Uchodzi za jeden z najlepszych francuskich deserów z gruszkami. Stanowi doskonałe połączenie cienkiej warstwy kruchego ciasta, czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest od ponad stu lat. Gruszki muszą być twarde aby w czasie gotowania nie rozpadły się. Wiem, że o tej porze roku może być z tym już pewien problem. Gdyby nie udało się nam takich
Wiem co jemWyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku(...)trochę niedojrzałych owoców. Dość często gdy nie uda mi się takich kupić, wkładam je do słoików już po pierwszym zagotowaniu. Najlepiej sprawdzić to wykałaczką - powinna wchodzić w gruszki z lekkim oporem." Czytaj więcej
Wiem co jemsmakuje też z żurawiną. SAŁATA LODOWA W MIODOWYM WINEGRECIE A tutaj przepis na doskonały dodatek do panierowanego camemberta :) Sałata lodowa z miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki na sos: łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę(...)owoce umyłam, osuszyłam. Sałatę porwałam palcami na mniejsze kawałki. Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w większą kostkę i od razu skropiłam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała. Winogrona przekroiłam na pół i wydłubałam pestki. Sałatę i owoce delikatnie wymieszałam w salaterce. Wszystkie składniki sosu umieściłam w niedużym słoiczku (w zupełności wystarczy taki po koncentracie pomidorowym 200g), dokładnie zakręciłam
Kuchenne zapiski Edytytylko, że serduszko mieści w sobie tylko niewiele ponad trzy szklanki płynu. Składniki: 1 galaretka gruszkowa + 1 i 1/3 szklanki wody 1/2 galaretki cytrynowej + 2/3 szklanki wody 1 dojrzała gruszka sok z cytryny garść suszonych jagód goji 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% Wykonanie: W oddzielnych miseczkach rozpuściłam we wrzącej wodzie obie galaretki. Gruszkę opłukałam, osuszyłam, obrałam ze skórki, usunęłam gniazda(...)cytryny. Plastikowy pojemniczek o kształcie serduszka postawiłam na deseczce do krojenia, żeby się nie wyginał na boki. Na jego dnie rozsypałam jagody goji. Na jagodach dachówkowo ułożyłam plasterki gruszki, delikatnie, żeby się nie przemieściły, zalałam je przestudzoną cytrynową galaretką, wstawiłam do lodówki. Do gruszkowej galaretki dolałam kremówkę i dokładnie połączyłam za pomocą rózgi. Ostrożnie, łyżką przelałam ją do pojemniczka
Kuchenne zapiski Edytygryczany omlet cynamonowy smażony z gruszką i mieszanką ziaren Cynamonowy Raj ~ Nie przepadam za gruszkami...Jednak kiedy zostaje jedna, samotna gruszka w koszu na owoce - nie ma wyjścia. I powiem Wam, że taka podsmażona i miękka nawet mi smakowała! Z cynamonem świetnie się łączy :) Ach, najważniejsze - w końcu mam weekend...A rozpoczęłam go wczoraj pieczeniem pierwszego w moim życiu bezglutenowego
breakfast of dreamswięc autora niestety. A szkoda... Tak czy inaczej przepis jest taki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pół kostki masła pokrojonego w kostkę 1 żółtko szczypta soli Nadzienie: 2 gruszki 150g sera gorgonzola 1 szklanka śmietany 12% 1 jajko garść orzechów włoskich Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy żeby ciasto było gładkie. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą(...)pół godziny wkładamy do lodówki. Następnie wałkujemy cienko i wykładamy na formę do tarty. Spód nakłuwamy miejsce przy miejscu widelcem i podpiekamy około 10 minut w gorącym piekarniku. Obieramy gruszki, kroimy je na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następnie ćwiartki kroimy na plasterki. Na podpieczone ciasto wykładamy plasterki gruszki, pokruszony ser gorgonzola, zalewamy masą ze śmietany i jajka i posypujemy
Marder&Marder Manufacturemięso to polecamy ten przepis. 1 kaczka (2-2,5 kg) 2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki oleju sezamowego 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego 4 gałązki rozmarynu 3 gruszki 200 g makaronu chow mein 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g cukinii 2 pory 10 g świeżego imbiru 1 łyżeczka curry 2 łyżki kolendry oliwa z oliwek(...)smażenia sól, pieprz Farsz z marynatą: Gruszki kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone gruszki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z 1/2 limonki, 4 całe gałązki rozmarynu i sok z 1/2 limonki. I bierzemy się za kaczkę. Kaczka: Kaczkę myjemy, jak ma resztki piór to opalamy. Robimy
Marder&Marder ManufacturePieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sos przygotowujemy(...)łyżek oleju z orzechów włoskich, 2 łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy
Marder&Marder ManufactureCoś do pochrupania :) Dzisiejsza propozycja to miszmasz smaków: słodki -kwaśny - delikatny. Spróbujcie :) Składniki: gruszka, garść rukoli 10 czarnych oliwek opakowanie sera pleśniowego naturalnego 2 łyżki octu balsamicznego łyżka miodu pieprz Przygotowanie: Umytą rukolę wykładamy na talerz. Gruszkę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy połówki w plasterki. Oliwki kroimy na pół a ser pleśniowy w ósemki. Ser, oliwki oraz gruszkę
ChilliJemyprzed powrotem do Poznania działałam w kuchni rodziców jak mały robocik :p zrobiłam kokosanki (niedietetyczne) oraz kule owsiane, na które przepis podam w najbliższych dniach, poszalałam :) Ale zacznę od gruszki w cieście która dziś dostąpiła zaszczytu bycia moim śniadaniem :) Składniki: 2 jajka łyżka ksylitolu firmy Oleofarm dojrzała gruszka 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2-3 łyżki płatków żytnich szczypta(...)minutę dodajemy len, płatki, sodę, ksylitol, cynamon, mieszamy na koniec dodajemy ubite białko masę przekładamy do żaroodpornego naczynia, a w nim zatapiamy obraną, wydrążoną z pestek, przekroją w pół gruszkę na wierzch sypiemy garść żurawiny pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdrożdży 2 łyżeczki cukru 600 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki oliwy + do posmarowania ciasta i blach 1 łyżeczka soli Dodatki: 2 dojrzałe gruszki 200 g gorgonzoli 250 g mozzarelli szklanka śmietanki 30 % 1 cebula łyżeczka oregano, bazylii sól łyżka masła Sposób wykonania: Pokruszone drożdże wymieszać z połową lekko(...)Kiedy ciasto będzie sobie rosło przygotować nadzienie. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Zeszklić i dolać śmietankę. Przyprawić przyprawami.Odstawić.Sos powinien zgęstnięć. Gruszkę pokroić w plastry, gorgonzolę porwać na małe kawałki. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwile powyrabiać. Blaszkę wysmarować oliwą, wyłożyć rozwałkowane
pieprzny smaczekkiedyś wspomniałam jestem smakoszem ryb pod każdą postacią. Tym razem przedstawię odsłonę śledzia w towarzystwie dorodnej gruszki. Ten duet gra ze sobą idealnie, stąd przepis ten pojawił się na blogu. Składniki: 2 filety śledziowe 1 gruszka (najlepiej mało dojrzała) 1 cebula czerwona oliwa z oliwek (ok. 100 ml) 1 łyżka soku z cytryny (może być ocet balsamiczny) szczypiorek z dymki(...)pieprz kolorowy Śledzie moczymy w wodzie. Czas moczenia śledzi jest moim zdaniem indywidualny (niektórzy moczą 1 godzinę, inni kilka godzin). Następnie kroimy filety na ok. 2 cm kawałki. Gruszkę dzielimy na 4 części wzdłuż i kroimy na cienkie plasterki, zaś cebulę w drobną kostkę. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Szczypiorek siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy
tojestpyszne.blogspot.comUwielbiam ciasta z gruszkami. Właściwie to uwielbiam gruszki w każdej postaci. Na ten przepis trafiłam u mojej mamy w Biblioteczce poradnika domowego sprzed 15 lat :) Kruche ciasto z gruszkami i płatkami migdałów zalane masą z jajek i śmietany na pewno zapadnie Wam w pamięć
Milion SmakówDawno temu trafiłem w restauracji na klasyczną pizzę cztery sery z nieklasycznym dodatkiem - gruszką. Połączenie smakowało mi na tyle, że zastanawiałem się jak będzie smakować danie w odwrotnych proporcjach - gruszka zapiekana z serem pleśniowym typu rokpol. Dodatek małej ilości imbiru do każdej gruszki podkreśla smak i odświeża kubki smakowe. Nawet jeśli połączenie wydaje się wam nietypowe to warto spróbować
Milion Smakówkolorami, słodyczą truskawek i przede wszystkim ze świeżością. Dziś polecam sałatkę z przepysznym winegretem na bazie octu balsamicznego i czekolady. Składniki: opakowanie gotowego miksu sałat 2 gruszki 10 szt truskawek 1/2 małego melona np galia 1 pomarańcza 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki wody 40 g czekolady gorzkiej Goplana(...)soli pieprz czerwony Wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dolewamy do niej ocet balsamiczny, wodę, sól i oliwę. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na niskich obrotach około minuty. Gruszkę koimy na plastry wzdłuż owocu, następnie grilujemy je po obu stronach, aż staną się miękkie i odstawiamy do ostudzenia. Sałatę łączymy z pokrojonymi truskawkami, filetami pomarańczy i melonem.Całość
Malinowe Pocałunki