(...)miękkiego masła 100 g cukru 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych cukier puder do posypania gotowych herbatników Wykonanie: 1. Zaczynamy od wymieszania w misce wszystkich suchych składników. 2. Następnie dodajemy miękkie masło w kawałkach, jajko i śmietanę. Mieszamy wszystko w misce. 3. Następnie przerzucamy ciasto na omączony blat
Kawa z mlekiempierwszym degustatorem ciasta :). Jest to zdecydowanie ciasto, które robi wrażenie na gościach, bo wydaje się bardzo "bogate". Cytrusowy smak mandarynek i budyniu fajnie równoważy smak słodkiej śmietany i czekoladowych herbatników. Polecam na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy na imieniny! Dla kogo: dla szukających ciasta, które zachwyci gości dla mających puszki mandarynek dla fanów cytrusowych smaków Składniki na ciasto: 6 jajek 120g(...)500ml soku pomarańczowego firmy Hortex 500ml śmietany 30 lub 36% łyżka cukru pudru śmietanfix (lub inny stabilizator do śmietany) Składniki na dekorację: 150ml śmietany 30 lub 36% 3 paczki herbatników w czekoladzie śmietanfix (lub inny stabilizator do śmietany) mandarynki do dekoracji (ok. 25-30sztuk) łyżeczka cukru pudru Wykonanie ciasta: Żółtka ubić z cukrem na jasną puszystą masę. Dodać cukier
Mania WypiekaniaCiasto jest obłędne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z herbatników, lekkiego kremu budyniowego, masy krówkowej oraz orzechów i banana, który nadał mu apetycznego, bananowego posmaku. Wbrew pozorom nie jest przesłodzone, a delikatnie posolony kajmak sprawił, że całość jest wyjątkowa i jeszcze bardziej kusząca. Wszystko jest doskonale skomponowane! Zresztą sami spróbujcie... (Forma o wymiarach(...)łyżek cukru (płaskich) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) 200g masła Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (400g; u mnie Helio ) 1/3 łyżeczki soli 1 banan (duży) około 350g herbatników Ponadto na wierzch: 50g orzechów włoskich Przygotować masę budyniową. Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim budyń z mąką ziemniaczaną oraz z cukrem. Pozostałe
Di gotujeSkładniki / Ingredients: 150 g herbatników / 1 50 g biscuits 450 g mrożonych truskawek bez szypułek Hortex / 450 g frozen strawberries without stalks Hortex 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar skórka z cytryny / peel with lemon 1/2 soku z cytryny / 1/2 juice with lemon ksylitol / xylitol 360 g jogurtu greckiego gęsty / 360 g greek yogurt dense kilka kropli(...)drops of vanilla and lemon aromas mandarynki / mandarines Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, chłodzenie: ok. 1 godziny, ilość porcji: 6 Najpierw do pucharków wsypujemy pokruszone herbatniki (ile chcemy). Potem przygotowujemy mus truskawkowo - jogurtowy. Truskawki miksujemy blenderem, dodajemy 2 łyżki ksylitolu, skórkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie robimy mus jogurtowy. Do jogurtu greckiego dodajemy
Projekty ze smakiempieczenia. Krem zrobiony jest z kaszy jaglanej, więc można powiedzieć, że ciasto jest trochę odchudzone :) Składniki: * szklanka kaszy jaglanej * 3 łyżki miodu (lub więcej) * puszka mleczka kokosowego * opakowanie herbatników * szklanka mleka * wiórki kokosowe * dżem malinowy (opcjonalnie) Mleczko kokosowe otwieramy i wlewamy do garnka. Jeśli jest twarde i oddzielone od wody, należy trochę je podgrzewamy (razem z wodą która oddzieliła(...)pół szklanki mleka. Dzięki temu krem będzie bardziej kremowy. Opcjonalnie do kremu dodajemy jeszcze około 2 łyżek wiórków. Na talerz wlewamy pozostałe mleko i 2 łyżki wiórków kokosowych. Każdego herbatnika moczymy w mleku i układamy w małej brytwance. Na pierwszą warstwę herbatników wykładamy troche kremu i powtarzamy tak aby ostatnią warstwę stanowiły herbatniki. Krem nie należy do najłatwiejszych w rozsmarowaniu
Klasyka GotowaniaZapraszam na jogurtowca z galaretkami. Deser jest prosty do zrobienia, tani i pyszny. Zrobiłam go na herbatnikach w polewie kakaowej od Cukry Nyskie . Polecam na słodki podwieczorek Składniki: 200 g herbatników w polewie kakaowej Nysanki od Cukry Nyskie 1 galaretka morelowa na 1,5 szkl wody 1 galaretka jagodowa na 1,5 szkl wody 500 ml jogurtu naturalnego(...)miski i dodajemy do niego mleko zagęszczone. Mieszamy do połączenia i odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy. Blaszkę wykładamy folią i na dnie układamy warstwę herbatników. Stężałe galaretki tniemy w kostkę na talerzach w których zastygły. Na herbatniki najpierw przekładamy galaretkę morelową a potem jagodową. Do masy jogurtowej dolewamy żelatynę i energicznie mieszamy. Galaretki zalewamy masą
słodkie i nie tylko historie kulinarneSernik z musem malinowym Składniki: 1 kg twarogu 5 jajek 100 g serka homogenizowanego ½ kostki masła (100g) ½ szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego 200 g herbatników, 100 g masła 100-150g malin Wykonanie: Herbatniki zmielić na miałki proszek za pomocą blendera. Masło roztopić, lekko ostudzić i dodać do zmielonych herbatników. Wymieszać, powinno przypominać mokry piasek(...)ugniatający się w dłoniach. Tortownicę o wymiarach 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy herbatniki i dokładnie je ugniatamy, aby utworzyły równą warstwę. Ser mielimy, ucieramy z cukrem mikserem na gładką masę. Dodajemy do masy serek homogenizowany oraz cukier waniliowy i ponownie ucieramy. Następnie wbijamy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość
KulinarneImpresje.plśmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 200 g białej czekolady 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 3 szklanki pszenicy w miodzie (płatki śniadaniowe) 200 g herbatników Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( na parze) i odstawiać do wystygnięcia. 200 g śmietany ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Stale ubijając dodawać stopniowo rozpuszczoną białą czekoladę. Do ubitej(...)masy dodać 1,5 szklanki płatków i wszystko wymieszać. W tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie herbatniki, a następnie wyłożyć masę z białą czekoladą. Na wierzch ułożyć ponownie warstwę herbatników. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną wraz z deserową i ostudzić. Ubić na sztywno 200 g śmietany kremówki i dodawać stopniowo rozpuszczone czekolady. Wyłożyć na herbatniki i posypać
O kuchni z uczuciempolewą z mlecznej czekolady. Składniki: 500ml mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka kakao 130g masła około 18 sztuk herbatników pełnoziarnistych Mus gruszkowy: 1kg gruszek (waga po obraniu) 1 galaretka gruszkowa 3 łyżeczki żelatyny Polewa i dekoracja: 50g mlecznej czekolady 1 łyżka śmietanki 30% zielona posypka Wykonanie: 1. Formę(...)wymiarach 30 cm x 9 cm wyłożyć warstwą herbatników. 2. Połowę mleka, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. W pozostałej ilości zimnego mleka rozrobić kakao tak aby nie było grudek. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypywać kaszę mannę i na końcu wlać mleko wymieszane z kakao. Cały czas mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać
Szalona Kuchnia Eweliny