gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:87/372)

"Upiorrrne Papryki" czyli makaron spaghetti z kurczakiem, warzywami i sosem pomidorowym ;) 135

makaronu i makaron spaghetti. Myślę, że efektem będą zachwycone nie tylko dzieci ;) Do dzieła! ;) Składniki: 4-5 sztuk papryki 500 ml passaty pomidorowej marchewka 2 nieduże połówki piersi z kurczaka cebula mieszanka warzyw z marchewką, pieczarkami, brokułem i fasolką szparagową (może być dowolna mieszanka lub możecie kupić świeże warzywa) makaron spaghetti sól, pieprz oregano, bazylia czosnek granulowany tabasco lub papryka(...)studzimy. Mieszankę warzywną rozmrażamy na patelni. Jeśli używacie świeżych warzyw, trzeba je ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Marchewkę kroimy w plasterki i również gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Smażymy na rumiano. Do kurczaka dodajemy wszystkie warzywa i passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką chili

Czerwona Porzeczka
sałatka z makaronem, kurczakiem i suszonymi pomidorami 202

łyżka masła 1 papryka czerwona 2 łyżki majonezu 4-6 łyżek jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku sól, pieprz sposób przygotowania W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron ( al dente ). W tym czasie szynkę z kurczaka kroimy w plastry, a następnie wrzucamy ją na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę masła. Szynkę delikatnie przesmażamy, a następnie do mięsa dokładamy  pokrojoną

Miód i pieprz
Zupa selerowo-jabłkowa (krem z selera korzeniowego) 163

kilka ziarenek ziela angielskiego. Zioła można włożyć do gazy albo do zaparzacza i w ten sposób wrzucić do zupy (później będzie łatwiej je wyłowić) Gotujemy na małym ogniu, do chwili, aż warzywa i kurczak będą miękkie. Między czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z garnka wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie. Wyjmujemy również mięso z kurczaka od tej chwili

IMPRESJA SMAKU
Placki z kaszą 198

części) garść świeżego szpinaku 0,5 średniej cukinii 1 mała marchewka przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, granulowany czosnek JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i studzimy kurczaka kroimy w drobną kostkę szpinak myjemy, suszymy i kroimy na drobniejsze kawałki (pozbywając się łodyżek) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach cukinię

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
,,Zielono mi”- kolorowa sałatka z sosem 259

feta Olej do smażenia Sos: 4 łyżki keczupu 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Brokuł kroimy na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową na mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora oraz ser feta kroimy w kosteczkę, ogórka w pół plastry. Wszystkie

VioletoweKucharzenie
Kurczak garam masala z fasolką i żytnim makaronem 156

kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy przyprawą garam masala. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodajemy śmietanę. Jeżeli kurczak wydaje się nam za suchy podlewamy go odrobina bulionu. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości (makaron żytni bardzo szybko robi się mięciutki, dosłownie po kilku minutach). Makaron łączymy z kurczakiem

VioletoweKucharzenie
Pyszności w Domaine La Francoise 152

bagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie zielonej sałaty, posypane jajkiem na twardo i podane z sosem majonezowym z awokado:) I trochę konkretnego jedzonka: Kurczak w marynacie z ziół prowansalskich, zapieczony i podany z czosnkiem... gotowanym na oliwie. Nie myślałam, że czosnek może być tak pyszny:) Ziemniaczki gotowane na parze wymieszane z podduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony

In my kitchen
Ensopado czyli gulasz z kurczaka i z ziemnakami 223

kurczaka wraz dodatkami i obsmażamy 5 minut na wysokim ogniu (9 max. na kuchence indukcyjnej), aż kurczak zacznie zmieniać kolor i tracić tzw. "soki". Dodajemy posiekaną kolendrę i kostki knorra. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na ogniu na dalsze 15 minut. W trakcie gotowania dodajemy max. pół szklanki gorącej wody (w razie konieczności).Gotujemy ziemniaki oddzielnie i ugotowane dodajemy

