grzyby - 15226 przepisów (strona:56/1016)

Marynowane podgrzybki 43

szklanki octu 4 szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 10 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 1 łyżka gorczycy 1 łyżka ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Grzyby czyścimy i płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1 łyżki soli. Do wrzątku wrzucamy przygotowane grzyby, gotujemy przez 10 minut. Powstałą pianę usuwamy łyżką. Grzyby odcedzamy(...)garnka wlewamy świeżą wodę, którą również doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem 1 łyżki soli. Do gotującej się wody wrzucamy grzyby. Gotujemy przez 5 minut, następnie odcedzamy. Ciepłe grzyby wkładamy do czystych słoiczków, wypełniając je do 3/4 wysokości. Cebulę kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki.  Do garnka wlewamy ocet oraz wodę, dodajemy wszystkie składniki marynaty, Wsypujemy pokrojoną

Qchnia po prostu
Zupa grzybowa 64

Uwielbiam porę roku, w której pojawiają się grzyby. Można z nich wyczarować różne dania, a między innymi tą pyszną zupę grzybową.  Co potrzeba: 1 kg grzybów świeżych lub mrożonych, 1 duża ćwiartka kurczaka, 1 większa cebula, 2 l wody, 2 większe marchewki, 5 średnich ziemniaków. 50 g masła, 400 g śmietanki słodkiej 30%, 2 pełne łyżeczki kucharka(...)płaskiej łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Grzyby czyścimy, płuczemy dokładnie, kroimy w mniejsze kawałki. Jeśli macie grzyby mrożone, musicie je wcześniej rozmrozić. Cebulę kroimy drobno, dusimy na patelni na maśle do zeszklenia, posypujemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli i 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu. Dodajemy grzyby. Smażymy na średnim płomieniu, aż sok, który puszczą w między czasie

Bułka z Chlebem
Tradycyjna wołowina z kapustą i grzybami 77

Tradycyjna wołowina z kapustą i grzybami. Wołowina duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru. To kolejny przepis na danie z wolnowaru . Wolnowar z ang. slowcooker, to urządzenie, w którym można zrobić danie jednogarnkowe w niskiej temperaturze, poniżej 100 stopni C, dzięki takiej obróbce cieplnej mięsne potrawy są miękkie i soczyste. Dzięki długiemu duszeniu w niskiej temperaturze, tradycyjna wołowina z kapustą(...)grzybami smakuje wyśmienicie! Dania w wolnowarze robią się praktycznie same, nic się w nim nie przypala, nic nie kipi, nie trzeba stać, mieszać i pilnować! Zamiast suszonych grzybów w tej potrawie można wykorzystać pieczarki. W wolnowarze można tak samo przygotować zrazy wołowe , tradycyjne bitki wołowe , czy gulasz wołowy. Wołowinę można zastąpić wieprzowiną czy baraniną. Tradycyjna wołowina z kapustą i grzybami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa grzybowa 63

klimaty tegoroczne również nada się wspaniale. Gdy za oknem plucha jak ostatnio zapach grzybowej (z ziemniaczkami lub makaronem) poprawi wam nastrój… Składniki: bulion (własnej roboty lub z kostki) grzyby (leśne świeże lub mrożone) cebula śmietana 30 % masło natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby jeżeli są świeże należy oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Następnie obgotować. Ja zwykle zaraz(...)grzybobraniu czyszczę grzyby, kroję i wrzucam do garnka. Zalewam wodą i gotuję aż do zagotowania wody. Wodę odlewam grzyby płukam i zalewam czystą wodą. Gotuję do zagotowania i znów odcedzam i płukam. Do 3 gotowania dosypuję łyżkę soli i od zagotowania gotuje jeszcze 7 minut. Tak przygotowane grzyby mrożę w woreczkach. W garnku podgrzewamy bulion lub robimy

Kulinarna Patilogia
Chińskie łazanki. Przepis na makaron ryżowy z kimchi, boczkiem i grzybami mun 58

Makaron, kapusta kiszona, grzyby i boczek. Pierwsze skojarzenie? Oczywiście łazanki. Jeśli jednak dodamy, że jest to makaron ryżowy, kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska z chili, a także grzyby mun, powstaje danie z zupełnie innej kulinarnej bajki. Pyszne! Przepis na makaron ryżowy z kimchi, boczkiem i grzybami mun Składniki: Garść suszonych grzybów mun , 100 gramów makaronu ryżowego, 150 gramów(...)żywnością) 1 cebula, 2 ząbki czosnku, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, olej, ewentualnie sos sojowy. Składniki na 2 porcje. Jak zrobić makaron ryżowy z z kimchi, boczkiem i grzybami mun? Grzyby zalej wrzątkiem, pozostaw na godzinę, następnie pokrój w paseczki. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Czosnek i imbir drobno posiekaj, oprósz odrobiną soli, rozetrzyj na desce

Kulinarna Polska
Kapuśniaczki drożdżowe 87

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapuśniaczki drożdżowe Przepis na pyszne kapuśniaczki drożdżowe z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi, doskonałe jako przekąska na przyjęcia, lub imprezy rodzinne a oprócz tego obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole.  farsz skryty w pysznym, puszystym i delikatnym cieście drożdżowym po prostu palce lizać. Kapuśniaczki drożdżowe Składniki na około 25szt. kapuśniaczków: Farsz(...)300g kapusty kiszonej 20g suszonych grzybów leśnych 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku szklanka wody 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli  ½ łyżeczki pieprzu Ciasto: 200ml mleka 550g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka (1 całe + 1 żółtko) 40g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo 1rozmącone jajko

Księga-Smaku
Śledzie Gajowego – przepyszne śledzie z suszonymi grzybami 105

Witam serdecznie po dłuższej przerwie i proponuję państwu przepis na przepyszne śledzie z suszonymi grzybami. Przepis jest dość znany ale jeżeli ktoś takich śledzi jeszcze nie robił, to polecam bo naprawdę warto. Do przygotowania śledzi gajowego będziemy potrzebowali: 500 g solonych filetów śledziowych a’la matias około 50 g suszonych grzybów 100 g koncentratu pomidorowego – około 7 łyżeczek z góreczką(...)dlatego przed przygotowaniem sałatki, zalewam je zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Suszone grzyby przekładam do rondelka, zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam na około godzinę do namoczenia. Następnie grzyby gotuję w wodzie, w której się moczyły, około 30 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Pora na jesienne zupy 69

Piękna jesień w tym roku. Pada od czasu do czasu, ale jest w miarę ciepło i słonecznie. Dobrze, grzybów w lesie mnóstwo. Zapraszam zatem na pieczarkową z halloumi i owsem. Uwielbiam grzybową. Jesienią jest to dla mnie zupa numer jeden. Pieczarkowa jest delikatna w smaku. Ponieważ lubię jak grzybowa ma intensywny smak grzybów, dodałam trochę suszonych prawdziwków. Interesujące(...)zapomnijcie o owsie. W tym przepisie możecie użyć leśne pieczarki lub hodowane. Jeśli traficie jeszcze na kurki, to również możecie z nich ugotować grzybową. Ja lubię wszystkie grzyby! Według mnie wszystkie grzyby pasuje na zupę. Pieczarkowa z halloumi 5 – 6 porcji Składniki: 450 g pieczarek, leśne grzyby opcjonalnie 10 g suszonych prawdziwków 2 łyżki masła

codojedzenia
Kurczak z podgrzybkami z makaronem 58

Kurczak z podgrzybkami z makaronem zasmakuje wszystkim koneserom mięsa i grzybów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/makaron-z-kurczakiem-i-podgrzybkami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/makaron-z-kurczakiem-i-podgrzybkami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/makaron-z-kurczakiem-i-podgrzybkami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 filety z kurczaka,\r","150g podgrzybk\u00f3w (lub innych grzyb\u00f3w le\u015bnych),\r","0,5 cebuli(...)u015bmietanki 12%,\r","200g makaronu ulubionego kszta\u0142tu,\r","odrobina mas\u0142a,\r","natka pietruszki,\r","s\u00f3l, pieprz."],"name":"Kurczak z podgrzybkami z makaronem","recipeCategory":"dania mi\u0119sne, grzyby, makaron i ry\u017c, obiady","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 obra\u0107 i pokroi\u0107 w wi\u00f3rki. Czosnek przecisn\u0105\u0107 przez wyciskark\u0119

Bardzo Gruby Smok
Krokiety z kapustą i grzybami 78

Krokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo musi być barszcz, najlepiej taki domowej roboty. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 250 g mąki 400 ml mleka ½/1 łyżeczki soli Farsz: 40 g grzybów suszonych (110 g po ugotowaniu(...)masło, wsypać kapustę i gotować przez 40 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby kapusta nie przywarła do garnka (nie przykrywać). W między czasie zająć się grzybami: Wypłukać je 3 razy, a następnie gotować przez około 30 minut. Pod koniec gotowania kapusty doprawić ją do smaku przyprawą w płynie oraz pieprzem i solą (według uznania). Natomiast ugotowane

KuchniaWeDwoje.pl