grzyby - 15226 przepisów (strona:61/1016)

Risotto z borowikami i ziołami! 140

Risotto z borowikami i ziołami! Pyszne i bardzo proste risotto z grzybami. Ta jesień obfituje w grzyby, ostatnie dni spędziłam na wsi i miałam okazję pochodzić po lesie i pozbierać grzyby. Uwielbiam spędzać w ten sposób czas wolny, i tym samym wzbogacać swoją spiżarkę. Jeśli tylko macie możliwość iść na grzyby to koniecznie skorzystajcie! Risotto z borowikami(...)patelnię, zaczną się dusić i cały smak oddawać do sosu, a same będą co raz bardziej "ciapowate" i rozwodnione. A chcemy jak najwięcej smaku zachować w plasterku grzybaGrzyby po usmażeniu zdejmujemy na talerz. Na pozostałą na patelni oliwę dodajemy ryż, sól i 150 ml wody, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przypalić. Dodajemy

SMYKWKUCHNI
Makaron długie wstążki w sosie grzybowym #lubelloveinspiracje i #lubella #lubellaikoszgrzybow. 145

Sezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, tym razem zapraszam na grzyby w sosie śmietanowym z makaronem długie wstążki od Lubelli. A u Was jakie wykorzystanie grzybów można spotkać? Ja najwięcej grzybów ususzyłam inne zamroziłam a jeszcze inne wykorzystałam na bieżąco do zup i sosów. Zapraszam również do konkursu pod hasłem „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW(...)gram makaronu wstążki długie nr 11 od Lubella 500 gram świeżych grzybów 100 gram masła 1 cebula 200 gram śmietany do zup i sosów 1 łyżka mąki 500 ml wody  sól ziołowa pieprz cytrynowy Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na durszlaku. Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy

Życie zaczyna się w kuchni
Sos grzybowy 181

prosty w przygotowaniu. Do jego przygotowania można użyć dowolnych grzybów. Najlepiej wybrać młode jędrne sztuki. składniki: 400 g oczyszczonych grzybów, u mnie podgrzybki 1 duża cebula 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30 % garść posiekanej natki pietruszki Oczyszczone grzyby drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone grzyby, lekko posolić i popieprzyć. Smażyć aż grzyby puszczą soki. Gdyby grzyby były zbyt suche można podlać odrobiną wody. Dusić aż grzyby będą miękkie. Następnie wlać śmietankę. I gotować aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Na koniec dodać natką pietruszki i wymieszać

Monia miesza i gotuje
Pierogi z grzybami i kaszą bulgur 306

uwielbiam je zbierać ! Dlatego - sezonie na grzyby - TRWAJ ! Po ostatnich spacerach po lesie postanowiłam zrobić pierogi z farszem z leśnych grzybów z kaszą bulgur - i co ? urywają tyłek ! Dlatego udostępniam Wam przepis :) Składniki na farsz:  leśne grzyby ok. pół kg   1 duża cebula   woreczek kaszy bulgur  świeży tymianek - gałązka ząbek czosnku(...)świeża pietruszka pieprz, sól dla smaku masło do podsmażenia grzybów Składniki na  ciasto - pierogi: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli Jak przygotować farsz:  Grzyby oczyścić, pokroić w bardzo drobną kostkę i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli.  Cebulę pokroić w drobną kostkę

dlaSmaQ
Grzyby marynowane. 747

Składniki : 1 kg grzybów ( leśnych lub pieczarek ) 1 łyżka soli 1 l wody Marynata : 4 szklanki ( szklanki 250 ml ) wody 2 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka białej gorczycy kilka całych goździków 3-4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 szklanka octu spirytusowego 10 % Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść(...)dodaj cukier, sól, ocet, wymieszaj dokładnie. Gorącą zalewą napełnij słoiki z grzybami. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut. Słoiki z grzybami przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.    R ada : Aby grzyby marynowane były smaczne, trzeba je dobrze posolić w fazie obgotowywania. Gdy dodamy zbyt mało soli grzyby marynowane wychodzą przeważnie zbyt kwaśne

Przepisy i porady kulinarne
Smażona kania 133

lata i na początku jesieni, można go znaleźć zazwyczaj w trawie na skraju lasu graniczącego z łąką. Jeśli nie jesteśmy grzybiarzami i nie mamy potrzebnej wiedzy o gatunkach grzybów to najlepiej grzyby kupować u sprawdzonych sprzedawców, gdyż wiele gatunków grzybów jadalnych ma podobnie wyglądające odpowiedniki trujące. Kanię zrobiłam w panierce podobnej do schabowego, ale grzyby przez chwilę moczyłam(...)jajka  1 szklanka bułki tartej  1 szklanka mąki pszennej  50 ml mleka  sól i pieprz  olej lub masło klarowane do smażenia  Jak smażyć grzyby kania? Kanię oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Bardzo duże kapelusze przekroić na pół lub 4 części, aby łatwiej było panierować i smażyć.  Kawałki grzybów

Kuchcik gotuje
tagliatelle z grzybami leśnymi 191

trzeba spojrzeć prawdzie w oczy: wakacje się skończyły i można powiedzieć, że mamy jesień. Jesień ma swoją zasadniczą zaletę jaką są grzyby. W tym roku jesień zaszalała i grzyby są wszędzie. Moje podgrzybki na ten przykład znalazłam wczoraj na spacerze. w mieście (!) Oczywiście nie byłam w stanie przejść obbok nich obojętnie, a w mojej głowie piętrzyły się pomysły(...)masła i oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam cebulę i czosnek. Smażę chwilę często mieszając. W tym czasie kroję grzyby w plastry. Kawałki grzybów powinny być spore, bo podczas smażenia znacznie stracą na objętości.  Grzyby dodaję do zeszklonej cebuli i czosnku, skrapiam sokiem z cytryny, przykrywam i duszę na średnim ogniu ok 10 minut. Po tym czasie zdejmuję

Cook&Love
Zupa z kurek 126

wstępnym oczyszczeniu kurek wkładam je na około 5 minut do zimnej wody i dodaję łyżkę soli. W ten sposób blaszki grzybów się otwierają i piasek opada na dno, a wszelkie paprochy idą do góry. Następnie czyste grzyby wyjmuję delikatnie ręką na sitko, aby pozbyć się wody. Kurki zbyt łatwo nie chłoną wody, ale nie należy ich długo moczyć, gdyż(...)stracą smak. Wiecie, że grzyby można zamrażać, ale przed mrożeniem należy je ugotować, jeśli tego nie zrobicie, grzyby po rozmrożeniu będą gorzkie. U mnie zupa z kurek ugotowana jest tylko na masełku, które świetnie wydobywa z grzybów smak, ale jeśli lubicie zupy bardziej kaloryczne, ugotujcie ją na kawałku kurczaka lub innego delikatnego w smaku mięsa. Składniki

Kuchcik gotuje
PLACEK PO CYGAŃSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI 118

więc jeżeli nie macie dostępu do grzybów leśnych zastąpcie je po prostu pieczarkami. Wyjdzie równie pysznie PLACEK PO CYGAŃSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI PLACEK ziemniaki 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia SOS obgotowane grzyby leśne 2-3 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka(...)mąkę, przyprawy i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć dość cienkie placki na całej powierzchni. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Przygotować sos: na maśle podsmażyć obgotowane grzyby leśne, dodać cebulkę i chwilkę razem poddusić. Do grzybów dolać 3/4 szkl wody, doprawić dość intensywnie do smaku. W słoiku rozmieszać mąkę z wodą, aby nie było grudek ( zakręcam

Pieguskowa Kuchnia
Wegański bekon z grzybów portobello 167

Wegański bekon z grzybów portobello to po prostu pyszne grillowane grzybki, które dzięki marynacie z wędzonej słodkiej papryki i sosu BBQ smakują “bekonowo” :).   Grzyby portobello to bardziej mięsista odmiana dobrze znanych nam białych pieczarek. Mają one dużo większe od nich kapelusze – ja zwykle kupuję paczkę 400 g składającą się z 3 pieczarek. Im większe świeże grzyby(...)agawy (lub klonowego) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz grzybów mieszamy w naczyniu. Grzyby obieramy ze skórki, kroimy na paski o grubości około 5 mm, moczymy w miksturze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam maty silikonowej). Pieczemy

