pleśniowy razem z dynią stworzył przepyszny sosik i danie zniknęło z talerza bardzo szybko. składniki: 500 g piersi z indyka 300 g dyni (bez pestek i skóry) 2 nieduże gruszki 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią ok 1/2 szklanki gorącej wody olej kokosowy do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka tymianku makaron pełnoziarnisty świdry Lubella Dynię pokroić w średnią kostkę(...)gruszki obrać i pokroić w małą kostkę. Pokrojone składniki odstawić. Pierś z indyka pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć mięso aby zmieniło kolor, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać dynię oraz tymianek. Przykryć i dusić kilka minut aż dynia zmięknie. Gdy dynia już zmięknie dodać pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojone gruszki, wymieszać. Jeszcze chwilę
Monia miesza i gotujeDzisiejszy obiad jest raczej taki kobiecy, delikatny, słodko kwaśny. Przynajmniej moja męska część rodziny preferuje wątróbkę tradycyjną, z cebulką i ziemniakami. Mnie zainspirowały jesienne owoce, nasze polskie, czyli jabłka, gruszki i śliwki. O tej porze roku to skarbnica witamin. Do tego odrobina soku z cytryny, miodu i mamy super danie! Zamiast tradycyjnych ziemniaków ugotowałam kaszę pęczak. Ta z kolei posiada(...)którzy nie są zwolennikami kasz, polecam ryż. Będzie znakomicie komponował się ze smakiem wątróbki i owoców. Składniki: -1/2 kg drobiowej wątróbki -jedna duża cebula -jedno duże jabłko -jedna gruszka -cztery śliwki ( najlepiej węgierki ) -dwie łyżki miodu -dwie łyżki cytryny -dwie łyżki masła -olej do smażenia -pół szklanki kaszy pęczak -szklanka wody Potrzebna będzie duża patelnia i szeroki żaroodporny garnek
Kulinarne przemysleniaPyszne, rozgrzewające, za sprawą imbiru, placuszki z gruszką, idealne na leniwe, jesienne śniadanie. Puszyste, ale lekkie, oprószone cukrem pudrem smakują wybornie Z dodatkiem oleju rzepakowego, na nim też smażone :) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest bogactwem steroli roślinnych i witamin. Polecam! :) Jeżeli przygotowałaś(...)sztuk) 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2-3 gruszki 1 łyżeczka świeżego imbiru Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej
Domowa cukiernia Ewymargaryna 12,5 dag, cukier 3/4 szklanki, przyprawa korzenna 1 opakowanie, marchew 10 łyżek, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki BUDYNIE: budyń śmietankowy 1 opakowanie, gruszki 4 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, śliwki 10 sztuk ŚMIETANA MARCHEWKOWA: śmietana 30 % 330 ml/zimna, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 3 łyżki, marchew 4 łyżki/starta, kolorowa posypka(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, wyjąć papier z ciastem na kratkę i wystudzić dobrze, ciasto zimne przekroić na 3 placki BUDYNIE: gruszki pokrojone na kawałki zalać 150 ml gorącej wody, gotowac z 2 minuty, wsypać 2 łyżki cukru i łyżeczkę masła, w 300 ml mleka wymieszac budyń śmietankowy i wlać do gruszek mieszając
W Mojej Kuchni LubięKonfitura śliwkowa bez dodatku cukru. Same owoce z orzechami. 10 kg śliwek (węgierki), 3,5 kg gruszek, 500 g orzechów włoskich. Owoce umyć, osuszyć. Śliwki przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Wrzucić śliwki do garnka z grubym dnem. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Nie należy zapominać o mieszaniu gdyż śliwki mogą się przypalić :( Gruszki obrać, przekroić wzdłuż(...)ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić w na 7 kawałków (tak mniej więcej). Gdy śliwki puszczą sok, wrzucić gruszki. Gotować mieszając 15 minut od zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygną, a najlepiej następnego dnia znowu zagotować. Gotować 20 minut od zagotowania. Odstawić do ostygnięcia, a najlepiej do dnia następnego. Zagotować, dodać orzechy i gotować 20 minut od zagotowania. Gorącą
królestwo garówtrzeba być osobą doświadczoną w pieczeniu, aby wyczarować te pyszności. Upiekłam drożdżówki pełnoziarniste z ulubionymi dodatkami mojej rodziny. Powstały: mini cebularz, mini pizza i moja faworytka - drożdżówka ze gruszką i ostrym w smaku serem pleśniowym. Wytrawne drożdżówki dobrze będą smakowały jako dodatek do śniadania, kolacji. Można je zabrać na piknik, wycieczkę lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy(...)Mini cebularz Mini pizza Drożdżówka z gruszką i serem pleśniowym Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej chlebowej 15 g świeżych drożdży 200 ml wody 50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Na wierzch bułek , dowolne wytrawne dodatki, ja użyłam następujących kombinacji składników
Codziennik KuchennySkładniki: 2 duże słodkie gruszki 1 duża papryka czerwona 1 świeży ogórek 15 dag sera rokpol sos 3 łyżki oleju winogronowego 2 łyżki soku z limonki szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól, cukier do smaku. Wykonanie: Paprykę czyścimy z nasion.Ogórek, gruszkę obieramy ze skórki. Paprykę, gruszkę oraz ogórek kroimy w kostkę. Przekładamy do szklanej miski. Podane
