Bez 1 lato niy chce nōm 2 sie włōnczać pieca i nojbarzi 3 lubiymy, keby 4 jake maszkyty 5 sie prawie bez roboty znodły 6 same
Chop w kuchniDzieńdoberek dzieńdoberek! Kochani, za oknem już coraz zimniej i te ranki coraz bardziej chłodne – tak, tak, choć tego nie chcemy to właśnie zbliża się jesień
Ostra na SłodkoMoi drodzy, kilka dni temu, a dokładnie 13 stycznia, mięły 3 lata odkąd założyłam blog „Słodkie okruszki”. Aż trudno uwierzyć, że minęło już tyle
Słodkie okruszkiCzas czytania: 2 min Truskawki zatopione w masie budyniowo – serowej Dziś wyjątkowy deser! Trudno nazwać, to ciastem, czy sernikiem, choć ma po trosze z jednego, jak i z drugiego. Spód przygotowany jest z kruchego ciasta, na którym spoczywa kremowa masa. Masa z budyniu waniliowego z dodatkiem białej czekolady, serka mascarpone, żółtek i śmietany. W tej pysznej kremowej mieszance zatopione(...)przez 20 minut. Po upieczeniu, wystudzić. Przygotowanie kremu Z mleka ugotować budyń, zmniejszyć ogień, dodać połamaną czekoladę, ciągle mieszając rozpuścić, następnie dodać 2 żółtka, szybko i dokładnie mieszać, (gotować około 1 minuty). Masę budyniową wystudzić, najlepiej wstawić garnek z masą do zlewu wypełnionego bardzo zimną wodą, garnek powinien być przykryty pokrywką, aby nie zrobiła się skorupka na kremie. Żelatynę
SprawdzonaKuchnia.plCiasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową
Kuchnia ŁukaszaSerem i Jabłkami Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g cukru 2 jajka 250g margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 700g gotowego sera na sernik 3 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 5 łyżek cukru pudru 1 kopiasta łyżka masła 20g mąki ziemniaczanej 150ml mleka Masa jabłkowa: 1kg umytych jabłek 1 galaretka truskawkowa(...)wymieszać. 5. Masę serową postawić na gazie, dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Masę zagotować, cały czas mieszając, aby nie przypalić. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i do gotującej się masy serowej dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, masę serową znów zagotować, mieszając. 6. Gorącą masę serową wylać na kruche ciasto w blaszce i wyrównać. Nakryć drugim blatem kruchego ciasta i lekko
Mała CukierenkaPyszna, smaczna, niezbyt słodka bomba kaloryczna, czyli ciasto czekoladowe z kremem budyniowym. Ciasto udało się na prawdę dobre! Biszkopt był bardzo pulchny i czekoladowy, a
Kuchnia ŁukaszaChlebek bananowy już od dłuższego czasu podbija cały internet. Jest to naprawdę wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie tylko najlepsze cechy: robi się sprawnie, tylko
Kuchnia Łukaszaświątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia!Składniki na masę piernikową:180 g płynnego miodu100 g cukru80 g masła2 łyżki kakao2 jajka250 g mąki pszennej25 g kandyzowanej(...)foremce. Następnie wyciągamy na kratkę do studzenia ciast.6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, polewamy babkę i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gotowe! :)*na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Do miski wkładamy czekoladę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.Przepis bierze udział w akcji
My Culinary ArtTradycyjna szarlotka do kupienia jest w każdej prawie cukierni. Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką Z dzieciństwa pamiętam dwa tylko ciasta, które piekła moja babcia. Zawsze robiła szarlotkę i sernik. Wiadomo, głównie dlatego iż były one tanie do zrobienia a użyte do nich produkty były ogólnie dostępne. Dzisiaj możemy pozwolić sobie na upieczenie każdego rodzaju ciasta, a jednak mimo(...)ciasto. Piec od 25 do 30 minut w tempertaurze 175 stopni Celsjusza. Jabłkowa wstawka. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka, wlać wodę. Gotować kilka minut do momentu, aż jabłka zmiękną. Gdy jabłka są już ugotowane wsypać galaretki pomarańczowe i bardzo dokładnie wymieszać całość. Odstawić w chłodne miejsce do do stężenia. Piankowa wstawka . Żelatynę
