gulasze - 3717 przepisów (strona:24/248)

Gulasz z jelenia 103

polskiej kuchni. Udziec z jelenia jest delikatnym i kruchym mięsem, które świetnie nadaje się na obiad, a na dodatek zawiera stosunkowo mało tłuszczu. Dziś chciałbym wam przedstawić propozycję gulaszu z jelenia, który dzięki dodaniu papryczki chilli jest nieco ostry. Świetnie pasuje zarówno do ryżu, kaszy, jak i pieczywa. Tak przygotowane mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych(...)pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Po kolejnych 10 minutach dodajemy mrożony groszek. Całość dusimy jeszcze przez 5-10 minut, aż groszek stanie się miękki. Na koniec możemy doprawić nasz gulasz solą i pieprzem

Programista w kuchni
makaron zapiekany z gulaszem i mozzarellą.... 141

Składniki: makaron świderki 1 opakowanie, gulasz 3 szklanki, masło 1 łyżeczka, pomidory 4 sztuki duże, mozzarella 2 kulki, koperek 1 pęczek makaron świderki ugotować w nie solonej wodzie na "al dente" i wylać na durszlak naczynie żaroodporne posmarować masłem, gulasz wieprzowy około 3 szklanki, tyle mi zostało z poprzedniego obiadu, gulasz był z łopatki wieprzowej z warzywami, papryką słodką(...)ostrą i fasolką szparagową zagęszczony mąką ze śmietaną gulasz w misce wymieszać z makaronem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch rozłożyć pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w plastry kulki mozzarelli piec w nagrzanym piekarniku na 170 C około 20 minut, termoobieg, posypać koperkiem przed podaniem - makaron zapiekany z gulaszem jest bardzo szybkim, smacznym daniem obiadowym, można wykorzystać to co jest

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz wołowy 92

Gulasz wołowy Pyszny wołowy gulasz z aromatem świeżych grzybów, czerwonego wina i rozmarynu. U mnie podany z plackami a’la polenta z kaszy gryczanej i parmezanu. Fajne danie na rodzinny obiad. 1 kg Mięsa wołowego (u mnie 500g porcji rosołowej i 500g skrzydła wołowego, szponder również się nada) 250 g Grzybów (leśnych lub pieczarek) 2 Szalotki 400 g Pomidorów(...)szklanki wody. Zagotowujemy, a następnie dusimy na wolnym ogniu ok. 2-2,5h. Jeżeli masz piekarnik i brytfannę którą możesz wstawić do piekarnika to równie dobrze możesz zapiec gulasz w piekarniku w 180°C przez taki sam czas (pokrywka w obu przypadkach niech będzie lekko odkryta). Dodatkowo ja na ostatnie pół godziny zdjąłem pokrywkę by gulasz zgęstniał. Gulasz możemy podawać

Oslov.
Gulasz z kani z pulpetami 177

Gulasz który zrobiłam z grzybami kaniami które sama znalazłam w lesie. Uwielbiam te grzyby. Gulasz podałam z pulpetami drobiowymi. Bardzo lubię takie obiady jednogarnkowe. Gulasz jest syty, zawiera dużo warzyw. Zamiast kani możemy dodać do niego na przykładam pieczarki albo boczniaki. Nie każdy ma dostęp do lasu.  6 grzybów kani 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula(...)kurczaka, cebulkę miele maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, natkę posiekaną, bułkę tartą, sól, pieprz, chili. Mięso wyrabiam, formuje małe pulpety które obtaczam w mące.  Gulasz: Na patelni głębokiej smażę na oleju, pokrojona cebule, czosnek. Dodaję pokrojoną porę. Marchewkę kroję w cienkie słupki, paprykę na kawałki. Do pory dodaję marchewkę, paprykę i chwilę przesmażam.Wlewam

wesoła kuchnia
Marokański gulasz z resztek kurczaka 401

zwarzywna z kurczakiem pieczonym lub gotowanym. Można zjeść od razu, ale świetnie smakuje też po odgrzaniu, dlatego doskonale nadaje się do pracy. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Marokański gulasz to kolejny na naszym blogu przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo(...)wiedzy kulinarnej. Nam bardzo przypadła do gustu, bo jest to kuchnia zdrowa, prosta i wykorzystuje wszystkie składniki, które inaczej mogłyby się zmarnować. Polecamy Wam ten sposób gotowania. Zacznijcie od gulaszu marokańskiego z resztek kurczaka. My wykorystaliśmy gotowane mięso, na którym wcześniej zrbiliśmy rosół. Spróbujcie też innych naszych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka (znajdziecie je tutaj ). Składniki na marokański gulasz

Niedzielny kucharz
Gulasz wieprzowy (bezglutenowy) 471

Dziś zapraszam Was do ugotowania gulaszu według mojej receptury. Trochę czasu pochłania i trochę składników wymaga, ale dzięki temu jest gwarancja doskonałego smaku bez potrzeby użycia polepszaczy i co najważniejsze, jest bezglutenowy. Podany z kluseczkami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty - cud miód :-) Bardzo polecam! Składniki: 500-700 g mięsa wieprzowego (w moim daniu z szynki) 5-6 cebul(...)pieprz masło oliwa do smażenia (najlepsza z wytłoczyn) ok. 4 łyżki mąki kukurydzianej ok. 1 l przegotowanej wody lub więcej Wykonanie:  1. Mięso kroimy w kosteczkę. 2. Dobry gulasz to tyle cebul ile mięsa. W moim daniu 6 cebul, które trzeba pokroić bardzo drobno i dusić na oliwie na patelni nieprzywierającej ze sporą ilością masła i papryki słodkiej

