herbatnik - 3836 przepisów (strona:103/256)

Mini serniczki cytrynowo czekoladowe 126

mini serniczki cytrynowo czekoladowe skusi się, mam nadzieję, każdy. Samo przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu. Składniki daję takie, jakie akurat mam.     Składniki:   - 110g dowolnych herbatników- 2 łyżki mielonych migdałów- 60g masła- 2 łyżeczki kakaoMasa serowa:- 400g mascarpone- 200g creme fraiche- 2 jajka- trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru- 1 budyń waniliowy bez cukru(...)cytryny- esencja cytrynowaDodatkowo:- 125g czekolady 81%       Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy powierzchnię. Do pojemnika (dzbanka, plastikowej miarki) przekładamy serek mascarpone, śmietanę creme fraiche i wciskamy sok z cytryny  – miksujemy blenderem

mojewypiekiinietylko
Key Lime Pie 154

często spotkać można „pie” z nadzieniem wiśniowym, borówkowym lub brzoskwiniowym. Do równie znanych deserów należy również tarta „key lime pie”, czyli orzeźwiające ciasto składające się z kruchego spodu z herbatników, kwaśnej limonkowej masy oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Składniki i przepis przytaczam(...)całości, bez zmian, za autorką, gdyż nie widzę potrzeby żadnych zmian.      Składniki:  „Spód:- 200g drobno zmielonych herbatników z otrębami   (typu digestive)- 60g stopionego lub bardzo miękkiego masłaNadzienie:- 5 żółtek- ok. 400g puszka mleka skondensowanego słodzonego- 1 łyżeczka skórki otartej z limonek (tylko zielona część)- 1/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonek  (nie zapomnijcie najpierw otrzeć  skórki)- 1/8 szkl świeżo wyciśniętego

mojewypiekiinietylko
Deser sernikowy z wiśniami 109

składniki:0,5 kg twarogu sernikowego2 czubate łyżki margaryny1 szklanka wydrylowanych wiśni1-2  szklanki cukru2 jajkapół szklanki mleka2 budynie waniliowe2 paczki herbatników pół aromatu rumowegookoło 1 szklanki wydrylowanych wiśni (albo rodzynek)Twaróg, margarynę, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. Następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy(...)masy serowej. Mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy wiśnie (opcjonalnie rodzynki). Do pucharków dajemy połowę rozkruszonych na piasek herbatników. Przestudzoną masę serową wylewamy do pucharków, później dajemy kolejną warstwę herbatników i zaś wylewamy masę serową. Dekorujemy wiśniami. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Bon Appetit Małgorzaty
Bajaderka z dżemem wiśniowym 193

rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić.  Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru następnie dodać stopniowo i ostrożnie do niej schłodzoną, tężejącą galaretkę. Masa kakaowa: 1/3 herbatników namoczyć w alkoholu i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24  cm. Masło rozpuścić w rondlu z dodatkiem cukru, kakao oraz skrobi ziemniaczanej. Resztę herbatników pokruszyć(...)dodać do masła. Torcik: Przełożyć masę kakaową z herbatnikami do tortownicy. Następnie przełożyć do tortownicy masę piankową. Torcik odstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy dżemem wiśniowym.Rada: do dżemu możemy dodać odrobinę galaretki, żeby dżem lepiej się trzymał na cieście.bajaderka z dżemem wiśniowym

Bon Appetit Małgorzaty
Oszukany sernik (bez sera, na jogurcie) ;) 1100

cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukruNa spód (tortownica o średnicy 26 cm):300 g pokruszonych herbatników150 g rozpuszczonego masłaDodatkowo:1/3 szklanki cukieru pudru1 op. truskawekSpód: Pokruszone herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masę z herbatników równomiernie wykładamy na spód natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy na 30 min do lodówki.Krem: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy do nich cukier(...)Żółtka miksujemy z budyniami, proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurtem. Następnie łączymy z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód z herbatników. Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy do 60 minut. Zostawiamy ciasto w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i truskawkamitorcik jogurtowy ala sernik

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Kruszynka / Niebo 12480

jest pewnie związana z bardzo delikatnym i kruchym ciastem. Przy wyciąganiu jednej części ciasta byłam tak nieostrożna, że mi się złamała. Więc uważajcie na kruchość spodów :) Od siebie dodałam herbatniki na wierzch ciasta. Polecam wszystkim miłośnikom receptur siostry Anastazji i nie tylko :)Składniki:Ciasto kruche:30 dag mąki pszennej4 żółtka1 kostka margaryny1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki(...)Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5. Można też pominąć warstwę herbatników i bezpośrednio na masę orzechową wylać polewę. Udekorować wedle uznania. Ja użyłam mielonych orzechów.Smacznego!!!*Ciasto robiłam w blaszce 24x36cm

Kuchnia domowa Ani
CIASTO MAXI KING 86281

czekać?:) My zabraliśmy się za degustację od razu, tłukąc łyżkami o talerze jak szaleni:) Maxi King rozpływało się w ustach:)) Pycha! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:250 g herbatników (użyłam Petitki)100 g masła (najlepiej niesolonego, ale może być tez zwykłe)100 g mlecznej czekolady z orzechami2 łyżeczki ciemnego kakaoSKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNA:200 ml mleka(...)orzechów laskowychDODATKOWO:1 puszka masy kajmakowej (510 g)WYKONANIE:SPÓD CIASTECZKOWY:Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż dokładnie papierem do pieczenia (dno i boki).W malakserze umieść herbatniki i zmiel na piasek.W garnuszku rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę  i wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Dodaj całość do herbatników (nie musisz czekać, aby masło z czekoladą

Słodko-Słony Świat Ilony
Krówka z chrupiącym kremem budyniowym 350

łyżeczka* kakao – 1 łyżka MASA BUDYNIOWA :* płatki migdałów – 180 g* mleko – 700 ml* margaryna – 250 g* budyń waniliowy – 1 op* cukier – 3 łyżkiDODATKOWO :* herbatniki – ok. 25 szt* masa krówkowa – 1 puszka* cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier.Cały czas(...)gotujemy.Do gotującego wlewamy budyń i cały czas mieszamy.Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną.CAŁOŚĆ :Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę masy budyniowej.Przykrywamy herbatnikami i smarujemy podgrzaną wcześniej masą krówkową.Pokrywamy resztą herbatników i wylewamy pozostałą masę budyniową.Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem.Wkładamy do lodówki na kilka godzin.Zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Blok czekoladowy 133

przepis z cyklu smaki dzieciństwa. Z przyjemnością przypomniałam sobie jak smakuje. Z dzieciństwa znam wersję tylko z pokruszonymi herbatnikami. Postanowiłam ją nieco wzbogacić o orzechy, rodzynki, morele. Mniam...Pycha....Składniki:200g masła250g mleka w proszku1 szklanka cukru4 łyżki kakao1/2 szklanki mleka2 opakowania herbatników Petit Beurre (100g)garść rodzynek3 pokrojone suszone morelegarść orzechów laskowychgarść orzechów włoskichPrzygotowanie:W rondelku roztapiamy masło(...)mlekiem, cukrem i kakao. Podgrzewamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.W dużej misce mieszamy posiekane bakalie i pokruszone herbatniki. Ciepłą masę przelewamy do miski z dodatkami i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
MANNA KOSTKA 269

kaszy mannejopakowanie cukru waniliowego4 łyzki wiórków kokosowych5 łyżek rodzynekWykonanie:Mleko, cukry, pokrojona margarynę gotujemy, dodajemy kaszę , kiedy zacznie gęstnieć, dodajemy rodzynki i wiórki kokosowe. Dobrze mieszamy. Duża blachę wykładamy herbatnikami, wylewamy na nie gorącą masę, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia. Kroimy w kawałki wielkości herbatnika

Z Majeczką w kuchni
Sernik na zimno z borówkami 479

Dzisiaj sernik na zimno z twarogu i bitej śmietany z borówkami amerykańskimi na spodzie z maślanych herbatników. Przygotowałam go z borówkami, bo je uwielbiam, ale możecie użyć innych, ulubionych owoców. Sernik wyszedł pyszny i najważniejsze… jest bez pieczenia Składniki:Spód:240 g herbatników maślanych100 g masłaMasa:400 g borówek amerykańskich700 g twarogu półtłustego (mielonego)400 ml śmietany kremówki3/4 szklanki(...)cukru pudru1/2 szklanki mleka1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)3 łyżki żelatyny3 łyżki soku z cytrynyPrzygotowanie:Spód:Herbatniki zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.Masa:Do rondelka wlać mleko

Oryginalny smak
3 Bit 161

odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny, ukręcić go z margaryną.Śmietana :Ubić śmietanę ze szklanką cukru i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/5 szkl. wody.Przełożenie:herbatniki ---> masa budyniowa ---> herbatniki ---> masa krówkowa ---> herbatniki ---> śmietana ---> na wierzchu posypać kakao Smacznego

charlotte gotuje
Trufle 128

kakaozapach, najlepiej rumowy lub migdałowyDodatkowo:wiorki kokosowe, posiekane orzechy włoskie lub pokruszone herbatnikiPrzygotowanie:Margarynę, szklankę cukru pudru, kakao, zapach wrzucamy do jednej miski i ucieramy mikserem na puszystą masę.Herbatniki kruszymy - ja robię tak, że wszystkie wrzucam do reklamówki i rozgniatam wałkiem, ale można też użyć do tego np. maszynki do mięsa.Pokruszone herbatniki wrzucamy do utartej masy i dokładnie(...)wszystko mieszamy.Robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze, obtaczamy w pokruszonych herbatnikach/ posiekanych orzechach czy wiórkach kokosowych i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.Smacznego

charlotte gotuje
Babeczki morskie zwierzątka 145

bardzo wakacyjne, morskie babeczki. Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, a do każdej włożyłam po kostce czekolady. Dekoracje to masa cukrowa, krem budyniowy i pokruszone herbatniki. Zaletą morskich zwierzątek jest to, że składają się dosłownie z kilku kulek masy i bardzo łatwo zrobić je samemu :)Składniki na proste babeczki wanilioweSkładniki na krem budyniowy+ masa cukrowa, herbatniki(...)barwniki spożywcze do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu. Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem.Z masy cukrowej robimy trzy pary jednakowych oczu. Jeśli chcemy, żeby były jeszcze bardziej szczegółowe możemy użyć białych cukrowych koralików.Do zrobienia ośmiornicy potrzeba dłużej kulki na głowę i ośmiu kawałków masy na macki. Z masy cukrowej robimy osiem cienkich wałeczków, zawijamy

Ciastkozercy
Mini serniczki z jeżynami 383

był dla mnie sporym zaskoczeniem - nie tylko udał się świetnie, ale był równie prosty jak obiecywały prawie wszystkie przepisy. Co więcej przy okazji wypróbowałam jeszcze jedną rzecz - spód z herbatników. Idealne rozwiązanie kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie bazy pod ciasto.  Dzisiejsze mini serniczki to połączenie takich właśnie ekspresowych spodów z tradycyjną masą serową i jeżynami. Naprawdę warto(...)szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżka mąkiskórka otarta z połowy cytryny (lub aromat cytrynowy)2 jajka+ szklanka jeżynJeżyny myjemy i odstawiamy na bok do wyschnięcia. Do blendera wkładany pokruszone herbatniki oraz masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Papierowe papilotki wkładamy do foremek (do tego przepisu użyłam szklanych pojemników po świeczkach - podobał mi się ich kształt, spokojnie można jednak wykorzystać zwykłą

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania