Jabłka i gruszki. Dlaczego przychodzą mi do głowy jako para? Są spokrewnione, ale nie w najbliższym stopniu. W każdym razie należą do tej samej rodziny różowatych. Pewnie chodzi o to, że mają podobną wielkość, skórkę i zbliżony wyglądem miąższ? Czasami nawet smakują podobnie - niektóre odmiany jabłek lekko gruszkowato, a niektóre gruszki z powodzeniem udają jabłka. Jabłka jednak wygrywają zdecydowanie(...)Tell, a nawet Sir Isaac Newton - znowu jabłka. Gdybyśmy chcieli zacząć zgłębiać te tematy, to nic w tym tygodniu nie ugotujemy. A przecież proponując nowe hasło nie możemy obiecywać gruszek na wierzbie
zadanie-gotowanieczerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne! Próbowałam go już w pierogach, sakiewkach z ciasta francuskiego i sałatkach, a teraz postanowiłam wypróbować(...)Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza... Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. U mnie sprawdziła się jako przekąska sylwestrowa ;) Czytaj więcej
Kuchnia MagdaLenyGruszki z syropu doskonałe będą do deserów i wypieków,dlatego warto mieć w spiżarni chociaż kilka słoików tych smacznych owoców. 3 kg twardych gruszek 2 kg cukru 2 litry wody Wodę zagotować,wsypać cukier,gotować 10 minut i wystudzić. Gruszki obrać,przekroić na połówki,wydrążyć pestki,ułożyć luźno w słoikach. Słoiki zalać syropem,zakręcić i pasteryzować 20 minut
Kolorowa kuchnia ElkiMigdałowy biszkopt przełożony kremem budyniowym a na wierzchu warstwa gruszek i galaretki. biszkopt: 4 jajka + 2 białka 3/4 szkl. cukru 100 g mielonych migdałów 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru migdałowego 2 żółtka 200 g masła ponadto: gruszki(...)instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jedną część migdałowego biszkoptu,nałożyć 2/3 kremu,przykryć drugim biszkoptem. Resztę kremu rozsmarować na wierzch,ułożyć gruszki pokrojone w grubą kostkę i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretki
Kolorowa kuchnia Elkiszklanki cukru palmowego łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 średnie marchewki (drobno starte) 0/5 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 0/5 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki powidła jabłkowego bez cukru duża gruszka Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodając olej, sok i powidło. Dodajemy suche składniki i mieszamy do powstania gładkiej masy. Dodajemy startą marchewke i mieszamy. Gruszkę kroimy w kosteczkę. Czesć dodajemy(...)formy (o wymiarze 22cmx33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Resztą posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Marchewkowo-jabłkowe ciasto z gruszkami (bez glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogcukru brązowego masa serowa: 500 g mascarpone 400 ml śmietany 30% UHT 15 g żelatyny + 60 ml wody (ok. 12 łyżeczek od herbaty) plus: 4 duże gruszki, 4 łyżki cukru, 2 szklanki wody Sposób przygotowania: Ciastka i cukier rozdrobnić, najlepiej blenderem, dodać rozpuszczone masło. Przełożyć do tortownicy, odstawić do lodówki na 30 min. Żelatynę(...)rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia. Bardzo zimną śmietankę ubić mikserem, powoli dodać mascarpone,żelatynę i cukier puder. Delikatnie wymieszać.Wyłożyć na spód ciasteczkowy. Gruszki pokroić w cienkie plastry, wrzucić do wrzątku z cukrem. Gotować ok 5 min. Wyciągnąć z wody, wystudzić. Na wierzch masy ułożyć gruszki. Odstawić do lodówki. JEŚĆ JEŚĆ JEŚĆ
pieprzny smaczekmówi i jest szyk! Składniki na 4-6 porcji: 2-3 średniej wielkości pory (od biedy może być cebula, ale mi zależało na delikatnym smaku i kolorze) 2 duże gruszki około pół kg ziemniaków (te moje były gigantyczne, i to są średnie wg Miśka, prosiłam właśnie o średnie) około pół kg selera lub pietruszki 200 ml mleka sojowego lub innego(...)przyśpieszenia całego gotowania możesz wszystko zetrzeć na tarce, wtedy obiad będziesz mieć w 10 minut) i dodaj do porów. Po 5 minutach duszenia dodaj pokrojone w kosteczkę gruszki (ja zostawiłam skórkę) oraz przyprawy (z wyjątkiem soli), przemieszaj wszystko i po minucie smażenia dodaj wodę, 1 litr to minimum, ale więcej niż 1,5 to zupa będzie wodnista, no chyba
greenscarfSkładniki na jedną porcję: 1 duża gruszka (ok. 200 g) 3 duże liście jarmużu (ok. 2 0 g) kilka kropel soku z cytryny 1/2 szklanki wody 1. Z liści usunęłam środkową blaszkę. Porwałam na mniejsze części. 2. Gruszkę obrałam, usunęłam środek i pokroiłam na mniejsze części. 3. Do blendera wrzuciłam jarmuż, gruszkę i dolałam wody. Wszystko razem zblendowałam
Vroblewska-fitlifechyba, że jest to pełna miseczka ciepłej, kremowej jaglanki. Czekoladowa wersja smakuje jeszcze lepiej niż klasyczna na mleku. Jest bardziej aromatyczna przez dodanie szczypty cynamonu. Jako dodatki podałam kawałki gruszki i ekspandowaną kaszę jaglaną zwaną potocznie poppingiem. Składniki: 3 łyżki płatków jaglanych 1 szklanka mleka - 150 ml 1 łyżeczka kakao szczypta cynamonu kawałki gruszki popping z kaszy jaglanej Płatki zalać(...)mlekiem. Gotować, aż wchłoną mleko. Dodać kakao i cynamon. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć gruszkę i posypać poppingiem. Wartości odżywcze: 271 kcal
Chocolate Muffin Blogsłodko, idealna do kawy. Wystarczy mieć w lodówce płat gotowego ciasta francuskiego. Z ciasta francuskiego o wymiarach 48x24cm wychodzi około 20 rogalików. 375 gram gotowego ciasta francuskiego 1 gruszka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu Piekarnik nagrzać do 170C, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cynamon wymieszać z cukrem. Gruszkę umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Wykroić część nasienną(...)grubości około pół centymetra. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie przekroić na pół wzdłuż długiego boku, a każdy z węższych pasów pokroić na trójkąty o dość sporej podstawie. Kawałki gruszki obtaczać w cukrze z cynamonem, kłaść po jednym na każdej podstawie trójkąta i zawijać na kształt rogalików. Układać na blaszce w odstępach co najmniej trzech centymetrów. Zapiekać w 170C około godzinę
Czerwony Gupikostatni weekend przygotowałam ciasto z gruszkami, bez m ą ki pszennej, za to z m ą k ą migdałową i mnóstwem gorzkiej czekolady. Ciasto wyszło niesamowicie wilgotne, aromatyczne i mocno czekoladowe. Serdecznie Wam polecam i życzę smacznego! **** Durante il nostro ultimo weekend ho preparato questa soffice torta con mandorle, cioccolato e pere(...)della farina di mandorle e cioccolato fondente. Buon appetito! SKŁADNIKI 100 gr m ą ki migdałowej 100 gr masła 100 gr cukru 200 gr gorzkiej czekolady 2 gruszki 2 jaja cukier puder **** INGREDIENTI 100 g di farina di mandorle 100 g di burro 100 g di zucchero 200 g di cioccolato fondente 2 pere 2 uova zucchero
La grande e la piccola cuocaKurczak przez wielu kochany – przez wielu również znienawidzony. Nie musi być on jednak banalny! Dzisiaj przygotujemy kurczaka w nieco inny sposób! Przygotuj: filety z kurczaka placki chleba pita gruszka z puszki kozi ser oliwa truflowa słodka przyprawa orientalna (można zrobić swój mix) Mięso myjemy i suszymy, kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy w orientalnej przyprawie (dobrze, by miała słodki(...)była chrupiąca i zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy chlebek pita – placki obsmażamy delikatnie z obu stron, składamy jak naleśniki (na kopertkę) i kroimy w trójkąty. Na tej samej patelni podsmażamy gruszkę pociętą w paski. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy chlebek pita, na nim kawałek kurczaka i plasterki gruszki. Każdą porcję przykrywamy kawałkami sera koziego i skrapiamy oliwą truflową. Wkładamy
MarcinChefOczywiście można zastąpić je owocami świeżymi pamiętajmy jednak, aby je trochę posłodzić. Ok starczy tego pisania przejdźmy do przepisu. Przepis Składniki: Słoik wiśni w kompocie bez pestek Puszka gruszek 20 g mączki ziemniaczanej opakowanie cukru wanilinowego 200 ml śmietany do ubicia 200 g białego zmielonego sera 40 g cukru pudru sok z 1 cytryny 20 g masła 60 g migdałów(...)odstawiamy do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy brązowy cukier i migdały, całość prażymy, aż migdały będą miały złoto brązowy kolor i cukier się zmieni w karmel. Odcedzamy gruszki (soku nie potrzebujemy można go wypić). Kroimy gruszki na małe kawałki i układamy na dnie słoiczka. Następnie nakładamy masę serowo-śmietanową, oraz wiśnie razem z sokiem. Na górę układamy uprażone migdały
KasiaiKrzysiu.plUwielbiam placuszki. Póki co nie kończą mi się pomysły by wymyślić ich nową wersję. Dziś zapraszam Was na przepis na placuszki na mące owsianej z gruszką. Pyszne, delikatne śniadanie dla małych i dużych domowników. Swoją porcję podałam z moim ukochanym syropem daktylowym. Ale placuszki smakują równie dobrze bez żadnych dodatków. Spróbujcie, polecam. Składniki: 1 szklanka mąki owsianej (u mnie(...)łyżek mąki pszennej z górką (u mnie od Pro-BIO ) 2 małe soczyste gruszki 1 jajko L mała szczypta soli 3/4 szklanki mleka (u mnie 2%) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego (u mnie od Pro-BIO ) olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli i proszek do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie
Słodkie okruszkiDziś polecam Wam jedną z moich ulubionych zdrowych wersji pucharkowej słodyczy. Zapraszam Was na pudding czekoladowy z gruszką i moimi ulubionymi dodatkami. Ten pyszny i zdrowy deser czekoladowy, to idealna chwila wytchnienia po ciężkim dniu. Można się nim delektować łyżeczka po łyżeczce bez żadnych wyrzutów sumienia. Idealny koniec ciężkiego tygodnia i słodki początek nowego Spróbujcie, polecam. Składniki(...)koniec dolewamy syrop daktylowy, mieszamy i próbujemy czy słodkość deseru jest dla nas odpowiednia. Miseczkę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Pudding powinien zgęstnieć. Gruszkę obieramy, wycinamy niejadalne elementy i kroimy na pół. Gęsty pudding czekoladowy przekładamy do pucharków. Do każdej porcji wkładamy pół gruszki. Deser posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi, płatkami kokosowymi i suszonym
Słodkie okruszki