Szpajza malinowoł (Pianka malinowa) 178Bez lato trza kōmbinować1 take maszkyty2, żeby niy trza3 bōło dō ich włōnczać bratruły4. Ta szpajza to je tak po prołwdzie5 barzi6 syrnik na zimno, [...] Artykuł
Chop w kuchni
ZEBRA BORÓWKOWO CYTRYNOWA 243Orzeźwiający sernik zebra na zimno. Łatwy w przygotowaniu, przepyszny, kolorowy, podobny do zebry truskawkowo-waniliowej , która już dawniej przygotowałam. Polecam SKŁADNIKI Biszkopt (20 cm
RAROSSA
Proteinowy sernik oreo 226{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Jest weekend, wi\u0119c oczywi\u015bcie na blogu rozpusta Tym razem mam dla Was przepis na proteinowy sernik oreo
Mostek w kuchni
Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście 332Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście . Zachęcam do pieczenia Dla nas połączenie idealne – delikatny sernik otulony czekoladowym ciastem
Słodkie okruszki
Wiśniowy serniczek z ricotty z kawałkami białej czekolady 362Dziś zapraszam Was na pyszny wiśniowy serniczek z ricotty z kawałkami białej czekolady . Taki deser smakiem i uroczo różowym kolorem zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy
Słodkie okruszki
Sernik z kandyzowanymi wiśniami na markizowym spodzie 337W moim domu kocha się serniki. Właściwie nie wyobrażam sobie żadnych świąt, rodzinnych spotkań bez tego ciasta. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszny
Słodkie okruszki
Tofurnik z matchą 237Ten konkretny tofurnik robiłam trzy razy. Za pierwszym razem zdjęcia zwyczajnie nie wyszły. Za drugim razem zjedliśmy całość przed sesją zdjęciową. Za trzecim razem skończyła
Gotuj z Blue Raven
Jabłecznik orzechowo serowy 512cukru 2 łyżki margaryny 2 budynie waniliowe ¾ szklanki mleka Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do tego dodać ser i margarynę. Gotować parę minut cały czas mieszając. Budynie rozpuszczone w zimnym mleku wlać do masy serowej, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęsta. Masa jabłkowa 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku jabłkowego Jabłka obrać(...)cukru 2 łyżki margaryny 2 budynie waniliowe ¾ szklanki mleka Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do tego dodać ser i margarynę. Gotować parę minut cały czas mieszając. Budynie rozpuszczone w zimnym mleku wlać do masy serowej, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęsta. Masa jabłkowa 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku jabłkowego Jabłka obrać
w mojej kuchni
Sernik na kruchym cieście z pierniczkami. 197kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku. 5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy
Izabelawkuchni
Delikatny sernik z czekoladą i truskawkami 298oraz : 500 g truskawek Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do metalowej miseczki. Dodać masło. Miseczkę postawić nad rondlem z gotującą się wodą. Woda nie może dotykać miseczki. Mieszać masę do rozpuszczenia się całej czekolady i połączenia składników. Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy. Wierzch ciasta równomiernie polać ciepłą polewą czekoladową. Udekorować dowolnie truskawkami. Smacznego
maniapieczenia
Sernik potrójnie cytrynowy - najlepszy! 273temperaturze 100 stopni przez 3 godziny. Studzimy przy uchyonych drzwiczkach piekarnika. Krem cytrynowy, lemon curd (kremu wyszło mi sporo, do sernika zużyłam ok. 1/3 - resztę przechowuję w szczelnym pojemniku w lodówce) Rondelek umieszczamy na większym garnku z gotującą się wodą. Do rondelka wbijamy jajka i rozbełtujemy je widelcem. Dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryn i dokładnie mieszamy. Jak masa(...)skończy się masło. Po dodaniu i rozpuszczeniu całego masła - cały czas podgrzewamy mieszając - po pewnym czasie krem zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy wystudzony krem - inaczej ciasto może nam się rozbabrać. Krem robi się całkiem długo - ja mieszałam ponad 20 minut. Ale dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę tego żmudnego procesu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
SERNIK KAWOWY 208Wspaniały sernik kawowy na kakaowym spodzie. Delikatny, lekki i puszysty. Z lśniącą polewą kakaową i mocnym akcentem kawy. Do przygotowania masy serowej użyłam ricotty i mascarpone, dzięki czemu sernik uzyskał wyjątkowo puszystą i wilgotną strukturę. Dzięki pieczeniu z parą wodną, nie popękał i pozostał w jasnym kremowym kolorze. W razie potrzeby ricottę można zastąpić gładkim twarogiem(...)masło. Dodajemy cukier, kakao, wodę i kawę rozpuszczalną. Stawiamy na małym ogniu i mieszając podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy krótko, 1 minutę, aż polewa lekko zgęstnieje, zrobi się gładka i lśniąca, bez widocznych ziarenek cukru. Odstawiamy z ognia. Boki zimnego sernika obkrajamy nożykiem i przekładamy na paterę. Na wierzchu rozprowadzamy ciepłą polewę
cool and minty
Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy 219masę do tortownicy i równą warstwą uklepujemy – mnie najwygodniej robi się to dnem szklanki. Uklepany spód sernika schładzamy w lodówce. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Po 10 minutach zalewamy ją wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Nie gotujemy i nie podgrzewamy już bardziej żelatyny, bo to niszczy jej żelująco-usztywniające właściwości. Jeśli dacie(...)połowę zostawiamy w misce. Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i blendujemy lub drobno rozgniatamy widelcem. Łączymy z pozostałą masą serową i wylewamy od środka na białą masę. Sernik chłodzimy przez minimum 7-8 godzin, najlepiej jednak schłodzić go przez noc. Podajemy deser zaraz po wyjęciu z lodówki, udekorowany świeżymi sezonowymi owocami – truskawkami, czereśniami, porzeczkami, jeżynami i listkami mięty
Karo in the Kitchen
Sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową 219ostygnięcia. Masa kokosowa: 300 ml mleka stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Do budyniu dodajemy wiórka kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez 3 min. Budyń przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia(...)Masło ucieramy aż będzie puszyste, następnie dodajemy stopniowo ostygnięty budyń i ucieramy. Połową masy smarujemy jeden z biszkoptów. Następnie układamy upieczony sernik, który przykrywamy drugą połową masy i drugim biszkoptem. Czekoladę mleczną łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy 4 łyżki mleka i rozpuszczamy. Przez cały czas polewę należy mieszać. Następnie gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. Białą
kulinarne odsłony pati