Lubicie gulasze? Takie mięsne, gęste, rozgrzewające w zimowe dni. Właśnie takie dania przygotowuje męski autor bloga. Szczególnie uwielbia gulasz wołowy i wieprzowy gulasz piwny z kaszą gryczaną i marynowanymi buraczkami. Gdy wracaliśmy w sobotę z Kołobrzegu Piotrek kupił piękny kawałek boczku wieprzowego, z którego postanowił zrobić sobie na obiad gulasz. Do boczku dodał również aromatyczne przyprawy, trochę chilli, curry, majeranek(...)aromat. Jako, że boczek zawsze jest tłusty, to Piotrek po jego wytopieniu zlewa tłuszcz do miseczki, a gdy tłuszcz się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na rozgrzewający gulasz zapiekany pod puree z ziemniaków i sera żółtego. Składniki: Gulasz: 250 g schabu 2 cebule pętko kiełbasy czerwona papryka zielona papryka pół puszki pomidorów krojonych 300 ml bulionu łyżka mąki kukurydzianej papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól Puree: 5 sporych ziemniaków 2 łyżki masła 150 g sera żółtego 1/4 szklanki mleka sól Przygotowanie Przygotowujemy gulasz(...)czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy połowę startego sera i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki gulaszu będą miękkie, mąkę kukurydzianą mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i dodajemy do gulaszu. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gulasz nakładamy do kokilek, albo jednego dużego
e-PrzepisyKulinarneGulasz wieprzowy z kluseczkami jest to danie węgierskie. Potrawa jest bardzo prosta, czasochłonna ale za to rezultat naszego wysiłku wyszedł zniewalająco smakowity. Gulasz najczęściej jest przygotowywany z łopatki wieprzowej. Najważniejszym składnikiem w gulaszu jest papryka w proszku w dość sporej ilości, aby potrawa utrzymana była w ostrym smaku. Następnym ważnym składnikiem jest cebula większa ilość dodana tworzy naturalny sos. Węgrzy(...)zazwyczaj podają ją z lanymi kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody sól i czarny pieprz do smaku Kluski kładzione : 3 jajka 280 gr. mąki pszennej 0,5 szklanki wody szczypta soli Przygotowanie : Mięso umyć
Smaczne PotrawyGulasz jedno z ulubionych dań w moim domu. Raz ugotowany w większej ilości a codziennie podany w nowej odsłonie. Podawany z kaszą z ziemniakami oczywiście ugnieciony z wielką łychą gulaszu, obowiązkowo w towarzystwie buraczków. Podawany z kromką chleba gdzie talerz jest wylizany do "umytego" :)) Robię też bułeczki drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu(...)ograniczań. Tym razem zrobiłam gulasz wieprzowy. SKŁADNIKI: mięso z łopatki wieprzowej ok 1 kg 1 cebule 3 ząbki czosnku sól 1 łyżeczkę świeżo zmielony pieprz wedle uznania papryka słodka 1 łyżeczkę pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki oleju rzepakowego SPOSÓB WYKONANIA Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym
Basia w kuchniHuculskie placki z gulaszem Pyszne placki ziemniaczano- warzywne z gulaszem. Dzisiaj wstęp niezbyt rozbudowany , cóż nie zawsze mam wenę , a ostatnio przytępiają ją problemy . W każdym razie warto zrobić taki obiad , jest niekłopotliwy a bardzo smaczny Składniki : placki : 3 ziemniaki 1/2 małej dyni Hokkaido 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka octu jabłkowego(...)łyżeczka cukru 1 jajko , duże klasy L 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku gulasz : 0,5 kg szynki wieprzowej 9 pieczarek 2 cebule kawałek boczku wędzonego (tyle ile lubicie, ja daję około jednej do półtorej,łyżki siekanego ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 szklanka białego,słodkiego wina sól, pieprz do smaku 100 ml słodkiej
