golonka gotowana - 487 przepisów (strona:6/33)

Kapusta po góralsku 168

ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu  liść laurowy, ziele(...)Mieszam wszystko doprawiając odrobiną soli i pieprzem. Rada : Najlepsza jest swojska kapusta kiszona - bez dodatku octu, jeśli takiej nie mamy to trzeba szukać w sklepie woreczkowanej kwaszonej. Jeśli podczas gotowania kapusta jest nadal zbyt kwaśna to można odlać połowę wody, uzupełnić świeżą i gotować dalej

Mechanik w kuchni
The best of 2018, czyli najpopularniejsze przepisy w 2018 roku. 104

zestawienie 9 najczęściej odwiedzanych przepisów w 2018 roku! Wszystkiego najsmaczniejszego! #Bestnine2018 Jak zrobić sos pieczeniowy? Przepis na zrazy wołowe zawijane Pierś kurczaka zapiekana z warzywami Najlepszy pasztet wielkanocny Golonka gotowana z wody Bitki z szynki wieprzowej Schab pieczony w niskiej temperaturze Sos grzybowy Placek ziemniaczany z piekarnika z kiełbasą i papryką The post The best of 2018, czyli najpopularniejsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warszawska Setka - kuchnia rodem z PRL-u 138

cebulą i śliwkami ( 7 zł) galaretę wieprzowa z jajkiem i ogórkiem (9,50 zł|) pyry z gzikiem (8 zł) śledzia po japońsku ( 6 zł) wołowy tatar (15 zł) golonkę gotowaną w ciemnym piwie (18 zł) kotlet schabowy marynowany w mleku (18 zł) żurek (9,50 zł) flaki (9,50 zł) bigos ze śliwkami i czerwonym winem ( 9,50 zł) żeberka

Kulinarne przygody Gatity
Zupa pieczarkowa z mięsem 211

włoszczyzny 3 kulki ziela ang. parę ziarenek pieprzu 60 dag pieczarek 1 cebula olej kokosowy sól i pieprz mielony do smaku natka pietruszki śmietana lub jogurt Zaczynam od ugotowania golonki, gotuję ją razem z włoszczyzną, zielem angielskim, dodaję pół łyżeczki soli i parę ziarenek pieprzu.  Gotuję do miękkości mięsa, później mięso obieram od kości, dzielę na kawałeczki i podaję

Takie tam pichcenie
Pasztet drobiowo - wieprzowy 135

Jeśli zostanie Wam mięso z rosołu i gotowana golonka a nie wiecie ci z tym zrobić to mam dla Was propozycję. Zróbcie taki ekspresowy pasztet. Wystarczy kilka składników, blender oraz słoik i wyczarujemy szybki i smaczny pasztet. Do pieczywa jak znalazł i wtedy wiemy co jemy. Bez pasteryzacji można przechowywać go przez 3 dni w lodówce. Rozwiń i czytaj

Ewa w kuchni
Pieczone goloneczki rodem z Wielkopolski 131

małe marchewki 1 mała pietruszka Kawałek korzenia selera 1 cebula nieobrana z wbitym goździkiem Liść laurowy Ziele angielskie Kilka ziarenek pieprzu Sól 1 butelka piwa 1 łyżka smalcu Wykonanie: Golonki gotujemy w porządnie osolonej wodzie z warzywami, cebulą z wbitym goździkiem, liściem laurowym, zielem i pieprzem. Gotujemy około od 1 godziny do 1 ½ . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką smalcu. Wykładamy

Smaki Ewy
golonka gotowana w ziołach 97

Polecam przepis na gotowaną golonkę.. Produkty

Ugotujmy Coś
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką 144

domowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Golonka w galarecie 110

marchewki puszka groszku 2-3 jaja 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 cytryny natka pietruszki  1 białko sól  Nóżki i golonkę gotować ok. 2 i 1/2 godziny razem z przyprawami, marchewką i cebulą. Marchewkę wyjąć wcześniej jak zrobi się miękka, ostudzić i pokroić. Jaja gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy. Groszek odcedzamy