Kawa z mlekiem
Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi 215

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Dziś na obiad przygotowałam gulasz drobiowy z sosem uniwersalnym ciemnym Łowicz i boczkiem wędzonym. Gulasz podałam z kluskami śląskimi. Składniki : Gulasz : filet z kurczaka - 400 g boczek wędzony -100 g cebula - 1 szt tłuszcz sól i pieprz papryka ostra - szczypta natka pietruszki sos uniwersalny ciemny - Łowicz Kluski śląskie : ziemniaki ugotowane  -1 kg mąka ziemniaczana(...)sól. Przygotowanie: Gulasz : Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę. Boczek wędzony, również pokroić w kostkę. Na tłuszcz wrzucić mięso i boczek posypać papryką ostrą, solą, przesmażyć . Następnie obrać cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa. Sos ciemny wlać do mięsa, chwilę razem poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, pokroić. Kluski

Kuchnia Danusi
Gulasz z jelenia 121

polskiej kuchni. Udziec z jelenia jest delikatnym i kruchym mięsem, które świetnie nadaje się na obiad, a na dodatek zawiera stosunkowo mało tłuszczu. Dziś chciałbym wam przedstawić propozycję gulaszu z jelenia, który dzięki dodaniu papryczki chilli jest nieco ostry. Świetnie pasuje zarówno do ryżu, kaszy, jak i pieczywa. Tak przygotowane mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych(...)pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Po kolejnych 10 minutach dodajemy mrożony groszek. Całość dusimy jeszcze przez 5-10 minut, aż groszek stanie się miękki. Na koniec możemy doprawić nasz gulasz solą i pieprzem

Programista w kuchni
Gulasz z indyka w sosie własnym 505

Dzisiaj pomysł na najprostszy i bardzo smaczny gulasz z indyka w sosie własnym podany z kluskami twarogowymi i fasolką szparagową wraz z dodatkiem podrumienionej bułki tartej. Poniższy gulasz przygotowałam w szybkowarze, dzięki któremu danie było gotowe w ciągu 30-35 minut! Poniższy gulasz jest świetny w smaku, a mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Taki gulasz możecie przygotować(...)wraz z cebulą. Gdy mięso się zetnie to wlać wodę i dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 30 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć

Ugotować
Gulasz z dynią i czarnuszką 139

Ulubione danie w Naszym domu - gulasz. Możemy do niego wrzucić dosłownie wszystko. Przy tym nie jest pracochłonny i zawiera solidną porcję mięsa i warzyw. Gulasz przygotowałam z mięsa wołowego oraz z warzyw: cebuli, dyni, marchewki, ziemniaków i pomidorów. Przyprawiłam go aromatycznymi ziołami i ostrym ketchupem. Do gulaszu użyłam również przyprawy czarnuszka. Czarnuszka siewna znana już była w starożytności. Ma liczne(...)tłuszczowych, witaminy E oraz witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, selenu oraz cynku. Czarnuszka może mieć szerokie zastosowanie w kuchni, możemy ją dodawać do sałatek, past, gulaszu, zup, sosów lub do domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych  dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wołowego

Smak mojej kuchni
Gulasz z indyka i z marchewką w sosie pomidorowym 202

Gulasz z indyka, marchewką i cebulą w sosie pomidorowym podany z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami to pomysł na smaczny obiad :) Poniższy gulasz przygotowałam w szybkowarze, dzięki któremu danie było gotowe w ciągu 30-35 minut! Gulasz jest rewelacyjny w smaku - lekko kwaśny, a zarazem delikatnie słodki. Mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Taki gulasz możecie przygotować w zwykłym(...)dużym ogniu. Na sam koniec wlać pomidory z puszki oraz szklankę wody, a także doprawić solą i pieprzem. Dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 20 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć

Ugotować
Wołowina po burgundzku 116

Klasyka kuchni francuskiej. Długo i wolno duszony gulasz na czerwonym winie, z ziołami i warzywami. Julia Child nazwala ten gulasz jednym z najsmaczniejszych dań wymyślonych przez mężczyznę. Ta prosta potrawa zyskała światową sławę dzięki Augustowi Escoffier, który jest autorem tego przepisu. Mięso po upieczeniu jest bardzo miękkie, wręcz rozpada się. Sos jest gęsty, zawiesisty, aromatyczny. We Francji danie(...)podaje się ze świeżą bagietką, można je również serwować z ziemniakami, kaszą lub gnocchi. Jak dla mnie jest to najlepszy gulasz, jaki kiedykolwiek miałam okazję jeść. Polecam!     Wołowina po burgundzku   Składniki na 4 porcje:   800g mięsa wołowego na gulasz 200g boczku 200g pieczarek 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 400ml wytrawnego czerwonego wina 400ml bulionu

