rabarbarem ;-) Smak dzieciństwa, na poprawę nastroju! Niewątpliwie jest to powrót do smaku dzieciństwa. Jedyny taki w swoim rodzaju, bardzo orzeźwiający i smakowity. Do przygotowania kompotu użyłam rabarbaru, jabłek, gruszek i truskawek, dzięki czemu smak i aromat tego napoju bardzo mnie ujął. Sczerze polecam! SKŁADNIKI: - 2 litry wody - 2 małe jabłka - 1 gruszka - 10 truskawek - 3 -4 sztuki rabarbaru(...)słodzik lub cukier Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone na ćwiartki jabłka, gruszkę, całe truskawki i pokrojony rabarbar. Słodzimy i gotujemy conajmniej 30 minut na małym ogniu. Kompot smakuje najlepiej na drugi dzień. Pozdrawiam
SMYKWKUCHNIKolejna propozycja koktajlu. Lubię z nim rozpoczynać upalny dzień ;) Składniki: duża gruszka dwie brzoskwinie kilka truskawek pół kubka jogurtu naturalnego lub kefiru Wykonanie: 1. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Wrzucić do miksera. 2. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na cząstki. Dodać do gruszki. 3. Owoce zalać jogurtem i zmiksować
Pasja Smakudobre, by długo nie gościło na stole i by można było wrócić do niego chętnie znów za jakiś czas . To ciasto takie właśnie jest. W oryginale było z gruszką ja jednak troszkę musiałam je zmodyfikować i tak powstało ciacho z malinami i jabłkiem. Kiedyś gdy zrobię wersję oryginalną to wtedy ocenię czy jest jeszcze lepsza..., bo to było cuuudne. Przepis(...)cukru)- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru- 1/3 szklanki oleju- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia- 3 łyżki wiórków kokosowych- 3-4 krople olejku waniliowego- szczypta solidodatkowo:- 1 duża gruszka ( dałam jabłko)- 1 szklanka malin ( dałam mrożone)- 1 łyżka cukru trzcinowego- mielony ksylitol do posypania ciasta ( lub puder)W misie malaksera wymieszać wszystkie składniki ciasta na gładką masę. Dodać obrane
Smaczne ZdroweZapraszam miłośników gruszek I miodu na niebiańskie ciasto...:) Ciasto robimy w 15 min, więc szybko I bez żadnych udziwnień :) . Miało być to ciasto do kawy na dzisiaj.....I niestety , kawa bedzie bez ciasta...zjedliśmy....Pyszotka ...warto spróbowaćZaczynamy Składniki:300 gr self raising mąki*3 łyżeczki proszku do pieczenia250 gr drobnego cukru-caster superfine sugar250 gr masła6 jajok(...)miodu5 gruszek, obranych, przepołowionych na pół*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie:Mąkę, proszek do pieczenia, jajka , cukier I masło ubijamy na płynną masę, 5-7 min. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wylewamy miód I układamy jak na zdjęciu powyżej gruszki. Do tortownicy nalewamy ciasto . Wkładamy
Smaki Edytyopuszczenia ciepłej kołdry,by wyjść z domu na starcie z jesienną aurą. Z kominów już buchają szare kłęby, powietrze pachnie dymem.Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew,bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka.W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest(...)gruszek. Jednakże, mając kilka kilogramów dorodnych jabłeki nieodpartą chęć przyrządzenia czegoś tak intrygującego, nie mogłam się powstrzymać i użyłam właśnie jabłek.Pomimo ciekawości, jaki smak osiągnie się przy gruszkach, jestem naprawdę zauroczona efektem. Wyszło coś na kształtwytrawnego musu z jabłek, który smakiem przypomina miodową musztardę. Świetnie będzie komponować się z pieczystym,np. z drobiem czy wieprzowiną, czy też z serami
