gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:80/372)

Roladki drobiowe ze szpinakiem 182

szpinak, wlać odrobinę wodę i przyprawić solą/pieprzem. W międzyczasie ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Do gotującego się szpinaku dodać posiekany czosnek i gotować, aż woda się zredukuje. 3. Rozbite piersi kurczaka położyć na folii do pieczenia, następnie rozsmarować na nich przestudzony szpinak (najlepiej nakładać nie za dużo szpinaku, aby podczas zwijania nie wypłynął) i posypać

Ugotować
Galaretka wołowo-drobiowa 171

popozycja na tę zimną przekaskę. Były już: Goloneczka w galarecie Skrzydełka w galarecie   Galaretka z nóżek wieprzowych i wołowiny Schab w galarecie Galaretka z kurczaka Dzisiejsza galareka powstała  z mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace się Święta. Składniki: 1 kg antrykotu 4 udka 3 marchewki

Gosia gotuje
Gnocchi 188

Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi  z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze wymieniać. Są one nieodzownym elementem nie tylko naszej kuchni. Dla urozmaicenia tradycji warto czasem podejrzeć, co i jak inni gotują

mojewypiekiinietylko
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 156

był w pracy, po prostu jadłam tosta. Teraz, gdy wraca do domu późno, zmęczony, mam ochotę podać mu coś ciepłego i smacznego. Więc gotuję - zupy, makarony z sosami, ostatnio nawet upiekłam kurczaka. Tyle, że to mnie aż tak nie kręci, robię to trochę z przymusu, a nie dlatego, że bardzo mi się chce. I ten czas, który spędzam w kuchni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z pieczarkami, grzankami i kurczakiem. 340

jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka sosu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Sól, pieprz Przygotowanie:  Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Marchewkę i pieczarki gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka i robimy grzanki. Złączamy wszystkie składniki sosu, dodajemy do raniej przyszykowanych warzyw, kurczaka i grzanek, solimy, pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 228

odkładamy na 30 min do lodówkiSos:Składniki:8 łyżek octu ryżowego4 łyżki cukru6 łyżek ketchup 2 łyżki sosu sojowegoWykonanie:Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Odkładamy na bok.Smażymy kurczaka na łyżce oleju do lekkiego zbrązowienia- na wysokim ogniu. Wyciągamy z woka.Warzywa- 2-3 papryki kroimy w większe kawałki2 cebule pokrojone w ćwierćtalarki1 marchew- talarkiszczypior2

Smaki Edyty
Zapiekanka z kurczakiem, porem i ryżem + film 153

mniejsze piersi z kurczaka lub jedną większą 2 woreczki ryżu ( po 100 g ) 200 g sera żółtego 2 pory 5-6 łyżek przyprawy do kurczaka 250 g majonezu kieleckiego z czosnkiem przepis Ryż w woreczkach gotujemy według przepisu na opakowaniu. Białe, opłukane  części pora kroimy w talarki. Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy na niewielkie paseczki. Żółty ser ścieramy

Smakowite Dania
Naleśniki z kurczakiem, warzywami i serem pleśniowym 342

lekkiej chrupkości. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam zrobić je na obiad, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Post Naleśniki z kurczakiem, warzywami i serem pleśniowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Jajka panierowane z sosem estragonowym z szybkowaru 163

serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu! Sos fantastycznie nadaje się również jako dodatek do gotowanych warzyw, delikatnych ryb i mięs jak np. kurczak, indyk. Smakuje on wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz oczywiście użyć do sosu swoje ulubione zioło lub w ogóle je pominąć. Jajka

Szybko Szybkowar
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 512

która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori. My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Zapraszam do gotowania!Butter chicken or Murgh makhani - classic dish of Indian cuisine. Dish was supposedly invented by Kundan Lal Gujral(...)łyżeczki garam masala, łyżeczkę mielonej kurkumy i pokruszoną chilli (opcjonalnie) - smażymy kolejną minutę do uwolnienia aromatu. Dodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje (około 6-7).4. Do sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, a całe masło się rozpuści. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy

Tajskie smaki
Zupa drobiowa z papryką i ryżem jaśminowym 157

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż zalewamy wodą (objętość ryżu ma być równa objętości wody. Wody nie solimy). Zagotowujemy ,zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu ,aż woda wyparuje. Pozostawiamy pod przykryciem 5 min. Filety z kurczaka kroimy w grubą kostkę ,oprószamy przyprawą do kurczaka ,ostrą papryką ,dodajemy pastę imbirową i podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę warzywa(...)dodajemy do kurczaka ,smażymy jeszcze kilka minut. Oprószamy mąką ,mieszamy ,po czym zalewamy gorącym bulionem (cały czas mieszając). Gotujemy 20 min. Następnie dodajemy koncentrat ,tymianek ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec do zupy dodajemy ryż. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.  /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Kurczak w sosie porowym z ziemniakami 331

słodki smak sosu nadaje kurczakowi bardzo fajnego smaku Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka + 2 łyżki oliwy - 2 pory - 2 łyżki masła - trochę natki z pietruszki - 200 g śmietanki 18% - 1/2 kg ziemniaków + masło - pieprz, sól, słodka papryka, mąka Najpierw obieramy, myjemy, koimy ziemniaki i gotujemy. W drugim garnku(...)roztapiamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojonego w ćwierć plasterki pora. Pora dusimy do miękkości i dorzucamy natkę pietruszki a potem wlewamy śmietankę i chwilkę gotujemy do zredukowania sosu. W między czasie czyścimy kurczaka a następnie obtaczamy go w mące i posypujemy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Gotowego kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i obsmażamy z obu stron

Kuchenne Wariacje
Kurczak w sosie winno-musztardowym 201

czosnek i tymianek, wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy ok. 35-40 minut. 4. Kurczaka wyławiamy, a sos zagęszczamy - zwiększamy ogień i gotujemy tak długo, aż uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Pozostałą łyżkę musztardy mieszamy z 3 łyżkami śmietany, dodajemy kilka łyżek bulionu z duszenia i dokładnie mieszamy. Wlewamy

My Culinary Art
Sałatka z kurczakiem, mango i prażonymi migdałami 319

piersi kurczaka, 1 mango, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 50g płatków migdałowych, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Mięso kroję w kostkę. 2. Mango obieram ze skóry, usuwam pestkę. Owoc kroję w niewielką kostkę. Selera i kukurydzę odsączam z zalewy. Płatki migdałowe prażę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierś z kurczaka w ciecierzycy i pomidorach. 126

Składniki: 175 g ciecierzycy 400 g pomidorów krojonych z puszki papryka ostra mielona, tymianek, czosnek granulowany, bazylia, sól 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie odcedzamy i płuczemy, później gotujemy do miękkości. Pomidory wraz z zalewą przekładamy do miski, cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy tymiankiem, papryką, czosnkiem i solą - dokładnie mieszamy(...)Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i przekładamy na patelnię z oliwą - posypujemy bazylią i smażymy na złoty kolor. Smacznego

Moje-pitraszenie