Smak mojej kuchni
Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) 475

Przepyszny gulasz z e schabu to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie.  Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) - Składniki: ok. 6 00 g schabu 3 duże ząbki czosnku 4 liście(...)olej łyżeczka musztardy sarepskiej łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie) czubata łyżka kwaśnej śmietany 12-18% (opcjonalnie) przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek w proszku pieprz tymianek ma j eranek sól Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt

Słodka Strona
Gulasz po meksykańsku 171

Gulasz to najprostsze i najłatwiejsze do przygotowania danie, dlatego dość często gości na moim stole. Staram się urozmaicać jego smak i dobierać składniki tak, aby wszystkim domownikom smakowało. Tym razem gulasz w stylu meksykańskim, czyli obowiązkowo z fasolą i kukurydzą, a do tego jeszcze dość pikantny. W codziennym gotowaniu staram się wybierać potrawy takie, które są smaczne i nie wymagają(...)dużo wysiłku podczas przygotowania. Często powstają dania jednogarnkowe i gulasz jest właśnie takim daniem, co to nie narobisz się, a najesz do syta i w miarę zdrowo. W tym gulaszu, aby skrócić czas przygotowania, wykorzystałam fasolę i kukurydzę z puszki, ale wiadomo, że najlepiej poświęcić czas i ugotować je samodzielnie. Jeśli chodzi o mięso, to w gulaszu dobrze sprawdza się

Kuchcik gotuje
Gulasz miodowy 272

Gulasz miodowy 2017-03-09 16:48:08 Porcje 4 Dawniej gulasz był prostym daniem pasterskim. Na stokach gór obierano cebulę i smażono ją z kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną(...)przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi przyprawami. Czasem w towarzystwie warzyw. To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas

Wędrówki po kuchni
Gulasz Wieprzowy (z Karkówki) 3978

Przepyszny gulasz z karkówki to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie.  Gulasz z Karkówki - Składniki: ok. 500 g karkówki 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 4 liście(...)kuleczek ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej kolorowego) 2 szklanki wrzącej wody olej przyprawy: słodka papryka czosnek w proszku pieprz szczypta gałki muszkatołowej kolendra szczypta cukru sól Gulasz z Karkówki - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki każdej z przypraw (gałki muszkatołowej dajemy jedynie szczyptę). Marynatę w lewam

Słodka Strona
Placki po węgiersku z fasolką szparagową 182

środowy poranek zapraszam na pyszne placki ziemniaczane podane z warzywno- mięsnym gulaszem. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Gulasz: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 50g masła, 500 ml wody, 1 łyżka mąki, 1 papryka czerwona, 200g fasolki szparagowej, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka(...)oregano, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, PRZYGOTOWANIE: 1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Mięso i cebulę przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mięso zalewam wodą wymieszaną razem z mąką. Dodaję liście laurowe

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz z Cieciorki (Ciecierzycy) bez Mięsa 169

Witam serdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cieciorką bez mięsa, jest bardzo smaczny i zdrowy. Będziemy potrzebować: 500 g cieciorki 500 g przecieru pomidorowego 1 cukinia (około 400 g) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule (około 120 g) 4 ząbki czosnku do smaku: szczypta cukru sól, pieprz, pieprz cayenne olej do smażenia opcjonalnie kilka(...)listków bazylii i natki pietruszki Link do filmu z przygotowania: Gulasz z cieciorki bez mięsa https://www.youtube.com/watch?v=2mxbBB2ez2Q Przygotowanie: Najpierw przygotuję cieciorkę: Cieciorkę płuczę i zalewam zimną wodą w garnku, tak aby woda była kilka centymetrów nad poziomem cieciorki. Namoczoną cieciorkę odstawiam na około 12 godzin do namoczenia. Po 12 godzinach odlewam wodę w której się moczyła i zalewam świeżą

Uwaga Babcia Gotuje
Gulasz WARZYWNO - DROBIOWY na uwolnienie głowy od polityki;-) 190

wtenczas to dopiero będzie JA PITOLEEEE kuwa Gabryska!;-) Zatem wracam do gotowania, robienia zdjęć, pisania - czyli do blogowania.  OH YEEEEEAAAHHHH;-) Podam Wam dziś prosty przepis na lekko pikantny gulasz warzywno-drobiowy, który to zrobiłam dziś na obiad. Pychotka! A prosty, bo w prostocie siła! Jakież życie byłoby prostsze, gdyby wszystko było proste;-D Weźcie takie podatki na przykład... hehe(...)dobra, już koniec, słowo, nie zaczynam;-) No dobrzeeeeee, to proszzzzzze - przepisik na duży gar gulaszu: podwójna pierś z kurczaka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki (mogą być kolorowe) 2 puszki pomidorów krojonych 1 cukinia przyprawa do gulaszu (u mnie Kamis - ważne, by była bez chemicznych dodatków) olej rzepakowy sól, pieprz No, to filozofii wielkiej tu nie ma. Czyli

