grzyby - 15226 przepisów (strona:475/1016)

Warmińska zupa z pulpecikami 203

Składniki: porcja rosołowa z kaczki, kurczaka lub kości schabowe włoszczyzna 2 garście grzybów suszonych 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz mąka kluski: 1 jajko … Czytaj dalej Warmińska zupa z pulpecikami

czarrna od kuchni
Jesienna pizza z dynią i grzybami 118

miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę zagniatam i rozciągam rękoma. Układam na arkuszu papieru do pieczenia. Formuję brzegi. Wykonanie: Sosem dyniowym smaruję pizzę, układam pokrojoną mozzarellę, dodaję grzyby,piórka cebuli. Posypuję przyprawą do pizzy. Do piekarnika wkładam kamień do pizzy. Nagrzewam go na maksa u mnie 280 stopni. Im dłużej nagrzany tym lepiej. Wstawiam pizzę razem

wesoła kuchnia
Sałatka z ogórka z sosem tahini 110

smaku (kwaśnym, słodkim, ostrym) lub tłuszczem, będącym nośnikiem smaku.  Produkty – to składniki, które bez zbytniej ingerencji ze strony kucharza wzmacniają smak potraw. Znalazły się wśród nich m.in. cebula, grzyby, cukier oraz orzechy i nasiona. Niewątpliwą zaletą jest układ książki. Gotowe menu na różne okazje, czytelny indeks przepisów oraz lista łatwych do przygotowania dodatków określanych jako "bomby smaku" pozwalają

Cztery Fajery
Gulasz z kiszoną kapustą 218

Składniki: 50 dkg karkówki wieprzowej (w tradycyjnej wersji góralskiej – baranina) 30 dkg kapusty kiszonej 1 garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 2 łyżki … Czytaj dalej Gulasz z kiszoną kapustą

czarrna od kuchni
Najlepsze kluseczki z dyni! Pyszny pomysł na dynię! 97

zamieszaj i czekaj, jak wypłyną na powierzchnię gotuj 1-2 minuty, wyłóż łyżką cedzakową na talerz. Na patelni na oliwie podsmaż czosnek, świeży tymianek/majeranek/szałwię, dodaj kurki lub inne grzyby, plastry dobrej jakości kiełbasy, poczekaj aż wytopi się do chipsa. Zdejmij plasterki kiełbasy i na tłuszcz dodawaj partiami kluseczki, całość przesmaż, dodaj plasterki kiełbasy.  Całość oprósz świeżo mielonym

SMYKWKUCHNI
Zrazy wołowe 147

rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i przysmażamy cebulę i czosnek. Po kilku minutach przysmażania (gdy cebula się zeszkli) mięso ponownie wkładamy na patelnie, od tej cebuli. Zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby. Dusimy pod przykryciem 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Można podawać z ziemniakami lub kluseczkami. Smacznego! Polecamy również nasz przepis na najlepsze kotlety mielone

Marder&Marder Manufacture
Marynowany siedzuń sosnowy 104

Siedzuń sosnowy to taki cudny grzyb, który wygląda jak kalafior. Jeśli go nie znacie, nie zrywajcie. Post dedykuje tym którzy siedzunia znają a nie wiedzą jak go przyrządzić. Oto marynowany siedzuń sosnowy. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Syrop z cebuli z dodatkami, czyli domowy syrop na ból gardła, kaszel i początek infekcji 95

pozytywne cechy, a uwierzcie, że jest ich o wiele więcej. Uwaga: Cynamonu powinny unikać osoby z chorobami wrzodowymi układu pokarmowego oraz ze skłonnościami do krwotoków. Tymianek zwalcza bakterie i grzyby oraz działa łagodnie rozkurczająco. Tymianek ułatwia również odkrztuszanie. Uwaga: Zioło nie jest zalecane osobom z zapaleniem żołądka, wrzodami oraz borykającymi się z nadkwaśnością i zgagą. Rozmaryn zawiera olejki eteryczne

Di gotuje
Marynowane rydze 101

wysyp grzybów w lasach to warto sobie przyrządzić sporą ilość marynowanych grzybków aby zimą cieszyć podniebienie. Dziś proponuje marynowane rydze. Są przepyszne na masełku z czosnkiem ale również marynowane, spróbujcie koniecznie. Rydze w occie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie