najbardziej smakuje mi w tej wersji, nie jest słodki lekko kwaśny smak, idealny do popołudniowej kawy. Polecam:) Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: spód: 100 g herbatników 100 g masła masa serowa: szklanka cukru pudru 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego mały kubek jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 4 brzoskiwnie 2 galaretki brzoskiwniowe(...)Wykonanie: Herbatniki kruszymy na proszek. Masło rozpuszczamy na piecu i wlewamy je do pokruszonych herbatników. Mieszamy składniki i przekładamy je do formy. Dokładnie przyciskamy aby masa herbatnikowa stworzyła jednolity spód. W osobnym naczyniu kremówkę ubijamy z cukrem i delikatnie dodajemy na zmianę twaróg i jogurt naturalny. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane w osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości
ciastkarnia na kruchym spodziesmakowały, ziemniaczki. Nie mówcie tylko, że nie jedliście ich nigdy. jeśli nie to polecam do zrobienia, łatwe do zrobienia i smaczne:) Składniki na 30 ciasteczek: 250 g herbatników 5 dag orzechów 5 dag rodzynek 150 g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki wódki wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Herbatniki należy rozkruszyć(...)najdrobniej oraz posiekać orzechy. Masło roztapiamy w rondelku na piecu i dodajemy do niego mleko cukier i kakao. Następne pokruszone herbatniki mieszamy z orzechami i wsypujemy je do rondelka. Gdy wszystkie składniki wymieszamy zostawiamy rondelek do stygnięcia na około 20 minut. Gdy masa będzie zimna formujemy z niej ciasteczka i obtaczamy kokosem. Gotowe władamy do lodówki , najlepiej żeby spędziły
ciastkarnia na kruchym spodziemoże kolory nie w tej kolejności), wyszedł mi zatem tradycyjny obiad od początku do końca. Składniki na tortownicę o średnicy 32 cm Spód: 1/2 kostki margaryny duża paczka herbatników sernik: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Herbatniki kruszmy na drobne okruchy(...)Margarynę roztapiamy i wlewamy do pokruszonych herbatników. Mieszamy wszystko i wykładamy je na dno tortownicy. Ugniatamy masę aby stanowiła zwarty spód pod ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru oraz jogurtu. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy ją stopniowo do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i gdy będzie gotowa masa przelewamy
ciastkarnia na kruchym spodziemoje oczekiwania. Ciasto robi się bardzo szybko i banalnie prosto. Smak jest natomiast wyśmienity. Szczerze polecam wypróbować ten przepis. Składniki: 1l śmietany 12% 4łyżki cukru 4 łyżki żelatyny 200g herbatników 300g winogron 2 opakowania galaretki łyżka masła Jedną z galaretek przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy, aż dobrze się zwiąże i kroimy ją w kosteczkę. Kiedy mamy już przyszykowaną galaretkę(...)Winogrona myjemy i przekrajamy na pół. Do śmietany dodajemy galaretkę w kostkach oraz część winogron. Mieszamy całość łyżką i odkładamy na chwilę do lodówki. Masło rozpuszczamy na patelni. Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem i wykładamy na dno blachy. Na to przekładamy powstałą masę śmietanową. Na górze układamy pozostałe winogrona, a całość wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy drugą galaretkę by już
Kolizje Smakówwarstwowy deser z jej udziałem. Był to strzał w dziesiątkę. Pyszny, delikatny, całkowicie zaspokajający żądzę słodkości w organizmie :). Jeśli nie macie babki, nic straconego, wystarczy zastąpić ją biszkoptami lub herbatnikami, a deser wyjdzie równie smaczny. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok 10 truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru trzcinowego ½ limonki Duże opakowanie jogurtu naturalnego 2 kawałki(...)babki ( można zastąpić biszkoptami lub herbatnikami) 3 kosteczki czekolady gorzkiej W garnuszku umieszczamy truskawki, dodajemy cukier oraz sok z połowy limonki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a truskawki puszczą sok (około 5 minut). Odstawiamy garnek na bok by nieco przestygł. Babkę kruszymy na malutkie kawałki. Jeśli mamy biszkopty lub herbatniki robimy dokładnie tak samo. Przygotowujemy 3 wysokie
Kolizje Smakówsernik malinowy Kolejna propozycja z malinami w roli głównej. Przepis na sernik na zimno z trzema warstwami:z sera, musu malinowego i galaretki. Spód zamiast z biszkoptów wykonamy z herbatników. Zamiast malin można też wykorzystać jakieś inne owoce. Składniki 300g twarogu sernikowego z wiaderka 2 paczki herbatników 120g 60g masła 700g malin 250ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny(...)usztywniacz do śmietany 4 łyżki żelatyny 1 galaretka malinowa 110g cukru 1. Herbatniki i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Ewentualnie można ręcznie pokruszyć ciastka i połączyć z roztopionym masłem. Masę przekładamy do tortownicy. Ciasteczka musimy mocno wcisnąć w foremkę, można do tego użyć denka szklanki. Wsadzić foremkę z spodem do lodówki. Rozpuścić
zjem to blog kulinarnywcześniej używanych przeze mnie. Już teraz wiem , gdzie zaopatrywać się w podobne artykuły :)Foremka : średnica 23 cmCzas pieczenia : 15 min + 30 minutTemp. pieczenia : 180 C Składniki:Spód: 400 g herbatników 5 łyżek cukru 180 g masła skórka otarta z całej cytryny 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie(...)śliwek 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio ) 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania:Spód: Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy. Wymieszać na jednolita masę. Ciasto ugnieść w okrągłej foremce