Apetyczna babeczka
Golonka z indyka w sosie pomidorowym 189

godz. Patelnię rozgrzewamy dodajemy masło i oliwę, golonki obtaczamy w mące, obsmażamy z każdej strony, przekładamy do rondla zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, dusimy na tłuszczu po podsmażanej golące, dodajemy do gotujących się golonek. Na koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy

kgwjanczewo
Golona dla chłopa 2 213

odsłona golonki w moim wykonaniu , tym razem golonka jest gotowana z bardzo dużą ilością warzyw , cebuli i różnych przypraw , nawet ja co nie lubię golonki , skusiłam się troszkę spróbować jaki ma smak , i powiem że smak mnie pozytywnie zaskoczył , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki  1 golonka    3 średnie cebule  3 marchewki  3 pietruszki(...)Wykonanie   Mięso wkładam do średniego garnka , następnie obieram wszystkie warzywa i dodaję do naszej golonki , kiedy warzywa mamy obrane , dodaję wszystkie przyprawy i wstawiam golonkę na 24 godziny do lodówki pod przykryciem . Następnego dnia wyciągam golonkę i zalewam wodą , gotuję na bardzo małym ogniu około 5 godzin , aż nasza golonka będzie bardzo mięciutka .  Golonkę podaję

Mój Smak
Golonka w kapuście z szybkowaru 121

Golonka w kapuście z szybkowaru – konkretne danie by konkretnie sobie podjeśc Lubię szybkowar, bo dania w nim przygotowanie gotują się w ekspresowym czasie a mięso w nim gotowane, szczególnie te twardsze rodzaje jak golonka czy żeberka wychodzą rewelacyjnie mięciutkie i soczyste. Dzisiaj przepis na golonkę wieprzowa gotowana w kapuście kiszonej z dodatkiem grzybków i śliwki suszonej(...)wino. W następnym kroku zamykamy szybkowar i gotujemy wszystko pod ciśnieniem 45 minut. Wyłączamy szybkowar i zostawiamy jeszcze na 30-40 min zanim otworzymy by danie miało czas się dogotować i by smaki się przegryzły. Po tym czasie wyjmujemy golonki a kapustę mieszamy i doprawiamy do smaku. Artykuł Golonka w kapuście z szybkowaru pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
GOLONKA PIECZONA (keto, LCHF, paleo, optymalna) 476

męski przysmak, ale wśród kobiet również nie brakuje wielbicielek smacznego mięsa w tłustej osłonce i ja do takich kobiet należę Tutaj prezentuję Wam przepis na klasyczną, tradycyjną golonkę pieczoną bez wcześniejszego gotowania, a więc wersja szybsza i wygodniejsza. Tak przygotowana golonka wychodzi bardzo smaczna. Skórka jest chrupiąca, a mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Przypominam, że golonka

Ola la LCHF
Barszcz biały, czyli poznańskie białe kwaśne. 1415

zupie. Pamiętam jak moja babcia i tato gotowali tę boską zupę. W moim rodzinnym domu podawano ją z gotowanymi ziemniakami. Bardzo lubiłam tą zupę i postanowiłam ją zrobić. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie- warto było.  SKŁADNIKI: 3 małe peklowane golonki  2 szczypty majeranku, 3 łyżki octu, cukier, pieprz czarny rozgnieciony w moździerzu(...)liście laurowe ,3 ziarenka ziela angielskiego, pół szklanki mleka lub słodkiej śmietanki 18%, łyżka mąki krupczatki 2 marchewki, kawałek selera, pora, 2 ząbki czosnku WYKONANIE: Z warzyw, golonek przypraw gotujemy wywar, do miękkości golonek,  następnie skręcamy gaz, dodajemy ocet i cukier do smaku

Kuchnia Beaty
Rozgrzewająca zupa grochowa- grochówka 111

ugotować wywar z około 300 g mięsa (np. golonka, karkówka, żeberka, wędzonka czy boczek wędzony)- wodę z mięsem zagotować, odszumować i dalej już postępować wg przepisu. Ja gotowałam na golonce.** przez pierwsze 10 minut gotowania nie wolno przykrywać garnka

Kraina Miodem Płynąca