ryżem idealna do pracy. Sałatka obiadowa Jeżeli decydujemy się robić jedzenie na wynos, to najczęściej są to dania tzw. jednogarnkowe (potrawki, gulasze, zapiekanki). Jeśli ma to być sałatka, najlepiej jeżeli przybierze ona postać pełnego dania. Jest to typ, który nazywam sałatka obiadowa. Czyli potrawa po której, czuje się najedzony(...)proszę komentarz pod spodem SMACZNEGO! Sałatka z ryżem idealna do pracy Składniki: 200 g białego długoziarnistego ryżu 250 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego 1 mała czerwona papryka garść korniszonów ½ pęczka szczypiorku 1 mała puszka kukurydzy (212 ml) 1 mała puszka czerwonej fasoli (212 ml) 2 łyżki majonezu, najlepiej domowego
kuron.com.plSkładniki: mięso gulaszowe z indyka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, warzywa mrożone z brokułem mieszanka 1 opakowanie, woda 1 litr, mąka pszenna 1 łyżka, śmietana gęsta 1/2 szklanki, woda 1/2 szklanki na rozgrzanym oleju zrumienić mięso gulaszowe z indyka, dodać pokrojone w kostkę cebule, z praski wyciśnięte(...)włożyć mrożone warzywa, użyłam mieszanki jesiennej z brokułem, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 30 minut na średnim ogniu śmietaną 18% wymieszać z mąką i wodą, wlać do gulaszu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu gulasz smakuje z ryżem, ziemniakami, makronem, z pieczywem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam jednogarnkowe dania. Zwłaszcza z drobiem i podane z ryżem lub chlebkami naan . Dziś zapraszam na pyszne danie z sosem mango-musztardowym. Dodatek kolendry i mleczka
Zielona Kuchniadodatkiem mleka kokosowego i różnych kombinacji mięsa, a także ryb i owoców morza oraz ziół, ryżu czy warzyw i owoców. Przeważnie kojarzy się z pikantnym daniem w formie gulaszu ale też potrawą niemal płynną. przyprawioną mieszanką ziół i przypraw. Największą rolę odgrywają: kurkuma , kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon oraz goździki, kmin rzymski, cynamon , imbir(...)temu i z przyjemnością do niej wracamy. Z podanych składników wychodzi spora porcja na co najmniej 6 bardzo głodnych osób :) Składniki: 3 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni ( mrożonka) 200g kalafiora (mrożonka) 200g mini marchewki (mrożonka) 200g brokuł (mrożonka) 1 świeża cukinia 2 duże cebule 1/2 szklanki passaty pomidorowej 3/4 szklanki mleczka
W garach u GosiDziś papryka w sosie, która obok kiełbasy i fasoli gra jedną z głównych ról w daniu. Ziołowe, nieco na ostro i warzywne jednogarnkowe danie a la leczo, gulasz powstaje gdy nie ma pomysłu na obiad. Takiego dania produkuję zawsze całą masę, bo to łatwa, w miarę szybka i dość ekonomiczna warzywna potrawka. A ile jest na nią sposobów! Zależy(...)Potrawka a la leczo nie nudzi się u nas nigdy! W naszym domu istnieją wersje (i tak to nie wszystko;) z: mięsem mielonym parówkami mięsem drobiowym, najczęściej piersią z kurczaka lub indyka z ananasem i kurczakiem z grzybami, najczęściej z pieczarkami, sezonowo kurkami z zielonym groszkiem z fasolką szparagową z brokułami lub kalafiorem z cukinią i bakłażanem z ziemniakami
Zasmakuj KuchniNiezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!głębokiej patelni dać olej i masło dodać cebulę chwilę zeszklić dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i żołądki - wszystko razem podsmażyć dodać płatki chili i przyprawę do kurczaka zalać 1/2 l wody dusić pod przykryciem na małym ogniu aż żołądki zmiękną do odparowania wody i przysmażenia W razie konieczności dolać troszkę wody 2. - Gdy żołądki będą całkiem(...)ćwiartki zalać to wszystko pomidorami w puszce smażyć do odparowania wody i wszystko razem doprawić solą i pieprzem 3. - Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu Podawać z gulaszem można posypać posiekaną pietruszką do ozdoby
W królestwie smaków BeatyZa oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smaków. Zalety jedzenia dziczyzny Agata wyjaśnia, dlaczego warto jeść dziczyznę, która od wieków królowała na polskich stołach, a obecnie jest zapomniana. Dziczyzna została niemalże w zupełności zastąpiona mięsem z kurczaka, indyka czy wieprzowiną pochodzącą z masowych hodowli. Tymczasem warto ją wprowadzić do swoich kulinariów. Dlaczego? Agata zaznacza, że dziczyzna jest mięsem bardzo niskokalorycznym, zawierającym znikomą ilość tłuszczu, charakteryzującym się niskim(...)taką możliwość, zaserwujmy ją naszym najbliższym, będziemy spokojni, że serwujemy posiłek bez dodatku antybiotyków, hormonów wzrostu i innych substancji, które niestety są obecne w mięsie pochodzącym z hodowli masowych. Gulasz z dziczyzny Składniki: 600 g mięsa z daniela (można użyć także szynki lub łopatki wieprzowej) 2 cebule 2 marchewki 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka
KulinarneImpresje.plDzień dobry :-) Dzisiaj przepis na jesienny, pikantny i rozgrzewający gulasz z indyka z dynią, papryką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym. Wyszedł pyszny, aromatyczny, a dynia dodaje mu wyjątkowego smaku. Polecam z podanych składników wychodzi dość duża porcja, bo moi panowie tego typu dania uwielbiają i robię zawsze na dwa dni. W jeden jedzą solo, a na drugi dzień np. z plackami(...)ziemniaczanymi, ryżem lub kaszą. Jak kto lubi :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 800 g mięsa z indyka (u mnie filet, może być też kurczak) 1 mała dynia piżmowa 3 większe papryki (mogą być kolorowe) około 600 g pieczarek 2 większe cebule 8 szt. ogórków kiszonych 700 g passaty pomidorowej 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki słodkiej
kruche babeczkiPieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przesmażyć cebulę, a gdy stanie się szklista dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełożyć na talerz/miskę. Do innego garnka, wlać odrobinę oleju i przesmażyć serduszka z kurczaka. Podczas smażenia przyprawić je solą, pieprzem i papryką słodką. Gdy mięso się zetnie dodać przesmażone warzywa, wlać 1,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu (około(...)ogórkiem konserwowym.. * tzn. do szklanki wsypać 2-3 łyżki mąki, wlać 1/4 szklanki wody i całość ze sobą połączyć; następnie przygotowaną masę wlać powoli do gotującego się gulaszu --> dzięki temu sos będzie gesty
UgotowaćDługo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!następnie dodać kurczaka i smażyć około 10 minut, aż z zewnątrz będzie biały. Następnie dodać podsmażoną marchewkę, wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu i dusić 5 minut. Do kurczaka dodać zawartość puszki z pomidorami i koncentrat rozmieszany z łyżką zimnej wody, wymieszać i zagotować. Dodać również pokrojoną paprykę. Jeśli dodajemy świeże pomidory, należy je najpierw sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę(...)Całość przyprawić pieprzem i solą do smaku, zagotować. Połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem i po wymieszaniu pozostawić pod przykryciem, aby ryż wchłonął płyn i nabrał odpowiedniego smaku. Zobacz również: gulasz po meksykańsku
Kuchcik gotuje