chilli. Proste szybkie danie. W chłodne wieczory przyjemnie rozgrzewa. Ponieważ w zimie wieczór już popołudniu, to danie sprawdzi się na obiad i kolację. Częstujcie się, na zdrowie! 300 g gruszek, ok 2 średniej wielkości 200 g pietruszki, ok. 1 duży korzeń 1/3-1/2 ostrej papryczki, lub dowolnie więcej/mniej, zależnie od preferencji ]:> 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/2 łyżeczki lubczyku(...)łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Gruszki i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w ok. 500 ml wody. Można wlać 300 ml i w razie konieczności dolewać, po zmiksowaniu, uzyskując taką konsystencję, jaką lubimy najbardziej. Z papryki usuwamy pestki, kroimy w plasterki. Dodajemy do zupy papryczkę, olej i przyprawy. Gdy pietruszka zmięknie, miksujemy całość na gładki krem. Smacznego
Kucharzycasmaczna, sycąca i pysznie rozgrzewająca. Wasze dzieciaki też ją pokochają, tak jak zrobiłam to ja! Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy: ugotowany ryż (u mnie jedna szklanka) 1/2 jabłka 1/2 gruszki troche rodzynek lub żurawiny płatki migdałów (albo orzechy) szczyptę cynamonu, kardamonu śmietanę kokosową lub np trochę chudzsze mleko kokosowe albo np śmietanę wymieszaną z żółtkiem Naczynie żarooodporne lekko natłuszczamy(...)spodzie układamy część ryżu na którą ścieramy część jabłka i gruszki. Możecie też dodać do nich przyprawy oraz rodzynki. Znowu ukladamy ryż a potem owoce tak aby ostatnią warstwą był ryż. Polewamy śmietanką kokosową. Pieczemy przykryte folia aluminiową ok 30 minut w temperaturze 160-170 stopni. Smacznego
Szybko Tanio Smacznieżadnym problemem. Wystarczy zamontować sito do smoohie i wrzucać dowolne składniki. Polecam! A teraz zapraszam na przepis na „Słodką Fionę”. Składniki: (na 2 porcje) 2 jabłka 2 gruszki 1 pomarańcza 2 banany 3 garście mieszanki szpinaku, marchwi i jarmużu (gotowa mieszanka dostępna w sklepach) Przygotowanie: W wyciskarce zakładamy sito do smoothie. Wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki (bez gniazd(...)nasiennych) jabłka, na przemian wrzucając 3 garście mieszanki szpinaku, marchwi i jarmużu. Kolejno dodajemy banany, na przemian z pokrojonymi gruszkami (też bez gniazd nasiennych i oczywiście ogonków). Na koniec dodajemy pomarańczę.Podajemy od razu. Smoothie warto pomieszać łyżeczką przed przelaniem do szklanek lub przed bezpośrednim spożyciem, jeśli będzie musiało troszkę postać – tak jak u mnie – zdjęcia
Słodkie okruszkiDziś na śniadanie proponuje pyszny pudding ryżowy z cynamonem i pyszną gruszką chińską. Pudding z dodatkiem dyni i jagód goji a także żurawiny to bomba energetyczna na całe przedpołudnie, polecam gorąco. Pudding ryżowy z chińska gruszka nashi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewigilijnym stole i dla niego zarezerwowanym. W starych książkach można znaleźć również jego wersję alkoholową - głównie z dodatkiem półsłodkiego, białego wina. Przygotowywany z gotowanych, suszonych owoców, głównie śliwek, gruszek, jabłek, moreli, fig i rodzynek. U mnie w wersji z cytrynami. Spróbujcie - myślę, że będzie Wam smakować. :) Mała wskazówka i rada: kompot gotujcie na dzień przed jego podaniem - dzięki temu(...)zdąży przejść wszystkimi aromatami i zyska piękny kolor. :) Składniki: 2,5 litra wody suszone owoce (śliwki, morele, daktyle, gruszki, jabłka, brzoskwinie) 5 goździków 4 ziarna kardamonu 6 plastrów cytryn z cynamonem w syropie ½ pomarańczy 3 łyżki stołowe syropu z cytryn Wykonanie: Rozkrusz w moździerzu ziarna kardamonu. Dodaj wraz z suszonymi owocami oraz goździkami i syropem z cytryn do zimnej wody
Garniec Magaliedanie jest tak pyszne że nie sposób się od niego oderwać. Delikatne naleśniki, kremowy, aromatyczny ser Blue stilton z niebieską pleśnią i gruszki, połączenie idealne. Polecam serdecznie wypróbujcie. Jadacie naleśniki na wytrawnie? Naleśniki z kremowym serem pleśniowym i gruszkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon na gruszki i persymony wciąż trwa, powoli zaczyna się na cytrusy. To nadal dobry moment na słodkie sałatki, pomimo, że owocowe bogactwo lata już dawno za nami. Kaki i gruszki są tak słodkie, że mnie z powodzeniem zastępują deser. Polecam wyrzucić z diety sklepowe slodycze, a zaczniemy o wiele mocniej odczuwać słodkie smaki, płynące z owoców i bakalii