mecooksWspaniały, kremowy i wilgotny sernik dyniowy na mocno czekoladowym spodzie brownie. Z warstwą gęstego śliwkowego purée na wierzchu. Dzięki pieczeniu z parą wodną spód czekoladowy jest delikatny i nieprzesuszony, a kremowa masa serowa nie pęka i nie zapada się po upieczeniu. Sernikobrownie ma świetną konsystencję, pięknie prezentuje się na stole i jest bardzo podzielne. Wszystkie(...)skórką( tylko, jeśli używamy dyni hokkaido). W razie potrzeby rozrzedzamy stopniowo dodając przegotowaną wodę lub jeśli puree jest zbyt rzadkie delikatnie odciskając w gazie. WYKONANIE MUS ŚLIWOKOWY : Śliwki gotujemy wraz z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać (ok 10 minut). W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Lekko studzimy, blendujemy lub przecieramy przez
cool and mintyKorzenny smak, to świąteczny must have. U mnie jednak w dosyć ciekawej odsłonie, bo nie tylko korzenny, ale korzenno-czekoladowy, czyli to co polubi każdy!
Kuchnia ŁukaszaOd momentu gdy zaczęłam prowadzić bloga sp otykają mnie różne miłe niespodzianki . Jedną z n ich było zaproszenie na medialne otwarcie restauracji The One, które odbyło
Projekty ze smakiemBardzo lekkie ciasto (sernik?) kokosowy na biszkoptowym spodzie. Na masę kokosową wykorzystałam przepis na kokosową chmurkę od ManiWypiekania , a spód to klasyczny biszkopt. Całość smakuje mocno kokosowo i bardzo lekko. Z tej ilości wychodzi ciasto o średnicy 30 cm. Jakby coś było zbyt wielkim skrótem w przepisie, to szczegóły można znaleźć w Słowniku :) 2 jajka(...)rondla również około 2/3 takiej puszki, ale wtedy ciasto będzie mniej gęste. Dodać do rondla śmietankę, cukier, wiórki i żelatynę. Lekko podgrzać mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Nie gotować. Masa powinna być jednolita. Ściągnąć ją z gazu, i ostudzić. Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy. Papier oderwać z dna biszkopta, obrócić i przyciąć do wymiarów denka. Brzegi wyłożyć folią aluminiową
Czerwony GupikDziś przepis na absolutnie rewelacyjne fit muffinki z dodatkiem waniliowego twarogu, który doskonale łączy się z cynamonowym ciastem no i zawsze dobrze jest zjeść jakąś namiastkę sernika :) Robiłam kiedyś podobne w wersji czekoladowej, tym razem jednak postanowiłam je trochę bardziej odchudzić. Ciasto można przygotować z dojrzałego banan, ja użyłam musu jabłkowego zrobionego z 1 jabłka (niżej zanajdziecie przepis), który bardzo(...)wymieszać delikatnie z ciastem. Piec ok. 25 minut. *Jabłko pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego oraz 3 łyżki wody i gotować na średnim ogniu, aż jabłko zmięknie (w razie potrzeby dolewać wody). Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę cynamonu, ostudzić i następnie zblendować
Healthy food explorermałym ogniu w garnuszku do momentu wrzenia. 3. Kiedy Masa zacznie wrzeć mieszać od czasu do czasu najlepiej użyć ubijaczki by nic nie przywarło do dna garnuszka, Gotować tak około 3-5 minut. 4. Po tym czasie gdy masa zbrązowieje i nabierze karmelowego odcieniu dodać pokruszone migdały oraz sól, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając(...)zareagowała na temperaturę. Niestety jeśli chcesz by batoniki nie splatały ci figla, pozostaw je na noc w temperaturze pokojowej :) Smacznego :) Zobacz także: Profiteroles z advocatem Sernik Snickers Lava Cake z karmelem Batonik Snickers
KreatywnePiny