Sezon grillowy w pełni więc dziś iście soczysta propozycja właśnie na grilla. To co, zapraszam! Składniki na kofty; 4 surowe białe kiełbasy 1 kromka czerstwego ciemnego chleba 1 jajko 1 mała cebula 1 łyżka musztardy sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka posiekanej kolendry Składniki na grillowane pieczarki; 10 dużych pieczarek 3 łyżki kaszy jaglanej 1/4 papryki czerwonej(...)łyżki startego żółtego sera sól, pieprz do smaku odrobina czosnku granulowanego przyprawa do grilla Przygotowanie; Kiełbasę wyciągamy z osłonek, dodajemy namoczony i odciśnięty chleb, posiekaną cebulę, jajko, musztardę i wyrabiamy ręką na gładką masę. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Na końcu wrzucamy kolendrę. Mieszamy. Wkładamy do lodówki aby masa się lekko ścięła. Przygotowujemy patyki
Radość kipiąca uśmiechem.miodowo-musztardowej marynacie Sezon grillowy w pełni. Dziś zapraszam Was na pyszne grillowane sznycle z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie. Idealne na obiad. Możemy je przygotować zarówno na tradycyjnym grillu, jak i na patelni grillowej. Takie sznycle rewelacyjnie smakują w towarzystwie lekkich sałatek. Mój mąż lubi je też jeść na kanapce Spróbujcie. Prosto, szybko i pysznie. Składniki: 5 sznycli(...)fileta z piersi z kurczaka (około 250 g, miałam gotowe cienkie sznycle) Na marynatę: 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu wielokwiatowego nektarowego Huzar (idealny na grilla) 4 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Cienkie sznycle wkładamy
Słodkie okruszkiBiała kiełbasa z grilla marynowana w piwie to u mnie absolutny hit podczas każdego grillowania . Po upieczeniu jest bardzo smaczna, ale ważne jest, aby kiełbasa była dobrej jakości. Przyznam, że nie jestem zwolenniczką białej kiełbasy i nie jadam jej często, jednak przygotowana w ten sposób wyjątkowo mi smakuje. Jeśli jeszcze jej nie jedliście to polecam spróbować, gwarantuję, że będzie(...)smakowała. Składniki na białą kiełbasę z grilla marynowaną w piwie : * 6-7 białych kiełbas * 500 ml ciemnego piwa * 2 łyżki musztardy sarepskiej * 1 łyżka ketchupu pikantnego * 1 łyżeczka płynnego miodu * 1 płaska łyżeczka majeranku * szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Do miski wlać piwo, dodać musztardę, ketchup, miód, wsypać majeranek i paprykę. Całość dobre wymieszać. Każdą kiełbasę nakłuć wykałaczką
Zrób to smacznieKarkówka z grilla przepis na imprezę. Karkówka, to chyba jedna z najczęściej grillowanych potraw -Top 10, o ile się jeszcze komuś nie znudziły kiełbaski z grilla lub kaszanka. Karkówka, to oczywiście wieprzowina i mówi się, że to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Cała sztuka związana z grillowaniem lub pieczeniem karkówki polega(...)Jeśli nie mamy tyle czasu, to wystarczy mięso przygotować rano i w porze obiadowej będzie gotowe (czyli zostawiamy tak na 5-6 godzin). Zamarynowane mięso pieczemy na grillu lub patelni grillowej. Należy co jakiś czas obracać, aby równomiernie się zgrillowało. Grillujemy na wolnym ogniu, lub średniej mocy palnika. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBardzo szybka w przygotowaniu i smaczna sałatka na grilla. Przygotujemy ją dosłownie w kilka chwil. Świetnie pasuje do grillowanych mięs, ryb, warzyw czy kiełbasy. Polecam :) Składniki ( dla dwóch osób ) - 1 większy pomidor - 1 większy ogórek kiszony - garść oliwek zielonych z papryczką - zielona cebulka - kilka kosteczek serka sałatkowego typu feta - 1 łyżeczka pomidorów suszonych z bazylią - sól, pieprz do smaku - oliw(...)pomidory z bazylią. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Schładzam. Przed podaniem dodaję kostki serka sałatkowego i łyżkę oliwy z oliwek. Całość delikatnie mieszam. Smacznego :) Po więcej przepisów na grilla zapraszam do mojej zakładki GRILL klik