Kasia Sarnazsiadłym mleku. Idealny pomysł na śniadanie, przekąskę, obiad i kolację :) Składniki: ½ kg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 3 łyżki cukru 21/2 szklanki zsiadłego mleka 3 gruszki sól do smaku cukier waniliowy do posypki. Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier, sól do smaku i zsiadłe mleko. Całość zmiksować, wrzucić pokrojone w kostkę gruszki
Tradycyjna Kuchniażech prziszoł bez cufal 12 , ale to bōł taki cufal, jak kej 13 byjście znodli 14 na drōdze 50 złoty Co potrza? 2 szłapy 15 ôd gańsi 1 gruszka gorść 16 żurawiny – joł mioł świyżoł, ale mogecie dać tyż suszōnoł keliszek rōżowego wina keliszek wody łeżeczka majeranku łeżeczka tymianku sōl i pieprz Gańś nojprzōd 17 podpiyczcie na suchyj patelni- ôna(...)garść 17 najpierw 18 zaraz 19 garnuszka 20 salaterki 21 później 22 użyć 23 wrzućcie 24 pokrojoną 25 wyjmijcie Artykuł Gańś ze żurawinōm i gruszkōm (Gęś z żurawiną i gruszką) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnizimy, za sprawą miłego aromatu cynamonu. Kompot można serwować na ciepło, żeby rozgrzać całe ciało. A w upalne dni jako chłodzący napój, wystarczy tylko dodać kilka kostek lodu! SKŁADNIKI : gruszki – 4 sztuki jabłka – 4 sztuki cytryna – 1 sztuka cukier – ½ szklanki – 100 gram laska wanilii lub cukier waniliowy – 2 łyżeczki cynamon – 1 łyżeczka świeża mięta – 8 – 10 listków woda – 2½ litra(...)PRZYGOTOWANIE : Gruszki i jabłka obrać ze skórki, pokroić i wydrążyć gniazda z nasionami. Do garnka przelać wodę i wrzucić pokrojone na kawałki lub plasterki owoce. Dodać cukier i gotować na dość dużym ogniu. Po 20 minutach, zmniejszyć ogień, zetrzeć trochę wanilii lub dodać cukier waniliowy i cynamon. Wyparzyć cytrynę, pokroić w plastry i dodać do kompotu. Na koniec dołożyć listki
kuchniabellissima.wordpress.comśniadanie... Dzisiaj prezentuje Wam danie lunchowe lub lekki obiad, który można zabrać ze sobą do pracy. Spróbujcie :) Składniki (2 porcje): ugotowane udko z kurczaka 50g kaszy jaglanej duża gruszka 2 łyżeczki parmezanu 2 garści mixu ulubionych sałat 4 łyżki jogurtu naturalnego natka koperku sól, pieprz grzanki czosnkowe do podania Przygotowanie: Sałatkę tą robię, najczęściej wtedy kiedy gotuję(...)specyficznego smaku i aromatu i jest zdecydowanie zdrowsze, niż smażone. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Studzę i wykładam na wcześniej przygotowaną i umyta sałatę razem z kurczakiem. Gruszkę przekrajam na pół i kroję w cienkie plastry. Owoc dokładam do sałatki i posypuję parmezanem oraz polewam jogurtem razem z posiekanym koperkiem. Doprawiam do smaku. Bardzo lubię podane z grzankami
ChilliJemyDżem o wyjątkowo przepysznym smaku. Dynia z gruszką tworzą idealne połączenie, które subtelnie podkreśla cynamon. Dodatek soku z cytryny sprawia, że konfitura przypomina nieco pieczone jabłko. Składniki 1 kg dyni bez skórki 500 g gruszek 1/3 szkl wody 1 szkl … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatytakże do sałatek jeśli zabraknie oleju tłoczonego na zimno lub jeśli nie chcę aby smak oleju zdominował smak dressingu. Składniki na dwie porcje sałatka: kilka garści rukoli 1 gruszka 2 figi garść orzechów włoskich kilka plastrów koziego sera pleśniowego rozgrzewający dressing: 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki chilli kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 5 łyżek oleju(...)rzepakowego Przygotowanie: Sałatka: Owoce i sałatę dokładnie umyj. Figi podziel na ćwiartki a gruszki pokrój w paski. Przygotuj sałatkę bezpośrednio na talerzach. Talerze wyłóż sałatą a następnie układaj kolejno pokrojony ser i owoce. Posyp połamanymi na kawałki orzechami włoskimi. Dressing: Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. Polej sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem
Ze smakiem i z pasjąszkl. mąki pszennej 3/4 szkl. oleju rzepakowego 1 szkl. cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 2 jabłka 3 gruszki Mąkę przesiać i wymieszać z sodą,proszkiem i kakao. Jajka utrzeć z cukrem,wlać olej i wsypać mąkę z dodatkami,dokładnie wymieszać. Jabłka i gruszki obrać i pokroić w grubą
Kolorowa kuchnia Elki