Ogrodnik w podróżyGulasz wieprzowy po myśliwsku na piwie Gulasz wieprzowy po myśliwsku, brzmi dla myśliwego jak profanacja. Prawdziwy myśliwski powinien być z dziczyzny , cóż nie zawsze jest ona pod ręką . Zresztą mamy taki wybór mięsa w sklepach i w zagrodzie , że uważam że nie trzeba maszerować po nie do lasu . Dużo bardziej wole patrzeć na żywe, dzikie zwierzęta, niż dusić(...)garze Tak więc nie jest to gulasz myśliwski tylko po myśliwsku , a zamiast dzika jest świnia .. która także mogła być dzika , tyle że z charakteru Polecam , to nieśmiertelne , pyszne danie , które najlepiej smakuje odgrzewane Składniki : 0,5 kg łopatki lub szynki wieprzowej 2 cebule garść suszonych grzybów leśnych kawałek boczku wędzonego ( około 20 dag ) 1 korzeń pietruszki 4 ząbki czosnku
Ogrodnik w podróżypolskiej kuchni. Udziec z jelenia jest delikatnym i kruchym mięsem, które świetnie nadaje się na obiad, a na dodatek zawiera stosunkowo mało tłuszczu. Dziś chciałbym wam przedstawić propozycję gulaszu z jelenia, który dzięki dodaniu papryczki chilli jest nieco ostry. Świetnie pasuje zarówno do ryżu, kaszy, jak i pieczywa. Tak przygotowane mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych(...)pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Po kolejnych 10 minutach dodajemy mrożony groszek. Całość dusimy jeszcze przez 5-10 minut, aż groszek stanie się miękki. Na koniec możemy doprawić nasz gulasz solą i pieprzem
Programista w kuchniSkładniki: makaron świderki 1 opakowanie, gulasz 3 szklanki, masło 1 łyżeczka, pomidory 4 sztuki duże, mozzarella 2 kulki, koperek 1 pęczek makaron świderki ugotować w nie solonej wodzie na "al dente" i wylać na durszlak naczynie żaroodporne posmarować masłem, gulasz wieprzowy około 3 szklanki, tyle mi zostało z poprzedniego obiadu, gulasz był z łopatki wieprzowej z warzywami, papryką słodką(...)ostrą i fasolką szparagową zagęszczony mąką ze śmietaną gulasz w misce wymieszać z makaronem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch rozłożyć pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w plastry kulki mozzarelli piec w nagrzanym piekarniku na 170 C około 20 minut, termoobieg, posypać koperkiem przed podaniem - makaron zapiekany z gulaszem jest bardzo szybkim, smacznym daniem obiadowym, można wykorzystać to co jest
W Mojej Kuchni LubięGulasz wołowy Pyszny wołowy gulasz z aromatem świeżych grzybów, czerwonego wina i rozmarynu. U mnie podany z plackami a’la polenta z kaszy gryczanej i parmezanu. Fajne danie na rodzinny obiad. 1 kg Mięsa wołowego (u mnie 500g porcji rosołowej i 500g skrzydła wołowego, szponder również się nada) 250 g Grzybów (leśnych lub pieczarek) 2 Szalotki 400 g Pomidorów(...)szklanki wody. Zagotowujemy, a następnie dusimy na wolnym ogniu ok. 2-2,5h. Jeżeli masz piekarnik i brytfannę którą możesz wstawić do piekarnika to równie dobrze możesz zapiec gulasz w piekarniku w 180°C przez taki sam czas (pokrywka w obu przypadkach niech będzie lekko odkryta). Dodatkowo ja na ostatnie pół godziny zdjąłem pokrywkę by gulasz zgęstniał. Gulasz możemy podawać
Oslov.Gulasz który zrobiłam z grzybami kaniami które sama znalazłam w lesie. Uwielbiam te grzyby. Gulasz podałam z pulpetami drobiowymi. Bardzo lubię takie obiady jednogarnkowe. Gulasz jest syty, zawiera dużo warzyw. Zamiast kani możemy dodać do niego na przykładam pieczarki albo boczniaki. Nie każdy ma dostęp do lasu. 6 grzybów kani 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula(...)kurczaka, cebulkę miele maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, natkę posiekaną, bułkę tartą, sól, pieprz, chili. Mięso wyrabiam, formuje małe pulpety które obtaczam w mące. Gulasz: Na patelni głębokiej smażę na oleju, pokrojona cebule, czosnek. Dodaję pokrojoną porę. Marchewkę kroję w cienkie słupki, paprykę na kawałki. Do pory dodaję marchewkę, paprykę i chwilę przesmażam.Wlewam
