Fridays w Warszawie. Najpopularniejszą przystawką, która jest serwowana w restauracjach nieprzerwanie od 1974 roku są Loaded Potato Skins, czyli nadziewane łódki ziemniaczane. Bestsellerowe dania z grilla serwowane są najczęściej ze słynnym sosem Jack Daniel’s. I wcale mnie to nie dziwi, ponieważ sos jest obłędny ! Najsłynniejszy natomiast amerykański klasyk alkoholowy to Long Island Iced Tea, który jest
Kulinarne przygody GatityOpis: Najbardziej znanym i lubianym sosem jest sos barbecue (BBQ). Sos idealnie podkreśla aromat i smak mięs z grilla. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci wszystkich. Składniki: 4 łyżki łagodnego ketchupu 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki musztardy miodowej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżeczki słodkiej
CookMagsolą i majerankiem. Dodajemy makaron i mieszamy. Dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 2-3 minut, dodajemy pokruszoną fetę. Można jeszcze podgrzać pod przykryciem lub zapiec w piekarniku z funkcją grilla – maksymalnie przez 5 minut. Smacznego
Kucharzycaktórego podstawowym składnikiem jest majonez i ketchup. Nam osobiście pasuje do wszystkiego – jest idealny nie tylko do sałatek, burgerów itp., ale także do różnego rodzaju mięs, np. z grilla, czy też jako dip do frytek, czy chipsów. Pewnie tyle ile osób, tyle jest przepisów na sos tysiąca wysp, gdyż jest on powszechnie modyfikowany i w zależności od rejonów
Kulinarne PrzebojeWrzesień już zawitał, na szczęście warzyw w tym okresie jeszcze pod dostatkiem :) Ostatnio w wielu sklepach promocje na ser halloumi, który świetnie smakuje podany z grilla - do tego warzywka - i super pyszna sałatka gotowa :) SKŁADNIKI 1 opakowanie sera halloumi (200 g) 1 cukinia (300 g) 1 żółta papryka 200 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz
Moje Kuchenne Rewelacjeoknami robi się szaro i ponuro. To oznacza, że na nasze talerze będą wkraczać sycące tarty, rozgrzewające zupy i ciepłe herbaty z cytryną. Bakłażan kojarzy mi się z sierpniowymi grillami, ale także z wrześniowymi obiadami. Pyszna tartę można przygotować w niedługim czasie i na pewno polubią ją wszyscy domownicy :) Spróbujcie :) Składniki: Kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli
ChilliJemyogórkowo-czosnkowy na bazie jogurtu greckiego to znany grecki dip o nazwie tzatziki. Podawany jest jako dodatek do dań z grilla, mięs, warzyw czy grzanek - jest to najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Oryginalny sos tzatziki składa się z jogurtu greckiego, ogórków, czosnku oraz odrobiny oliwy, natomiast mój sos to taka trochę podróbka tego greckiego 😉 Stworzyłam własną wersję, która smakuje
Kuchnia MagdaLenydodatkowa porcja wiśni, malin i granatu… i mamy pełną kompozycję! To wszechstronne wino, które pasuje do potraw pikantnych, dań kuchni chińskiej, owoców… idealne także na piknik, grilla czy randkę! Jego smak doskonale oddaje letni klimat, dlatego właśnie wybrałam go do moich koktajli Dobraliśmy do Barefoot Pink Moscato odpowiednie składniki, proporcje, aby je połączyć w orzeźwiającą całość! Jak wyszło
Kuchnia BazyliiSałatka z grilla z krewetkami pełna lata i kolorów. Takie sałatki moja rodzina uwielbia. Polecam teraz kiedy mamy pełnię sezonu na owoce. Zapewniam że będzie pachnieć malizną. 1 doniczka salaty strzępiastej 1 garść borówek 1 szklanka malin 1 cukinia mała 1 nektarynka 1 brzoskwinia 1/2 cebuli czerwonej 5 dkg sera feta sos balsamico 20 dkg krewetek oczyszczonych sól, pieprz przyprawa
wesoła kuchniarównie szybki, łatwy i o wiele smaczniejszy. Mieszankę przypraw możecie wykorzystać później do różnych innych dań, marynowania mięsa, nie tylko piersi ale także wieprzowiny, do gulaszu czy mięsa na grilla. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklata i jego dobrodziejstw zapraszam na przepyszną, kolorowa sałatkę warstwową z kurczakiem, pomidorkami i fasolką szparagową. Pięknie się prezentuje, więc z powodzeniem możemy postawić ja na imprezowym stole czy grillu dla znajomych. Do tego jest po prostu przepyszna. Składniki: 120g suchego makaronu kokardki 500g bobu 250-300g pomidorków koktajlowych 500g piersi z kurczaka sól, pieprz czarny, słodka papryka, oregano
Pyry na GazLato to czas grilli, imprez do rana, a także spotkań z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Dziś zapraszam Was po przepis na fajna przekąskę, która sprawdzi się na każdym przyjęciu. A w piątek będzie wybawieniem dla osób nie jadających mięsa, bo przyznacie mi racje że tradycyjny śledzik w oleju w piątek na zagryzkę w czasie lata, to jakoś tak słabo wchodzi
Z Majeczką w kuchnibiałego wina wytrawnego 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 150 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 5 łyżek startego parmezanu Upiecz czosnek w całości w piekarniku lub na grillu. Obierz i zmiażdż nożem. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść łyżkę masła i zeszklij cebulę. Wlej wino i gotuj aż połowa wyparuje. Dodaj pokrojone pomidory, czosnek, philadephia, parmezan i bulion
codojedzeniadzieciństwa były właśnie pieczone ziemniaki. Moja mama przygotowywała je zapiekane w majonezie z dodatkiem czosnku. Niedawno zastanawiając się co zrobić ze sporą ilością majonezu, który został mi z grilla przypomniałam sobie o tych pieczonych ziemniakach i postanowiłam je zweganizować. Ziemniaki zapiekane w majonezie z czosnkiem Składniki: 500 g ziemniaków 1/3 szkl. majonezu (w moim przypadku domowy sojonez
wegujemymetafora. Babcia będzie na miejscu za niecały kwadrans, a C. wybył w niewiadomym kierunku i nie wiemy, kiedy właściwie wróci. A przecież tylko on wie, jak się obsługuje monstrualnego grilla w ogrodzie. Wszystko będzie dobrze, prawda...? Tyle zdążyłam napisać przez ostatni tydzień. Choć bardzo się starałam, zostałam pochłonięta przez wir przygotowań - okazuje się, że przed ślubem, choć ma się wrażenie
Pożeraczka, czyli raz adobrze