Bardzo smaczna surówka, nada się również na drugie śniadanie. Wystarczy dodać podsmażonego fileta z kurczaka, pokrojonego na paski. Składniki 1 opakowanie roszponki 2 szalotki 6 mini papryczek słodkich 1 gruszka nashi 2 łyżki sezamu 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 75 ml oleju ryżowego 2 łyżki octu malinowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki(...)miodu sól, pieprz Przygotowanie Papryczki kroimy na plasterki. Szalotki kroimy w piórka. Gruszkę kroimy na ćwierć plasterki. Papryczki, szalotki i kruszkę mieszamy. Olej, ocet, śmietanę i miód dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ziarna prażymy na suchej patelni. Na roszponkę układamy papryczki, szalotki i gruszkę. Posypujemy uprażonymi ziarnami, polewamy sosem
R'n'G Kitchenpokarmowego. Na szpinak powinny jednak uważać osoby cierpiące na kamicę nerkową, ze względu na kwas szczawiowy występujący w liściach szpinaku. Składniki: garść świeżego szpinaku 1 pomarańcza 1 gruszka 2 łyżki syropu Aloe Vera (dostępny w Naturhouse ) 100 ml wody mineralnej Wykonanie: Pomarańczę, gruszkę oraz szpinak myjemy i osuszamy. Gruszkę oraz pomarańczę obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze
Kuchnia MagdaLenyRoszponkę można zastąpić fenkułem. Składniki 3 cytryny opakowanie roszponki 1 cykoria 3 gruszki 1 pomarańcza 3 łyżki oliwy sok z 2 cytryn sól świeżo zmielony pieprz 1 szczypta ziaren kminu rzymskiego Przygotowanie Cytryny przekroiłem na pół, wycisnąłem sok do salaterek. Z cykorii wybrałem najładniejsze liście. Włożyłem do salaterki. Gruszki obrałem, usunąłem gniazda nasienne, miąższ pokroiłem na cienkie plasterki. Włożyłem(...)salaterki. Pomarańcze po obraniu, podzieliłem na cząstki, przełożyłem do trzeciej salaterki. Sos: wymieszałem oliwę i sok z cytryny, doprawiłem solą i pieprzem. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej plasterki gruszki, dodałem cząstki pomarańczy. Całość polałem sosem. Oprószyłem ziarnami kminu rzymskiego. Sałatkę wstawiłem do lodówki na godzinę. Podałem zaraz po wyjęciu
R'n'G Kitchentakiej sałatki. Takie sałatki znikają w mig. Nie trzeba nikogo długo namawiać 😊 Składniki na 3-4 porcje: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 gruszka 1 awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 pomarańcza 2 spore garście sałaty 1 łyżka łuskanych ziaren słonecznika 1 łyżka pestek z dyni Kurczaka przyprawić solą, pieprzem i papryką. Owinąć(...)folią spożywczą i przełożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Sałatę opłukać, dobrze osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ja użyłam bardzo młodej sałaty, wyhodowanej w domowej mini szklarni. Gruszkę umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie cząstki. Pomarańczę obrać ze skóry i ostrym nożem wyciąć cząstki bez albedo (białej skórki). Awokado obrać, przekroić i usunąć pestkę. Pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaSmoothie z czekoladowym budyniem i karmelizowanymi gruszkami. Składniki: 2 szklanki mleka migdałowego (lub innego roślinnego) TUTAJ przepis na najlepsze domowe mleko 4 łyżki mąki z tapioki 2-3 łyżki kakao 2 łyżki miodu lub ksylitolu Przygotowanie: Gruszki kroimy na cienkie paski i karmelizujemy na miodzie na rozgrzanej patelni. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy tapiokę. Dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Pozostałe(...)przypalić. Gotujemy tak długo, aż otrzymamy odpowiadającą nam konsystencję. Serwujemy smoothie posypane ulubionymi dodatkami np. gorzką czekoladą i borówkami! Smacznego! budyń bezglutenowy Artykuł Smoothie z czekoladowym budyniem i karmelizowanymi gruszkami. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeUważam, że nie ma wielu kombinacji i smaków i zapachów, które mogłyby pobić gruszkę z cynamonem. Przywołuje wspomnienie ciepłych pieczonych gruszek z cynamonem rwanych z babcinym ogrodzie. Takie smoothie jest świetnym sposobem na "przemycenie" tych smaków i odrobiny dobroci dla organizmu w postaci wartościowego cynamonu. Składniki (1 porcja) -1 dojrzała gruszka -1 banan -1/4 łyżeczki cynamonu -szczypta
Zielona KuchniaKlasyczne połączenie gruszek i pleśniowego sera sprawdza się zawsze: w... Artykuł TARTALETKI Z GRUSZKAMI, SEREM I ORZECHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEtego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 4 gruszki 600 ml wody 250 g cukru sok z 1 cytryny ziarenka z 2 lasek wanilii 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 laska cynamonu 2 goździki Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić(...)waniliowy. Gotować na bardzo małym ogniu (przez połowę czasu pod przykryciem) przez około 20 minut,. Po ugotowaniu owoce powinny być miękkie. Zdjąć z ognia, wystudzić w syropie. Przed użyciem gruszek do deserów należy je odcedzić i lekko osuszyć. Można przechowywać do 5 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku, razem z syropem. Można także zawekować. Smacznego
Domowa cukiernia EwyCiasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina. Składniki: Biszkopt : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 0,75 l wina białego półsłodkiego 4 galaretki o smaku gruszkowym 1 cukier(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut. 2. Masa gruszkowa: Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia. Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki 5 białek z jajka 1 awokado (to egzotyczna gruszka smaczliwka) 1 gruszka 2-3 łyżki chrzanu sól do smaku Wykonanie Ugotować jajka na twardo. Po ostudzeniu oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Awokado obrać ,gruszkę umyć ,osuszyć , obydwa owoce zetrzeć na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki połączyć ze sobą ,doprawić solą do smaku
w mojej kuchniszczypiorku z dodatkiem sosu vinaigrette. Drugi pomysł na lunchboxa to sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami w towarzystwie grzanek z ciemnego pieczywa. Trzeci pomysł to pyszna sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami, mówię Wam- pyszności! Składniki: 2 dojrzałe gruszki garść dowolnego miksu sałat ser pleśniowy blue orzechy włoskie 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu z białego wina(...)pół łyżeczki miodu sól, pieprz Sałatę myjemy. Układamy na niej pokrojoną w kostkę i obraną gruszkę, oraz kostki sera pleśniowego. Posypujemy orzechami. Oliwę, ocet i miód mieszamy razem do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. Mieszamy i zajadamy :) Życzę smacznego
Czerwona PorzeczkaZdrowy deser, który posmakuje każdemu, małemu i dużemu ;) Jest słodki doprawiony lekką nutą żurawinowej goryczki. Smakuje i na ciepło i na zimno. Polecam. MUS z JABŁEK, GRUSZEK i ŻURAWINY Składniki: 3 jabłka 3 gruszki 1 szklanka żurawiny (może być mrożona) cukier waniliowy cukier do smaku (ok. 2 łyżek) szczypta cynamonu Przygotowanie: Jabłka i gruszki obieramy, wycinamy gniazda
Bon appetit mon amiedługiej przerwie, zapraszam na szybkie i mocno czekoladowe ciasto z gruszkami. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu :) SKŁADNIKI: 3 jajka 1 1/3 szkl mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady z nutą pomarańczy (roztopionej) 1/4 szkl oleju 1/4 szkl cukru 1/3 szkl mleka szczypta soli 4 gruszki cukier puder A jak to zrobić(...)Zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać pozostałe składniki, miksować do ich połączenia. Ciasto przelać do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Zatopić w nim (w równych odstępach) obrane ze skórki gruszki ( w całości). Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem
Kuchnia w opałachBardzo smaczne i delikatne o słodkim smaku mięsko dla naszych pociech. Składniki: Kotlet schabowy 2 szt. Gruszka Morele suszone Sól do smaku Cukier trzcinowy Masło 1 łyżeczka Oliwa z oliwek Przygotowanie karmelu: Cukier rozpuścić w rondelku, dodać 1 łyżeczkę masła, chwilę podgrzać i polać przygotowane roladki. Przygotowanie: Kotlety dokładnie opłukać, osuszyć, natrzeć solą do smaku(...)rozbić tłuczkiem. Gruszkę obrać, pokroić w słupki. Następnie na rozbitym filecie ułożyć gruszkę, morele, skropić olejem i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lekko podlać wodą, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zrumienić roladki. Podawać do obiadu polane karmelem z cukru trzcinowego
Tradycyjna Kuchniazapiekane ziemniaki. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo "moja mała paryska kuchnia". Danie jest łatwe w przygotowaniu i szybko się robi a smak jest wprost niesamowity! Ziemniaki zapiekane z gruszką i serem pleśniowym 4 ziemniaki sałatkowe 1 gruszka 100 g sera pleśniowego typu Lazur czy Rokpol Ziemniaki obieramy i kroimy w 2mm plastry, układamy dachówkowato na blasze wyłożonej papierem(...)pieczenia i posmarowanej masłem. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy nią ziemniaki. Całość posypujemy pokruszonym serem i zapiekamy ok 25 minut w piecu nagrzanym do 200 st.C
Dzieje kuchennej Wiewióry