grzyby - 15226 przepisów (strona:59/1016)

Roladki z indyka w sosie grzybowym 113

Delikatny drób,  w tym przypadku indyk i aromatyczne leśne grzyby, to duet wprost idealny, który wspaniale się równoważy smakowo. Możemy go uzupełnić Waszą ulubioną kaszą, makaronem lub ziemniakami i będziemy mieli na stole pyszny i sycący jesienny obiad. Roladki z indyka w sosie grzybowym to danie na wskroś grzybowe. W mięsnych roladkach znajdziecie farsz przygotowany na bazie suszonych(...)został zrobiony na bazie całych i dorodnych podgrzybków. A ponieważ w mojej kuchni nic się nie marnuje, jako płyn do sosu wykorzystałam wywar z ugotowanych do roladek suszonych grzybów. Serdecznie zapraszam po przepis wszystkich amatorów prostych i smacznych dań, nie tylko grzybowych wielbicieli! Roladki z indyka w sosie grzybowym Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania Składniki: 8 sznycli

Kulinarne przygody Gatity
Zupa grzybowa z kaszą krakowską 131

zimowe dni. Przygotowana z suszonych prawdziwków lub podgrzybków jest pełna leśnego aromatu, a dodatek kaszy sprawia, że jest naprawdę sycąca. Do przygotowania tej pysznej zupy można dodać także świeże grzyby, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Serdecznie polecam ten przepis :) Składniki na zupę grzybową z kaszą 100 g suszonych prawdziwków 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchew(...)pietruszka 2-3 łyżki kaszy krakowskiej lub innej drobnej kaszy na przykład jęczmiennej perłowej sól 100 ml śmietany natka pietruszki można dodać ok. 200 g świeżych prawdziwków Suszone grzyby płuczemy, moczymy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min. W tym czasie w niewielkiej ilości wody przygotowujemy wywar jarzynowy z liściem laurowym i zielem angielskim. Jak będzie gotowy dodajemy

Korniszonki
Zupa grzybowa z kaszą krakowską 133

zimowe dni. Przygotowana z suszonych prawdziwków lub podgrzybków jest pełna leśnego aromatu, a dodatek kaszy sprawia, że jest naprawdę sycąca. Do przygotowania tej pysznej zupy można dodać także świeże grzyby, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Serdecznie polecam ten przepis :) Składniki na zupę grzybową z kaszą 100 g suszonych prawdziwków 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchew(...)pietruszka 2-3 łyżki kaszy krakowskiej lub innej drobnej kaszy na przykład jęczmiennej perłowej sól 100 ml śmietany natka pietruszki można dodać ok. 200 g świeżych prawdziwków Suszone grzyby płuczemy, moczymy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min. W tym czasie w niewielkiej ilości wody przygotowujemy wywar jarzynowy z liściem laurowym i zielem angielskim. Jak będzie gotowy dodajemy

Gotujemy i jemy
Złociste gołąbki z grzybami leśnymi, kuskusem i grana padano 127

grzyby do lasu się wybierajcie i te jadalne tylko zbierajcie, a potem dania z nich przygotowujcie i smakami się rozkoszujcie.  A jak nie macie czasu czy ochoty na grzybów szukanie, to każdy z pewnością na targu je dostanie. Zupy, sosy chyba najczęściej z nich się przygotowuje, a ja z ich udziałem różne dania czaruję. Kapustę małą miałam, więc(...)farsz z grzybów i kuskusu do liści schowałam. Przypraw, ziół dużo użyłam i przepyszne gołąbki zrobiłam.  Pieprz marynowany nadał ostrości, kurkuma słonecznej radości, a koperek świeżości. Można je z sosem śmietanowym podawać lub z masełkiem stopionym zajadać.  Składniki: 1 mała główka kapusty, 1 biała cebula, 1 kopiasta łyżka masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 500 g leśnych grzybów (prawdziwki

Moniki Smakołyki
Jesienny kociołek z grzybami 128

czym Wam się kojarzy jesień? Mi poza dynią, cukinią, burakami i papryką, kojarzy mi się jeszcze z grzybami. W końcu początek jesieni, to najlepszy czas na grzybobranie. Kiedyś chodziłam na grzyby z rodzicami. Aktualnie zawsze mogę liczyć na wujka, który jest zaprawionym grzybiarzem. I dlatego też dzisiaj pachnie u mnie grzybami. Dostałam ich tyle, że zrobiłam grzyby z jajkiem i śmietaną, gulasz i jeszcze suszę. Ten rok jest niezwykły dla grzybiarzy, bo w lasach jest wyjątkowo dużo grzybów. SKŁADNIKI 850 g mięsa wieprzowego z łopatki 4 duże cebule 600 g grzybów leśnych 1 kg ziemniaków 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego oliwa mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka, papryka

Passions hobbies life
SOS GRZYBOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 252

Choć ja sama za grzybami nimi nie przepadam to mam w domu fanów grzybów a do tego obdarowują mnie nimi znajomi i rodzina wiedząc, że ja zawsze coś z nich wyczaruję. Na ogół robię z nich po prostu tradycyjnie sos grzybowy, który świetnie komponuje się zarówno z różnymi mięsami jak tutaj z polędwiczkami , karkówką , pyzami nadziewanymi ale i z daniami(...)bezmięsnymi jak kopytka LCHF. Składniki – sos grzybowy: 500 g świeżych lub mrożonych grzybów np. prawdziwków, kozaków czerwonych i siwych, podgrzybków, maślaków (bez kurek i gąsek) 150 g cebuli 50 g masła klarowanego lub smalcu gęsiego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie 20 g śmietany 30% (polecam przy niektórych odmianach grzybów) natka pietruszki lub inne zioła Grzyby

Ola la LCHF
Makaron w sosie z podgrzybków, polędwiczka wieprzowa, puder z suszonych podgrzybków 100

Sezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, świeże, suszone czy mrożone można przyrządzać na różne sposoby. W sosie grzybowym lub maślanym kruchym cieście  w pełni rozwiną swój aromat.  Do sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów.  Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Taki(...)doskonały dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych. Składniki: 500 polędwiczki wieprzowej 300 gram mrożonych grzybów Leśne skarby 200 ml śmietanki kremówki 1 duża cebula świeże zioła po 3 gałązki tj. tymianek i rozmaryn 1/2 główki polskiego czosnku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz oliwa do zamarynowania polędwiczki 1 łyżka masła 200 gram makaronu spaghetti 1 łyżka

Życie zaczyna się w kuchni
Wtorek: Hamburgery z boczniaków, kaszy i fasoli 108

mięsiste, solidne, wyraziste w smaku. No po prostu kawał dobrego hamburgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 burgery Boczniaki – samo zdrowie Na punkcie tych grzybów Pipin Took i Meriadoc Brandybuck, towarzysze Froda z Drużyny Pierścienia mieli kompletnego bzika. Kiedy tylko zobaczyli rosnące na pniu boczniaki natychmiast rzucali się do zbierania. Wiedzieli co dobre. Gdyby spróbowali przepisu(...)sodu i cynku, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin; komplet witamin z grupy B, witaminę C. Regularne spożywanie tych grzybów obniża poziom cholesterolu, a badania dowiodły, że mają również działania antyrakowe. Hamburgery z boczniaków najlepsze Przy tym wszystkim boczniaki to grzyby naprawdę piękne. Polska nazwa grzybów jest niestety mocno trywialna, brzmi niepięknie i odnosi się do sposobu w jaki

Niedzielny kucharz
Wtorek: Hamburgery z boczniaków, kaszy i fasoli 96

mięsiste, solidne, wyraziste w smaku. No po prostu kawał dobrego hamburgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 burgery Boczniaki – samo zdrowie Na punkcie tych grzybów Pipin Took i Meriadoc Brandybuck, towarzysze Froda z Drużyny Pierścienia mieli kompletnego bzika. Kiedy tylko zobaczyli rosnące na pniu boczniaki natychmiast rzucali się do zbierania. Wiedzieli co dobre. Gdyby spróbowali przepisu(...)sodu i cynku, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin; komplet witamin z grupy B, witaminę C. Regularne spożywanie tych grzybów obniża poziom cholesterolu, a badania dowiodły, że mają również działania antyrakowe. Hamburgery z boczniaków najlepsze Przy tym wszystkim boczniaki to grzyby naprawdę piękne. Polska nazwa grzybów jest niestety mocno trywialna, brzmi niepięknie i odnosi się do sposobu w jaki

Niedzielny kucharz
ZUPA GRZYBOWA 138

Prosta zupa grzybowa tutaj podana z makaronem naleśnikowym. 20/30 g grzybów suszonych 1 mała cebula 600 ml bulionu sól i pieprz do smaku 3 łyżki śmietanki słodkiej Grzyby namoczyć w 1 szklance wrzątku ,odstawić na kilka godzin. Po tym czasie grzyby odcedzić zachowując wodę w której się moczyły. Na patelni zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę ,dodać(...)odsączone grzyby ,całość smażyć jakąś chwilę . Do garnka wlać bulion z wodą (najlepiej przez gęste sitko) w której moczyły się grzyby , dodać podsmażone grzyby z cebulką ,całość gotować aż grzyby będą miękkie.Następnie zmiksować ,dodać śmietankę i lekko zagotować. Makaron naleśnikowy orzechowo-tymiankowy 250 ml mleka 5o ml,wody może być gazowana 1 szklanka mąki

Andzia Pichci
Polędwiczki drobiowe w sosie grzybowym z suszonych grzybów 164

sól, pieprz, papryka słodka 1. Grzyby zalewamy 1/2 litra wrzątku. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.  2. Wodę z moczenia grzybów przelewamy przez sitko do drugiej miseczki (nie wylewamy jej!). Grzyby drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i grzyby. Kiedy cebula się zarumieni wlewamy wodę z moczenia grzybów, dusimy(...)przez 30-40 minut, do miękkości grzybów. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy śmietanę oraz mąkę rozmieszaną wcześniej w odrobinie zimnej wody. Dusimy do zgęstnienia sosu 3. Polędwiczki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z dwóch stron, do zarumienienia. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem

Szefowa kuchni
Risotto z borowikami, brązowymi pieczarkami i tymiankiem 115

jestem wielką fanką grzybów, najbardziej lubię pieczarki i rydze, resztę zaledwie toleruję... ale gdy poczułam niesamowity zapach suszonych borowików i koncentratu z grzybów leśnych to musze przyznać, że nabrałam ogromnej ochoty na danie, które wyeksponowałoby ten niezwykły aromat. Zdecydowałam się na klasyczne włoskie danie, czyli risotto. Do borowików dodałam brązowe pieczarki, tymianek, a całość wykończyłam Grana Padano... ambrozja! I fantastyczna(...)dodajcie do niego wodę, jeśli używacie ekologicznej kostki bulionowej to pomniejszcie ilość wody o tę spod grzybów i rozpuśćcie kostki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, przesmażamy na niej grzyby, dodajemy sól i pieprz i smażymy aż odparuje z nich woda. Przekładamy je do miseczki

Cooking Monster
BIGOS NA GOLONCE 242

bigos i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na bigos na golonce. Składniki na bigos: 2 kg kiszonej kapusty 1 golonka wieprzowa 4 średnie cebule 1/2 szklanki suszonych grzybów 1 duża marchew kilka wędzonych śliwek 300g karkówki 300g boczku wędzonego 300g wiejskiej, wędzonej kiełbasy nieduży kawałek słoniny (ok. 50g) 2 liście laurowe kilka ziarenek jagód jałowca po kilka ziarenek(...)oczyścić. Kapustę odcedzić z nadmiaru soku (można ją dodatkowo przepłukać zimną wodą), pokroić. Marchew obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać : 2 cebule posiekać, a 2 pokroić w ćwiartki. Grzyby namoczyć w wodzie. Karkówkę pokroić w duże kawałki. Boczek i słoninę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry. Krok 2. Golonkę i karkówkę włożyć do garnka, dodać 2 cebule

Moja Książka Kucharska
Karkówka w sosie z suszonych grzybów (z szybkowara) 232

naczyniu żaroodpornym - tylko pamiętajcie o tym, że czas duszenia będzie co najmniej 3 razy dłuższy. Składniki na 6 porcji: 1 kg karkówki pokrojonej w plasterki 2 garście suszonych grzybów, np. czarnych łebków + 1 szklanka wrzącej wody 2 średniej wielkości cebule 2 średniej wielkości marchewki 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 szklanka wody sól, pieprz odrobina oleju Cebule(...)przesmażyć (z obu stron) plasterki karkówki (podsmażyć samo mięso, bez cebuli) . Usmażone mięso ułożyć na talerzu. Grzyby odsączyć (wodę od moczenia grzybów pozostawić!) i pokroić na mniejsze kawałki. Do tego samego garnka dodać cebulę, marchewkę, pokrojone grzyby, listki laurowe i ziele angielskie. Całość chwilę smażyć. Następnie na warzywach ułożyć plasterki karkówki i całość zalać wodą od moczenia grzybów

Ugotować
Sos grzybowy. Przepis krok po kroku. 117

patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę.   Kiedy się zeszkli, dodaj grzyby pokrojone w plastry. Całość podsmaż aż grzyby zmiękną , około 5 minut. Po tym czasie wlej śmietankę, zredukuj na małym ogniu do pożądanej gęstości.   Dopraw solą i pieprzem, na sam koniec wsyp koperek(...)menu, zwłaszcza późnym latem i wczesną jesienią. Jest super uniwersalny i bardzo prosty w przygotowaniu. Jeżeli grzybów w sezonie jest dużo, nie jest też drogi. Na przykład aby przygotować ten wpis wydałem na grzyby 8 zł, to wcale nie jest dużo   Smaki dzieciństwa   Sos grzybowy pasuje

kuron.com.pl