golonka gotowana - 487 przepisów (strona:3/33)

Golonka pieczona 115

łyżki musztardy dijon lub francuskiej ziarnistej – 3 łyżki miodu płynnego – sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Golonki umyj dokładnie, włóż do garnka, dodaj do nich obrane warzywa i zalej wodą tak, aby ta zakrywała golonki. Dodaj 1/3 wspomnianej soli i gotuj. Po zagotowaniu zdejmij z wywaru szumowiny, doda pozostałą sól i pozostałe przyprawy. Przykryj garnek pokrywką uchylając ją jednak i gotuj(...)woda wyparuje uzupełnij ją w trakcie gotowania. Wyjmij golonki z wywaru kiedy są naprawdę miękkie, wystarczy sprawdzić widelcem. Rozgrzej piekarnik do 190 st C i przygotuj marynatę. Dodaj do miski składniki marynaty oraz po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą nasmaruj golonki, zostawiając mniej więcej 1/3 marynaty na później. Zamarynowane golonki włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw

nietylkopasta.pl
Pomidorowo-marchewkowa z grzankami serowymi 158

Taki mój pomysł na wykorzystanie wywaru z gotowania golonki ( lub innej wieprzowiny ). Nie specjalnie przepadam za zupami na wieprzowinie usiłuję więc nadać im nutkę aromatu,  która przebije smak wywaru wieprzowego. Tu po gotowaniu małej golonki wieprzowej zostało mi 2,5 szklanki mocnego wywaru ( jako , że włożyłam razem z mięsem sporo warzyw).Część warzyw użyłam na sałatkę a marchewki przydały

Buniabaje w kuchni
Golonka na kapuście 154

kalorycznego dania. Tym razem zrobiłam golonkę na kapuście i powiem że wyszła pyszna, aromatyczna i bardzo mięciutka, zaprasz am :) Składniki: 4 małe golonki wieprzowe 2 cebule  3 marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera 2 ząbki czosnku 6 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego smalec/olej do smażenia mielona czerwona papryka kminek sól, pieprz Wykonanie: Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Włożyć(...)gotuje się golonka, robimy kapustę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu, dodać odciśniętą kapustę, kminek, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, zalać 2 szklankami wywaru z golonki, gotować do miękkości. W razie potrzeby podlać wywarem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przekładamy ugotowaną kapustę na nią układamy goloneczki, wlewamy 2/3 szklanki wywaru, posypujemy słodką

magiczna kuchnia Kasi
GOLONKA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 346

pieczona ), to zdecydowanie ta wolnogotowana wygrywa! Wyszła idealna, przepyszna, krucha, delikatna i soczysta. Kolejnym razem przepis nieco dopracowałam, podsmażając golonkę przed gotowaniem by skórka była przypieczona i był to strzał w dziesiątkę! Składniki – golonka z wolnowaru: 3 golonki wieprzowe po ok 500-700 g/szt. 100 g cebuli 200 g marchewki 5 ząbków czosnku 2 łyżki papryki słodkiej sól(...)marchewkę na kawałki ok 2-3 cm długości. Warzywa wyłożyć pomiędzy golonkami, dodać liście laurowe i ziele angielskie.   Do wolnowaru wlać ¾ szklanki wody lub bulionu. Golonka z wolnowaru wymaga gotowania pod przykryciem  przez 8 godzin w opcji „low” lub 5 godzin – na „high”. Tak przygotowana golonka z wolnowaru wychodzi soczysta, miękka i krucha w środku

Ola la LCHF
Golonka z grilla. 181

proponuję przygotować GOLONKĘ ! SKŁADNIKI: 3-4 małe peklowane golonki bez kości, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu. WYKONANIE: golonki gotujemy z warzywami i przyprawami niemal do miękkości, Następnie przygotowujemy golonkę na grilla: 5 łyżek oliwy z oliwek, 5-6 ziarenek pieprzu zmiażdżonego w moździerzu, 1/2 łyżeczki vegety, szczypta soli

Kuchnia Beaty
Gotowana golonka z warzywami 143

Polacy kochają golonkę,przygotowując na wiele sposobów. Najbardziej klasyczny przepis na przygotowanie golonki to gotowana z warzywami w wodzie. Jest pyszna, delikatna rozpływa się w ustach :) Gotowana golonka z warzywami 1 duża golonka wieprzowa ¼ szt selera, 3 średnie marchewki, 1 średnia pietruszki, 1 duży por, sól, pieprz, kilka liści laurowych kilka

Kulinarne pyszności Molki
Golonka bejcowana-pieczona. 177

jest zawsze pyszna! Może trochę grzesznie ją jeść, ale za to jakie doznania smakowe! Ja zazwyczaj kupuję golonkę peklowaną, szybciej ja się gotuje. Z kapustą kiszoną czy modrą i ziemniaczkami pieczonymi pycha po prostu. SKŁADNIKI: 5 średnich golonek 2-3 liścia laurowe 10 ziarenek pieprzu szczypta vegety bejca: 1 szkl. piwa 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu winnego(...)łyżka musztardy 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego WYKONANIE: golonkę gotujemy w podanych przyprawach, prawie do miękkości, następnie przygotowujemy bejcę, mieszając wszystkie składniki, nacinamy kratkę na golonkach, zalewamy bejcą na 2-3 godz. wkładamy wraz z bejcą do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min., w razie potrzeby polewamy bejcą

Kuchnia Beaty
Golonki w piwie karmelowym 145

Pyszna golonka  duszona w piwie karmelowym .Ugotowałam, a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki(...)gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . *Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak golonek .Takie warzywa na sałatkę niestety już się nie nadają bo są rozgotowane i przechodzą smakiem wieprzowiny ( osiada też na nich tłuszcz wieprzowy

Buniabaje w kuchni
Golonka zapiekana w piwie z miodem 106

Golonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3 liście laurowe ok. 10 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu pół główki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula po kawałku pora i selera korzeniowego łyżeczka suszonej jarzynki sól(...)łyżeczka kminku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 szczypta chilli kilka ząbków czosnku 2 cebule pokrojone w plasterki Golonki dokładnie oczyścić. Przygotować warzywa do wywaru - cebulę opalić nad gazem. Umieścić wszystko w garnku, zalać wodą tak, żeby zakrywała mięso i warzywo i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek dokładnie rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę

Gotujemy i jemy
Golonka zapiekana w piwie z miodem 148

Golonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3 liście laurowe ok. 10 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu pół główki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula po kawałku pora i selera korzeniowego łyżeczka suszonej jarzynki sól(...)łyżeczka kminku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 szczypta chilli kilka ząbków czosnku 2 cebule pokrojone w plasterki Golonki dokładnie oczyścić. Przygotować warzywa do wywaru - cebulę opalić nad gazem. Umieścić wszystko w garnku, zalać wodą tak, żeby zakrywała mięso i warzywo i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek dokładnie rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę

Korniszonki
GOLONKA GOTOWANA 140

musztardami ROLESKI Wykonanie: Golonki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem.Odkładamy na min. noc do lodówki. Na drugi dzień zagotowujemy bulion, dokładamy obrane warzywa i przyprawy. Golonkę gotujemy na średnim ogniu ok 3 godzin. Jak ubywa płynu, dolewamy, aby golonki były cały czas zakryte. Po dwóch godzinach gotowania zamiast uzupełnić płyny bulionem możemy podlewać piwem. Ugotowaną golonkę podajemy

Z Majeczką w kuchni
szybkowar-golonki na warzywnej kapuście z czosnkiem niedźwiedzim... 139

łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/2 główki, średnia, kapusta kiszona 25 dag, koper 1 baldachim/suszony, woda 2 szklanki golonki natrzeć olejem wymieszanym z czosnkiem niedźwiedzim Royal Brand, kucharkiem, przyprawą w płynie, przyprawą Harrisa Royal Brand i schować do lodówki najlepiej na całą noc kapustę białą drobno pokroić, poszatkować, włoszczyznę rozdrobnić(...)wlać wodę, dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć golonki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie bez szybkowara golonki gotować z 2- 2,5 godziny, zależy od wielkości kapustę wyłożyć do miski, ułożyć golonki, można podać z pieczywem, ziemniakami, kaszą - golonki w tej wersji są bardzo smaczne i syte

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-golonki kruche, smaczne z papryką wędzoną i garam masala... 197

łyżka, woda 1 szklanka golonki średniej wielkości umyć, osuszyć i każdą natrzeć olejem kucharek, czosnek, paprykę wędzoną, garam masala wymieszać i natrzeć golonki, dzięki natarciu wcześniej olejem przyprawy się dobrze trzymają golonki włożyć do szybkowara 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" , wlać wodę, przyprawę w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 45 minut na mniejszym(...)duże to trzeba zwiększyć czas gotowanie, moje miały sztuka ok. 60 dag, przy 1 kg sztukach gotować w szybkowarze z 60 minut, ale to i tak krócej niż tradycyjne gotowanie golonki są kruche, miękkie i nie rozpadają się..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI 175

PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną golonkę oraz pokrojoną na większe kawałki karkówkę zalewamy około 1litrem wrzącej wody, dodajemy liście laurowe, warzywa i jedną cebulę, gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę - golonkę obieramy(...)mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Krok 2. Kapustę lekko odciskamy z soku (sok zachowujemy), kroimy, zalewamy wywarem z gotowania golonki (wraz z liśćmi laurowymi), dodajemy ziele angielskie, kminek oraz jałowiec, dusimy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Krok 3. Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę. Krok 4. Boczek

Moja Książka Kucharska