Restauracyjka Literacka
Zapiekany gulasz z serowymi ziemniakami 185

Gulasz: 400 g mięsa wieprzowego lub wołowego, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie), 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz(...)masła, 20 g parmezanu, 50 g tartego sera gouda (+ ilość do posypania), 1/4 szklanki mleka, sól, pieprz. Powiem szczerze, że na początku podchodziłam do tego przepisu z dużym dystansem. Gulasz z cynamonem i kakao? Hmmm... Dziwne. Ale nic bardziej mylnego. Gulasz jest niesamowity :) Wszystko razem idealnie się komponuje. A pomysł z zapieczeniem go pod ziemniaczkami z serem - po prostu rewelacja

Świat Domowej Kuchni
Placek po zbójnicku 5878

Placek po zbójnicku czy placek po węgiersku nazwy różne ale chodzi o to samo. Pyszny sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu. Gulasz zrobiłam z karkówki z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na moją wersję. składniki: gulasz 600 g karkówki 1 cebula 250 g pieczarek 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 szklanki wody 2 listki laurowe sól,pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej(...)placki ziemniaczane 1 kg obranych ziemniaków 1 cebula sól,pieprz 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia dodatkowo jogurt lub kwaśna śmietana 18% natka pietruszki Przygotować gulasz Karkówkę pokroić w średnią kostkę. Pokrojone mięso krótko obsmażyć aż zmieni kolor. Następnie zalać wodą i zagotować. Obrać cebulę i pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w kostkę. Do karkówki dodać przecier

Monia miesza i gotuje
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 141

stawiamy garnek i gotowe. Czas i ogień zrobią resztę. Bo to naczynie naprawdę jest wszechstronne. Dlatego właśnie dzisiaj mamy dla Was dwa dania z użyciem tego naczynia. Madzia przygotowała gulasz w „kociołku”, a ja swój ulubiony chleb. Ten gulasz oczywiście można również zrobić na zwykłej kuchence, nie ma konieczności rozpalania ogniska. Ale wiecie, ognisko ma duszę, ma urok… :) KOCIOŁKOWY GULASZ(...)mięso jest dość miękkie dodajemy ziemniaki, paprykę i pokrojonego pomidora. Dolewamy tyle wody, aby zakrywała wszystkie składniki. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy zacierki według uznania. My lubimy gęste gulasze i dodaliśmy ich około 200 g. Solimy i pieprzymy do smaku. Gulasz będzie gotowy po około 15 minutach, jak zacierki będą miękkie. A co najlepiej pasuje do takiego gulaszu? Chleb oczywiście

Marder&Marder Manufacture
Gulasz z papryką i pieczarkami - przepis 122

Gulasz to nasze ulubione danie. Przygotowuję go a kilka sposobów. Oto jeden z nich  z papryką i pieczarkami. Może nie jest szybki w przygotowaniu ale bardzo prosty. Wystarczy pokroić składniki i dusić. Robi się sam. Więc jeżeli macie około godziny czasu na przygotowanie obiadu to polecam gulasz z pieczarkami i papryką. Gulasz z papryką i pieczarkami  Składniki(...)łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 papryka 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz Gulasz z papryką i pieczarkami - składniki  Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się lekko zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso pokrojenie w kostkę

Pyza i Surówka
Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym (danie z szybkowaru) 168

Gulasz wieprzowy w sosie pieczarkowo-śmietanowym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu mój gulasz był gotowy już po 30 minutach. Poniższe danie polecam podać z kaszą gryczaną i lekko kwaśnymi ogórkami. Uwierzcie mi - sos wyszedł rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 1,5 szklanki wody 1 cebula 100 g pieczarek papryka(...)stałym strumieniem!). Gotować 23-25 minut.  Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Do gulaszu dodać przesmażone pieczarki wraz z cebulą.  Następnie gulasz lekko zagęścić i zabielić(do szklanki wsypać 2-3 łyżeczki mąki i dodać śmietanę 18%; całość ze sobą wymieszać; dolać odrobinę

Ugotować
Gulasz warzywny z chorizo i ananasem 106

Gorący, pożywny, sycący gulasz przepełniony warzywami, aromatycznymi pomidorami, kiełbasą chorizo i kostkami słodkiego ananasa, doprawione chili i kolendrą, podane z natką i/lub cheddarem. Wspaniały obiad na kilka dni, do pieczywa, gorących i chrupiących grzanek, ryżu, krótkiego makaronu lub – jak u mnie – kopytek lub klusek śląskich. Inne wersje? Dodajcie fasolę, ciecierzycę, zielony groszek, kiełbasę lub kawałki podsmażonego kurczaka. Wersje(...)wege mocno warzywne lub z dużą ilością mięsa. Dla każdego! Gulasz prosty i na kilka dni, z każdym dniem coraz lepszy. Polecam! Smacznego:) Gulasz warzywny z chorizo i ananasem   SKŁADNIKI: 225 g (opakowanie) kiełbasy chorizo puszka kukurydzy puszka ananasa w kostce 2 cukinie 3 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 duże pomidory 3 ząbki czosnku puszka pomidorów krojonych szklanka