Kuchnia z widokiem na ogródPomyślałam, że to oleję, wyjdzie co wyjdzie. Zawsze myślałam, że skrupulatnie zaplanowany blog będzie lepiej działał. Ostatnio przestałam się tak spinać. Działa tak samo. W ostatnią sobotę pojechaliśmy na grilla. Ja oczywiście zadeklarowałam, że zrobię sałatki. Jedną z groszku i kuskusu, drugą z pomidorów. Dobrze wiedziałam, która będzie miała większe wzięcie. Pomidorowa. Ta z groszku w sumie trochę mnie rozczarowała(...)pomoc. Zuzia jak zwykle niezawodna, słuchała mnie pilnie. Nawet na chwilę przestała brechtać. Zdjęcie wyszło spoko. Przeszło dwukrotną selekcję, ostatecznie zostało zaakceptowane przez moją pomidorową trzymaczkę. Sama sałatka? Do grilla idealna. Póki co, tylko w takich okolicznościach przyrody ją próbowałam. Zastanawiam się jeszcze nad tym, jak się sprawdzi do zimnej płyty. Do obiadu mi jakoś nie pasuje. W ogóle
Kardamonovyzimno. W obydwu wersjach będzie pyszna. Do mojego dania wybrałam bataty, marchewkę i bakłażana, ale doskonale będzie tu też pasowała papryka lub ziemniaki. Sałatka z warzyw z grilla Sałatka z warzyw z grilla Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 batat 1 marchewka 1 mały bakłażan garść listków szpinaku 2 garści pomidorków koktajlowych 3 plasterki koziego sera oliwa(...)oliwek EV sól pieprz rozmaryn świeże zioła Wykonanie Batata i bakłażana kroimy w plasterki, marchewkę w słupki. Smarujemy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i rozmarynem. Grillujemy na rozgrzanym grillu, aż warzywa będą miękkie. Warzywa możemy także przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku. W misce układamy listki szpinaku, grillowane warzywa, pomidorki i ser. Wszystko posypujemy pieprzem, solą, świeżymi ziołami i skrapiamy
Kulinarne przygody Gatitykońca przekonana do takiego połączenia (z reguły łączymy ją z burakami), ale tak jak Wam napisałam wcześniej, coleslaw jest dobry do wszystkiego. Pasuje do obiadów mięsnych, wegetariańskich, do grilla, kanapek, tortilli. Myślę sobie właśnie nad kolejną wersją surówki z młodej kapusty. Za tydzień wybywamy na grilla, więc mój mózg już się uruchomił. Mam zapisane dwie sałatki, które chciałabym zrobić. Jedna(...)jeszcze jakiejś zieleniny z młodej kapusty. Tylko kto to wszystko zje? Nie będzie nas za dużo. Zresztą jak nie teraz, to może tydzień później znowu uda się wbić na grilla. Albo za dwa, kiedy będziemy już na wakacjach. Tam to będę mogła do woli wydziwiać, jedziemy w to samo miejsce, w którym byliśmy rok temu. Będziemy w domku z kuchnią
Kardamonovysmaku. Bałam się trochę, że jogurt za bardzo go rozflaczy. Wyjdzie z tego totalnie nic. Połączyłam, wymieszałam, spróbowałam. Nie wyszło najgorzej. Wyszedł z tego delikatny sos do potraw z grilla, na szczęście z tym fajnym posmakiem bbq. Potem przypomniałam sobie, że takie sosy muszą swoje odstać, żeby były jeszcze smaczniejsze. Przelałam go więc do słoika, włożyłam do lodówki i zapomniałam(...)jakieś 12 godzin. Potem spakowałam go po prostu i zabrałam na grilla. Otworzyłam go już na stole. Spróbowałam. Był jeszcze lepszy. Pamiętajcie o tym, żeby tego typu dipy robić dzień przed konsumpcją. U mnie zawsze to się sprawdzało, ale nie zawsze o tym pamiętam. Sos został zjedzony do dna. Jak sobie teraz tak pomyślę, to chyba za późno wrzucam
KardamonovyWymyślona głównie na potrzeby pierwszego grilla w tym roku. Na dodatek wymyślona przez My. Siedzieliśmy parę tygodni temu i kombinowaliśmy co z czym wymieszać, żeby było dobrze. Napomknęłam o sałatce ziemniaczanej (a jakże), My dorzucił do niej patisony. Jak dla mnie, bomba. Najczęściej do takich sałatek ładowałam ogórki konserwowe. Konserwowe patisony są podobne w smaku i konsystencji, a zawsze(...)jakaś odmiana. Jeżeli chodzi o mnie, sałatka ziemniaczana z patisonami jeszcze lepiej sprawdzi się jako dodatek do ogniska. Ja jednak do grilla wolę jakąś świeżą zieleninę, ale to oczywiście kwestia gustu. Z jakiegoś jednak powodu została wyzerowana bardzo szybko, więc amatorzy tego typu sałatek do grilla też się znajdą. A tak serio, zrobiłam jej chyba po prostu za mało
