wafelkami: 500 ml. śmietany 30% 9 łyżek posypki waflowej o smaku Kit Kat Cukieteria 3 łyżeczki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 5-6 opakowania herbatników 0,5 litra śmietany 30% 2 opakowania śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 100 gram wiórek czekoladowych Cukieteria Forma 25x40cm. Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając(...)sztywno, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę, na końcu dodajemy posypkę waflową Kit Kat, delikatnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopcie, na masę układamy herbatniki, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową, równomiernie rozsmarowujemy, układamy herbatniki, lekko dociskamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym
Bajeczna Kuchniaupalne dni ;) szybki i prosty przepis, a uraduje nie jedno podniebienie ;) Lekka pianka wręcz rozpływa się w ustach, a ciasteczka znikają w mgnieniu oka :D Składniki: 300 g herbatników (wszystko zależy od wielkości blaszki, tak żeby starczyło na 2 warstwy) 300 ml śmietany kremówki (30%) 1 kg serka (u mnie o smaku brzoskwiniowym VITELLO) 2 galaretki (u mnie truskawkowe) Dodatkowo(...)wody i odstaw do wystudzenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (najlepiej jeśli masz blachę z odpinanymi bokami, bo lepiej wyciągnąć i pociąć całe ciasto). Na spodzie ułóż warstwę herbatników. W misie miksera krótko zmiksuj serek, wlej śmietanę 30% i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstej masy. Następnie wlewaj zimną, ale nadal płynną galaretkę, krótko zmiksuj do połączenia składników (można
Kulinarna (nie)codziennośćSkładniki: 0,5 litra śmietany 30% 50 ml. likieru czekoladowego 50 ml. likieru waniliowego 1 pokruszony wafelek Kit Kat 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 3 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie 250 gram borówek 250 gram czerwonych porzeczek Tortownica 18 cm. Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier(...)kuchence mikrofalowej, przestudzoną dodajemy do masy śmietanowej o miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pokruszonego wafelka i likier czekoladowy, do drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Herbatniki biszkoptowe skracamy do wysokości tortownicy, obkładamy boki tortownicy, dno również wykładamy herbatnikami. Wykładamy masę z likierem czekoladowym, układamy kolejną warstwę herbatników. Wykładamy masę z likierem waniliowym, wyrównujemy wierzch. Umyte i osuszone
Bajeczna Kuchniapieczenia, ze śmietaną i orzeźwiającą galaretką to prawdziwy hit lata. Nie za słodkie, delikatne i puszyste- nic więcej nie potrzeba. Zapraszam! Letnia kostka twarożkowa Składniki: 2 paczki maślanych herbatników 2 śmietany kremówki 4 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru serek biały, twarożek ok.300g aromat cytrynowy galaretka agrestowa owoce do dekoracji Przygotowanie: Formę ok 22x30 wyłożyć jedną warstwą herbatników. Jedną(...)śmietanę ubić dodając dwie łyżki cukru pudru i dwa śmietan fixy. Do ubitej masy dodajemy partiami twarożek, ciągle miksując, aż do całkowitego wykorzystania. Wykładamy masę serową na herbatniki, wyrównujemy i znów układamy warstwę herbatników. Pozostałą śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixami do uzyskania sztywnej masy. wykłądamy ją na wierzch. Przygotowujemy galaretkę w mniejszej połowie wody, która jest
Tagebuch po polskusmakach i zaskakuje nasze kubki smakowe. Słodkie dno współgra z lekko słonym serkiem i kwaskowatością ananasa. A to wszystko zwieńczone galaretką :) Całość prezentuje się bardzo ładnie- Zapraszam! Tort z herbatnikami, ananasem i kremowym serkiem Składniki: 250g serek Philadelphia 250ml kremówki łyżka cukru pudru 400g herbatników maślanych 5-6 łyżek nutelli galaretka cytrynowa 5 plasterków ananasa (z puszki) pokrojonego(...)kostkę Przygotowanie: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu używając o połowę mniej wody. Herbatniki rozgnieść wałkiem na drobne kawałki. Wymieszać z nutella, aż dobrze się połączą. Kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie partiami dodawać serek, delikatnie miksując. Dno formy (25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Kolejno wyłożyć masę z herbatników, docisnąć łyżką całą powierzchnię. Następna warstwa