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad 109

Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad Ponieważ za oknem zimno, wilgotno, to zjadłoby się coś pysznego, rozgrzewającego. Gulasz z indyka z warzywami, danie jednogarnkowe pyszne !   Niedzielne przedpołudnie, wszyscy w domu coś tam robią, a jak to ja w kuchni kombinuję co by tu na obiad zrobić. Obiad przy którym nie trzeba się napracować, żeby(...)mną chodzi, bo chodziło za mną coś pysznego, z sosem, lekko ostrego. Ponieważ obierając ziemniaki, zaczęłam ja kroić w kostkę, ej i co teraz ? I wtedy przyszedł pomysł na gulasz i wszystkie składniki w jednym garnku :) Tak to jest to ! No to zaczynamy   Gulasz z indyka ( dla 5 osób ) 50 dkg piersi z indyka ( u mnie małe kawałki

Kuchnia na wzgórzu
WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI 172

Uwielbiam warzywne gulasze i bardzo często je przygotowuje. Taka miska to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to danie, które syci, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Do gulaszu wykorzystałam kolorową paprykę, cukinię, zielone oliwki. Całość zalałam warzywnym bulionem , ale możesz wykorzystać zwykłą wodę. Składniki: 1 duża cukinia 1 czerwona cebula 1 por 3 kolorowe papryki 2 łyżki zielonych oliwek(...)minut. Warzywa zalewam bulionem lub wodą, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i duszę pod przykryciem 10 minut. Na koniec fasolkę, oliwki,pasatę i duszę jeszcze 10 minut. Gulasz posypuję posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszam.   Artykuł WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI pochodzi z serwisu Kukułeczki

Kukuleczki
POMIDOROWY GULASZ WIEPRZOWO-WOŁOWY 118

Gulasz z mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego, z dodatkiem papryki oraz pieczarek, przygotowany na bazie sosu pomidorowego.  Takie małe urozmaicenie... gulasz przygotowuje przeważnie w sosie własnym, ale tym razem pokusiłam się o dodanie pomidorów oraz soku pomidorowego, dzięki temu powstał pyszny gulasz pomidorowy. Postanowiłam też wymieszać wieprzowinę z wołowiną, aby nabrał on wyjątkowego smaku i aromatu. Taki gulasz to naprawdę(...)mięso oraz pomidory w puszce i sok pomidorowy. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i zalewamy bulionem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 30-40 min. Do gulaszu dodajemy paprykę, mieszamy i dusimy przez kolejne 30-40 min., aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz ajwarem. Gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad 133

Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad Ponieważ za oknem zimno, wilgotno, to zjadłoby się coś pysznego, rozgrzewającego. Gulasz z indyka z warzywami, danie jednogarnkowe pyszne !   Niedzielne przedpołudnie, wszyscy w domu coś tam robią, a jak to ja w kuchni kombinuję co by tu na obiad zrobić. Obiad przy którym nie trzeba się napracować, żeby(...)mną chodzi, bo chodziło za mną coś pysznego, z sosem, lekko ostrego. Ponieważ obierając ziemniaki, zaczęłam ja kroić w kostkę, ej i co teraz ? I wtedy przyszedł pomysł na gulasz i wszystkie składniki w jednym garnku :) Tak to jest to ! No to zaczynamy   Gulasz z indyka ( dla 5 osób ) 50 dkg piersi z indyka ( u mnie małe kawałki

Kuchnia na wzgórzu
Gulasz bawarski z kapusty, kiełbasy, ziemniaków i lagera 194

Cudowne jedzenie. Proste i niewyszukane składniki, minimum wysiłku a smak jest nie do podrobienia! Ten gulasz niewiele ma w sobie z polskiego kapuśniaku – jest tylko odrobinę i bardzo przyjemnie kwaskowy nienachalną cierpkością winnego octu, który zaokrągla tłustość kiełbasy i charakterystyczny smak lagera. Lekko kwaskowy, lekko słodki i przy tym delikatnie pikantny, przyjemnie rozgrzewa. Gulasz w bawarskim stylu jest wprost stworzony(...)wczesną jesień. Karmi nie tylko ciało, ale i duszę. Jest pyszny zaraz po zrobieniu – ale na drugi dzień to już czysta kapuściano-kiełbasiana poezja… Gulasz najwygodniej robić w dużym rondlu do którego zmieszczą się wszystkie składniki. Jeśli tak dużego rondla nie macie na wyposażeniu kuchni, zacznijcie przygotowanie na patelni, a skończcie w garnku – do duszenia i gotowana będzie potrzebne przykrycie

Karo in the Kitchen
Gulasz wieprzowy z karkówki 221

Gulasz z karkówki Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu gulasz wieprzowy. No i oczywiście pyszny. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluseczkami, makaronem albo ryżem, a nawet jako dodatek do placków ziemniaczanych. W każdej postaci będzie smakował wyśmienicie. Polecam!   Składniki: 0,5 kg karkówki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 3 kulki pieprzu 4 kulki ziela angielskiego(...)smaku *** *** Gdyby sos był nadal zbyt rzadki możemy zdjąć pokrywkę i gotować do momentu, aż zgęstnieje lub zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody. Gotowy gulasz podajemy z ziemniaczkami, kluseczkami lub kaszą i ulubioną surówką. Ja podałam mój gulasz z gnocchi PRZEPIS TUTAJ oraz z surówką z kapusty pekińskiej PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** *** Surówka z kapusty pekińskiej *** *** Gnocchi

