gulasz z kurczaka - 731 przepisów (strona:34/49)

CURRY Z KURCZAKA I Z WARZYWAMI 188

Uwielbiam Curry , cała kuchnia Tajska jest moją ulubioną. Odwiedzając liczne miejsca gdzie podają tą kuchnię rodowici Tajowie , mogłam doświadczyć znakomitej eksplozji smaków , zapachów i doznań smakowych

Gotowanie Patki
Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku 243

Pierwszą część przygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz. Składniki: pół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża  kumin 2 łyżki 2 ząbki czosnku szczypta soli 2 kostki rosołowe drobiowe ocet winny biały 2 łyżki 2 łyżki przecieru(...)Nacieramy królika. Bierzemy głęboką patelnię lub wok. Rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy królika wraz z przyprawami. Obsmażamy na patelni przez 5 - 10 minut. W przeciwieństwie do kurczaka, który "puszcza soki", do królika musimy dodać wody (szklanka gorącej wody). Dodajemy posiekaną kolendrę, liście laurowe i kostki rosołowe.  Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu ok. 20 minut

Smaki Brazylii
ZAJAZD POD KŁOBUKIEM 185

daniach z kar ty. Karta nie ma o błędnej list y pozycji, jest zwi ę zła i czytelna. Na potrawy czekamy około 15 minut. Próbowaliśmy zupy d yniowej, rosołu, gulaszu z dzika, warmińskich farszynek, szarlotki . Są idealne! Obłędnie pyszne. Gorące, aromatyczne, bezbłędnie doprawione. Każda z ich jest kulinarnym dziełem sztuki. Nie ma w tym słowa przesady. Podobnie jak wyśmienite grzane(...)jadłam w karczmie POD KŁOBUKIEM jest moim ideałem do którego będę dążyć.  Dla dzieci jest to co dzieci lubią najbardziej czyli frytki +filet z kurczaka +surówka z jabłka i marchewki i kilka innych propozycji. Ceny umiarkowane, jak na tak wspaniałą ucztę, nie wygórowane. Czy polecam? Bez cienia wątpliwości i dwóch zdań:) Jeśli tylko będę w okolicach Ostródy

WYSPA SZCZĘSLIWA
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 196

obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem.  Klasycznie mięso osmażane jest na smalcu (nie oleju czy oliwie) i duszone wraz z kapustą kiszoną.  Moje wersja tego gulaszu odbiega trochę od oryginału.  Zamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego i pominęłam kminek, którego niestety ... nie-cier-pię :)) Składniki: 1 kg fileta drobiowego  duży słoik kapusty kiszonej  2 łyżki(...)dużą kostkę, obsypujemy obiema paprykami, solą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, kiedy się zezłoci dorzucamy czosnek oraz pierś z kurczaka. Obsmażamy całość  na dość dużym ogniu ciągle mieszając ok 10 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy bulionem, aby przykrył mięso

Walijskie Pichcenie
Moje #kuchenneskarby - Zakupy w sklepie z produktami arabskimi 211

minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania, wielkością kuleczek i podobno czasem gotowania. Jest też kuskus palestyński(...)najbardziej podoba mi się konsystencja. Te małe perełki po ugotowaniu są sprężyste i dają przyjemny opór pod zębami. Dobrze sprawdziły się we wspomnianej sałatce, ale z pewnością zupy, gulasze i dania z sosem także zyskają dzięki ich dodatkowi. Syrop daktylowy To mój ulubieniec! Oszalałam na jego punkcie od pierwszego spróbowania. O syropie daktylowym usłyszałam po raz pierwszy w programie "Ugotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Ziołowa sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 504

Dzisiaj po raz kolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna uwagi alternatywa dla kurczaka i warzyw. Przyznam, że pierwszy raz od bardzo długiego czasu jadłam białą fasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego, co dobre(...)odmiany, zawierają cynk, selen, żelazo i kwas foliowy oraz znaczne ilości białka roślinnego i błonnika.  Wiele jest również sposobów ich przyrządzania- są składnikiem zup, zapiekanek, wegetariańskich odpowiedników gulaszu i pasztetu oraz sałatek, co u mnie zdarza się zdecydowanie najczęściej. Dzisiejsza sałatka to 317kcal w tym 36,8g białka, 6,5g tłuszczu, 24g węglowodanów i 9,3g błonnika. SKŁADNIKI: 120g

peanutbuttermonster
Tosty z jajkiem sadzonym 212

Kolejny ciekawy pomysł na szybkie i oryginalne śniadanie – tosty z jajkiem sadzonym. Jako dodatek do tostów możemy zielonego ogórka, albo pomidora. Idealnie będzie również do