Smaki Brazylii
Ryż na bogato czyli moja wersja paelli 162

puszki groszku 0,5 puszki kukurydzy spora ilość curry ząbek czosnku cebula odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy obficie w curry ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (skracając czas o około 5 minut i dodając do wody odrobinę curry)  na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju dodajemy rozduszony

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Obiad w 30 minut - drobiowa potrawka z marchewką i groszkiem 420

Szybka, pożywna i banalnie prosta w wykonaniu - drobiowa potrawka. Delikatne mięso z kurczaka duszone w śmietankowym sosie wraz z tradycyjnym duetem marchewki i groszku. Podana z gotowanym ryżem. Na rodzinny obiad idealna!:)Składniki (na 2 porcje): - ok 300 g mięsa piersi kurczaka- opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem- cebula- łyżka serka kremowego (typu philadelphia)-odrobina oleju do podsmażenia cebuli

Kuchnia Ellie
SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM 4124

gyrosa puszka kukurydzy 5 jajek pęczek szczypiorku 8 łyżek majonezu 5 ogórków kiszonych 1 większa papryka sól pieprz mielony Wykonanie: Kuskus gotujemy, studzimy wykładamy do salaterki. Na wierzch wykładamy usmazone  wcześniej małe kawałki piersi z kurczaka doprawionej przyprawą do gyrosa, dociskamy łyżką,  wykładamy 4 łyżki majonezu,wykładamy pokrojone w drobną kotkę ogórki,posypujemy  posiekanym szczypiorkiem, wykładamy kukurydzę

Z Majeczką w kuchni
Pierś z kurczaka z rukolą, sałatą lodową i szpinakiem (na zimno, na uczelnie/do pracy) - porcja ok. 305 kcal 208

garść) szpinaku baby 50 g sosu mango (lidl - vitasia) (lub sos słodko-kwaśny) Przygotowanie:1. Pierś kroimy na małe kawałki, solimy według uznania i gotujemy 5 min na parze. 2. W misce/pojemniku mieszamy kurczaka, rukolę, szpinak i porozrywane liście sałaty lodowej. 3. Zalewamy sosem mango i mieszamy. Kaloryczność:Porcja (podane składniki) - ok. 305 kcalSmacznego

Malowane smakiem
Szczawiowa zupa krem 190

kostkę. Gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie szczaw moczymy w zimnej wodzie i bardzo dobrze płuczemy. Następnie kroimy w paski i dodajemy do zupy. Gotujemy dosłownie 2-3 minuty. Z zupy wyjmujemy ugotowanego kurczaka, a warzywa blendujemy. Jeśli chcemy, żeby zupa była  bardziej pożywna możemy warzywa zmiksować razem z  kurczakiem. Krem przyprawiamy, dodajemy śmietanę. Podajemy z jajkami pokrojonymi

Kulinarne przygody Gatity
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 251

miejsce w kuchni greckiej – Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory(...)psuło, więc przerabiało się go na jogurt oraz ser, jedzony w małych ilościach do prawie wszystkich posiłków (np. na śniadanie z chlebem, oliwą i warzywami). Kurczaka spożywano raz w tygodniu (w weekendy), zazwyczaj gotowano go w pomidorach i oliwie i podawano z warzywami lub pieczonymi ziemniakami z cytryną. Ponadto jedzono średnio 3-4 jajka tygodniowo. Jak widzicie, były to nieduże

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak po indyjsku, czyli kurczak w sosie Madras 398

postanowiłam wypróbować sos Madras firmy Vitasia, który dostałam wraz z innymi produktami azjatyckimi od LIDL Polska.  Niemiłosierny upał, który nie chce od nas odejść sprawił, że rzadko teraz gotuję obiady, chyba, że coś naprawdę prostego i szybkiego. Dlatego postanowiłam wypróbować słoik - okazał się bardzo aromatyczny (za sprawą kozieradki, kuminu czy kolendry) oraz, jak zapewniał producent - mocno pikantny.  Podobno(...)Madras - Vitasia 500 g 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1/2 pęczka świeżej kolendry  PRZYGOTOWANIE Ry ż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie.Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na złoto na dużym ogniu - wtedy kurczak jest najbardziej soczysty.Wlewamy sos, zmniejszamy ogień

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania