zmarłym ( nawet w chrześcijańskim Meksyku tak się robi). W naszej kulturze długo kultywowano tzw. Dziady . Wędrującym duszom zapalano ogniska by nie zbłądziły ( stąd znicze na grobach) i ofiarowano pokarm . Halloween to uwspółcześniona wersja celtyckiego święta. Zamiast bać się duchów - ,, oswojono je" . Płonące dynie wskazują wędrującym duszom drogę do przyjaznych domów - a nieprzyjazne odstraszają. Dzieci ( i dorośli) przebierając się za postacie(...)zanosząc Im światełko w zniczu . Podumam sobie - powspominam . Bo moi bliscy są zawsze przy mnie . I będą żyli tak długo jak ktoś będzie o nich pamiętał. A z okazji Halloween postawię sobie na stole radosną Dyniową Panienkę - którą potem przerobię na pyszne dyniowe dania. Wszystkim , którzy uznają Halloween życzę dobrej zabawy i smacznego ( proszę mnie tylko nie straszyć plastikowymi pająkami
Buniabaje w kuchniMiałam w tym roku mnóstwo ambitnych planów w związku z Halloween. Lubię ten dzień, podoba mi się idea radosnego podejścia do Święta Zmarłych. Wiem, że u nas jest to spłycone i ogranicza się do przebieranek i straszenia, niemniej Święto ma swoje korzenie (podobno) w celtyckich wierzeniach. Jest więc starsze od naszego Święta Zmarłych obchodzonego pierwszego listopada! I choćby dlatego uważam(...)należy na nie fukać i się obrażać, bo to tradycja jak każda inna. Nie nasza, ale cudza, i dla innych ludzi ważna. Ja do Halloween podchodzę z dystansem - nie zagłębiam się w nie zanadto, ale że każda okazja do świętowania jest dobra, to i tej nie odrzucam. Z C. mamy już naszą małą tradycję - co roku wycinamy lampion
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyła przez kilka lat nasza tradycja. Razem z moim siostrzeńcem co roku dzień przed Halloween spotykaliśmy się w mojej kuchni i piekliśmy straszne ciasteczka. Zawsze robiliśmy paluchy czarownicy, a do tego jakieś wymyślone na poczekaniu kształty - duchy, trumny, dynie, diabły, czaszki, kapelusze czarownicy, itp. Zawsze mieliśmy przy tym mnóstwo zabawy. "Babcia znowu powie, że choć są smaczne, to wyglądają(...)już wiem! Powiemy jej, że miotła czarownicy to gitara!" - śmiał się mój siostrzeniec. Więc co roku oprócz konkursu na najstraszniejsze ciastko był też drugi - na ciastko wpisane w klimat Halloween, które zje Babcia :) Nie mam niestety wszystkich zdjęć, zresztą nie byłabym w stanie ich wszystkich tu wrzucić, ale oto mała próbka naszych możliwości :) Przepis na ciasto znalazłam tutaj
chwile dla mnieHalloween staje się z roku na rok coraz bardziej popularne w naszym kraju, w sklepach można znaleźć mnóstwo przebrań, dekoracji , produktów spożywczych itp. z nim związanych. Mnie również udzielił się nastrój Halloweenowy. Postanowiłam wykonać babeczki, które chyba są najwdzięczniejszym wypiekiem, jeśli chodzi o zdobienie. Moje nie są może idealne, ponieważ zdolności plastycznych niestety u mnie brak… ale chyba(...)jest tak źle J Zapraszam również do podzielenia się waszymi inspiracjami nawiązującymi do tego święta. Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej 1 kieliszek likieru kokosowego
Mania Gotowaniastraszne świece, poprzyklejano zabawne kształty z kolorowej tektury. Mija mnie uśmiechnięta, drobniutka Czarownica, a za nią cała zgraja Zombi, Duchów, Jeźdźców bez Głowy, itd. "Cukierek alb PSIKUS"! Halloween zbliża się wielkimi krokami. Chociaż nie należę do przeciwników całych obchodów, nie uważam też tego dnia za jakieś szczególne święto, tym bardziej, że wpisało się Halloween już
W kuchni Karmel-itkiWiadomo, impreza bez koreczków, to nie impreza. A koreczki na Halloween muszą być dopasowane tematycznie do okazji, czyli przerażające :) Składniki: cebulki marynowane oliwki zielone i czarne wykałaczki czerwony barwnik spożywczy Z zielonych oliwek odkrawamy końce, z czarnych wycinamy "źrenice". Cebulki smarujemy lekko barwnikiem, tak samo wykałaczki. Nabijamy na patyczki najpierw czarną oliwkę, potem zieloną i na końcu cebulkę. Smacznego
chwile dla mnieSzukając pomysłów na Halloween znalazłam mnóstwo fajnych zdjęć. Zainspirowana jednym z nich przedstawiam kolejną propozycję na szybką i straszną ;) przekąskę. Składniki: ciasto francuskie salami o dużej średnicy czarne oliwki żółty ser Z ciasta francuskiego wyciąć na przykład szklanką koła zbliżone wielkościowo do salami. Na każdym kółku położyć plaster salami, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zapiekać w piekarniku
chwile dla mnieSzybka w przygotowaniu i efektowna przekąska na Halloween! Pomysł zaczerpnięty z internetu. Składniki: dowolna ilość parówek ciasto francuskie musztarda Kupując parówki warto zwrócić uwagę na zawartość mięsa w produkcie. Wiem, że to tylko MOM, ale wolę mieć tego MOM-u 80%, niż 20%... Z ciasta francuskiego wycinamy cienkie paseczki. Powinno być ich dwa razy więcej niż parówek. Każdą parówkę kroimy
chwile dla mnieprawda nie świętujemy Halloween, ale zawsze jest to okazja do szaleństwa w kuchni. Ostatnio sprawdzają się u nas babeczki, dlatego też upiekłam pyszne babeczki z dodatkiem kawy i oleju ze słonecznika, który dostałam do przetestowania od Zielonego Nurtu . Do tego zrobiłam pyszny pomarańczowy krem i udekorowałam kapeluszami z masy cukrowej:) Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru
Z miłości do słodkościPost Muffiny malinowe z ‚oczami’ na Halloween pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMamy już ostatni dzień października. Ale zanim zrobimy podsumowanie tego miesiąca , chciałabym pokazać Wam mój pomysł na wieczór Halloween. Będą to małe przekąski w formie kanapeczek z pastą jajeczno-łososiową. Składniki : * ulubiony chleb tostowy * salami w plasterkach * 2 jajka * łosoś wędzony na zimno w plasterkach * majonez * sól , pieprz * szczypiorek * oliwki * wykałaczki Przygotowanie : Jajka
Magiczne Życie Martycukierki, żelki, a także inne przekąski. "Dynio-pomarańcze" pięknie prezentują się i mogą stanowić bardzo ciekawy dodatek na stole w Halloweenowy wieczór.Dynie z Pomarańczy na Słodycze i Przekąski - Halloween - Składniki:pomarańcze (ilość w zależności od zapotrzebowań)dowolne słodycze lub przekąski (np. żelki, cukierki, draże, czekoladki, słone przekąski itp.)Dynie z Pomarańczy na Słodycze i Przekąski - Halloween - Sposób przygotowania:Każdego
Słodka Stronaustach konsystencji. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa w formie pajęczyny, która idealnie pasuje do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru.Czekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Składniki:Sernik:350 g zmielonego dwukrotnie twarogu250 g mascarpone1/2 szklanki brązowego cukruok. 2 łyżki białego cukru łyżeczka mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)100 g czekolady(...)gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowy Polewa:ok. 70 g dobrej jakości czekolady gorzkiejCzekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu, gdy czekolada przestanie być gorąca, jednak nadal pozostanie płynna.Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle
Słodka Stronainnego jak popularne paluszki i pianki marshmallow oblane białą czekoladą. Słodkie Kostki to łakocie, które mogą zdobić (lub straszyć) na Halloweenowym stole z przekąskami.Słodkie Kości na Halloween - Składniki:ok. 70 g pianek marshmallowopakowanie paluchów beskidzkich (lub zwykłych paluszków - najlepiej niesłonych)2 tabliczki białej czekolady (po 100 g)odrobina śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)Słodkie Kości na Halloween - Sposób przygotowania
Słodka Stronazarazem ciekawa propozycja na Halloweenowe menu. Ciastka mimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru. Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Składniki:Ciasteczka:duże jajko250 g mąki pszennej100 g masłałyżka jogurtu natutalnego2/3 szklanki cukru pudrucukier waniliowy1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaLukier:szklanka cukru pudru4 łyżki ciepłej wodyok. 20 g gorzkiej czekolady(...)czarnego barwnika)Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki
Słodka Stronaimprezie dla dorosłych z pewnością zrobi furorę. Gdy zobaczyłam go u Sosny, od razu się w nim zakochałam. Gdy przeczytałam skład wiedziałam, że muszę taki mieć. Najchętniej na Halloween, bo przecież to połączenie kolorów idealnie tutaj pasuje. Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZbliża się Halloween czas szaleństwa przebieranek oraz nietuzinkowych przekąsek. Ja przygotuje mumie znikają bardzo szybko z talerzy z krwistym sosem. Debiut już był Gabrysia pochłonęła ja w mik:) Robi się je w miarę szybko są pyszne na zimno jak i na ciepło. Resztę historii pewnej mumi opowiem w przepisie.SKŁADNIKI :mielone użyłam wieprzowego 0,5 kg sól, pieprz(...)mielone robiąc miejsce na oczka wkładamy je a źrenice robimy wykałaczką, którą zanurzamy w rozpuszczonej kostce gorzkiej czekoladyTak przygotowane możemy zajadać na ciepło jak i na zimno.Cudownego szaleństwa na Halloween Basia
Basia w kuchniPodczas wizyty w jednym z dyskontów spożywczych spostrzegłyśmy ulotkę z przepisami. Wzięłyśmy ją do ręki i zaczęłyśmy przeglądać. Znalazłyśmy w niej fantastycznie przyozdobione ciasto marchewkowo
Kolizje Smaków