Czas na kolejną pozycję z naszego wigilijnego menu o niskim IG ( KLIK ), dziś bakłażan po grecku, czyli kolejna wariacja na temat. Zapraszamy! Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku (2 półmiski) 200 g potrawy: Energia – 134 kcal, Białko – 3,4g, Tłuszcz – 7,8g, Węglowodany – 17,5g, IG – 32 1 duży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków 3 duże marchewki 1 pietruszka
Przepysznik - BLW i nie tylkodługim i męczącym dniu. Szybko, lekko i pysznie. Spróbujcie. Składniki: 1/2 szklanki mrożonych jagód 1 1/2 - 2 łyżeczki płynnego miodu * 1 czubata łyżka wiórków kokosowych 9 łyżek jogurtu typu greckiego 1 ziarnisty fit snack ryż+żurawina Piekarnia Galicyjska * ilość miodu zależy od indywidualnych upodobań; proszę próbować smak podczas przygotowywania pucharku Przygotowanie: Do misy blendera wrzucamy 1/2 szklanki mrożonych jagód(...)owoców dodajemy 5 łyżek jogurtu typu greckiego, całość dosładzamy miodem (u mnie 1 1/2 łyżeczki). Miksujemy tylko do połączenia składników, uzyskując w ten sposób szybkie, zdrowe lody. Resztę jogurtu mieszamy z miodem (u mnie 1/2 łyżeczki) i wiórkami kokosowymi (zostawiając szczyptę na wierzch pucharka). Kokosowy jogurt delikatnie nakładamy na jagodową warstwę. Wierzch pucharka posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy w towarzystwie ziarnistego
Słodkie okruszkizdrowa, nie tucząca i odpowiednia dla osób chorych na cukrzycę? Poniżej spis potraw, których przepisy pojawią się u nas w najbliższych dniach: Przystawki na zimno Tofu z warzywami po grecku. Bakłażan z warzywami po grecku. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki. Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami
Przepysznik - BLW i nie tylkoraczej ciasto jest po prostu przepyszny i zrobiony w znacznie zdrowszej,szybszej i wygodniejszej wersji , zamiast użyć soku z pomarańczy, używamy kremowego smoothie zrobionego ze zblendowanego pomarańcza i jogurtu greckiego, zamiast mąki pszennej użyłam równie delikatnej ale zdrowszej mąki ryżowej i połączyłam ją z mąką żytnią pełnoziarnistą, zamiast cukru możecie dodać ksylitol (wtedy będzie super zdrowy), ja do przepisu użyłam(...)użyłam 1 szklankę mąki ryżowej i jedną żytniej pełnoziarnistej) 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia lub sody 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko jogurt grecki duży ok 330 g Przygotowanie : Pomarańcza blendujemy razem z 3-4 czubatymi łyżeczkami jogurtu, przelewamy do miski i dodajemy umytą żurawinę. Mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, cukier, sól
zdrowa vege kuchniaChyba w każdym domu na wigilii pojawia się ryba po grecku, jednak chciałabym Wam zaprezentować trochę inną odsłonę. Sądzę, że powinna Wam posmakować - wyszła obłędna. Przepis nie jest nowy pojawiał się u nas dzięki mojej Babci, która otrzymała go od swojej Babci. Jak to się mówi stary ale jary. Ja już wiem, że właśnie ta odsłona ryby po grecku
Niezły Młyneksłoiki = takie jak po dżemie) Składniki 1) Pół paczki ciastek zbożowych lub owsianych (ok. 50-70 g) 2) Puszka brzoskwiń 3) Łyżeczka żelatyny 4) Duży kubek jogurtu greckiego 5) Pół tabliczki gorzkiej czekolady 6) Łyżeczka cukru z wanilią Przygotowanie Czekoladę wkładamy do zamrażarki na kilkanaście minut. Następnie blendujemy ją na "piasek" razem z ciastkami. Osobno miksujemy(...)miejsce w słoiczku :). Słoik bananowo-czekoladowy Składniki 1) Pół paczki ciastek zbożowych lub owsianych (ok. 50-70 g) 2) 2 banany 3) Duży kubek jogurtu greckiego 4) Pół tabliczki gorzkiej czekolady 6) Łyżka gorzkiego kakao Przygotowanie Czekoladę wkładamy do zamrażarki na kilkanaście minut. Następnie blendujemy ją na "piasek" razem z ciastkami. Banany miksujemy
Kuchnia w szuwarachsól, szczypta tymianku i rozmarynu - łyżka pieprzu czarnego - łyżka smalcu - 1 średni por - 2 ząbki duże czosnku - 5-6 płatków suszonych pomidorów maryn. w oleju - 100 g fety greckiej - puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 425 ml - 2 łyżki kaparów małych Polędwiczkę myjemy i nacieramy połową łyżeczki soli. Zostawiamy pod przykryciem. Farsz : Do miski wrzucamy odcedzoną cieciorkę. Do niej wkruszamy(...)fety greckiej, kilka kaparów i pokrojone 5 lub 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju. Na odrobinie oleju, może być ten z pomidorów krótko szklimy pociachany por i 2 ząbki czosnku, dosalamy szczyptą soli i dodajemy do miski z resztą składników. Mieszamy całość. Dodajemy łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, szczyptę tymianku i rozmarynu.Mieszamy. Mięso kroimy na pół, jeżeli polędwiczki są małe
Pasje Jolkiśliwkami. Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki . Z braku składników musiałam go troszeczkę zmodyfikować i tak zamiast masła jest olej rzepakowy, pominęłam mleko, a zamiast śmietany 18% jest jogurt grecki 10%, dałam też ekstrakt z wanilii, bo nie miałam już ziarenek z laski wanilii. Troszkę się też nie posłuchałam i nie dałam składników w temp. pokojowej tylko prosto z lodówki(...)następnego … lub świeżutkie lekko ciepłe, pyszne z kubkiem mleczka. Składniki na blachę o wymiarach około 20×30 cm (liczone na dole) 150 ml oleju 1 szklanka jogurtu greckiego 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 700 – 800 g świeżych śliwek
moj przepis naDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)jaki szpinak kupimy. Ja robiłam z podwójnej porcji, czyli upiekłam dwa warkocze, wykorzystałam przy tym całe opakowanie szpinaku oraz całe 250 gr opakowanie ricotty. Sos feta: 200 gr jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 3 gałązki świeżej mięty (około 10-15 cm długości) jak nie ma mięty można dać koperek lub pietruszkę 100 gr sera feta pieprz Miętę umyć osuszyć, obrać
moj przepis nadużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone tym razem dodałam jogurt grecki – lepsze z serkiem jest jednak 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg gruszek – najlepsze będą te twarde – np. Konferencja u mnie 9 gruszek Polecam gruszki podgotować(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone tym razem dodałam jogurt grecki - lepsze z serkiem jest jednak :) 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg gruszek 100 gr białej czekolady'; document.write
moj przepis nasmaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki 30% lub 36% (w wersji light dajemy 0,5 l śmietany kremówki i 0,5 litra jogurtu greckiego) schłodzonych 1,5 - 2,5 łyżki żelatyny (jeżeli chcemy robić w formie deseru, wówczas dajemy 1,5 łyżki, jeżeli w formie bardziej zwartej wówczas dajemy 3 łyżki, ja robiłam w formie(...)smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki 30% lub 36% (w wersji light dajemy 0,5 l śmietany kremówki i 0,5 litra jogurtu greckiego) schłodzonych 1,5 – 2,5 łyżki żelatyny (jeżeli chcemy robić w formie deseru, wówczas dajemy 1,5 łyżki, jeżeli w formie bardziej zwartej wówczas dajemy 3 łyżki, ja robiłam
moj przepis narozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu greckiego schłodzonego 250 gr serka mascarpone schłodzonego W garnuszku umieścić owoce, zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować aż puszczą dużo soku, na średnim ogniu. Objętość ma się zmniejszyć o połowę. Zblendować(...)rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu greckiego schłodzonego 250 gr serka mascarpone schłodzonego 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty
moj przepis natruskawek najlepsze będą świeże ale mogą być mrożone (wcześniej rozmrożone) lub z kompotu 1 galaretka truskawkowa 1,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietanki 30% lub jogurtu greckiego 250 gr serka twarogowego lub serka mascarpone lub innego białego sera 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości truskawek) 1 opakowanie biszkoptów (około 120 gr opakowanie) Dekoracja: 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona(...)content='350 gr truskawek najlepsze będą świeże ale mogą być mrożone (wcześniej rozmrożone) lub z kompotu 1 galaretka truskawkowa 1,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietanki 30% lub jogurtu greckiego 250 gr serka twarogowego lub serka mascarpone lub innego białego sera 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości truskawek) 1 opakowanie biszkoptów (około 120 gr opakowanie) Dekoracja
moj przepis naostudzenia. Galaretka ma pozostać płynna (nie warto przygotowywać jej dzień wcześniej). Masa jogurtowo-kokosowa: 1 puszka mleka kokosowego 400 gr (schłodzonego min 12 godzin w lodówce) 400 gr jogurtu greckiego (schłodzonego min 12 godzin w lodówce) 1/4 lub 1/2 cukru pudru (ja dałam 1/4) 120 gr wiórków kokosowych** 4 łyżeczki żelatyny Mleko kokosowe otworzyć, zrobić dwie dziurki w górnej warstwie(...)wiórków kokosowych opcjonalnie 2-3 łyżki cukru brązowego lub stewii lub cukru brzozowego (ja nie dodawałam). 1 puszka mleka kokosowego(schłodzonego min 12 godzin w lodówce) 400 gr jogurtu greckiego (schłodzonego min 12 godzin w lodówce) 1/4 lub 1/2 cukru pudru (ja dałam 1/4) 120 gr wiórków kokosowych 4 łyżeczki żelatyny'; document.write
moj przepis na