jakiegoś czasu obserwujemy w Polsce modę na Halloween. W sklepach już bez problemu możemy dostać straszne dekoracje, przebrania, czy też słodycze i przekąski na Halloeenową imprezę. Ja sama mam raczej sceptyczny stosunek do tego ,,święta”. Nie do końca podoba mi się sama idea tego dnia, ale rozumiem, że skoro jest pretekst do zabawy to czemu z niego nie skorzystać(...)sama nie bawię się w Halloween, ale to w tym roku postanowiłam przynajmniej przygotować jakieś ,,straszne” przekąski Padło na Paluszki Wiedźmy. Co prawda w mojej wersji są to raczej paluchy, ale naprawdę są bardzo smaczne Paluchy wiedźmy przepis na 20 ciastek 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
365 dni dookoła kuchniCzas na małe szaleństwo w kuchni przy okazji Halloween, które będziemy obchodzić już za kilka dni. Będzie wam nie tylko straszno, ale słodko – czas na Halloweenowe stworki. Przed nami Halloween – 31 października. Przypomnę, że to amerykańskie święto, podczas którego dzieci chodzą po sąsiedztwie i zbierają słodycze. Jeśli pociechy rarytasów nie otrzymają mogą zrobić sąsiadowi psikusa. Oczywiście
Kuchennyviral.plPolsce od kilku lat nasila się moda na Halloween. Oczywiście jest to fajny pretekst do tego żeby spędzić miło wieczór ze znajomymi czy wypuścić swoje dzieciaki na obchód po sąsiadach w ramach zabawy cukierek albo psikus. Ja nie obchodzę tego święta ale już to wiecie bo powtarzałam to nie jeden raz. Za to mam świetną zabawę w kuchni(...)przyłóż wyśrodkowany płaski wafelek. Czapeczki pomaluj czekoladą, użyj do tego sylikonowego pędzelka cukierniczego. Następnie udekoruj posypką np. pomarańczowe gwiazdeczki. Czapeczki umieść w lodówce na 1h. Wesołego Halloween
Niezły MłynekJako że dzisiaj mamy Halloween postanowiłam poddać się „modzie” i również uczestniczyć w obchodach. Oto pomysł na cupcakes z okazji Halloween. Pomysł zaczerpnięty z jednego z popularnych blogów kulinarnych, aczkolwiek nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła;) W oryginale użyta została konfitura wiśniowa, a ja osobiście nie jestem fanką wiśni i użyłam konfitury truskawkowej. Krwawe babeczki z cukrowym szkłem około
PatiGotujeciasteczka robiłam w tym roku na Halloween. Wyszły bardzo smaczne, a i samo ich przygotowanie poszło mi całkiem sprawnie. Ciasteczka dyniowe z nadzieniem Ciasteczka te są bardzo aromatyczne i bez wątpienia można je piec nie tylko z okazji Halloween. Niedługo będziemy mieć Swięta Bożego Narodzenia i to też jest dobra okazja na ich wypróbowanie. Do pomocy można włączyć dzieciaki
mecooksTakie ciasteczka w tym roku zrobiliśmy na Halloween. I razem z dziećmi je dekorowaliśmy. Ciasteczka są super kruche i bardzo smaczne. U nas w wersji na Halloween, ale oczywiście jeśli użyjemy innych foremek można je piec na przeróżne okazje. Gorąco polecam!!! Składniki: 250g mąki pszennej 100g masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
kuchnia doskiZnacie może Jacka Skellingtona? Nie...? Najwyższy więc czas się zapoznać z tym szkieletowym młodzieńcem! Szczególnie, że już dziś mamy Halloween, więc okazja ku temu wyśmienita. Animacje Burtona uwielbiam. Są genialne, mroczne, a jednocześnie niesamowicie wzruszające. Wciągają bez reszty. Moją ukochaną, bez dwóch zdań, jest Miasteczko Halloween (którego oryginalny tytuł brzmi Nightmare before Christmas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCukierek albo … psikus”? Nie lepiej poszukać zdrowszej alternatywy dla cukierka. Zdrowa Słodycz ma na to sprawdzone sposoby! Warsztaty kulinarne z okazji Halloween – Wasze pociechy będą zachwycone! Artykuł 29-30 PAŹDZIERNIKA – ZDROWE, SŁODKIE HALLOWEEN – WROCŁAW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKolejna propozycja na Halloween to tarta dyniowa (pumpkin pie). Kruchy spód wypełniony kremowym nadzieniem z dyni z przyprawami korzennymi. W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytani tarta dyniowa jest tradycyjnym ciastem na Halloween i nie tylko. I choć najbardziej popularne jest w Stanach Zjednoczonych, to wywodzi się jednak z Anglii. Przyznaję, że choć długo mieszkam już w Anglii, to tartę dyniową