Kardamonovyananasa, smaczniejszy byłby świeży, wiadomo. Nic się jednak nie może zmarnować, dlatego wykorzystałam konserwowy. A, no i przyznam się Wam do czegoś. Szaszłyki zrobiłam z myślą o majówkowym grillu, ale swoje zrobiłam na patelni grillowej. Na bank lepszy efekt uzyskacie, grillując je tak jak trzeba, na żarze. Ja je tak przyrządzę, ale za jakiś czas. Jutrzejszy grill będzie skromniejszy(...)paprykę, itd. Gotowe szaszłyki grillujemy do zrumienienia na większym ogniu (około 3-4 minuty). U mnie trwało to dłużej, bo smażyłam je na patelni grillowej, a nie na normalnym grillu. Przy okazji grillowania szaszłyków, polecam ugrillować te 4 małe kawałki cytryny, które wcześniej zostawiliśmy. Po ugrillowaniu szaszłyki można polać sosem, w którym marynowały się krewetki, posypać płatkami chili i skropić
KardamonovyZiemniaki grillowane Mamy przed sobą majówkę, pogoda zapowiada się niezła a to dla wielu osób oznacza rozpoczęcie sezonu grillowania. Jakie jest wasze ulubione danie z grilla? Wybieracie tradycyjne kiełbaski, kaszankę a może karkówkę czy kurczaka? Będą u was grillowane warzywa np cukinią, papryka, bakłażan? Dla mnie obok cukinii właśnie najlepszym daniem z grilla są ziemniaki – pyszne! Trzeba wcześniej lekko(...)obgotować tak by zostały ale dente, a potem już tylko olej lub oliwa i ulubiony zestaw przypraw i na grilla. Dla mnie to mega jedzonko! Lubicie? PRZEPIS NA ZIEMNIAKI GRILLOWANE Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków sól szczypta cynamonu szczypta czosnku granulowanego Jak zrobić ziemniaki grillowane: Najpierw ziemniaków obieramy ze skórek. Jeśli mamy młode
Dorota SmakujeDzisiaj grillowaliśmy na obiad . Przygotowałam pyszne dodatki do grilla, a jednym z nich była sałatka meksykańska z kukurydzy. Jest to bardzo prosta sałatka w przyrządzeniu. Można ją zrobić z kukurydzy z puszki lub grillowanej kukurydzy. Obok kukurydzy znajdziecie w niej kolendrę, chili, dymkę i kozią feta. Prawda, że brzmi zachęcająco? Wystarczy jedynie pokroić chili, kolendrę i dymkę, ser pokruszyć(...)śmietany, który doprawiłam sokiem z limonki i chili w proszku… Tak jeszcze więcej chili, przecież to jest sałatka meksykańska, więc musi być na ostro! Uwielbiam przyrządzać dodatki do grilla , zwłaszcza takie, które można przyrządzić wcześniej jak sałatkę meksykańską. Lekkie sałatki to moja specjalność i chociaż jest w niej majonez to i tak jest smaczna, świeża i aromatyczna. Dodatkowym plusem
codojedzeniaSzaszłyki z kurczaka na grilla to jeden z przepisów od moich przyjaciół. Ktoś powie, że szaszłyki jak szaszłyki, ale w życiu nie wpadłabym, żeby grillować marynowane pieczarki – a jednak można:) Efekt rewelacyjny. Czas wykonania: 30 min (+ 1-2 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 1 mały słoik(...)kostkę 2. Zrobić marynatę 3. Mięso zamarynować 4. Pokroić cukinię i paprykę 5. Nadziać kawałki mięsa i warzyw na patyczki Pobierz wersję do druku: POBIERZ Szaszłyki z kurczaka na grilla Artykuł Szaszłyki z kurczaka na grilla pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plczosnkowy do grilla to nieodłączny kompan kiełbaski i karkówki. Gęsty, ostry i bardzo prosty w wykonaniu. Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 8 – 10 Składniki: 1 serek homogenizowany naturalny (200 g) 2 ząbki czosnku ½ łyżki ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Do serka dodać zmiażdżony czosnek i zmiksować za pomocą blendera przez 15 sekund. Doprawić solą i pieprzem(...)oraz dodać ziół. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, wtedy smak się przegryzie i nie jest, aż tak ostry. Pobierz wersję do druku: Pobierz Sos czosnkowy do grilla Artykuł Sos czosnkowy do grilla pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pl