herbatnik - 3836 przepisów (strona:109/256)

Rabarbarowy przekładaniec 246

cukru pudru  2 łyżki żelatyny na 100 ml gorącej wody Proszek typu nesquik o smaku waniliowym ( u mnie Kaba) ***można pominąć  Dodatkowo:  3-5 sztuk maślanych herbatników  świeża mięta do przybrania Wykonanie :  1. Rabarbar umyć i osuszyć odciąć zielone części. Łodygi pokroić na plastry ok 1-1,5 cm grubości każdy. Umieścić na patelni(...)cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i lekko studzimy. Dodajemy do śmietany, Wsypujemy proszek waniliowy i mieszamy. Wykładamy na stężałą masę. Schładzamy, Na koniec posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Gotowe

vaniliowoczekoladowa
Kokosowa tarta bez pieczenia 303

Składniki: 30 dag herbatników 15 dag masła 1 puszka mleczka kokosowego 17 dag wiórków kokosowych 20 dag białej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady 5 dag mlecznej czekolady 80 ml śmietanki 30% Sposób wykonania: Herbatniki miksujemy. Masło rozpuszczamy i dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Dokładnie mieszamy.  Powstałą masą wykładamy dno i boki formy do tart. Wkładamy do lodówki na około

Qchnia po prostu
Sernik Zebra bez pieczenia 405

już tak zachwycająco;) W smaku jednak jest taki jak sobie wyobrażałam: lekki i delikatny, więc koniec końców jestem zadowolona:) Składniki na tortownicę o średnicy 21cm (u mnie 18cm) 100g herbatników 60g masła 1kg twarogu z wiaderka 250ml śmietanki 30% 120g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii) 24g (3 łyżki(...)łyżeczek) żelatyny 100ml zimnej wody Masło roztapiamy na małej mocy palnika. Odkładamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy na pył używając malaksera lub wałka. Wkładamy do miski i zalewamy masłem. Całość mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno wykładamy jednym arkuszem, boki wyciętym na wysokość tortownicy osobnym paskiem papieru). Twaróg przekładamy do miski

Smaki Na Talerzu
Bajaderka 196

ciast lub czerstwego , nieudanego jakiegoś ciasta.Na blogi już bajaderka jest i to nie jedna,a teraz jest ciut inna .Pomysł podpatrzony tutaj.   ok. 1 kg okruchów z ciast, herbatniki  25 dkg bakalii: pokrojone drobno orzechy, rodzynki, śliwki, wiórki kokosowe  3/4 szkl. mleka  3-4 łyżki mleka w proszku  10 dkg czekolady rozpuszczonej [ nie dałam(...)garnuszku.Ostudzić i wlać do okruchów ciasta.Wymieszać , dodając również powidła, bakalie, alkohol. W razie potrzeby zwiększyć ilość bakalii/ciastek lub dodać odrobinę mleka bądź rozpuszczonego masła.Blaszkę wyłożyć herbatnikami, a na nie masę bajaderkową. Całość ucisnąć i wyrównać.Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance i posmarować po wierzchu ciasta i dowolnie udekorować. Odstawić do przestudzenia a następnie do lodówki na kilka

Moje domowe kucharzenie
Domowe mleczne pralinki z białą czekoladą i kokosem 227

dużo na raz :) Są niesamowite, będziecie zachwyceni :) Składniki: 100 g mlecznej czekolady 1 szklanka wiórków kokosowych 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka 50 g gorzkiej czekolady 5-7 herbatników Czekoladę mleczną roztopić. Wysmarować nią foremkę do czekoladek lub do lodu (ja użyłam silikonowej do lodu z Ikei). Dokładnie pokryć boki i dno, jest to miseczka, którą wypełnimy nadzieniem. Schłodzić(...)stężenia (może być w zamrażarce). Przygotować nadzienie. Białą czekoladę umieścić w garnku, dodać mleko i mieszać, aż sos będzie gładki. Następnie wsypać kokos i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać. Foremkę wyjąć z lodówki. Równomiernie rozłożyć nadzienie, dociskając mocno do dna. Schłodzić ponownie. Na koniec roztopić czekoladę gorzką i wypełnić spody czekoladek. Schłodzić całą noc w lodówce. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
ŁOM - BLOK KAKAOWY Z HERBATNIKAMI 119