Lamarida.pl
Selery z grzybami smażone – kuchnia podkarpacka 150

tego dania to przede wszystkim doskonały farsz, który dodaje charakteru selerowi. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki: 1 duży seler 50 g suszonych grzybów (mogą być też grzyby świeże lub mrożone) 1 cebula 2 jajka kilka łyżek tartej bułki tłuszcz do smażenia sól i pieprz Selery z grzybami smażone - kuchnia podkarpacka Seler obieramy i gotujemy(...)gorącą wodą i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odcedzamy je i mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę siekamy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu i dodajemy do niej zmielone grzyby. Chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, 1 jajko i 1 łyżkę tartej bułki. Mieszamy. Między dwa plasterki selera wkładamy farsz z grzybów. Całość

Trzeci talerz
Kryzysowa wigilia 155

czegoś lub kogoś nadmiernie ustrojonego, funkcjonowała jako kult drzewa i była obecna w różnych formach przy okazji takich czy innych świąt.  Zupa z wędzonych jabłek i grzybów suszonych Jabłka i grzyby to symboliczne składniki, które często znajdują się na wigilijnym stole. Z jabłkami sprawa jest prosta, bo używane były one do przystrojenia czy to samej choinki(...)pierwowzoru. Z grzybami sprawa jest ciekawsza. Puste miejsce, które jest trzymane przy stole było przygotowane dla ducha jakiegoś przodka. Problem w tym, że aby zobaczyć takiego ducha trzeba się wspomóc substancją halucynogenną. Tą rolę odgrywały grzyby, które od tej pory są zawsze na wigilijnym stole.  Składniki: - wędzone jabłka - grzyby suszone Wykonanie: Zalewamy wrzątkiem i moczymy co najmniej

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa grzybowa 207

tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam! Składniki :  40-50g suszonych grzybów (podgrzybki) 3-4 marchewki 1-2 pietruszki cebula ząbek czosnku kawałek selera por kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziarenek czarnego pieprzu sól Przygotowanie :  Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, lub na noc.  Warzywa obrać(...)przełożyć do garnka, przelać do niego namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dolać wody, tak aby zakryła warzywa (ok. 2 litry), dodać przyprawy, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa i grzyby będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę przecedzić, grzyby i marchewkę odłożyć do podania, resztę warzyw wyrzucić.  Zupę

Codzienne Gotowanie
Pierogi z kapustą i grzybami z nutą lubczyku w cieście z piegami ze szpinaku 172

łyżki oleju 200 ml ciepłej wody do koloru: trochę rozmrożonego na patelni rozdrobnionego szpinaku, ja dodałam 2 łyżki Składniki na farsz: 500 g kwaszonek kapusty 50 g suszonych grzybów 1 średnia cebula masło klarowane do smażenia Przyprawy: 1 liść laurowy, 1 ziele, sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk Przygotowanie: ciasto: ze wszystkich składników na ciasto ugnieć elastyczne ciasto; następnie odstaw(...)minut, przykryj ściereczką, by nie zaschło; do takiej gotowej kulki dodaj 2 łyżki szpinaku - powstaną zielone plamki, w razie czego dodaj trochę mąki; farsz: opłucz grzyby i namocz w ciepłej wodzie; następnie odsącz (wodę, w której moczyły się grzyby, zostaw, nie wylewaj jej, przyda się) i posiekaj je drobno; obraną cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle; dodaj posiekane

Zasmakuj Kuchni
Zupa grzybowa nie tylko wigilijna 140

grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana, najlepiej kremówka, minimum 18%, ale uwierzcie, że na Święta naprawdę warto dać kremówkę opcjonalnie: odrobina mąki Wykonanie: Jeśli przygotowujecie zupę na drobiu – mięso obrać ze skóry. Jeśli przygotowujecie na rybie – pamiętajcie, żeby wywar przecedzić. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (do przykrycia(...)przekrojone na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Ugotowane prawie do miękkości ziemniaki wyciągamy. Wszystkie warzywa ścieramy na tarce na dużych oczkach (oprócz pora). Do wywaru wrzucamy wymoczone suszone grzyby (razem z wodą!), gotujemy na małym ogniu 15 minut (zupa nie powinna wrzeć); dodajemy starte warzywa oraz świeże/ mrożone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości grzybów

Pociąg Do Kuchni