kgwjanczewododatek jarzębiny zneutralizuje negatywne skutki tłustych potraw i pozwoli nam w pełni cieszyć się tym smakiem, który lubimy i cenimy. Do tego, jeśli taką jarzębinę przygotujemy z jabłkiem i gruszką, będzie ona prawdziwym rarytasem. Potrzebujemy: 600 g dojrzałych owoców jarzębiny 300 g obranych jabłek 300 g obranych gruszek 150 g cukru kilka goździków Wykonanie: Oczyszczone z szypułek i dokładnie przebrane(...)wrzątkiem, a po 5 minutach odcedzamy i rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Następnie dodajemy cukier i smażymy przez kilka minut. Dodajemy obrane, wypestkowane i pokrojone na kawałki jabłka i gruszki oraz kilka goździków. Smażymy aż owoce zrobią się szkliste, a syrop gęstawy. Przekładamy wtedy wszystko do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i studzimy do góry dnem. Tak przygotowana jarzębina to doskonały
Marder&Marder ManufacturePrzepyszna tarta z ciasta kruchego ze słodkimi gruszkami i rewelacyjną orzechową kruszonką. Uzależniająca… zwłaszcza kruszonka:) Do ciasta kruchego zawsze używam mieszanki Nutrifree, a nie mąk naturalnych, bo dzięki niej ciasto jest plastyczne, nie kruszy się, a skład ma naprawdę bardzo przyzwoity. Tarta wspaniale smakowała podana ciepła z kulką lodów waniliowych. To ciasto, które musicie spróbować :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mieszanki(...)jajko Kruszonka: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych) 4 łyżki mieszanki Mix per Dolci Nutri free 4 łyżki brązowego cukru 50 g masła 4 duże twarde gruszki Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około
Kuchnia bezglutenowamleka kokosowego (ok. 400 ml) 70 ml wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego 20 g płatków migdałów 2 łyżki miodu naturalnego 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny 3 dojrzałe, miękkie gruszki 4 kawałki gorzkiej czekolady Wykonanie spodu: Daktyle zalać wrzątkiem, odczekać 15 minut, przecedzić, osuszyć i zblendować. Płatki amarantusa zalać 6 łyżkami wody, wymieszać i odstawić aż wchłoną(...)kaszy dodać miód, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać. Dodać płatki migdałów, sok z cytryny i całość zblendować na gładką masę. Przełożyć na tartę i równomiernie rozprowadzić po całości. Gruszki obrać i pokroić w cienkie plastry, ułożyć na całości tarty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i niedbale (bądź całkiem dbale ) polać wierzch tarty. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Smacznego
gutfutzawsze do drugiego dania przyrządzam surówkę , ty razem proponuję surówkę z gruszką , kapustą białą , bardzo fajnie smakuje , i pasuje do wielu wielu drugich dań , tak więc zapraszam wszystkich do wypróbowania mojej wersji surówki . Składniki ( 4 osób ) Pół główki kapusty białej 2 marchewki 2 ogórki kiszone 1 gruszka 1 jabłko 1 mała cebulka sól(...)pieprz ziołowa 3 łyżki oliwy Wykonanie Kapustę szatkujemy , następnie obieramy marchew i ścieramy na tarce o średnich oczkach , ogórka kiszonego , jabłko oraz gruszkę także ścieramy na tarce o średnich oczkach . Jak warzywa mamy starce , to obieramy cebulkę i przesmażamy ją na odrobinie oliwy i dodajemy do naszych warzyw i kapusty , doprawiamy do smaku przyprawami , oraz dodajemy
Mój Smaksera ricotta 1/2 szklanki płatków owsianych 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej domowego) 1 jabłko 1 gruszka 3-4 śliwki Do posypania: brązowy cukier Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 o C. Owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać, z jabłka i gruszki wyciąć gniazda nasienne, śliwki wypestkować
Czerwień i błękitCiasta drożdżowe często są szybko suche, jednak to ciasto jest pełne owoców. Co sprawia że nie jest suche i długo świeże. Gruszki oskrobać i pokroić na plasterki. Przygotowanie ciasta – mąkę, cukier, sól, drożdże i cynamon mieszamy razem. W małym garnuszku podgrzewamy masło z mlekiem na małym ogniu. Masło powinno się rozpuścić, nie zagotowywać. Letnie mleko wlać do suchych składników(...)reszta jak wyżej Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować. Pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm. Na każdym kawałku położyć kawałek gruszki i zawinąć jak rogalika. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Układać kawałki ciasta kolejno, zaczynając od boków okrągłej formy aż do środka. Nie martwcie się
Kuchnia Pokoleńilość. Dziś mam dla Was przepis na lemoniadę gruszkową z szałwią. Jest obłędna ! Składniki na bazę lemoniady: 1/2 litra wody niegazowanej 1 kg cytryn 1/2 szklanki brązowego cukru 2 gruszki garść liści szałwii Dodatkowo: 1/2 litra wody gazowanej (lub wedle uznania więcej) kostki lodu listki szałwii do dekoracji Wykonanie: Przygotuj składniki: cytryny umyj i wyciśnij z nich sok. Gruszki umyj(...)wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Po wyjęciu z lodówki, lemoniadę przecedź przez drobne sitko. Przygotuj 2 szklanki. Włóż do nich po czubatej łyżce gotowanej gruszki, kostki lodu, dodaj lemoniadę i listki szałwii do dekoracji. Lemoniadę pij mocno schłodzoną
Moja pasja smakupiec w formie muffinów, skracając czas pieczenia do 22-25 min. Ciasto gruszkowe forma okrągła z kominkiem na podst. przepisu Sharon Koening (www.recipes4cakes) 3 średniej wielkości twarde, lecz dojrzałe gruszki 1 szkl. oleju 1 szkl. cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 2,5 szkl. mąki 2 duże jajka(...)szkl. posiekanych orzechów włoskich Piekarnik nastawić na 175°C . Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę. Olej wymieszać z jajkami. Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą w misce, do nich dodać olej z jajkami, gruszki z cukrem i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Następnie wmieszać orzechy. Ciasto będzie bardzo gęste
Posadzone i zjedzone