wesoła kuchniazwarzywna z kurczakiem pieczonym lub gotowanym. Można zjeść od razu, ale świetnie smakuje też po odgrzaniu, dlatego doskonale nadaje się do pracy. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Marokański gulasz to kolejny na naszym blogu przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo(...)wiedzy kulinarnej. Nam bardzo przypadła do gustu, bo jest to kuchnia zdrowa, prosta i wykorzystuje wszystkie składniki, które inaczej mogłyby się zmarnować. Polecamy Wam ten sposób gotowania. Zacznijcie od gulaszu marokańskiego z resztek kurczaka. My wykorystaliśmy gotowane mięso, na którym wcześniej zrbiliśmy rosół. Spróbujcie też innych naszych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka (znajdziecie je tutaj ). Składniki na marokański gulasz
Niedzielny kucharzDziś zapraszam Was do ugotowania gulaszu według mojej receptury. Trochę czasu pochłania i trochę składników wymaga, ale dzięki temu jest gwarancja doskonałego smaku bez potrzeby użycia polepszaczy i co najważniejsze, jest bezglutenowy. Podany z kluseczkami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty - cud miód :-) Bardzo polecam! Składniki: 500-700 g mięsa wieprzowego (w moim daniu z szynki) 5-6 cebul(...)pieprz masło oliwa do smażenia (najlepsza z wytłoczyn) ok. 4 łyżki mąki kukurydzianej ok. 1 l przegotowanej wody lub więcej Wykonanie: 1. Mięso kroimy w kosteczkę. 2. Dobry gulasz to tyle cebul ile mięsa. W moim daniu 6 cebul, które trzeba pokroić bardzo drobno i dusić na oliwie na patelni nieprzywierającej ze sporą ilością masła i papryki słodkiej
Kawa z mlekiemGulasz drobiowy z kluskami śląskimi Dziś na obiad przygotowałam gulasz drobiowy z sosem uniwersalnym ciemnym Łowicz i boczkiem wędzonym. Gulasz podałam z kluskami śląskimi. Składniki : Gulasz : filet z kurczaka - 400 g boczek wędzony -100 g cebula - 1 szt tłuszcz sól i pieprz papryka ostra - szczypta natka pietruszki sos uniwersalny ciemny - Łowicz Kluski śląskie : ziemniaki ugotowane -1 kg mąka ziemniaczana(...)sól. Przygotowanie: Gulasz : Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę. Boczek wędzony, również pokroić w kostkę. Na tłuszcz wrzucić mięso i boczek posypać papryką ostrą, solą, przesmażyć . Następnie obrać cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa. Sos ciemny wlać do mięsa, chwilę razem poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, pokroić. Kluski
Kuchnia Danusipolskiej kuchni. Udziec z jelenia jest delikatnym i kruchym mięsem, które świetnie nadaje się na obiad, a na dodatek zawiera stosunkowo mało tłuszczu. Dziś chciałbym wam przedstawić propozycję gulaszu z jelenia, który dzięki dodaniu papryczki chilli jest nieco ostry. Świetnie pasuje zarówno do ryżu, kaszy, jak i pieczywa. Tak przygotowane mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych(...)pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Po kolejnych 10 minutach dodajemy mrożony groszek. Całość dusimy jeszcze przez 5-10 minut, aż groszek stanie się miękki. Na koniec możemy doprawić nasz gulasz solą i pieprzem
Programista w kuchniDzisiaj pomysł na najprostszy i bardzo smaczny gulasz z indyka w sosie własnym podany z kluskami twarogowymi i fasolką szparagową wraz z dodatkiem podrumienionej bułki tartej. Poniższy gulasz przygotowałam w szybkowarze, dzięki któremu danie było gotowe w ciągu 30-35 minut! Poniższy gulasz jest świetny w smaku, a mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Taki gulasz możecie przygotować(...)wraz z cebulą. Gdy mięso się zetnie to wlać wodę i dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 30 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć
Ugotować