Składniki: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła 3 łyżki kakao 3 szklanki mleka w proszku nie granulowanego  4 paczki herbatników 1 paczka rodzynek Sposób wykonania: Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, kakao i włożyć masło. Składniki rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać pokruszone herbatniki i rodzynki. Wymieszać. Krótko zagotować i zdjąć z ognia. Wylać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kokosowo - kakaowe kuleczki herbatnikowe 139

herbatki :) Czasem można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Skła dniki: 2 łyżki kakao   250 g margaryny schłodzonej Wiórki kokosowe 1/3 szklanki cukru pudru   2,5 opakowania maślanych herbatników     Przygotowanie : Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy kakao. Herbatniki kruszymy na drobny proszek i wsypujemy do maślanej masy. Szybko łączymy wszystkie

ChilliJemy
Sernik czekoladowy na zimno babci Basi 149

kremówki 30 %, 100 gram czekolady gorzkiej Wedel lub Goplana, 100 gram czekolady mlecznej Wedel lub Goplana, 100 gram czekolady białej Wedel lub Goplana, 1/3 szkl. wody, 3 łyżeczki żelatyny. herbatniki .   Sposób przygotowania : Formę o wymiarach 8-9 cm /27 cm wyłożyć folią spożywczą . Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem . Twaróg podzielić(...)rozpuścić w kąpieli wodnej , lekko przestudzić , wlać do trzeciej części twarogu i wymieszać . Dodać trzecią część bitej śmietany, delikatnie wymieszać . Wylać na warstwę z mlecznej czekolady. Na górze ułożyć herbatniki , przykryć folą spożywczą i włożyć na kilka godzin , a najlepiej na noc do lodówki Sernik jest pyszny ! Gorąco polecam i życzę smacznego

Pysznosci Babci Basi
Blok czekoladowy babci Basi 263

Polecam wszystkim SKŁADNIKI : 250 g masła, 250 g cukru kryształu, 40 g kakao Wedel, 100 g czekolady Wedel, 400 g mleka w proszku, 120 ml wody, 200 g pokruszonych herbatników, 100 g. orzechów (włoskie, nerkowce itp. , w moim przypadku były laskowe,) 50 g. rodzynek , ewentualnie olejek zapachowy , lub kilka kropli alkoholu, np Amaretto. Sposób przyrządzenia : Cukier połączyć z kakao, dodać(...)wodę i masło, zagotować w rondelku. Masę ostudzić do temp. ok. 45 st. C. Do ostudzonej masy dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia grudek. Dodać pokruszone herbatniki, orzechy i rodzynki ( ewentualnie zapach lub alkohol ) Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Formę z masą odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin

Pysznosci Babci Basi
Zwierciadło malinowe.(bez pieczenia) 133

jest to deser idealny. Nic dodać, nic ująć, Malinowy ideał i tak zwane niebo w gębie gwarantowane.  Składniki : Na spód: 125 g pełnoziarnistych herbatników maślanych 60 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej Na mus malinowy: 500 g malin świeżych lub mrożonych* 4 żółtka 120 g cukru drobnego 250 ml mleka 3,2 % 2 łyżki żelatyny 60 ml likieru(...)Całość delikatnie mieszamy delikatnie napowietrzając masę. Chłodzimy przez ok.1 godzinę 5. Po tym czasie ubijamy śmietanę na półsztywno i starannie łączymy ją z schłodzonym kremem malinowym.  6. Herbatniki kruszymy tłuczkiem lub mielimy na drobno w malakserze i łączymy z miękkim masłem. Konsystencja ma przypominać mokry piasek.  7. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia

vaniliowoczekoladowa
Blok czekoladowy 184

uważam, że robi go najlepiej na świecie. Składniki: 1 opakowanie mleka w proszku 250 g masła, margaryny 4 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 3 paczki herbatników bakalie (rodzynki, orzechy) Sposób przygotowania: Do garnka wlewam wodę i wrzucam masło. Następnie dodaję cukier. Wszystkie składniki mieszam pozostawiając na ogniu do momentu połączenia się składników. Odstawiamy masę(...)innej misce łączymy ze sobą mleko w proszku i kakao. Tak połączone składniki dodajemy do wcześniej przygotowanej masy z masła. Na końcu dodajemy do tego pokruszone herbatniki (nie mogą być za mocno pokruszone) oraz bakalie. Całość ponownie ze sobą mieszamy. Masa powinna nam wyjść dosyć gęsta. Na końcu formę wykładam papierem do pieczenia i przelewam gotową masę. Chłodna masę odkładamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Karmelowa tarta z jagodami – bez pieczenia 162

przepisami znaleźliśmy przepis na tartę bez pieczenia, ale w kuchni nie może być dwóch identycznych dań, dlatego przygotowaliśmy ją zmieniając odrobinę składniki. Przepis na karmelową tartę z jagodami Herbatniki kruszymy na drobne kawałki i mieszamy w wiórkami kokosowymi. Następnie łączymy z roztopionym w rondelku masłem i wykładamy tak przygotowaną masą formę do tarty. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę(...)żelatyny proponuję najpierw ją zahartować, czyli do kubka z żelatyną dodajemy dwie łyżki masy, mieszamy i dopiero dodajemy do naszej masy. Całość mieszamy i przelewamy na nasz spód z herbatników. Umyte i przeprane jagody układamy na wierzchu i odstawiamy całość aby odrobinę stężało. Następnie wstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki. Post Karmelowa tarta z jagodami – bez pieczenia pojawił

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Potrójnie czekoladowy sernik na zimno 242

odpowiedni rodzaj czekolady. W ten sposób otrzymujemy potrójnie czekoladowy serniczek na zimno. Polecam!      Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 18-20 cm)   Spód: 130 g herbatników kakaowych 70 g masła, stopionego   Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 200 g śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka(...)kakao 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 4 łyżeczki żelatyny+ 8 łyżek zimnej wody   Dodatkowo: kakao do oprószenia     Przygotowanie:   Spód: Herbatniki drobno pokruszyć, np. w malakserze lub za pomocą wałka. Wymieszać ze stopionym, jeszcze ciepłym masełkiem. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 18-20 cm, uprzednio wyłożonej folią aluminiową. Dobrze podociskać

Nastoletnie Wypiekanie
Poziomkowa pianka sernikowa 185

masa: 250g twarogu (trzykrotnie mielonego) 300 ml śmietanki 30% (3-4 łyżki zostawiamy do polewy) 1 galaretka poziomkowa 250 ml wody 2-3 łyżki cukru spód: 80g herbatników 1 łyżka masła 1 płaska łyżka kakao 1 łyżeczka cukru pudru wierzch: 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)wystudzenia, Herbatniki miksujemy, łączymy z kakao, cukrem pudrem i stopionym masłem. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę wykładamy na dno tortownicy i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Twaróg miksujemy z cukrem na puszystą masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy stopniowo po 1 łyżce ubitą kremówkę cały czas miksując na niskich obrotach. Na końcu mała strużką wlewamy

DefinicjaSmaku
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 224

wykonanie budyniu i sosów. Następnie wyłączamy piekarnik, nie otwieramy go i w środku pozostawiamy bezę do ostygnięcia (ok. 1 godzina).  Składniki na budyń herbatnikowy: - 500ml mleka - 70g herbatników - 20g mąki ziemniaczanej - 10g cukru/ksylitolu Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na mąkę. Następnie przesypujemy je do rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy mąkę oraz cukier i gotujemy ok. 7-8 minut ciągle mieszając trzepaczką

Be Fit Be Strong