Tagebuch po polskufareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto 3 bit Składniki: 7 paczek herbatników puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 l mleka 2 śnieżki 2/3 kostki dobrego masła 250 ml śmietanki(...)spód herbatnikowy. Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie). Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami. Ułożenie: - spód formy obłożyć herbatnikami - karmel- masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Smaki Nataliimałą tortownicę) 400 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3,5 szklani Nestle Kangus (płatki z prażonej pszenicy) 4 paczki herbatników 3 łyżki roztopionego masła Dwie paczki herbatników kruszymy i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy roztopione masło. Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy(...)śmietany ubijamy i dodajemy do niej serek mascarpone. Wlewamy rozpuszczona czekoladę i wsypujemy płatki z prażonej kukurydzy. To wszystko wykładamy na masę z herbatników. Pozostałe herbatniki drobno kruszymy i posypujemy białą masę. Mleczną czekoladę również roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do ubitej śmietany (150 ml). Masą czekoladową polewamy wierzch ciasta i posypujemy pozostałymi płatkami
Pyszności Słodkościjajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki/błskawiczna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, czereśnie 1/2 kg/jasne, herbatniki 200 gram, lukier biały - w opisie żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę, do miski z żółtkami wsypać cukier wanilinowy, cukier i mikserem utrzeć do białości(...)wmieszać w masę dodać ubitą piane i łyżką delikatnie wmieszać w masę, nie za długo aby nie napowietrzyć masy forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, w blaszce poukładać herbatniki, wlać masę serową z czereśniami, wygładzić wierzch pozostałe herbatniki rozkruszać palcami nad sernikiem, delikatnie dłonią docisnąc do sernika, piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około
W Mojej Kuchni Lubięmamy pełno świeżych owoców :) moja tarta bez pieczenia jest idealnym rozwiązaniem na upalne dni, bo jest „na zimno” i calutka wypełniona pysznymi, letnimi owocami :D Składniki: 300 g herbatników (u mnie oblane czekoladą) 1 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa 330 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru owoce do ozdoby Wykonanie: Umyte truskawki zblenduj i przelej do garnka. Podgrzej(...)wrzenia, zdejmij z palnika i wsyp galaretkę, dobrze wymieszaj. Schłódź. Herbatniki rozkrusz, dodaj 1-2 łyżek tężejącej galaretki truskawkowej i dokładnie wymieszaj (herbatniki powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłóż blachę do tarty zmiksowanymi herbatnikami i wylej na nie tężejącą galaretkę truskawkową (możesz w środek powciskać całe owoce). Schłódź w lodówce. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i za pomocą rękawa cukierniczego
Kulinarna (nie)codziennośćPrzepis znaleziony w starej książce kucharskiej. Składniki (tortownica 24 cm): 0,5 kg kruchych herbatników Petit Beurre 1/2 szklanka konfitury (dowolny smak) 1/4 szklanki mleka 17 dag masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki 1/2 cukru waniliowego 10 dag orzechów włoskich Wykonanie: Herbatniki pokruszyć, odsypać ½ szklanki. Do pozostałych herbatników dodać konfiturę, wymieszać i uformować kuleczki. Obtaczać(...)odłożonych pokruszonych herbatnikach i podsuszyć w ciepłym piekarniku. W miedzy czasie zagotować mleko i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką i połączyć z mlekiem i raz jeszcze zagotować. Ostudzić ponownie. Masło utrzeć z kremem , dodając powoli po jednej łyżce. Na koniec dodać cukier waniliowy i jeszcze chwilę ucierać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć wcześniej przygotowane kulki
Tradycyjna Kuchniaidealne na upalne dni i nie tylko-polecam gorąco Składniki: 500 ml mleka 2 żółtka 1 puszka brzoskwiń 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 5 łyżek cukru ok 50 herbatników 3 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fix Przygotowanie: Połowę mleka wlać do garnka dodać 5 łyżek cukru(...)nadal ucierając-na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody,brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie plasterki. W prostokątnej blaszce wyścielonej folią spożywczą,ułożyć warstwę herbatników,a na ciastka wyłożyć połowę kremu, równo rozsmarować i na to poukładać 1/3 owoców,następnie kolejna warstwa herbatników,druga połowa kremu i 1/3 owoców, na wierzch reszta herbatników na wierzch
Swojskie jedzonkociasto to robiłam już niejednokrotnie. Jest przepyszne i nie wymaga wielkich umiejętności. Moja rodzina ja uwielbia! Polecam! (Forma o wymiarach 24 x 28 cm) 5-6 paczek herbatników (na 3 warstwy) Masa: 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki 30% 150g cukru (można mniej, jeśli nie lubicie mocno słodkiego) 1 cukier waniliowy 6 żółtek (ja zawsze dodaję 3) 1 łyżka(...)mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Wierzch: 250g serka mascarpone 25-30g stopionej czekolady (można użyć dowolnego kremu czekoladowego) Ponadto (opcjonalnie): starta czekolada do posypania pokruszone herbatniki Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę i żółtka z obiema mąkami. Całość energicznie mieszając należy zagotować. (Powinien powstać
Di gotujePyszny serniczek z dodatkiem świeżych owoców to doskonały deser na letnie popołudnie. Spód: 130 g kakaowych herbatników 50 g masła Sernik: 500 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki budyniu waniliowego 2 jajka Owoce: brzoskwinia kiwi truskawki borówki maliny Dekoracja: mięta cukier puder Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (śr. 18 cm) wyłożyć papierem(...)pieczenia, zapiąć obręcz. Spód wylepić herbatnikami, uklepać i schłodzić. Sernik: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem, proszkiem budyniowym i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą mascarpone. Wylać na schłodzone herbatniki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Serniczek pieczemy ok 50 minut. Studzimy i dekorujemy owocami
Smakołyki AsiDziś mam dla Was szybki deser z truskawkami w roli głównej. Pyszny deser, którego składnikami są herbatniki, serek mascarpone zmieszany z jogurtem greckim i oczywiście truskawki. Idealny pomysł na upalne dni. Składniki: 100 g herbatników petit beurre 200 g mascarpone 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru pudru 250 g truskawek świeżych 3 łyżeczek cukru Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy na mniejsze(...)kawałki. Truskawki oczyszczamy cukrujemy do smaku. Truskawki miksujemy blenderem na puree. Mascarpone mieszamy z jogurtem i dosładzamy do smaku cukrem pudrem. W szklankach bądź kieliszkach nakładamy warstwami na zmianę herbatniki, masa mascarpone i truskawki. Dekorujemy całymi truskawkami. Deser przechowujemy w lodówce
Podróż w kulinariasię :-) Ciasto wychodzi delikatne, orzeźwiające i nie jest słodkie co - jak dla mnie - jest jego dodatkowym atutem :-) Myślę, że śmiało możecie je przygotować na czerwcowy podwieczorek :-) SKŁADNIKI 400 g Herbatników Regionalnych Petit Beurre Maślanych Cukry Nyskie 500 g sera mascarpone 400 g śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżeczek zimnej wody 8 łyżek gorącej wody(...)pieczenia (robimy z papieru rurę średnicy tortownicy i wkładamy do niej - dzięki temu uzyskamy wyższe ścianki tortownicy, a to jest konieczne, by nie spłynęła galaretka). Dookoła tortownicy ustawiamy herbatniki (węższą krawędzią do dołu). 2 łyżki masy odkładamy, przyda się potem. Następnie kolejne herbatniki smarujemy dość grubą warstwą masy i doklejamy do tych, które już są w tortownicy, tak by stworzyły
Czary - gary w kuchni