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marokański tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański 231

tradycyjnego przepis na tadżin ( tagine ) wegetariański. Aromatyczny od przypraw i pasty harissa z pewnością rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień!  Tadżin ( tagine ) to w uproszczeniu taki marokański gulasz, który tradycyjnie dusi się w specjalnym glinianym naczyniu z wąską, stożkowatą pokrywką. Takie gotowanie pod przykryciem zatrzymuje i potęguje aromaty, dlatego potrawa jest jeszcze pyszniejsza. Moje naczynie do tadżin przywiozła(...)ewentualny brak pokrywki zrekompensować arkuszem folii aluminiowej. ➤ Zobacz również inne tadżiny: tadżin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tadżin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami tadżin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami Tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański Składniki / na 4 porcje: 1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony na duże kawałki 1 bakłażan pokrojony w dużą kostkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Tajska zupa curry z krewetkami 290

Bardzo rozgrzewająca tajska zupa curry z krewetkami to idealne danie na chłodne zimowe popołudnia. Przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i nie zajmie więcej niż 20 minuty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kuchnia indyjska - Jagnięcina duszona z ziemniakami. 131

łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżeczka zmielonego kminku 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili 1/2 łyżeczki soli 2 pomidory, obrane i posiekane w kostkę 600 ml bulionu z kurczaka 2 duże ziemniaki, pokrojone na większe kawałki posiekana świeża kolendra do dekoracji Sposób wykonania :   J agnięcinę pokrój w kostkę ( około 2,5 cm ). Olej rozgrzej w rondlu(...)rondla. Wrzuć pomidory, wlej bulion, wymieszaj lekko. Trzymaj 5 minut na wolnym ogniu. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 50 minut. Do gotującego się gulaszu dodaj ziemniaki, zamieszaj i gotuj około 30 minut, aż mięso i ziemniaki zmiękną , a większość soku zostanie wchłonięta. Powinniśmy uzyskać niewielką ilość gęstego sosu. Gotowe danie dekorujemy posiekaną zieloną kolendrą

Przepisy i porady kulinarne
Proste szaszłyki z grilla 246

Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Test patelni WOLL Saphir Lite Induction 220

kawałki smażonych potraw.  DUSZENIE Patelnia posiada bardzo wysoką krawędź, a także szklaną pokrywę, co czyni ją idealną do duszenia różnego rodzaju mięs, gulaszy i potrawek. Przygotowałam na niej gulasz wieprzowy z fasolą i sosem pomidorowym . Patelnia rozgrzała się w całości w trybie natychmiastowym, a idealnie dopasowana, ciężka, szklana pokrywa zapobiegła rozpryskiwaniu się sosu wokół patelni. W związku(...)Celsjusza. Z początku miałam pewne opory przed włożeniem patelni z nieodczepianą rączką do piekarnika, jednak po zapewnieniach przedstawiciela firmy, E-GUSTUS , przezwyciężyłam swoje lęki i przygotowałam zapiekane roladki z kurczaka  :) Tak jak w przypadku smażenia i duszenia, sos powstały podczas zapiekania nie przywarł do patelni, więc danie prezentowało się bardzo apetycznie (co widać na poniższym zdjęciu). PODSUMOWANIE PLUSY

My Culinary Art
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 190

używać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie(...)Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane smoothie, musli czy owsiankę. Podstawą dukkah są orzechy, sezam, kolendra i kumin. Ale robi

Karo in the Kitchen
Bruschetta z mozzarellą 259

Przepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew 304

pomsył na łatwy i pożywny obiad dla całej rodziny! Jeżeli posiadasz Tefal Companion to on zrobi ten gulasz praktycznie za Ciebie, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Gulasz z indykiem, dynią i papryką (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 400 g mięsa z indyka (1 mała pierś), pokrojona w dużą kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki(...)dodaj tymianek i paprykę i smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory i bulion i gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa i kurczak będą miękkie. Dodaj śmietankę, zamieszaj, gotuj przez kilka minut, po czym dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i podawaj! Przygotowanie TC: Do misy TC wyposażonej w mieszadło dodaj olej

karmelowy