Słodkości i nie tylkoSkładniki - herbatniki lub okrągłe biszkopty - 3 naturalne serki homogenizowane ( 135g każdy ) - 400 g śmietany kremówki - 4 galaretki pomarańczowe - 5 mandarynek Wykonanie Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy ( 26 cm ).Dwie galaretki rozpuścić w szklance wody, odstawić by zaczęły zastygać. Śmietankę ubić na sztywno. Serek zmiksować z tężejącą galaretką, pod koniec miksowania dodać ubitą śmietankę. Masę serową wyłożyć(...)herbatniki i całość wstawić na 20 minut do lodówki. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na części i dekoracyjnie ułożyć na tężejącej masie serowej. W dwóch szklankach wody rozpuścić pozostałe dwie galaretki i po wystygnięciu wylać na zastygłą masę serową. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku
Świat SmakuCiasto proste , szybkie i dość tanie jak na sernik . Po prostu idealne na każdą okazję , jedyny minus trzeba poczekać minimum 3 h zanim będzie gotowe :)***Sernik marmurkowy***spód: 20 herbatników 8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki) 8 kostek gorzkiej czekolady 6 łyżki mleka masa: 500 g waniliowego serka śmietankowego • 120 g cukru (dałam 100 g) • 390 g jogurtu naturalnego(...)śmietanki kremowej • 20 g żelatyny • 50 ml wrzątku • 100 g stopionej białej czekolady • 100 g stopionej gorzkiej czekolady 1. Spód : Herbatniki pokruszyć ( mogą być większe i mniejsze kawałki ) , czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zmieszać z herbatnikami . Ciasno ubić na foremce tortowej 21 cm i włożyć do lodówki by się schłodziło.2 Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do przestudzenia3
ciemna strona patelnizrobiłam pyszny deserek z owoców z dodatkiem czekoladowej bitej śmietany który w upalne dni najlepiej smakuje po schłodzeniu. Składniki: 200 ml kremówki 30% 100 g białej czekolady 100 g herbatników owsianych musli kokosowe z crunchy czekoladowymi borówki amerykańskie maliny Przygotowanie: Kremówkę wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do rozpuszczenia(...)się czekolady. Nie zagotować. Ostudzić i zimne włożyć na całą noc do lodówki. Herbatniki pokruszyć. Owoce umyć i osuszyć.Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Na dno szklanki wsypać dwie łyżki herbatników, nałożyć warstwę bitej śmietany, ułożyć borówki, kolejną warstwę bitej śmietany, maliny i na wierzchu posypać musli. Schłodzić przed podaniem
Ala piecze i gotujeSkładniki na spód:200 g herbatników maślanych150 g masłaSkładniki na sernik:1 kg sera twarogowego mielonego 6 jajek1 szklanka cukru1/2 szklanki śmietanki 30%5 łyżek mąki pszennej2 łyżki cukru waniliowego domowej robotyPolewa toffi:200 g krówek mlecznych kruchych1 łyżka masła4 łyżki mlekaPrzepis na spód:Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "mąkę". Następnie masło rozpuszczamy w rondelku(...)dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach 37 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dociskamy do formy i wsadzamy do lodówki. W czasie gdy spód tężeje zabieramy się za masę sernikową.Przepis na masę sernikową:Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz mąkę. Całość miksujemy na małych obrotach
Emcia Pichcismaku...to jest to o co mi chodziło i krążyło po głowie...to TEN smak! Składniki na spód: 2 opakowania ciastek owsianych ( lub 1 op owsianych i 1 herbatników Petit) 200 g masła Składniki na masę: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 4 żółtka sok z 4 cytryn + skórka( ja dodałam z dwóch) Herbatniki rozdrabniamy do postaci piasku. Masło rozpuszczamy(...)mieszamy z herbatnikami. Wszystko wykładamy do formy i ugniatamy. Pieczemy 10 min w 170st. Żółtka musimy roztrzepać widelcem, dodajemy mleko i wyciśnięty sok z cytryny. Ja dodałam jeszcze skórkę z 2 cytryn. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy jeszcze 15 min. Po takim czasie masa może być jeszcze lekko płynna ale po ostygnięciu stężeje. Możemy ubić śmietanę
Olikowa kuchniaBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: - 4 paczki herbatników - 2 andruty - paczka biszkoptów - budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 1 puszka kajmaku - 3 garście orzechów - 1,3 szkl mleka Krem budyniowy: Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy(...)łyżki miodu - orzechy W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód, ciągle mieszamy, gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Dodajemy orzechy gotujemy 4 minuty. Na spód blachy wykładamy herbatniki, wylewamy gorący krem budyniowy, przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie wykładamy 1/2 puszki kajmaku, przykrywamy andrutami, na to rozprowadzamy pozostały kajmak. Przykrywamy biszkoptami, które polewamy gorącym karmelem miodowym
SMYKWKUCHNIwypieków więc tortu nie będzie, jednak sernik broni się sam. Serniczek po raz pierwszy urzekł mnie na tej stronie oczywiście musiałam dodać kilka modyfikacji. Składniki: SPÓD: 120g herbatników w czekoladzie (no dobra jednego zjadłam i zastąpiłam zwykłym herbatnikiem) 2,5 łyżki kakao 100g miękkiego masła MASA SEROWA: 800g twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 200g(...)mascarpone 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego 250g nutelli ewentualnie łyżka kakao (ja nie użyłam) POLEWA: 100g nutelli 70 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła Herbatniki rozdrabniamy. Łączymy z kakao i masłem, starając się uzyskać jednolitą masę. Rozkładamy na spodzie blachy (okrągła 23cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bierzemy się za masę serową. Ucieramy jajka z cukrem
Brzuszki Łakomczuszki