kuchnia doskikońcu na stole staje w pełnej krasie dyniowa babka, mam ochotę od razu ją rozkroić. Powstrzymuję się jednak; czekam aż ostygnie, żeby udekorować ją odpowiednio. Już za chwilę Halloween, wyciągnęłam więc z szuflady barwniki czarny i pomarańczowy, i białe cukrowe kosteczki. Razem stworzyły nienachalną, a jednocześnie oczywistą dekorację. Czarno-pomarańczowy lukier subtelnie podkreślił kolory babki, a kosteczki nie pozostawiają złudzeń(...)kochamy świętować Halloween. Babka jest cudownie wilgotna (dzięki dodatkowi dyni), smakuje czekoladowo i naprawdę ciężko jest się od niej oderwać. W dodatku długo zachowuje świeżość, więc nawet jeśli nie uda jej się zjeść od razu, spokojnie poczeka, aż apetyt znowu nadejdzie. Udekorować można ją klasycznym białym lukrem, jeśli ktoś nie ma ochoty emanować halloweenowymi elementami. W końcu i tak najważniejsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż za kilka dni Halloween, więc mam dla Was z tej okazji kilka propozycji. Pierwsza z nich to dyniowe muffinki. Wiadomo przecież, że nie ma Halloween bez dyni :) Z podanej ilości składników wychodzi 12 Muffinek. Składniki: 1 duże jajko lub 2 małe 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki
kuchnia doskiZdaję sobie sprawę, że w Polsce Halloween kocha się albo nienawidzi . Przeciwnicy argumentują, że to nie nasza tradycja, że dzieci się boją, że chodzenie po domach i wyłudzanie cukierków jest nie tylko niegrzeczne, ale wręcz godzi w wolność osobistą. Zwolennicy lubią się bać, bawić i śmiać, adaptują cudze tradycje na własne potrzeby i nie widzą w tym nic złego(...)choć horrory oglądam spod poduszki, Halloween bardzo polubiłam. Gdy pracowałam w Anglii, przebrana za wiedźmę z nosem z kurzajką i w spiczastym kapeluszu, razem z podopiecznymi pukałam do drzwi sąsiadów, przekonując, że wrzucenie cukierka do koszyczka jest dużo lepszym pomysłem niż narażanie się na bliżej niesprecyzowanego psikusa. W Danii ta tradycja dopiero powoli zapuszcza korzenie; do moich drzwi nie pukają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHalloween to święto na które dzieci reagują ogromną radością. To właśnie im największa frajdę sprawia przebieranie się za potwory, zjadanie strasznych smakołyków i wspólne wycinanie dyni. Obserwowanie jej migających oczek i przerażających ust sprawia im wielką radość, a dynia stoi (i cieszy) tak długo póki nie zacznie „specyficznie pachnieć”. Tym najmłodszym też należy się trochę radości z fajnego jedzenia(...)dniu. I właśnie z myślą o tych najmłodszych zrodził się u mnie pomysł na banalnie prostą zupę dyniową z na Halloween :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut + czas potrzebny na ugotowanie dynii Składniki: 0,5 litra rosołu Ok. 200g dyni ( nie oczyszczonej) Makaron dla 2 dzieci (najlepiej w jakieś fajne kształty) Dynie obieramy ze skórki, wycinamy środek i kroimy
Kolizje Smakówsilikonowe foremki do cakepops czyli lizaków z ciasta, od tego czasu leżały zapomniane w jednej z moich kuchennych szafek z różnościami :) Całe szczęście przypomniałam sobie o nich z okazji Halloween, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam straaasznie pyszne oczy z galaretki! Składniki: owocowe galaretki (u mnie zielona i niebieska, ale równie dobrze na Halloween nada się czerwona) 200 g jogurtu naturalnego
CiastkozercyHalloween- wyjątkowo kontrowersyjne święto, które obchodzone jest w wielu krajach noc przed dniem Wszystkich Świętych (czyli 31 października). Jedni je kochają inni nie widzą sensu zapożyczania obcych zwyczajów (spotkałam się również z opinią, że to kult szatana). Dla mnie to okazja do świetnej zabawy w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Cukierek, albo psikus- moje dzieci czekają na te słowa cały(...)Uwielbiamy przebieranki, wycinanie lampionów z dyń i wspólne, kulinarne szaleństwa. Podzielasz moje zainteresowanie czy wręcz przeciwnie? Na blogu czeka na Ciebie kilka fajnych inspiracji związanych właśnie z Halloween. Tym razem przygotowałam maślane ciasteczka w wersji zupełnie odjechanej! Przepis ten świetnie sprawdzi się również podczas wypieku świątecznych czy urodzinowych smakołyków. Zapraszam do eksperymentowania z dodatkami. Przepis jest banalnie prosty
Wielki apetyt