Blog z Apetytem
Gulasz z zielonej soczewicy w pomidorach 203

gulasz z soczewicy to pochwała prostoty – do jego zrobienia potrzeba tylko kilku podstawowych i niedrogich składników. Sam przepis jest banalny – nie wymaga użycia wielu technik, ogromnych kulinarnych umiejętności ani długiej wizyty w kuchni – przygotowanie posiłku (bez gotowania) zajmuje około 10-15 minut. Smaki gulaszu budują się przez dodawanie do garnka kolejnych składników – a efekt końcowy jest przepyszny! W rondlu rozgrzewamy(...)wędzony smak, a nie gorycz z posmakiem spalenizny. Wlewamy pozostały rosół i zagotowujemy pod przykryciem.   Wszystko już się gotuje? Pora wsypać do garnka soczewicę. Najlepiej w przypadku tego gulaszu sprawdzi się zielona lub brązowa – po ugotowaniu będą oba te rodzaje miękkie, ale zachowają formę i dodadzą potrawie przyjemnej tekstury. Pod żadnym pozorem nie używajcie tutaj soczewicy czerwonej

Karo in the Kitchen
Gulasz sojowo-warzywny + film 117

Gulasz sojowo-warzywny to zdrowa, lekka, smaczna i pełna witamin alternatywa dla gulaszu z czerwonego mięsa. Podany z kaszą będzie stanowić pełnowartościowy, dietetyczny posiłek.     składniki na 3 porcje 250 g pieczarek 2 duże cukinie 1 duża marchew 1 średnia cebula 120 g krajanki sojowej natka pietruszki szczypiorek 500 ml bulionu warzywnego z kostki DIETESSE-3 czarny pieprz sól(...)dodajemy pokrojone warzywa: cukinię, marchew, pieczarki i cebulę, wszystko razem łączymy i gotujemy około 20 minut aż krajanka zmięknie. Opłukaną natkę pietruszki oraz szczypior drobno siekamy i dodajemy do gulaszu pod koniec gotowania. Całośc doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany gulasz podajemy z kaszą.   Artykuł Gulasz sojowo-warzywny + film pochodzi z serwisu

Smakowite Dania
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 146

podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania 500 g mięsa na gulasz(...)pieprzem. Gdy zmiękną dodaj je do garnka z papryką, dolej 2,5 szklanki wody, przypraw do smaku. Kolendrę i kominek wrzuć do moździerza i zmiel na gładko, dodaj do gulaszu. Następnie dodaj mięso z patelni wraz z cebulą i powstałym sosem na patelni oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Duś do miękkości mięsa. Mięso ma rozpływać się w ustach

Zasmakuj Kuchni
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA 162

Placki ziemniaczane...kto ich nie lubi, a z dodatkiem gulaszu to już prawdziwy rarytas 😉 Moje placki trochę urozmaiciłam, dodając do nich płatki owsiane oraz natkę pietruszki, a ziemniaki starłam na tarce o grubych oczkach, dzięki temu wyszły naprawdę chrupiące. Podałam je z delikatnym gulaszem z indyka. Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej(...)łyżki płatków owsianych natka pietruszki 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia Gulasz: 2-3 cebule 1 papryka 2 marchewki 500 g piersi z indyka sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili olej do smażenia 1 - 1,5 szklanka wody lub bulionu Wykonanie: Gulasz: Cebule obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona

Kuchnia MagdaLeny
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 162

przedstawiam absolutnie przepyszny pomysł na obiad jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera z jego książki “Simple honest food”. Rozpływająca się w ustach marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana i pomidorów na pewno zachwyci każdego! Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, najpierw marynujemy karkówkę jagnięcą, a później obsmażamy tak by była rumiana na zewnątrz(...)bardzo wiosenny przepis na lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową – niebo w gębie. Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana (4 porcje) Składniki na marynatę: 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy z oliwek 4 x 200 g kawałków

karmelowy
Najlepszy Placek po Węgiersku 14983

Złocisty, chrupiący, sporych rozmiarów placek ziemniaczany z apetycznym gulaszem węgierskim składającym się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki to wyjątkowo smakowita, pożywna i bardzo popularna potrawa. Placki po węgiersku to dość proste jednak wyśmienite danie, które z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty oraz zadowoli kubki smakowe. Najlepszy Placek po Węgiersku - Składniki: 1 kg mięsa (wieprzowego, wołowego) 2 duże cebule(...)dość miękka, ale nie rozgotowana). Do mięsa dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy cebule z papryką i wszystko dusimy jeszcze przez kilka minut. Gulasz doprawiamy solą, pieprzem i ostrą oraz słodką papryką. Gdyby gulasz okazał się za gesty - dodajemy więcej wody, gdyby za rzadki dodajemy ok. łyżeczkę mąki pszennej wymieszanej z niewielka