W kuchni Karmel-itkiwrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż 2-3 minuty. Pietruszkę obierz i pokrój w plasterki, wrzuć do smażącej się cebuli i zalej bulionem. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Wlej mleko i zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Dodaj trzy szczypty czarnego pieprzu i 2-3 szczypty soli ( w zależności jak słony masz bulion) Całość zmiksuj(...)dopraw do smaku. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i udekoruj nimi zupę tuż przed podaniem. Całość posyp świeżą natką pietruszki. Składniki 600 g korzenia z pietruszki 1 dojrzała gruszka 1 mała cebula 1 łyżka masła lub 2 łyżki oleju 1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka mleka 2% sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji 50 g płatków
Eat me! Fit me!łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 garście rodzynek 5 garści orzechów włoskich 5 suszonych śliwek 2 jabłka 2 gruszki Masło, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy umieszczam w garnku i rozpuszczam, a następnie gotuję na małym ogniu przez 5 minut. Ostawiam do ostygnięcia. Rodzynki namaczam w ciepłej wodzie, śliwki kroję(...)kostkę, a orzechy drobno siekam. Jabłka i gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę. Do wystygniętej masy dodaję żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, owoce i bakalie. Całość mieszam łyżką do połączenia składników. Na koniec dodaję ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do tortownicy (22 cm) i wstawiam
Słodki sentymentzarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jako dodatki wykorzystajmy bakalie dostępne w domu, albo owoce. Ja w swoim przypisie wykorzystałem mieszankę orzechów i rodzynek oraz świeże jabłko i gruszkę. Nie potrzeba wcale wielu wymyślnych składników, aby przygotować smaczne i zdrowe śniadanie. Możecie w tym przepisie miód zastąpić cukrem, jednak uważam, że miód jest znacznie zdrowszy, więc to właśnie jego(...)wykorzystam. Składniki 100g kaszy jaglanej 400 ml mleka 1 łyżka miodu Dodatkowo ulubione bakalie – orzechy, rodzynki dowolne owoce – jabłka, gruszki Osobiście od jakiegoś czasu nie kupuję i nie gotuję kasz, ryżu w torebkach. Otóż gotując w garnku sypką kaszę czy ryż, ma on znacznie więcej miejsca i nie będzie taki ściśnięty. Kasza jaglana na mleku z owocami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ogródku udało się jeszcze uzbierać kilka śliwek, więc szybko trzeba było je spożytkować. Więc poczyniłam spontaniczną konfiturę z dodatkiem gruszek, jabłek i pomarańczy. Wyszła pyszna- jeśli lubicie nieco korzenną nutę, to na pewno Wam zasmakuje. SKŁADNIKI: 1/2 kg śliwek węgierek 1/2 kg jabłek 1/2 kg gruszek 1 pomarańcza 3 gożdziki 1/2 kg cukru Wszystkie owoce oprócz pomarańczy myjemy
Z Marcepanemogródku udało się jeszcze uzbierać kilka śliwek, więc szybko trzeba było je spożytkować. Więc poczyniłam spontaniczną konfiturę z dodatkiem gruszek, jabłek i pomarańczy. Wyszła pyszna- jeśli lubicie nieco korzenną nutę, to na pewno Wam zasmakuje. SKŁADNIKI: 1/2 kg śliwek węgierek 1/2 kg jabłek 1/2 kg gruszek 1 pomarańcza 3 gożdziki 1/2 kg cukru Wszystkie owoce oprócz pomarańczy myjemy
Z Marcepanemsiebie. W restauracji jest także sezonowe menu i nie omieszkamy z niego skorzystać. Starter… Jak to zwykle bywa, warto zacząć posiłek od jakiegoś starteru – bruschetta z gruszką i kozim serem z odrobiną miodu. Wyśmienita przystawka, idealne połączenie gruszki, koziego sera, a całość dopełnia odrobina słodkiego miodu. Pieczywo idealnie podpieczone, bardzo dobrej jakości kozi ser. Makarony, spaghetii, pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gruszki to nie tylko domena jesieni! Sprawdź, jak pyszne i orzeźwiające są nasze LODY GRUSZKOWE. Ich smak przegoni nawet największe upały! Artykuł LODY GRUSZKOWE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE