taki dzień, kiedy gastronomia przeżywa wzmożony ruch. Specjalnie na tę okazję, trzeba było wymyślić jakiś deser, który można by zaserwować klientom. Coś innego niż często pojawiający się w ofercie sernik, jabłecznik czy brownie. Wymyślne desery potrzebują czasu. Czasu na ich wymyślenie. Potem na dopracowanie, posmakowanie i udoskonalenie. Takim oto sposobem, narodził się deser, który 14 lutego będę serwował swoim(...)masy nie ogrzać za bardzo. Do ubitej masy dodajemy stopniowo roztopione zimne masło i ubijamy. Dodajemy serki homogenizowane i mieszamy na gładką masę. Ze 100ml wody i 10dag cukru gotujemy syrop. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Do sztywnych białek stopniowo dodajemy gorący syrop cały czas miksując. Zaparzone białka łączymy z masą z żółtek i serków. Pod koniec dodajemy rozpuszczonych listków
Jacob Tastespodgrzewać: masło, cukier i mleko skondensowane. Poczekać aż masło i cukier się rozpuszczą.Masa zmieni kolor na bardziej brązowawy i zgęstnieje. Doprowadzić masę do wrzenia cały czas mieszać ubijaczką, gotować tak masę przez około 3-4 minuty, uważać by masa nie przywarła do dna. Po tym czasie natychmiast zdjąć masę z ognia i dodać do misy z masłem orzechowym(...)godziny bądź przez całą noc. Smacznego :) Zobacz także: Lava cake Mazurek z gruszkami Kurki wiedeńskie Sernik Snickers
KreatywnePinyTe ciasto powstało pod wpływem emocji 😃 Miałam zły dzień, a chciało mi się coś słodkiego.😈 Zrobiłam sobie zakupy, zaczęłam przygotowywać podstawowego murzynka, na koniec dodając trochę
Zdrowie i pysznie na talerzuDelikatnie kremowy idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnego sernika zarówno na co dzień jak i od święta. Puszysta masa w połączeniu z kruchym ciastem, słodkością brzoskwiń i polewy sprawi że blacha zniknie w mgnieniu oka :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki schłodzonej margaryny(...)układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wkładamy do piekarnika na godzinę, pieczemy w 180 stopniach, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie polewy: do rondelka dodajemy margarynę,wodę, kakao i cukier, całość gotujemy mieszając do rozpuszczenia margaryny i całkowitego połączenia składników, gotową polewę wylewamy łyżką na ciasto, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLkremowa polewa i fantastyczne, delikatne praliny ( takie „kulki mocy” ), które sprawiają , że ciasto nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale i wygląda bajecznie! Ciasto swoim smakiem przypomina pyszny sernik ( moja mama się nie skapła! ). Ciasto nie zawiera ani grama mąki, ani grama masła, ani grama białego cukru. Jest bezlaktozowe oraz bezglutenowe! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) SPÓD: * błyskawiczne(...)miksujemy. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. MASA: Wypłukaną dokładnie kaszę jaglaną zalewamy mlekiem sojowym, dodajemy miód, daktyle oraz morele i gotujemy do miękkości ( ok. 20 minut ). Po tym czasie blendujemy na gładką masę. Dodajemy posiekane orzechy oraz suszone owoce – mieszamy, wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy, wstawiamy do lodówki
Ostra na Słodkomój autorski przepis :) pyszny podwójny sernik ,jedna warstwa to twaróg a druga mascarpone z bitą śmietaną ,na wierzchu truskawki w glazurze z galaretki o tym samym smaku :) Idealny deser na gorące dni :) trochę roboty ale polecam jest przepyszny . Składniki : Masa twarogowa : - 1 kg sera białego u mnie z wiaderka - 1 szklanka cukru pudru -250 ml - 1.5 galaretki truskawkowej Masa(...)truskawki , wkładamy na 15 minut do lodówki ,wylewamy drugą część masy serowej i wstawiamy na pół godziny do lodówki . W tym czasie robimy drugą masę serową ,w małym rondelku gotujemy wodę ,żółtka z połową cukru wrzucamy do miseczki i stawiamy na gotującej wodzie tak aby miska nie dotykała wody i ucieramy masę aż będzie biała , w połowie możemy odstawić garnek
Wypieki ReneGołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze od tych
moj przepis nav\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false 21 false false
Gotuję TestujęGołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze od tych
moj przepis naklops;) Jeśli chodzi o mnie i torty, to cóż… słowa są zbędne, wystarczy spojrzeć na zdjęcie:) Tak się jakoś składa, że choć w kuchni lubię piec i gotować, tak z tortami od zawsze miałam problem. Z tortami, a raczej z ich upiększaniem;) bo spod mojej ręki piękne to one nie wychodzą;) Rozprowadzanie wszelakich mas po bokach tortu zawsze było(...)imbiru 200 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 400 ml oleju 7 jajek 200 g brązowego cukru 600 g pure z dyni Krem: 600 g mielonego gęstego sera na sernik 1,5 szkl. cukru pudru 350 ml kremówki 36% Karmel: 100 g drobnego cukru 40 g zimnego masła 60 ml kremówki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta gałki
Smaki Na TalerzuSzarlotka - obok sernika - jest tym ciastem, które mogę jeść zawsze i wszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste jabłka doprawione cynamonem... prawdziwa radość dla podniebienia... Ciekawym dodatkiem do jabłek jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta cukier migdałowy, który w połączeniu(...)zagniatamy ciasto (ciasto kruche im dłużej zagniatane, tym twardsze). Pół litra mleka zagotowujemy z masłem i z cukrem, a pozostałe mleko dokładnie mieszamy z budyniami i żółtkami. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione budynie i gotujemy aż na powierzchni pojawią się pęcherze powietrza (gotujemy normalny budyń). Zestawiamy z palnika. Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i wkładamy do garnka
Czary - gary w kuchniŚwięta Bożego Narodzenia za pasem, warto więc powoli zbierać przepisy do świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny(...)cukru pudru (użyłam Gellwe) , 2 łyżki cukru waniliowego, 200g masła, dodatkowo 200g kajmaku, 100g orzechów włoskich. Mleko bardzo mocno podgrzać, do gorącego wsypać kaszę mannę. Gotować, stale mieszając, aż masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszy. Na ciasto miodowe wyłożyć połowę
Z miłości do słodkościWielkanoc już tuż, tuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest. U nas
Kuchnia ŁukaszaRok temu odkryłem, że dynia to jest idealny dodatek lub baza do ciast i każdego roku kiedy jest dużo dyni staram się robić ciasta z
Kuchnia ŁukaszaLetni sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym i delikatną masą serową z nasionami chia połączony z orzeźwiającym musem z brzoskwiń i mango to świetny pomysł na chłodzący deser w upalne dni. Składniki: Spód: 170g sucharków 250g kremu czekoladowego Masa serowa z chia: 500g sera z wiaderka 500ml śmietany kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny(...)egzotyczny: Mango i brzoskwinie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Następnie zmiksować blenderem do postaci gładkiej masy, wsypać galaretki i całość dokładnie wymieszać (nie gotować). Pozostawić do lekkiego stężenia, a następnie wylać do tortownicy, ułożyć folię bąbelkową i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. 4. Po tym czasie delikatnie zdjąć folię, udekorować pszczółkami zrobionymi
Szalona Kuchnia Eweliny