Słodka Strona
kasza gryczana 159

Bardzo dobra i zdrowa kasza, wytworzona z obłuskanych nasion gryki.  Nie zawiera glutenu, ale zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik :) Jeżeli kasza, to gulasz :) Jak gulasz, to mięso, warzywa, sos, przyprawy i czosnek ... Mięso smażymy, kaszę gotujemy, pozostałe produkty gotujemy jak rosół... Po dodaniu przecieru ...sos wygląda blado, wówczas smażymy mieloną  paprykę na drugiej patelni :)  zalewamy sosem(...)dolewamy po usmażeniu do gulaszu. Jak już mamy kaszę i gulasz, to serwujemy :) ... ...oprócz kaszy i gulaszu można dodać jakąś zieleninę :) Ja dodałem młody szpinak,  który już rośnie w naszym domowym ogródku :) Smacznego

chleba naszego
Gulasz grzybowy z soczewicą puy 160

Chodziły za mną grzyby i soczewica. Na ogół przyrządzam na kolację kanapki lub makaron . Ale dzisiaj proponuję gulasz grzybowy z soczewicą puy. Zielona soczewica puy jest bardzo smaczna i należy do moich ulubionych. Smakiem przypomina orzechy. Jest to jeden z powodów, dla których bardzo tą soczewicę lubię. Drugim powodem jest to, że soczewica puy nie rozpada się podczas gotowania. Zachowuje(...)minerały. Dodaję go do większości sosów. Przyrządzam z niego pesto , chipsy , naleśniki. .. Jem surowy, piję jarmużowe koktajle…I pewnie niedługo będę zielona jak Shrek! Dodałam go również do gulaszu. Nigdy nie łączyłam soczewicy z grzybami, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Gulasz grzybowy z soczewicą puy wydawał mi się dobrym pomysłem na wdrożenie tej kombinacji do mojego kuchennego

codojedzenia
Gulasz po węgiersku, inaczej niż nasz polski 129

Pomysł na ten gulasz dopatrzyłam z programu Magdy Gessler. Oczywiście wszystkie składniki według mojego smaku i tak ja lubię,ale sam sposób wykonania podpatrzyłam Marynowanie mięsa – mięso pokroić na małe kawałki, wsypać paprykę w proszku ostrą i słodką, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek,kminek,olej, sól, pieprz. (Jeśli ktoś nie lubi kminku można go ominąć, ale w gulaszu węgierskim(...)minimum i gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Podawać z ziemniakami, kaszą,makaronem lub ryżem. To już zupełnie zależy od upodobań. Gulasz wyszedł rewelacyjny. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Budapeszt – lokalne przysmaki 232

wszystkimi postaciami. Znajdziemy ją niemal w każdym sklepie i na każdym straganie. Wbrew panującemu przekonaniu dania kuchni węgierskiej nie są ostre w smaku. Na stole zazwyczaj podawany jest gulasz z kluseczkami , przepyszne leczo albo zupa gulaszowa . Od razu Was uprzedzam – nie znajdziecie na Węgrzech – „ placka po węgiersku ” – to niestety jest wymysł Polaków, podobnie(...)sosów zaspokoi głód nawet dwóch osób. Cena langosza jest bardzo przystępna i za jego bogatą wersję zapłacimy ok. 30 PLN Langosz jest także podawany w restauracjach z węgierskim gulaszem. Spróbujcie… bo to danie przypomina trochę placek po węgiersku – ten który możemy kupić w Polsce :) Langosz Langosz z gulaszem Węgierskie wino Pisząc o węgierskiej kuchni, nie można zapomnieć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z polędwiczek z kurczaka 166

myślimy gulasz - do głowy przychodzi nam - gulasz z szynki, gulasz z łopatki- a przecież możemy też przygotować gulasz z kurczaka :) Jest zdecydowanie delikatniejszy, a jego przygotowanie zajmie nam krótką chwilę. Możemy go skonsumować z ulubionymi dodatkami  - ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi - lub - po prostu z chlebkiem. Także do dzieła! Składniki 500 g polędwiczek z kurczaka 250 g pieczarek 2 cebule

Taste Therapy
Gulasz rybny z gremolatą 151

przeciwieństwie do ciężkich gulaszy mięsnych, których w sezonie wiosenno-letnim raczej unikamy, gulasz rybny jest idealny na tę porę roku. Lekki, ale pożywny, z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Zaletą dań jednogarnkowych jest to, że robią się właściwie same i za to lubię je najbardziej;) Gulasz podajemy posypany aromatyczną gremolatą, wywodzącym się z włoskiej Lombardii charakterystycznym dodatkiem do ossobuco(...)cielęciny duszonej w winie i pomidorach), który fajnie "podkręca" smak rybnego gulaszu.  Składniki: 500 g polędwicy z dorsza 250 g krewetek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 małe cukinie 1 batat 2 puszki krojonych pomidorów 250 ml białego wina wytrawnego 250 ml bulionu warzywnego sól pieprz liść laurowy 2 łyżki oleju

Smakowity Blog Kulinarny
Gulasz ze schabu i fasoli 109

Zapraszam na pyszny gulasz mięsno-fasolowy. Składniki niby zwykłe, a wyszły prawdziwe delicje. Zajadałam go chyba przez trzy dni i ciągle było mi mało. Serdecznie polecam - zwłaszcza na obecne zimowe wieczory ;-) Gulasz ze schabu i fasoli GULASZ ZE SCHABU I FASOLI 0,5 kg fasoli Jaś 700 g schabu karkowego 3 parówki 300 g wędzonego boczku 2 cebule 1 słoiczek(...)słoika i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Jeśli gulasz będzie robił się zbyt gęsty, dolewamy trochę wody. Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy i w razie potrzeby odrobinę cukru. Gulasz ze schabu i fasoli SMACZNEGO

peggiwkuchni
Gulasz staropolski z ogórkiem i marchewką 151

Dzisiaj polecam przepis na pyszny gulasz z karkówki z ogórkiem kiszonym i marchewką. To doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Gulasz można podać z pieczywem, kaszą lub ryżem.  SKŁADNIKI:  600g karkówki bez kości, 1,5 litra wody, 1 cebula, 4 ogórki kiszone, 1 marchewka, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej(...)Mięso przekładam do garnka. Wlewam wodę. Dodaję papryki mielone, kminek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około godziny.  3. Cebulę kroję w kostkę. Dodaję do gulaszu. Ogórki i marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Także dodaję do gulaszu. Mieszam i gotuję jeszcze przez 30 minut. 4. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem i oregano

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz wołowy z dynią 177

zabrakło prawdziwej, pięknej, złotej jesieni. Niechętnie wychodzimy z domów, a po powrocie z pracy czy z innych zajęć marzymy o czymś rozgrzewającym. Dlatego też, dziś na blogu przepis na gulasz. Z królową jesieni - pękatą, pomarańczową, jędrną dynią. Przygotowując tę potrawę sięgnęliśmy po imbir, goździki, owoce jałowca - przyprawy, które kojarzą nam się ze Świętami. Nie wiem dlaczego, ale może tęsknimy już(...)specyficzną, wspaniałą atmosferą? Do Świąt jeszcze kawałek - póki co spróbujcie rozgrzać się aromatycznym, jednocześnie lekko słodkim, a zarazem pikantnym gulaszem :) U nas podany z kasza jaglaną - diety ciąg dalszy :) SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 300 g mięsa wołowego (np. pieczeń wołowa) 150 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju roślinnego 2 średnie cebule 2 - 3 ząbki czosnku

W kuchni Katie
Kopytka marchewkowe z gulaszem 169

smaku. Polecam, bardzo fajna propozycja :) Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1 jajko 1 szklanka marchwi startej na tarce sól pieprz Gulasz: 1/2 kg mięsa na gulasz 2 cebule liść laurowy ziele angielskie 1 puszka kukurydzy koncentrat pomidorowy sól pieprz 2 łyżki mąki tłuszcz do smażenia 3 łyżki śmietany 2 szklanki wywaru(...)rumiano. Dodałam posiekaną cebulkę i dusiłam pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Podlałam wywarem dodałam ziele angielskie i liść laurowy i dusiłam, aż zmięknie. Kukurydze osączyłam, dodałam do gulaszu, doprawiłam koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem i zagotowałam. Mąkę wymieszałam ze śmietaną i zaprawiłam gulasz.  Na talerze nałożyłam kopytka i polałam gorącym gulaszem  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Na I rocznicę bloga - Gulasz z kurzych serduszek 188

postów. Okazało się, że samo pisanie o jedzeniu może być równie przyjemnie, jak konsumpcja, toteż wciąż jestem z Wami, a Wy ze mną, za co dziękuję. :) W zeszłym roku gulasz z serduszek kurzych to potrawa, której nagotowałam się chyba najwięcej. Po prostu naprawdę je lubię, a że taniocha to straszna, żal nie jeść. :) W tej wersji jest lekko pikantny(...)zalewamy wodą z dwu centymetrową nadwyżką. Całość zagotowujemy. Zbieramy brunatną szumowinę i dorzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe oraz łyżeczkę soli. Ewentualnie można użyć mięsnych kostek bulionowych. Gulasz gotujemy przez około pół godziny. Po tym czasie dodajemy do niego pokrojone w paski marchew i pietruszkę. Cebulę kroimy w piórka i również dorzucamy do gulaszu. Gotujemy następne pół godziny

Kuchenna Kontrrewolucya
Ostry gulasz paprykowy z wołowiną 162

dzisiejszy obiad polecam pyszny gulasz paprykowy z wołowiną. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam od sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 60 dag pręgi wołowej, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 1/2 papryczki chilli, 2 łyżki masła, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka(...)godzinę.  3. Paprykę kroję w kostkę. Papryczkę chilli drobno siekam. Cebulę kroję w kostkę. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Gotuję do momentu, aż mięso będzie miękkie.  4. Gulasz doprawiam do smaku majerankiem, czubricą, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym. Podaję z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam do testowania ze sklepu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz z dzika z piwem i grzybami 212

Gulasz z dzika z piwem Pogoda ostatnio zniechęca do "wytykania nosa z domu", ale za to zachęca do konkretnego jedzenia. Nadchodzi czas potraw jednogarnkowych, gęstych zup z wkładką i wolno pyrkających, sycących aromatycznych gulaszy. To także sezon na najlepszą dziczyznę. Dlatego dzisiaj zapraszam na pełen smaku i aromatu gulasz z dzika z piwem i leśnymi grzybami. Mięso dzień wcześniej marynowałam(...)godziny, co jakiś czas podlewając bulionem. Seler naciowy umyć, pokroić na kawałki. Oczyszczone (lub rozmrożone) grzyby pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni. 30 minut końcem duszenia dołożyć do gulaszu razem z selerem. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Gulasz podawać z kopytkami ziemniaczanymi lub kaszą i piwem oczywiście. Smacznego

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania